Last news in Fakti

11 Август, 2023 12:06 1 472 16

Нов сюжет на телефонна измама: Синът ви катастрофира и уби жена, арестуван е

  • телефонна измама-
  • катастрофа

С тази легенда в Силистра измамниците задигнаха 10 000 лева от възрастно семейство

Нов сюжет на телефонна измама: Синът ви катастрофира и уби жена, арестуван е - 1

Възрастно семейство стана жертва на телефонна измама в Силистра, съобщават от Областната дирекция на МВР.

На стационарния им телефон в четвъртък се обадил мъж, представящ се за полицай. Той съобщил, че синът им е задържан, след като причинил смъртта на жена при катастрофа. На притеснените хора казал, че може да им съдейства, като ги свърже с адвокат, за да освободи сина им от ареста. За повече автентичност в разговора се включила плачеща жена, представяща се за снаха им, която настойчиво ги умолявала да помогнат. Комуникацията продължила с мнимия адвокат, който първоначално поискал 30 000 лв., но впоследствие склонил на 10 000.

Мъжът и жената събрали уговорената сума, като през цялото време били контролирани чрез мобилен телефон, на който междувременно се прехвърлил разговорът. Измамниците първоначално ги накарали да изчакат на пейка в парка, а след това да се приберат в дома си, пред който привечер предали пакета с парите на непознат. Когато по-късно снаха им ги посетила, разбрали, че са измамени.

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително предпазливи и да не дават пари на непознати под какъвто и да е предлог. Схемите на измамите могат да бъдат различни, но винаги са свързани с искане на пари. Освен освобождаване от наказателна отговорност, сред популярните престъпни сценарии са нужда от спешно скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет от чужбина, съдържащ голяма парична сума, участие в полицейска акция за залавяне на измамници и др.

От МВР съветват гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини, но в никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доста

    14 0 Отговор
    стар , явно мошениците нямат нови идеи !
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    нагли ало измамници това са цигани предимно от Квартал Калтинец Горна оряховица
  • 3 За размисъл

    15 0 Отговор
    Стар модел на измамите. Но възрастните хора са много уязвими. Трябва да има широка медийна помощ по въпроса. Вместо тъпи реклами по телевизията, пт МВР да направят клипове, в които да се разяснят на хората методите и схемите на тия измамници.
    И нещо друго - явно жертвите се проучват предварително( все хора с големи налични суми) и за тях има информация за телефон, възможности , деца в чужбина. Не става без хора в полицията, здравната каса, моб. оператори, според мен.

    Коментиран от #5, #6, #16

  • 4 Хъм

    12 0 Отговор
    Добре де, като им се обади "адвокат", "полицай" и пр., който говори с акцент на диалект и пр. толкова ли не се усещат? Явно импулса да избягат от правосъдието е по-силен от всичко и замъглява съзнанието?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дарк фючър

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "За размисъл":

    Не става, новите технологии вече са факт, но да не навлизам в подробности и да ограмотявам и3мамниците маaaнxали!
    Изработете си механизъм за защита на вас и вашите близки, скрити пароли, думи и пр.! И както е казал товаpищ Cталин : "Проверката е висша форма на доверие"!

    Коментиран от #10

  • 7 Тодоров

    15 0 Отговор
    Сюжетът никак не е нов . Майка ми преди 15 години получи подобно съобщение и едва не почина. Източниците на информацията, ПРЕДОСТАВЕНА на телефонните измамници за мен, бяха от 4 РПУ - София. Колата ми към този момент беше открадната и всички данни за близките ми се намираха в това РПУ. А майка ми живееше в един балкански град. Винаги в подобни измами са замесени полицаи.

    Коментиран от #11

  • 8 Рангел

    8 1 Отговор
    За това пенсиите на моите родители се превеждат в карти, които стоят у мен. Аз им давам, колкото си поискат. Големи суми в тях нямат.
  • 9 ИВАН

    7 1 Отговор
    Явно глупавите имат пари, с какво ли са ги заслужили обаче, а полицията е с измамниците - това всеки го знае, имаше дори разкрити полицаи, но ....
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "дарк фючър":

    обаждат се на Стационарен телефон Ало измамниците това са мафия като джебчииската просешката Бароните им се отчитат по Веригата
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тодоров":

    Има Логика точно така сие
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Злaти Минкoва

    0 2 Отговор
    Аз така oлeкнах с една зaплата два месеца преди да се пeнсиониpaм. Обади се жена, говореше на някакъв гopнoopяховски диaлeкт. Иначе в младините си и аз съм се опитвала така да звъня и да изнyдвaм, обаче изобщо не ми се вpъзвaха. А и откакто ме paзкриха от полицията, че мaсово пpaщам хората за зелен хaйвep в базар и о-ел-екс, и нещата взеха да не вървят нещо при мен.
  • 16 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "За размисъл":

    И потвърждение от банката че имат пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове