Last news in Fakti

14 Август, 2023 13:14 1 652 21

БДЖ започна пазарно проучване за доставка на нови влакове в най-кратки срокове

  • георги гвоздейков-
  • бдж-
  • влак-
  • мерки

За пореден път от Европа ни показват, че не можем да се справяме с управлението и контрола на големите проекти

БДЖ започна пазарно проучване за доставка на нови влакове в най-кратки срокове - 1
Снимка: Нова телевизия

През миналата седмица изпратихме запитвания до всички производители на подвижен състав в Европа, за възможностите им в най-кратки срокове да доставят нови влакове за БДЖ. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на свое участие в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Подвижният състав, който ще бъде доставен по ПВУ през 2026 г., покрива 50% от нуждите на БДЖ, а ние трябва да осигурим останалите 50% и това да започне в краткосрочен план“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че пазарното проучване ще покаже дали компаниите имат в наличност мотрисни влакове, и дали планират производство до края на настоящата календарна година. В запитването се посочват базовите характеристики, на които трябва да отговаря подвижният състав, за да е съвместим с българската жп мрежа. „Целта е това да са влакове от ново поколение, които държавата може да придобие в спешен порядък още преди доставките по ПВУ“, обясни още Гвоздейков.

За инцидента с изоставени пътници на жп гара Стара Загора министърът посочи, че това е поредният недопустим случай, който показва състоянието, до което е доведен жп транспортът в последните десетилетия.

За пореден път от Европа ни показват, че не можем да се справяме с управлението и контрола на големите проекти, заяви министърът по повод обявеното разследване на два жп проекта от страна на европрокуратурата. „В последните години в жп инфраструктурата са инвестирани милиарди евро, а от тях няма резултати и това вече ясно се вижда и от Европа“, категоричен бе Гвоздейков.

Георги Гвоздейков коментира и зачестилите случаи с отменени или закъснели полети на различни авиокомпании. „Разпоредил съм ГВА да извършва стриктен контрол и там където има нарушения и не са спазени правилата на пътниците, да се налагат съответните санкции по Закона за гражданското въздухоплаване“, заяви още транспортният министър. По думите му въпреки че европейските регламенти дават правомощия на националния надзорен орган да налага санкции, досега ГВА не е наложила нито една такава глоба. „До момента не е имало воля нарушителите да бъдат наказвани, но тези практики са преустановени и вече се подготвят първите санкции“, увери министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Айде

    8 11 Отговор
    Ала бала! Какви нови влакове!? Никой вече не пътува с БДЖ!

    Коментиран от #8, #10, #14, #21

  • 4 гост

    9 1 Отговор
    За ненатоварените дестинации закупете т.н. "АВТОБУС НА РЕЛСИ" - Икономични са и лесно се поддържат , а не локомотив 2 000 кв. да тегли 1 или 2 вагона !

    Коментиран от #13

  • 5 БДЖ се занимава

    13 1 Отговор
    с производсво на милионери от 30 години
  • 6 Странно

    13 1 Отговор
    НОви влакове на стари релси. Сиреч Мерцедес Ес класа на черен път.

    Коментиран от #16

  • 7 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    10 1 Отговор
    ПО КАКВО ЩЕ СЕ ДВИЖАТ.?????
    ПЪТЯ Е В ОТЧАЙВАЩО СЪСТОЯНИЕ.
    РЕМОНТНИТЕ БАЗИ РАЗБИТИ И ЗАКРИТИ.
    ДА НЕ СЕ ГОТВИТЕ ДА ПРЕДОСТАВИТЕ РЕМОНТИТЕ НА ЧАСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ, В ДЕПО ПОДУЕНЕ РАБОТЕШЕ ЕДНА ТАКАВА..
  • 8 ще се

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Айде":

    изненадаш. Много хора пътуват с влакове. Така че никога не прави заключения без необходимите познания.
  • 9 Тома

    17 0 Отговор
    За 33 години от бдж се откраднаха милиарди от нашите продажни политици
  • 10 ЕС и НАТО

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Айде":

    Явно не си излизал от вас и затова така пишеш. Бъдещето е в електрическия транспорт. Когато дойдат новите електрически влакове в бдж, к.лешите със старите бракми на бензин, дизел и газ ще намалеят заради ограничението им!!! Време е за събуждане от 2023 нататък!
  • 11 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    45та ръка употреба, за да си платим Ремонта де! Комисионка стайл си е.
  • 12 некаф селяк

    5 1 Отговор
    ХА :Д Духна им ЕС под опашката и се сетиха за БДЖ..а къде спаха последните 20 години ???
  • 13 Злати Минкова

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    В софето си имате автобус на релси.
  • 14 Пътуват

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Айде":

    не са много хората, или както беше през социализма особено по по-малките линии. Доста е странно е, че тия са се забързали да купуват нови влакове. Според мен старите могат да се стегнат и обновят, да се завъртят парите в Българската икономика и създадат работни места за Българските граждани. Но в тази държава се гледа само търговия и да се изнасят парите към чужди държави и фирми ...

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Ако си капацитет

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пътуват":

    по въпроса, кажи си, но иначе, аз мисля, според мен и т.н. са чисти спекулации. Или знаеш, или не знаеш.

    Коментиран от #18

  • 16 Даааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Странно":

    Когато не сте наясно не коментирайте ....Септември Пловдив Свиленград трасето е готово за новите влакове. Пловдив Бургас е почти готово. Септември Драгоман се работи усилено. До Белово е готово, а от Белово за Елин Пелин се копаят 13 тунела?
  • 17 Даааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пътуват":

    Старите влакове по старите линии, а новите влакове по новите линии

    Коментиран от #19

  • 18 И да знаеш и да не

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ако си капацитет":

    знаеш голяма файда няма в тази държава. Някакви тъпири са си решили да правят глупости, узурпирали властта, харчат държавни пари и никой не му пука. Жалко за колегите инженери, техници ... на запад вземат по над 10 бона заплати, тука се правят на луди и не плащат на хората. Интересно е и уважението към тези професии ... Основно проблемът идва от училищата – раздават и продават дипломи и никой на практика не вярва, че нашите техници и инженери са на практика способни да свършат някаква работа. Но не почнели да се прави нещо в държавата, ще продължава да затъва в дългове и зависимост от други държави.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баба

    0 0 Отговор
    Остава да се допьлни-старите кадри на старите влакове , а младият екип на новите композиции.
  • 21 Баба

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Айде":

    Много хора ползват бдж и ако не закьсняват влаковете и се спазват врьзките и прекачванията е много удобно. Не всички имаме шофьорски книжки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове