Last news in Fakti

14 Август, 2023 06:33 2 850 21

Шестима български студенти са в епицентъра на огненото бедствие на Хаваите

  • хавай-
  • българи-
  • студенти-
  • пожари

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в град Лахайна

Шестима български студенти са в епицентъра на огненото бедствие на Хаваите - 1
Снимка: NOVA

93 са вече жертвите на пожара, който обхвана хавайския остров Мауи. Стотици хора остават в неизвестност. В епицентъра на бедствието - град Лахайна има и 6 български студенти. За това ни сигнализираха техните родители, които в продължение на дни не са знаели, дали децата им са добре. По думите им - не са получили и съдействие от МВнР.

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в град Лахайна, Хавай.

"Обърнах се към външно министерство. Отговорът беше - да изчакам 48 часа и да се обърна към районното управление и да го обявят за издирване", каза пред NOVA Милен Кънчев.

Милен ни показва как на 10 август, в 16:37, е звънял на телефона на ситуационния център към МВнР. Разговорът е продължил точно 36 секунди. Милен така и не разбира защо да звъни на полицията във Варна.

"Ще кажа, че синът ми изчезна в Хавай и нямам връзка, това е на другия край на света, и моят районен тук ще тръгне да го търси? Странно", чуди се Милен.

Синът му Христо работи в голям хотел с още петима българи.

"Първото съобщение беше, че има голям пожар в града. Нямат интернет и нямат ток", разказа бащата.

Това се оказва и последното съобщение. Огънят стига на няколко стотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден получава дълго чакания отговор.

"Само ми изпрати съобщение: добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет", разказва Милен.

През целия ден очаквахме позиция на МВнР за това какви са били действията на Ситуационния център и как точно са помогнали на близките на студентите. Отговор така и не получихме. Информираха ни единствено, че по тяхна информация вече е установен контакт между близките и българите в Хавай.

"Ситуационен център! На техния сайт с големи червени букви пише - точно за бедствия. Американците го обявяват за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го приемат за бедствие", коментира Милен.

Семействата все още нямат и информация - дали студентите ще бъдат евакуирани и има ли как да се приберат в България.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Затова

    33 13 Отговор
    на бригада у нас !
  • 2 Пешо с калибрата

    32 8 Отговор
    Има ли некъде трагедия и бедствие винаги има българин или българка в епицентъра

    Коментиран от #19

  • 3 Кукурукукууу..

    9 7 Отговор
    Паломаааа...
  • 4 Пурко

    32 16 Отговор
    Нали искат да стават хамериканци, да звънят в американското посолство

    Коментиран от #16

  • 5 Механик

    27 16 Отговор
    Тва Хаваите не беше ли нещо във великия САЩ?
    Или на САЩ сега му е по-важно да осигури зърнен коридор за Хънтър Байдън и пуцалки за Зеленски?
  • 6 странно

    43 2 Отговор
    абе защо още има хора които си мислят че на държавата и пука за някой от нас? че и се учудват защо мвр не работи ?!?!? тези хора дали живеят в българия че си мислят такива неща?

    Коментиран от #12, #18

  • 7 вдовец

    24 14 Отговор
    бригади има и у нас - най-вече в строителството......

    Коментиран от #14

  • 8 Който

    19 8 Отговор
    ги е пратил там, да ги върне обратно. Особено муцката.
  • 9 Ани

    14 1 Отговор
    г-н Милен Кънчев, сигналите винаги се подават на 112,в САЩ 911 или дипломатическо представителство,а иначе пожелавам успешно прибиране на вашия син.
  • 10 Стамат

    35 1 Отговор
    Този, който е казал на стресирания човек да изчака 48 часа, трябва да бъде уволнен и никога повече да не заема държавна длъжност.
  • 11 Гошо

    13 8 Отговор
    Е те от МВнР какво да ви отговорят ,като реално информация трябва да получат от съответните служби на САЩ Или дай да плюем Ами като не е доволен, да звъни в щатското посолство
  • 12 Оскар

    31 1 Отговор

    До коментар #6 от "странно":

    Защото:
    "Държавата" има служители. Тези служители получават възнаграждение за работата си от нашите пари.
    Ако си на заплата, 45% от парите които изработваш отиват за данъци и осигуровки. После, през различни данъци и акцизи, от потреблението се изземват още %
    Точно затова и понеже живея в България, си мисля и изисквам от служителите да си вършат работата.
  • 13 Томов

    10 17 Отговор
    Откъде български студенти и ат пари за почивка на Хаваите?

    Коментиран от #17, #21

  • 14 Троян

    16 14 Отговор

    До коментар #7 от "вдовец":

    Не мога да ви разбера селската злоба. Какво лошо има във това, че някой студент е бил на Хаваите да си изкара пари за няколко семестъра. Те точно затова няма да се върнат никога, защото такива като теб са готови да ги пратят по строежите между ромове и турци. Там английски не трябва прочетените книги са излишен товар за мозъка.

    Коментиран от #20

  • 15 Хлъц

    14 5 Отговор
    У нас ,както винаги всичко е нагоре с краката.Кой ги е изпратил? Как,има ли законово право и регистрация за извършване на подобна дейност?Дори в рамките на ЕС, много трудно започване на каквато и да е работа директно, всичко ,става през фирми от България.Там да ги вдигнат на крак.Що се отнася да Външно,там са с дузини,абсолютни чантаджии,който не вършат за стотинка работа.В подобни ситуации,винаги отговарят: Обърнете се към МВР!И как нашите полицай,ще свършат работа? С преписки,официални запитвания- чиста бюрокрация. Къде са другите лежачи- от Агенция за българите в чужбина? И там са калинки на ята.Активизират се, единствено по политически причини.
  • 16 Наско

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пурко":

    Да, американци искат да стават и има за какво. Различните източници ги дават между 1-во и 5-то място в света по средна заплата, коригирана спрямо покупателната способност. Русия е на 45-то (малко зад България) и затова никой не иска да ходи там, дори и нашите русофили. Кой луд ще ходи за по-малко пари в полицейска държава с кофти климат?
  • 17 Бачо Киро

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Томов":

    Като се научиш да четеш, ще разбереш.
  • 18 За протокола

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "странно":

    Ако бяха някои "наши" хора или техни отрочета, досега да са преобърнали света за да ги издирят.
    Отделен е въпросът, че такива не биха били там на бригада, а на борда на някоя яхта.
  • 19 Сивата котка

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо с калибрата":

    За Нигер не се е чуло дали има българи в епицентъра на размириците.Само някакви бизнес туристи,които в началото върнаха с италиански самолет.
  • 20 Сивата котка

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Троян":

    Освен някой номенклатурчик дето е получил, ако не цяло куфарче, то част от съдържанието в него с пари, та да прати чедото за учи в чужбина. Едва ли са тези дето са изпълнявали петилетката за три...
  • 21 Алооооо

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Томов":

    Ами там пише ПРОЧЕТИ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове