Last news in Fakti

15 Август, 2023 03:08 4 172 58

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Константинопол от арабите

  • хан тервел-
  • спасява-
  • констинтанопол-
  • араби

Ислямът остава далеч от Балканите за векове

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Константинопол от арабите - 1
Снимка: Архив

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Варненец

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Даже и тогава не е имало малоумнички, като теб.
  • 4 Венци - Венци

    16 12 Отговор
    нашите владетели са носили титлата КНЯЗЪ, в ханчето или хранче кебапчета няма! Също така е спорно името, защото в Именникъ на блъгарьски кьнѧзе пише Тервень, а името му е по старите тер-мили, които върху стара Лука, основават Ликия. От нея американците вземат конституцията и скалния тракийски орел за герб, а при ликийци и гети-скал-вини (склавини) има скални светилища, а до тях са живяли НЕСИ (хетите), а те са били арийците основали индийски градове и арийския род НИШАда - НЕСИли (Nishada), по името на Диво-нисо (Дионис), от линеар Б - Диво-нису-йо. Друго, гръцката дума хРОНО (време) идва от българската РОНЯ, а по удачно е да се пише на български - ЛЕТОписци. Ето защо българите защитават старите си родни земи, а не заради Източно Римска империя. Византия - няма, това е лъжа през 18-и век, като лъжата за славяните през същия период. Ето защо испанците не обичат мароканци (маври), защо по същото това време, падат под 800 годишно мароканско Иго - тежест (рабство).

    Коментиран от #5

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Венци - Венци":

    БЪРКАШ .. В ЦЯЛОСТНАТА ВИЗИЯ
    .... СЪВРЕМЕННИТЕ ТРАКИ , ПЕРСИ, СЛАВЯНИ, МЕСОПОТАМЦИ , БЪЛГАРИ, ГЪРЦИ ЕВРЕИ , КАВКАЗЦИ
    СА ЖИВЕЕЛИ ПРЕДИ ПОТОПА НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ ... И КОГАТО ТО СЕ КЪСА НА БОСФОРА СЕ ПРЪСКАТ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ
    ЗАЩОТО ВОДАТА СЕ Е ПОКАЧВАЛА С 10 МЕТРА НА ДЕН .....
    .... ЕДНО ПЛЕМЕ - ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ , ТРЪГВА ОТ ЧЕРНО МОРЕ И СТИГА И СЕ РАЗСЕЛВА ЧАК ДО КИТАЙ ЗА 3000 ГОДИНИ ... И СЛЕД ТОВА ВЪРВИ ОЩЕ 3000 ГОДИНИ ОБРАТНО
    ... ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ КРАЙ ЧЕРНО МОРЕ
    ..... КАТО ХУНИ .. А СЛАВЯНИТЕ , СА ЧАСТ ОТ СЪЩИТЕ ПЛЕМЕНА - И ИМ ВИКАТ СКИТИ

    Коментиран от #9

  • 6 Госあ

    42 11 Отговор
    Една от най благородните и далновидни постъпки във световната история ! Да спасиш врага си ! Нищо де, после с помощта на запада и най вече на простите англичани, исляма дълго време бурлее на Балканите, а Константинопол е харизан на анадолците.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    23 5 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    2 ПЪТИ СМЕ СПАСЯВАЛИ ЕВРОПА
    ....
    1223 ГОДИНА БЪЛГАРСКИЯ ХАН АБДУЛА ЧЕЛЕБИР РАЗБИВА МОНГОЛИТЕ
    ....
    Битката при завоя на Самара, наричана също Овнешка/Овча битка или Битка при Кернек, е първата битка между Волжка България и монголците.
    В резултат на битката се пленени 4000 войници (според китайски източници всички татаро-монголи са избити, но историята казва друго), които кан Габдула Челбир заменя за 4000 овена (от тук идва и името на битката „Овчата битка“). Временно Европа е спасена давайки време на европейците и Руските княжества да се приготвят за по нататъшните военни конфликти с татаро-монголи. В историята това остава като единствената загубена битка на Чингис хан докато той е жив.
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    4 25 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    :( Спокойно, следващото е унищожението на Русия и Християнството ерго унищожението на Трета Българска Държава на Балканите, когато това се случи от Западна Европа и Християнството ще остане само пепел?

    Коментиран от #11

  • 9 Нищо не бъркам,

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    а ти не четеш! Дионис, Зевс Сабазиос (Брахма - Бромий), в хетската империя познат като Тешуб със секира и тризъбец, от тешъ, тешеши, тесати (сека - скира), откъдето е името и на Тесалоники под формата на тризъбец, са хиляди години след потопа. Траки е външно име дадено от данайците от Етиопия за хората на Балканите, а тяхна родна земя е Блегра - блегара (Phlegra), от 6-и век пр.н.е. позната като Палене (Pallene), откъдето са бащите Титани и Гиганти, наричани още Великани, на бльгарите - блегри - блеги - бриги. Ето защо направих забележка за титана КРонос (хроно - време)! Те са споменати от брамите като бргу, баргави, багри (червени), тоест коси, предвождани от цар Форба (Борба). Защо мислиш, че имаш град Варна на Балканите и в Индия, варъ (жега, зной), на (върху - на)? Защо мислиш, че е името индо-европейски? Ето защо боговете са СВАР и СъВАР-ОГЪ, тоест Слънце горещо огън. И защо пишеш с главни букви, не виждаш или се караш?

    Тия глупости за Ной, че човечеството тръгвало от него, минават само при семитите. Потопа изобщо не е бил, това което се опитват да го изкарат. Дори не се засрамиха Зеос - Зиос (Зиези) да го изкарат потомък на семитите.

    Коментиран от #18

  • 10 И друго!

    2 1 Отговор
    Изкарай ми факти, ако не топонимия на перси, евреи, то поне артефакти, че са съществували 3 хилядолетия пр.н.е.! Изкарай ми факти за материална култура в Месопотамия с видно балканско име, че са имали такава 5 хил. пр.н.е. Ще видиш, че не можеш, обаче тук на Балканите материална култура, артефакти, че дори и писменост на 7500 години колкото искаш.

    Ето къде са вашите славяни - Sclavos sive Getas hoc enim nomine antiquitus appellati sunt! Онези скал-вини, скла-вини със скални светилища и мечове скалме. С орли по шлемовете. Нещо се е получило точно като блъг-ар, бъл-гар, същото разместване във времето. Питай ромеите също, защо пускат емисия монети 8/9-и век с надпис на тях Дулω (раб)!

    Коментиран от #13

  • 11 Госあ

    16 17 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Тервел не е християнин ! Такава постъпка може да направи само човек, който не се води по еврейско учение. Християнството не ме интересува, а Русия няма да бъде погубена. Няма как, по скоро запада отива към своя залез. Много години вече прави интриги и експлоатира.

    Коментиран от #12, #14, #16, #50

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    13 12 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОГУБЕНА ПОНЕЖЕ
    Е ВЗЕЛА МЪДРОСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ КОИТО СА БИЛИ МУЛТИ-РЕЛИГИОЗНИ ... И ПОКРАЙ ТЯХ СА СЕ НАУЧИЛИ НА ТОЛЕРАНТНОСТ. ДАЖЕ ХАЗАРСКИЯ ЕЗИК Е ЕЗИК ОТ БЪЛГАРСКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА ... : ) КВО ДА ПРАВЯ - ФАКТ.....? ... ДОКАТО ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ
    ДЪРЖАВИ ВИНАГИ СА БИЛИ МОНО РЕЛИГИОЗНИ
    . .. И МУЛТИ РЕЛИГИИТЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ИМ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ
    .

    Коментиран от #15, #46

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "И друго!":

    ПОТОПА В ЧЕРНО МОРЕ СТАВА ТОЧНО ПО ВРЕМЕТО ЗА КОЕТО ГОВОРИШ
    .....ПРЕДИ 6-7000 ГОДИНИ .. И МЕСИПОТАМЦИТЕ
    БЯГАТ ОТ НЕГО ОТ ЧЕРНО МОРЕ КЪМ МЕСОПОТАМИЯ:))
  • 14 🇧🇬🇪🇺💯

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Ами незнам дали може или не може до бъде погубена но е бая понамаляла от времето на последния Руски Император, един Цар Батюшка не стига на могучая, там където няма частна собственост както преди така и сега цари тъма и безпросветност?

    Коментиран от #17

  • 15 ДОРИ И ДЖАБА ОТ МЕЖДУЗВЕЗДНИ

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Е. ЧОПНАТО ОТ НАШАТА БАБА.

    Коментиран от #22

  • 16 Абсолютно си прав.

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    До княз Борис, чийто син Симеон заменя езическата титла кьнѧзъ с цѣсарь, всички наши князе са били езичници. Дори баща му Пресианъ оставя послание към новите християни подчинени на гръцкия канон. Всеки може да го прочете! Ето защо Борис сваля първородния си син езичник - Владимир Расате и слага Симеон, с който не само титла. но заменят старата азбука от черти и резки, но и налагат ромейския канон, чрез който са ни действали ромеите, с обещание за императорска титла, но излъгани Борис и Симео. Борбата на ромейската църква над България. Ако става за въпрос, новата православна вяра лежи връз основите на старата, с която се препокрива. Ето защо и върху старите езически храмове се градят нови - православни. Християни е гръцка дума! След като новата вяра (канонична) не се налага сред българите, с големия вълнения на богомилите, България отслабена пада под Ромейско Иго (иглиник от ярем, тежест, гредата към оралото - рало), при црь (съкращение от цѣсарь) Самоилъ. Езичниците Асеневци с православни виждания я възродяват, пак с големи мъки през старите български земи оттатък Дунава. При княз Пресиан вече сме на три морета!
  • 17 Град Симитли

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Те му говорят за хан Тервел,
    то рупа ли рупа за "могучая" и "цар батюшка" !?
    ....... Опоркаджии, сър!

    Коментиран от #19

  • 18 НИ СЪ КАРАЙТЕ..ЦЯЛАТА ГРЪЦКА

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нищо не бъркам,":

    ИСТОРИЯ Е ВСЪЩНОСТ БЪЛГАРСКА. НЕ СЛУЧАЙНО МАКЕДОНЦИТЕ СЕГА ПРАВЯТ СЪЩОТО. ИМАЛО Е ЕЛИНСКО ПЛЕМЕ НО ТО Е БИЛО ЧАСТ ОТ ТРАКОБЪЛГОРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И Е ЕЛИНИТЕ.САБИЛИ ДВЕ ТРИ ДРЕБНИ ПОСЕЛИЩА СРАВНЕНИЕ С ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ И МАЛОАЗОИЙСКАТА ТРАКИЯ С ТРОЯ СА БИЛИ КАПКА В МОРЕТО...

    Коментиран от #20, #23

  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Град Симитли":

    Тервел е едната страна на това което се е случило, другата е Християнска Византия.
    Какво не е ясно?
  • 20 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "НИ СЪ КАРАЙТЕ..ЦЯЛАТА ГРЪЦКА":

    АХЕЙЦИТЕ НА АГАМЕМНОН ИДВАТ ОТ СТЕПИТЕ
    ... ПОДОБНО НА ПРА - БЪЛГАРИТЕ
    ..... НЕ СЕ ШЕГУВАМ ... ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ
  • 21 Браво

    14 11 Отговор
    Един истински тюркски Хан спасява християните от арабското нашествие. След време християните византийци за благодарност насилствено налагат християнството на България. Тогава още не съществува Русия,че да са ми братя. Русия става държава много след България и нямат нищо общо с Великите Българи. По време на комунистическото робство сменят историята на България,за поклонничество на Русия. Преди комунистите Българите не сме се кланяли на руснаците, всичко е след 9 септември

    Коментиран от #45

  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДОРИ И ДЖАБА ОТ МЕЖДУЗВЕЗДНИ":

    ШАНГРИ ЛА Е ИЗМИСЛИЦА НА АНГЛИЙСКИ НОВЕЛИСТ
    .....
    ОБАЧЕ ТАНГРИ ЛА - ЗЕМЯТА НА ПОВЕЛИТЕЛЯ НА НЕБЕСАТА Е ИСТИНСКА :))

    Коментиран от #24

  • 23 Прав си!

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "НИ СЪ КАРАЙТЕ..ЦЯЛАТА ГРЪЦКА":

    Ето за княз ГОСтун (тин - дин, гостин, ГОСподАР ден) носи името на титана Ар-гос (аргус), син Аген-ор (огън орел - Феникс), от рода Ерми-ар, род по името на Ерми (хЕрмес), при хетите Арма (Ерми - Ормо), внук на титана АТлас (тьлос - тяло, основа), син на Кронос. Самите македони произлизат от цар Темен(ос) на Аргос, като този род е свързан с Пан, Силен и Долион, баща на долионите мизи. Точно там 7 века преди цар Темен на Аргос, има планина в земите на Мизите в Мала Азия с име Теменос. Друг основател на маке-дони-те (едони), както е разделено името по македонски монети, е пеонът (едон) - Ематия (Иматия).
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Точно и в Турция е много важна планина с идеална пирамидална форма от която произлиза Тенгризмът, всички Тенгристи са Мохамедани в момента без Българите?
    самите турци смятат българите за “aberration”?

    Коментиран от #29, #51

  • 25 Механик

    20 6 Отговор
    Истината е, че българите спасиха "християнска Европа", която от тогава, че и до сега ни се отплаща с грабежи и с поддръжка на най-големите ни врагове. (Нали не сте забравили, как през освободителната ни война, Англия и Франция хранят, обличат, въоръжават и обучават турската армия? За английския полковник Сенклер, който директно предвожда турските щурмови части, предполагам знаете?)
    И до сега е така! Англия, Франция и Германия ни исакт да сме бедни и да лазим в калта. И го псотигат вече почти 1 хилядолетие.

    Коментиран от #44

  • 26 Тъй тъй

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Нямало е и "Византия за България" и е имало само един вид наказание! По късно хан Крум въвежда либерално законодателство и става първият български либерал!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Разбира се и защото е турчин, (Мустафа Карадайье).
  • 29 Няма свидетелство

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    че българите са почитали бог Тенгри, освен измамата на Бешевлиев, сглобен надпис от 2 реда и 60 липсващи букви на Мадарския коньникъ, с пренасяне Тагг.....................ра. Българите са почитали Сири, Сурва, СОЛьць (Сол), Съварогъ, а триъгълника Δ е руническа, глаголическа, дори кирилическа буква Ъ - Ѫгль (въглен), Ѫглъ (ъгъл), с рупски диалект ОНглъ (ОНгъл), която буква носи името ОН - ЪН. Оттам и първата столица на българите - ОНгъл. Българите са балканци с доказано вече ДНК, без никакво тюркско, измислено от номенклатурата след 1945-а година.

    Българското Слънце (от 13-и век), преди това СЪлньце, произлиза от Сольць. Старата дума за сол е сланъ!

    Коментиран от #32

  • 30 ха ха ха аха ха

    6 10 Отговор
    А хан Копейко иска да ни продава на евроазиатците по 2лв. на квадратен метър.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 🇧🇬🇪🇺💯

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Няма свидетелство":

    Мадарският Конник е Тракийски и няма нищо общо с българите, освен че българските татари се преселват от изпод Великата Китайска Стена (издигната в тяхна чест от Китайските Императори да ги държат на разстояние от Китайската Империя) и така българите татари с дръпнати очи като Китайци намират друга велика Цивилизация, Византийската, за да обсаждат стените на Цариград?

    Коментиран от #41, #47

  • 33 Ице

    4 4 Отговор
    Това ислямът е диагноза баце, диващина.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    Ноо интересна дискусия не точно научна но интересна, Таангрраа.

    Коментиран от #42

  • 36 Георги

    13 0 Отговор
    Българите не са азиатско племе и не са имали ханове! Гръцкото изписване "канас" отговаря на кънес, т.е. княз. Стига вече с тези лъжи! Българските деца трябва да знаят, че сме тук от 8000 години. Истината е в генетичните проучвания и никаква лъжлива история, писана по поръчка на чужди империи, не може да го промени. Ние не сме гости в собствената си земя. Ние сме люлката на цивилизацията, която по-късно мигрира и еволюира в Месопотамия, Египет, Индия и Китай.

    Коментиран от #55, #56

  • 37 ЧЕПА НА ХАНА

    3 5 Отговор
    Да и ако не бяха ни се дръвчили византийците през 1396-та година сега да сме могъща държава а е имало разни копейки предатели които отваряли портите на крепостите и сме паднали под османско робство
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЧЕПА НА ХАНА

    1 0 Отговор
    Да и щяхме да си имаме колонии в Новия свят.Ама де мозък у глупавия византиец дето рекъл-Под добрее под турско отколкото под католическо робство и после елините теглиха хамута доста векове
  • 40 УЙКО-КАЛЕКО

    2 2 Отговор
    Къде го чукаш къде се пука.Днес се говори за едно събитие ,чрез което е спасена ЕВРОПА от нашите предци, а вие изкарахте вода от десет кладенеца.Прабългарите идват на Балканите и създават държавата ни в съюз със славянските племена населяващи нашият регион.Постепенно биват претопени от славяните които са били по многобройни и от техният език в съвременният български остават 15 думи и ,,Ъ-то.,,ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ,ЧЕ СИМЕОН ВЕЛИКИ КАТО ВИЗАНТИЙСКИ ВЪЗПИТАНИК ПРОМЕНЯ ДЪРЖАВНОТО УСТРОЙСТВО ПО РОМЕЙСКИ ТЕРТИП И ОТТАМ ЗАПОЧВА ЗАПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПОПАДАНЕТО НИ ПО ВИЗАНТИЙСКО ИГО.БЪЛГАРИЯ НА АСПАРУХ ,КРУМ И ДР ХАНОВЕ Е ИМАЛА ПО ЕФЕКТИВНО ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО ОТ ВИЗАНТИЙСКОТО.
  • 41 Ти също нямаш общо с българите

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Тъй като еднополовите ти родители са роми!
  • 42 Интересно е да,

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    че дори след покръстване дума за вяра - вера (вѣра), произлиза от ВАРЪ (горещина-зной), която е корен от съВАРогъ, тоест СЪлньце (Sъlnьсе), варъ, огъ(н) Sъvarogъ. От там и името на Варна. Оттам и варъ-варъ (варвар), горещ-горещ. От там и името на ЙОанъ Кръстител от ЙОньць (Уньць - IOньць), млад вол, който ден е в деня лятното слънцестоене, името на Загрей, Бакхус, в Египет Букхис (Bukhis), бикът Слънце, с последователи са-туро (са бик). Онези на цар Силен, патрок и учител на Дионис, държащ в ръце бебето Дионис. Самото пък море ЙОнийско, носи името на ЙО, ЙОница - крава, Исис съпруга на Телегонъ, египетския цар. ЙОницко маре, стана Йонийско! ЙОница - крава, ЙОньць - вол са изконно български. Оттам и ЮНак (IOНак - вол як).
  • 43 Търновец

    2 1 Отговор
    15 август не е известен само с това, 15 август е по- известен с това, че на днешния ден е роден Митьо Пищова.
  • 44 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    То щото Руснака не е бил против Съединението на България .
    Хахаха
  • 45 Така е

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Браво":

    Преди комунистите Българите не сме се кланяли на руснаците, всичко е след 9 септември.

    Когато Калашника е опрян от Червените Чаршафи в челото на Българина , сме започнали да им се кланяме .

    Сега пак така правят в Украйна .
  • 46 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И с това съм съгласен. Няма лошо да си толерантен и мултинационален, но правилата са си правила и държавата си е държава.
  • 47 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Българите сме траки, прабългари и славяни. Само за факта, при китайците много ясно си личат отделните подтипове. В Пекин има от всички. Бели и такива с по-тъмен оттенък. Чертите им също се различават. Играла е селекция в Забранения град…
  • 48 🇧🇬🇪🇺💯

    0 2 Отговор
    Мадарският Конник е Тракийски, свързан е с вярвания които 99.999% от българите нямат идея?
    Съмнение за българския Идиана Джоунс че знае нещо по въпроса?
    Овчаров де?

    Коментиран от #49

  • 49 А траките с външо име кои са?

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Това са, мизи, гети, пеони, мирмидони, даки, наричани по-късно българи. Ако беше погледнал, кучето, конникъ и орелът, пронизващи лъвът, същата сцена, която се разиграва в Ария и Перки (Тракия), но и при несилите (хети), щеше да знаеш, че битката е свързана с морските народи мОре (орли) и египтяните (лъвове) бягащи към Нил по времето на Рамзес III-ти. хЕрос (герой, Георги, гОре), който пронизва злите нашественици. Тези неща се знаят много добре, а по-късно битката продължава в Троя с участието на данайците, за която има кореспонденция с цар Калоян и Папата за нея, на тема, кои са по-стари троянци и кои са изконните такива, като Калоян тракиеца се подигравал през цялото, по време на изпращането на писъмца, за настоявяне да освободи царят на Кръстоностите, който полита по-късно от кулата на справедливостта, за клането и грабежите по-рано.
  • 50 Асен Милев

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Това не е вярно.
    Първите християнски общини - епископии са направили още в I век учениците на Христос - Св. Андрей и Св. Павел. Единият в Пиринска Македония, а другият по Черноморското крайбрежие.
    От там християнството е заляло българските земи, а в 330 г. цялото население на нашите земи е било християнско. Издигнати са били хиляди храмове, остатъци от които все още намираме по българските земи. Някои от тях, като „Св. София” в столицата и „Св. Георги” и днес продължават да изпълняват религиозните си функции.
    Християнин е бил Кубрат (роден около 605 и починал 665), християни са били Аспарух (640 -700 г). и Тервел (управлявал 700 – 721 г.). Тервел дори е успял да стане светец на източната и на западната църква, поради поражението, което нанася на арабите, тръгнали на джихад срещу европейската християнска цивилизация.При разширението на България, в първата половина на IX век, броят на християните се увеличава чрез населението на Тракия и Македония, които също са християнизирани в предшестващи епохи.През 865 г. е официалното покръстване на българския народ.

    Коментиран от #53, #54, #58

  • 51 Асен Милев

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    На практика цялата “теория” за бог Тангра се крепи на един-единствен силно повреден надпис оставен от княз Омуртаг.
    Цялото "дешифриране"по комунистическо на този надпис е измислица и фантазия, вкарала в заблуда българския народ за десетилетия напред. Това е престъпление с огромни, пагубни последици за държавата. Върху този несъществуващ надпис са надградени погрешно религията, езика и в крайна сметка произхода на старите българи.
    Идеята за Тангра е абсурд от всички аспекти. Няма нито един гръцки, римски, или български извор, в който да се говори за Тангра. Нито във фолклора нито в топонимите ни има следи от това божество. То отсъства напълно и от именната ни система. Няма нито едно лично име Тангра, Тенгри, Тангро, Тангърчо, Тангрена, Тангриана или каквото и да било подобно.
  • 52 Хмммм

    2 5 Отговор
    Още една измислица..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Я иди се разбери

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Георги":

    С македонските историчари 🤭🤭
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове