Last news in Fakti

15 Август, 2023 15:21 17 938 29

Държавата е безсилна пред свързана с Христо Ковачки фирма: Плаща на засегнатите от "дейността" ѝ сметки за ток

  • христо ковачки-
  • топлофикация габрово

„Топлофикация-Габрово“ има издаден лиценз от КЕВР, макар че няма планирани инвестиции в плана си за 2022 година и не може да осигури нормална услуга на абонатите си

Държавата е безсилна пред свързана с Христо Ковачки фирма:  Плаща на засегнатите от "дейността" ѝ сметки за ток - 1

Дългогодишните проблеми с частната „Топлофикация-Габрово“ ЕАД и постоянните аварии, които оставят града на студено през зимата, събраха на специален брифинг трима министри и кмета на Габрово. Оказва се, че държавата е безсилна пред свързаната с Христо Ковачки топлоцентрала и единственото, което може да направи, е да компенсира габровци с пари от бюджета, за да се отопляват на ток. А тази компенсация се обявява само два месеца и половина преди местните избори в България, съобщи economic.bg.

Силно регулирано дружество (от КЕВР) не изпълнява от години ангажиментите си по договор, но вместо регулаторите и държавата да се намесят и да принудят частния собственик да го прави, бюджетът ще плаща директно (не през социалната система) на физически лица с парите на граждани от други градове.

По време на днешния брифинг, на който освен кметът Таня Христова присъстваха и финансовият министър Асен Василев, енергийният Румен Радев и на околната среда Юлиан Попов, стана ясно, че хората от години се оплакват от лошата работа на дружеството, което освен това замърсява и въздуха в града. А освен това работата ѝ през следващия отоплителен сезон е под въпрос, а най-после се заговори и за отнемане на лиценза ѝ.

Христова обясни, че през изминалата зима гражданите на града на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии. Според нея въпреки множеството проверки и глоби, не е имало промяна в поведението на местното дружество.

Това се изтъква като причина държавата да подпомогне с 1.3 – 1.5 млн. лв. физическите лица за покриване на сметките за ток. Сумата ще се предостави на общината за предстоящия зимен сезон и тя ще ги разпределя към 4009-те абонати на дружеството.

Парите ще дойдат от „буфери“ в бюджета, които са заделени за такива непредвидени разходи, обясни Василев на въпрос от Economic.bg. Такъв „буфер“ например ще са парите, заделени за бедствия и аварии.

По повод това, че подобни проблеми има и в други градове в страната енергийният министър Румен Радев каза, че те са обект на постоянна проверка.

„В случая с „Топлофикация-Габрово“ има казус, защото там явно и за оператора, няма да адресирам имена и така нататък, но в един момент е превъртян зарът и фактически интерес към продължаване експлоатация на съоръжение и респективно поддържане на съоръжение явно липсва”, каза енергийният министър.

Справка в Търговския регистър показва, че „Топлофикация-Габрово“ официално е собственост на кипърската офшорна компания „Дарклет Лимитид“. Дружеството обаче се счита за свързано с бизнесмена Христо Ковачки, който чрез своята фирма „Топгруп“ ЕООД го приватизира преди близо 20 години. Оттогава досега собствеността беше прехвърлена няколко пъти, като в някои случаи се използваха офшорни компании.

Василев също определи мярката като „извънредна“, тъй като „сме в навечерието на отоплителния сезон“. Той е категоричен, че е поел ангажимент, ако има и други такива случаи, които налагат затваряне на инсталации, Министерство на финансите да осигури необходимия ресурс, за да може да се мине през текущия зимен сезон и гражданите да имат време да си направят прехода към друг тип алтернативно отопление.

Всъщност КЕВР вече има доклад от март 2023 г., свързан с извършена проверка заради честите спирания на топлоподаването. В него са констатирани честите прекъсвания и влошеното качество на топлоснабдяването, които са в резултат на настъпили аварии в генериращите мощности и топлопреносната мрежа.

Изводът на регулатора тогава е, че тези проблеми могат да се решат "чрез инвестиране в топлоизточника, обновяване на топлопреносната мрежа и подмяна на остарели абонатни станции". В същото време е установено, че в бизнес плана на дружеството дори не са планирани инвестиции за 2022 г. и логично не са правени такива.

Все пак топлофикацията има действащ лиценз, издаден от КЕВР, определени са му регулаторни цени за отоплителния сезон 01.11.2022 г. – 20.01.2023 г., без да е направило впечатление, че няма планирани инвестиции за справяне с тези проблеми, които според кмета на Габрово са от години а не само от предния отоплителен сезон.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    36 45 Отговор
    Няма по жалки мизерници всичките са за затвора
    След изборите ще изоставят града и нсичко ще си е по старо му
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    37 50 Отговор
    То от 33 години няма държава, България е само една територия където грабят и се разпореждат олигарси, мутри и престъпници, а управляващите са едни марионетки и подлоги на западните си господари!

    Коментиран от #15, #29

  • 3 Русенец

    51 5 Отговор
    Пак да попитам: защо миналата година, когато газта стигна до 350 лв, парното скочи до 150, а тази година, когато газта падна до 66 лв, парното пак е на 150 лв? Защо?

    Коментиран от #10

  • 4 Роки

    52 16 Отговор
    Държавата може веднага да смачка корупцията, но всички управляващи са лукави и продажни!

    Коментиран от #6

  • 5 Русенец

    44 4 Отговор
    Да ми обясните също, защо не плащам само това, което съм потребил, а плащам това, което са произвели? Защо енергията за затопляне на водата няма постоянна цена, а я разпределят между навъртяните единици и така плащаме дори неизползваното количество?

    Коментиран от #26

  • 6 Русенец

    31 13 Отговор

    До коментар #4 от "Роки":

    .... или са хора на онези, които уж трябва да смачкват. Политиците са подставени лица на олигарсите. Не ги чакай да раздават справедливост. Не са сложени за това.
  • 7 Гожо

    22 23 Отговор
    Щом ококорения ви обяснява нещо, погледнете и към слънцето за всеки случай
  • 8 Русенец

    34 15 Отговор
    Цяла държава безсилна пред един човек. И ние чакаме някакви реформи?! Пфу!

    Коментиран от #11

  • 9 Русенец

    33 14 Отговор
    Понеже, държавата не можела да спре събирането на пари от хората, от един енергиен бизнес, затова щяла да раздаде пари от данъците ни, на друг енергиен бизнес. Логика и чудо!
  • 10 Ром от Лом

    16 15 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    И да питаш нема кой да ти каже а те крадат като за световно...............
  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 26 Отговор

    До коментар #8 от "Русенец":

    И това ако е държава, здраве му кажи! Държава няма, а тоя не е един това е управляващата олигархия и мафия и техните пазачи мутри и престъпници.
  • 12 Братвурст

    15 16 Отговор
    Финансовият министър ще ремонтира с 250 бона държавни пари база „Гюлечица“ до родното село на Людмила Живкова

    Асен Василев е решил да постегне една от бившите любими резиденции на Тодор Живков, намираща се в подножието на Рилските езера. Финансовият министър е отпуснал 250 бона за ремонт на легендарната база „Гюлечица“, която в последните години се стопанисва именно от Министерството на финансите и се ползва като почивна станция за ръководителя на ведомството и служителите му. След като бъде освежена за четвърт милион лева, явно Василев има намерения да отмаря на чист въздух и спокойствие в Рила планина, пише вестник Ретро.
  • 13 Таразан

    24 14 Отговор
    Е няма такава смешна държава! Това правителство е позор!
  • 14 Даниел

    45 6 Отговор
    Всички енергийни производства в България са собственост на офшорни фирми.
    Как може да принуждаваш собствения си народ да плаща сметки и да не се знае в чии джоб потъват огромни средства??!!
    Защо в отраслите относими към националната сигурност не се изисква задължително собственика на фирмата да е регистрирана в България ,за да има прозрачност и най-вече контрол??!!

    Коментиран от #22

  • 15 Калпазанин

    21 22 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Кокорчо пак се и@@@@,нямс безсилна държава има безсилни мижитурки като тоя и просто стадо
  • 16 Гост

    16 16 Отговор
    Мафиотска държава, няма шанс за нея
  • 17 Ицу

    12 19 Отговор
    Новото БКП (Бойко, Киро, Пеевски) честитОО

    Коментиран от #18

  • 18 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    16 25 Отговор

    До коментар #17 от "Ицу":

    По мязат на "модерно" Ново СДС - същата алчна и крадлива пасмина като старите седесари от 90-те години!

    Коментиран от #28

  • 19 хххх

    5 23 Отговор
    Къртичето тръгнало да обвинява белия човек.. Това няма да завърши добре..
  • 20 Глупости

    29 1 Отговор
    КЕВР да прекрати лиценза на Ковачки и да продадат ТЕЦ-а на друг, който ще инвестира пари в този бизнес, а не само да лапа като Ковачки.
  • 21 Мнение

    10 24 Отговор
    Споко.Догодина по заповед на посолствоТО и без ток ще сме.
    Просто сега искат да фалират българските ТЕЦ-ове и да ги вземат хамериканци.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Даниел":

    Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe. В пocлeднитe 20 г. в нeгo ce извършвa мaщaбнa мoдeрнизaция.Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa. Изпрaтeнoтo чeнгe зa дирeктoр нa ТC, Вaлeнтин Димитрoв, чиятo зaдaчa бeшe дa cъcипe ТC и пoдгoтви зa привaтизaция, нe изпълни зaдaчaтa cи. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждaтe. Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видяли пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.
  • 23 Селянин

    4 1 Отговор
    Държавата е безсилна. Май революция трябва.

    Коментиран от #27

  • 24 Възраждане

    5 3 Отговор
    Е няма такава смешна партийка като Възраждане.Хем взема пари от всички хем щели да ни оправят.А Великобритания арестувала трима българи двама от които възрожденци.Как точно Копейкин ще ни оправи след като взима пари от Кремъл и от САЩ?
  • 25 "Ха ха ха"

    6 0 Отговор
    Егати държавата , щом не може да се справи с един цървул ...
  • 26 Халваджан

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Мнофо питаш ,ами защото това счвтоводство се въведе птез времето когато Станишрв беше м.п.,а Р.Овчаров енергиен министър ,всичко ще ще си дойде на мястото ако гласувате за ПП ДБ и ГЕРБ иначе и господ няма да ви помогне ,ще ви дерат крадливите продажни популисти.Защото трябва да има за тях и за Путин
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост3

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Това ни е наследството от БКП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове