Last news in Fakti

12 Август, 2023 12:25 2 105 22

След млечните продукти: Агенцията по храните и НАП почват проверки и на плодовете, и на зеленчуците

  • нап-
  • бабх-
  • проверки-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • млечни продукти

Целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина, каза земеделският министър Кирил Вътев

След млечните продукти: Агенцията по храните и НАП почват проверки и на плодовете, и на зеленчуците  - 1
Снимка: БГНЕС

Инспектори на Агенцията по храните и на НАП сега проверяват млечните продукти. Инспекцията ще приключи до края на месеца. На Консултативния съвет всички производители са поискали да има такива проверки и за плодовете, и зеленчуците. Целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина. Това каза земеделският министър Кирил Вътев, цитиран от БНТ.

"И съответно ще ни даде повод за доста сериозни промени и законодателни. Така, че имаме доста работа и с народните представители, и в НС. Една институция не е достатъчна да направи необходимите промени, трябва доста по-комплексни промени и в други закони, както в закона за ДДС, така и в закона за храните, липсват ни регламенти за търговия със земеделска продукция", обясни Кирил Вътев - министър на земеделието.

Родното производство на плодове и зеленчуци е около 40% от продукцията на пазара. Това съотношение трябва да се промени е амбицията на министъра на земеделието Кирил Вътев. Решението той вижда в сдружаване на производителите, защото са малко тези, които са самодостатъчни да приложат всички стандарти, необходими за пазара на дребно.

"Подготвяме една програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп на пазара. Като в тези събирателни центрове продукцията им ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият начин и най-малкият да може да стигне до големите супермаркети", поясни министърът.

За него е сериозен проблем факта, че расте броят на хората, които се отказват от животновъдство и производство на зеленчуци и плодове.

"Това са хора, които напускайки този бизнес, не остават в България и това е най-страшното. Така, че редно е абсолютно всички в тази страна да се замислим и да се мобилизираме да обърнем процеса. Няма да е бързо, няма да е лесно, няма да е утре, но трябва да се започне", каза още Кирил Вътев.

Министър Вътев откри ловния сезон за пернат дивеч в Държавното горско стопанство "София" в "Челопечене". Бяха проверени документите на ловците от дружината, след което те отново чуха инструктаж за безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    26 0 Отговор
    ще ми проверяват от полето до рафта , като огромен процент от плодовете и зеленчуците идват от чужбина ?
  • 2 Ром от Лом

    20 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни,проверки рушвети и всичко по старому,кой не плаща рушвет го глобяват.
  • 3 12...34

    21 0 Отговор
    Отидете в Италия и ги питайте за акъл,там не качествена храна няма.Щом си позволи някой да го направи и го хванат никога повече не му се позволява да работи в тоя бранш.Закона е такъв.
  • 4 Да Не

    9 0 Отговор
    Има ли проверка, всичко е 6!
  • 5 Пародията и унищожението трябва да е

    13 0 Отговор
    Пълно, в държавата дала на света българското кисело мляко, по рафтовете само немско краве масло и йогурт
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 герап

    8 0 Отговор
    И какво им проверяват на млечните продукти? Колко са им къси полите или колко са им изрязани банските?
  • 8 Лего

    8 0 Отговор
    Един рафт в магазина ми се оплака,че го били изпразнили. Взели му всичкото евтино, кисело мляко.
  • 9 консерва

    10 1 Отговор
    Министър Вътрев откри ловния сезон за пернат дивеч. Щял да стреля по краставици и домати.
  • 10 Калпазанин

    9 1 Отговор
    Откога се казва какво и кой ще се проверява, и започнете и уведомления да изпращате та някой да не се издъни очаквам ви и на село да дойдете имам 20 корена домати краставици и капия или за такива като нас идвате и направо пишете а ако ми проверите феизера и килерс направо в затвора ще ме вкарате
  • 11 Реалист

    4 0 Отговор
    Приравнят цените с европата:)
  • 12 Всички знаят

    15 0 Отговор
    Празни приказки, безделие и безотговорност! 35 години!
  • 13 Зарзаватчията от Ситняково

    1 1 Отговор
    Умре ми бизнеса ...........
  • 14 Ники фашиста ще ни разсмива с некадърнос

    5 2 Отговор
    Некадърността си! Ники Сороса може да изпълнява само заповедите на Козяк и Галя от там защото си е проста краварска марионетка! Спецов как е ходи ли на конкурс или леля Асена го е избрала вече!
  • 15 емо 73 канар

    7 0 Отговор
    За това Българската нация е БОЛНА. Защото храните и напитките /всички/ са пълни с всякакви отрови и вредни неща. Няма как в една Италия, Гърция, едно прясно мляко да има срок на годност 4-ри дни, а тук от 1 до 6 месеца.
    Бедна ви е фантазията как се произвеждат колбасите, ако видите няма и да си помислите да ги купите, камо ли да ги ядете. От 20 години не ям купешки мезета, салами и кренвирши. Всичко си правя сам. Всеки може, даже и хората от голямото село.
  • 16 Яяяяяя

    2 0 Отговор
    Някой разбра ли резултатите от проверката?

    Коментиран от #18

  • 17 дядото

    5 0 Отговор
    престанете да ни правите на идиоти бе гадове.само за вас не е ясно,че всичко е спекула.как може цената на плодовете и зеленчуците от складовата борса до магазина или пазара да скачат двойно и вие не можете да разберете причината.как може на никой да не му пука за произхода и качеството на хранителните продукти по търговската мрежа.нещо повече,едно неотдавнашно правителство спретна една наредба с която на практика направи невъзможно отглеждането в дома на животинска продукция.никакъв интерес към използваните препарати в земеделието и особено от тяхната ефективност и вреда за здравето и природата.
  • 18 много вероятно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Яяяяяя":

    да са секретни , количеството храна в хладилника е в ресора на национална сигурност , затова редовно го проверяват за да вземат нещо за държавната хранилка
  • 19 Гражданите на БГ

    2 0 Отговор
    Спекулантите пак започнаха да повдигат цените!

    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 20 схема

    0 0 Отговор
    Чалъми как да изцеждат хората още повече.Трябват им средства за Украйна.
  • 21 Иван

    1 0 Отговор
    Какви са тези проверки по един месец София и още пет града и после колко месеца ще чакаме за резултатите направо не правете нищо само се излагате с тези надути заглавия
  • 22 ехаа

    0 0 Отговор
    Това е отговорът на промяната за протестите на селскостопанските производители. Сега ще им изсипят всички възможни контролни органи, за да клекнат и да преустановят справедливия си протест. Гн.усни, дол.ни тв.ари, които използват държавата като бухалка за сплашване и подчинение!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол