Last news in Fakti

17 Август, 2023 16:06 2 971 120

"Галъп": Българите искат 3 март за национален празник, а не 24 май

  • 3 март-
  • 24 май-
  • национален празник-
  • съдебна реформа-
  • президент-
  • политика

Вероятно текущата популярност на президента оказва влияние

"Галъп": Българите искат 3 март за национален празник, а не 24 май - 1
Снимка: БГНЕС

Въпросът за националния празник също беше експериментално проверен. Добре би било по темата да се чуят различните мотиви и други изследователски институти да покажат своите трактовки по темата, включително извън летния сезон.

Това сочи най-новото изследване на "Галъп".

Но на първо четене не се вижда сериозна степен на противоречие в масовото съзнание между Трети март и Двадесет и четвърти май, а самата промяна на националния празник не среща почти никаква подкрепа. Въвеждащият, възможно най-общ, абстрактен и в същото време личен, въпрос кой от двата празника се харесва повече показва следната картина: 33% назовават Трети март, а 10,7% назовават Двадесет и четвърти май. 48% са в „средната“ опция от типа харесвам ги еднакво, но има и 2,4%, които не харесват нито един от двата празника. Останалите не могат да отговорят. Както може да се очаква, сред големите електорати известни вариации има сред тези на ДПС и „Демократична България“, но в общи линии структурата на мненията не показва драматични разлики по електорати.

Последното се доказва и в директното питане от типа „оставяме или променяме датата и с коя друга“. 69,3% приемат оставането на Трети март, а общо 14% се разпределят в различни други опции измежду официалните празници, свързани с националната история: 9,6% искат смяна с Двадесет и четвърти май, 3% – с Шести септември, а 1,4% – с Двадесет и втори септември. Останалите не могат да отговорят.

Принципна подкрепа за правни реформи, но без особена запознатост; нежелание за намаляване на правомощията на президентите; почти никаква подкрепа за смяна на националния празник или за толериране на двойно гражданство във властта.

Първата по-цялостна публикувана проверка на общественото мнение по отношение на предложения за промени в конституцията очаквано показва ниска запознатост с немалка част от обсъжданите идеи. Все пак, отличават се няколко обществени инстинкта: попътен вятър за съдебните промени, противопоставяне на идеите за намаляване на президентските прерогативи, както и липса на разбиране по отношение на промяната на националния празник или по отношение на идеи като утвърждаване на възможността за двойно гражданство в пасивното избирателно право. На този етап данните носят по-скоро характера на хипотези, защото видимо липсва детайлна дискусия и запознатост, а и се намираме в летния период, който не предполага високи нива на интерес към политиката.

Изводите са от августовското издание на редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 3-11 август сред 807 пълнолетни българи.

„Галъп интернешънъл болкан“ провери отношението към наличните към началото на август посоки на потенциална конституционна промяна. Липсата на особено детайлна информация, промените в движение, както и очаквано ниското ниво на запознатост, особено в летния сезон, правят данните по-скоро експериментални, а и не позволяват особено конкретни формулировки на въпросите. Но, така или иначе, впечатление прави по-високото ниво на убеденост, когато става дума за промени, свързани с овластяване на гражданите или с реформи в съдебната система, и по-високи нива на колебание и на отричане, когато става дума за намаляване на президентските правомощия. Вероятно текущата популярност на президента оказва влияние, а следва да се има предвид също, че темите, свързани със съдебната реформа, са налагани от години на фона и на бездруго ниски нива на доверие към съдебната система. Сериозна съпротива среща добилата популярност теза за промяна на националния празник. Идеите за повече толериране на двойното гражданство в политическите институции явно също се натъкват на инстинктивна боязън.

Например, 61,3% се съгласяват, а 12,2% не се съгласяват, че е добре всеки да има право да подава индивидуална конституционна жалба, т.е. всеки български гражданин да може да се обръща към Конституционния съд. Цели 49,7% не показват никакъв инстинкт за това дали е добре Висшият съдебен съвет да се раздели на две – съдийски съвет и прокурорски съвет. 35,5% са на този етап „за“, 14,8% са към момента „против“. Идеята хора с двойно гражданство да имат право да бъдат министри и депутати в България среща ясна интуитивна критика: 65% не се съгласяват с такава перспектива, а 17,5% се съгласяват. Останалите не могат да отговорят. 29% са „за“ да се намалят правомощията на президентите у нас при съставянето на служебни правителства, но 44,3% са „против“. Останалите не могат да формират мнение. Този обществен инстинкт се потвърждава и в отговора на въпроса за правомощията на президентите по отношение на съдебната власт: 38,5% са отрицателно настроени към идеята за тяхното намаляване, срещу 34,4% положително настроени, а останалите не могат да формират ясно мнение. По този показател ясни обществени позиции на практика липсват – личи объркване и по-скоро неохота. Явен е инстинктът обаче по отношение на главните прокурори у нас: 56,2% приемат най-общо намаляване на правомощията им, а 17,4% са против това. Останалите се колебаят.

Фиш на проучването

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 3 и 11 август 2023 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    68 16 Отговор
    Сега пак укранофилите (хората на Кокаински) ще започнат да ни викат Русофили.
  • 2 Реалист

    24 79 Отговор
    Според мен трябва да е Денят на независимостта, защото тогава ставаме независими от руския цар и гобернаторите му.

    Коментиран от #8, #10, #12, #28, #36, #42, #81

  • 3 Аве

    66 8 Отговор
    какво общо има популярността на президента с празника?

    Коментиран от #45

  • 4 Тошито

    67 12 Отговор
    Хората удариха продажните политици в земята Боко, Шиши и кръгът Капитал !
  • 5 Демократ англофил

    73 18 Отговор
    Точно така. 3 март национален. Който не иска да ходи в турция
  • 6 Някой

    67 18 Отговор
    Това е факт! Българите си искат 3-ти март за национален празник. Не знам как сглобката ще гласува нещо, което не се подкрепя от народа. Как ще имат очи да излязат пред протестиращите пред НС? Които ще бъдат хиляди. Може би десетки хиляди.
    А може Кирето да има зъб на този празник, след като отнесе няколко снежни топки на паметника "Шипка" на един 3-ти март... Много злопаметен ще излезе този плазм.одий.
  • 7 Друг Трети Март

    49 13 Отговор
    нямаме в Историята си от 1396 година.След Иван Шишман - това ни е Датата!
  • 8 Демократ англофил

    36 5 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Бате толкова и си учил в училище като са преподавали даскалите

    Коментиран от #14

  • 9 Сорос

    36 10 Отговор
    Скоро и азбуката ви че сменя.Чипа вече оправих.Инвестирах 500000 в НЕПЕОТА.
  • 10 Ако си яйце

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    да те сварят..
  • 11 123

    44 16 Отговор
    Ясно - турци и жълтопаветници не искат Трети март
  • 12 Някой

    45 18 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    На 3-ти март официално ставаме независими от Османската империя. Не е ли това предхождащо празника, който ти предлагаш? Без освобожението нямаше да има независимост.

    Коментиран от #18

  • 13 Дедо ви

    18 25 Отговор
    24 май е един прекрасен празник. Трети март също. Затова най-доброто решение е и двете дати да се обявят за национални празници. Ще си имаме два национални празника, какво пречи?
  • 14 Хаха

    9 22 Отговор

    До коментар #8 от "Демократ англофил":

    Вие патреотите нали сте учили по трудово как да режете с макетни ножче 😃

    Коментиран от #78

  • 15 Последния Софиянец

    3 8 Отговор
    Аз това го знам
  • 16 ХАХАХА

    33 11 Отговор
    Мъка нагазурчени към козяк продажници ! Не ви щат българите наколенките ви пред козяк. 3 март ще е националният празник ,въпреки напъните ви продажници !
  • 17 3.14К

    38 14 Отговор
    69.3% нормални срещу 9.6% джендъри, които искат да наложат своето мнение и да управляват останалите. Такова е и съотношението и за войната в Украйна. 9.6% подкрепят психопата-наркоман!

    Коментиран от #23, #40

  • 18 Хаха

    14 26 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Тогава ставаме автономия на Расия и назначават гобернатор 🤫

    Коментиран от #26

  • 19 ГЪлъп

    14 25 Отговор
    Ако е вярно изобщо, е нужна разяснителна кампания и ней-сетне написване на учебниците по история без руска редакция.

    Коментиран от #22, #34

  • 20 Смърт за всички

    24 21 Отговор
    Анти-Руски предатели и Евроатлантици, България без Русия е едно нищо, Бог да благослови нашите Руски Братушки, слава на майка Русия, слава на Путин, само Възраждане, напред народе!!! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺💪🏻💪🏻💪🏻

    Коментиран от #24, #32, #64, #72

  • 21 ТТТ

    18 2 Отговор
    Мен никога не са ме питали разните там агенции. А Вас.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТТТ

    7 17 Отговор

    До коментар #17 от "3.14К":

    Абе той професор Христо каза какви са тези 70 80 %.
  • 24 Пръц...

    12 13 Отговор

    До коментар #20 от "Смърт за всички":

    И 6 човека пред МОЧАТА.Пръц...Осмрадиха пейзажа.
  • 25 Хасковски каунь

    17 8 Отговор
    За евроатлантиците Втори Февруари
  • 26 ХАХАХА

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Фащските са пропуснали да те ограмотят на български ,ама то на колонизираните за чий е им език?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    И с какво Немския цар е по-добър за празник❓ ❗
  • 29 ТТТ

    8 18 Отговор
    Който е за 3 март. Моля да отговори какво всъщност празнува.

    Коментиран от #38, #48, #109

  • 30 Бах

    19 10 Отговор
    То Кирил и Методий дори не са българи.
    Те са византийци решили да ни направят азбука . Въобще не са и славяни . Този 24 май трябва да е общ празник на всички народи които използват Кирилица.

    На трети март Русия ни освобождава а ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ПОДПОМАГАТ ТУРЦИЯ СЪС ВСИЧКО ЗА ДА НЕ БЪДЕМ ОСВОБОДЕНИ .
  • 31 Реалност

    18 3 Отговор
    Тия 2,4%, които не харесват нито един от двата празника са избирателите на Кирчо и Ристьо...те си искат 4 юли и 2 февруари.

    Коментиран от #35

  • 32 Доста си смел

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Смърт за всички":

    … зад екрана 😂, ела да ни убиеш лично, така на думи е много лесно
  • 33 умен

    7 6 Отговор
    и после се чудим защо не сме като швейцария

    Коментиран от #37

  • 34 Българин

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "ГЪлъп":

    Преди да коментираш историята викам първо да прочетеш учебниците по български език, че с тоя гълъП съвсем се изложи:)

    Коментиран от #39

  • 35 Бах

    17 4 Отговор

    До коментар #31 от "Реалност":

    То Кирчо барем има жена за пред хората... А Асенчо живее само с майка си , което буди интерес и размисли....

    Коментиран от #61

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Знаеш ли поне кой чете Манифеста за Независимост, ако те попитат❗❓

    Можеш ли каза с гордост :

    Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски

    ❓❓❓❓
  • 37 Учуден

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    Защо, на Швейцария 4 юли ли и е националния празник?
  • 38 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "ТТТ":

    Учи се в първи клас, но с радост ще те запишем за частен урок!

    Коментиран от #44

  • 39 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    личи си, че твоят "български" е от ГУГЪЛ.
  • 40 Бъркаш

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "3.14К":

    собствените си желания с действителността.
  • 41 Гост

    13 3 Отговор
    Из Неволите на един европеидизиран нагаждач:
    "Уж, интервюирах в райони с преобладаващи евроатлантически симпатизанти.
    Уж, плюх по Русия денонощно!
    Уж, обещавах това-онова!
    Уж, понатъкмих и числата!
    И пак не излезе, негофта м....."
  • 42 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    А според мен трябва да е денят, в който ще станем независими и от останките на някогашната 0сма нска 3ган, както и от приятелите им на 3апаТ.
  • 43 Госあ

    13 6 Отговор
    Не знам кога соросоидите ше ядат и бой. Да внимават в картинката.
  • 44 ТТТ

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Нищо, че се учи в 1 клас. Може да съм пропуснал. Защо все пак кратичко не отговорите.
  • 45 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аве":

    Защото президента държи реч на Шипка, на Трети март. Въпросът е, защо премиерът не държи?

    Коментиран от #50, #74, #90

  • 46 Путинодебил

    4 8 Отговор
    Това е лъжа и манипулация!

    Коментиран от #55

  • 47 ТТТ

    8 10 Отговор
    А и тези дето много са за 3 март и против Турция. Да видят в домовете си как всеки ден те или някой от тяхното семейство и в близкия им кръг от хора гледа ТУРСКИ филми. Всеки божи ден. Иначе са пАтриоте.

    Коментиран от #51

  • 48 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "ТТТ":

    На един клик разтояние, ама като те мързи:
    "На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г."

    Коментиран от #57

  • 49 ха ха

    8 8 Отговор
    Нормално. Пропагандата е работила векове наред. А, и българинът си е робско племе - дай му Батюшка или Султан да има на кого да се кланя.
  • 50 Мухаха!

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Защото е настинал!
  • 51 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "ТТТ":

    Не познавам българи, които гледат турски филми.

    Коментиран от #56

  • 52 Aлфа Bълкът

    7 16 Отговор
    С комунизма се свърши.
    С 3март се свърши.
    С МОЧА се свърши.
    С Русия се свърши.
    Не мога да разбера защо ревете, хората които са строили България през комунизма са родени и възпитани по царско време.
    Вие хората родени през комунизма разрушихте всичко строено от тях, защото комунизма е родил само некадърници. Сега берете плодовете на труда си.

    Коментиран от #58, #71, #87

  • 53 А бе

    2 12 Отговор
    може и два национални празника 9ти май и 4ти юли какво ще кажете.
  • 54 ТТТ

    6 4 Отговор
    И къде тук е България.
  • 55 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #46 от "Путинодебил":

    Добре, дайте референдум и ще видите истинският вот. Смеете ли или пак ви е страх какво ще покаже?
  • 56 Aлфа Bълкът

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Я погледни в огледалото и ще се запознаеш с един.

    Коментиран от #59

  • 57 ТТТ

    4 9 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    И къде тук е България. Предварителен договор между две воюващи империи.

    Коментиран от #62

  • 58 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #52 от "Aлфа Bълкът":

    Трети март няма нищо общо с комунизма. Учи, да не ставаш за смях.
  • 59 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #56 от "Aлфа Bълкът":

    Като се правиш на умен не ставаш прав. Дори дрехите ми и обувките ми са български, а не турски.
  • 60 Фашагите не

    5 4 Отговор
    зачитат народната воля! Нито един глас за тях на местните избори!

    Коментиран от #68

  • 61 Линда, Линда.....

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Бах":

    Чудя и се на тази жена, как е избрала този боклук за баща на децата и!

    Коментиран от #104

  • 62 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #57 от "ТТТ":

    Санстефанският мирен договор урежда и обособяването на Трета българска държава. Всичко ли трябва да ти обяснявам? Толкова ли не можеш да боравиш с търсачката? Образовайте се най-сетне! Стига само турски сериали!

    Коментиран от #66, #120

  • 63 Летеж

    7 0 Отговор
    Галъп гълъб да отлитат на север и да не баламосват хората ,референдум там ще си покаже.
  • 64 Ама

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Смърт за всички":

    Ти от къде го измисли това? България е била НЕЩО много преди дивашките племена от подмосковието да им скимне да направят държава. Така че си гледай путинофилството и не обиждай България. Много им се иска на рашките да ни владеят и го правиха почти 50 години. Стига вече!

    Коментиран от #69

  • 65 Гост

    7 5 Отговор
    От коментарите се вижда, че против Трети март са били предимно т0рк0фили.
  • 66 Нищо

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    подобно няма в него.

    Коментиран от #70, #73, #75

  • 67 Гог

    3 6 Отговор
    Точния национален празник е 6 септември.
  • 68 Съгласен

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Фашагите не":

    Никой да не гласува за фашагите на Мутрофанова Израждане.
  • 69 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #64 от "Ама":

    България е била много, но преди нахлуването на варварските 0рди. Цели пет века ни е нямало на картата и се връщаме на нея благодарение на Русия. Това не се забравя! Не се забравят и онези, които помагаха на султана срещу нас, като му пращаха висши военни офицери-лордове и западно оръжие.

    Коментиран от #79

  • 70 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Нищо":

    Щом казваш....
  • 71 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Aлфа Bълкът":

    И България също
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #66 от "Нищо":

    Из Санстефанският мирен договор:
    Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция.
    България. Гранична линия.
    Пространството на българското княжество е определено в общи черти върху тук приложената карта, която ще трябва да служи за основа на окончателното разграничение. Като се отделя от новата граница на сръбското княжество, граничната линия ще следва западната граница на Врянянската кааза до планинската верига Карадаг. Като завива на запад, линията ще следва западните граници на Кумановската, Кочанската и Тетовската кааза до планината Кораб; оттам – по реката Велещица до вливането й в Черни Дрин. Като отива на юг по Дрин и след това по западната граница на Охридската кааза към планината Линас, границата ще следва западните граници на кааза Корча и Старово до планината Грамос. След това през Костурковото езеро граничната линия ще стигне до реката Мъгленица и като следва нейното течение и мине южно от Яница (Енидже Вардар), ще се отправи през устието на Вардар и през Галико към селата Парга и Сарайкьой; оттам – през средата на езерото Бешикгьол към устията на Струма и Места и по морския бряг до Буругьол; по-нататък, вземайки североизточно направление към планината Чалтепе, през Родопската планинска верига до планината Крушово, през черните Балкани (Карабалкан), през планините Ешеккулачи, Чепелиу, Караколас и Ишиклар до реката Арда. Оттам граничната линия ще бъде трасирана по направление на град Чирмен и като
  • 74 Реалност

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Кирчо не знаеше къде е Шипка:)

    Коментиран от #77

  • 75 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Нищо":

    ........град Чирмен и като оставя на юг град Одрин, през селата Сюютли, Карахамза, Арнаутчени, Акарджи и Енидже, до реката Теке Дереси. Като следва течението на Теке Дереси и на Чорлу Дереси до Люле Бургас и оттам през реката Суджакдере до селото Сергюен, граничната линия ще мине през височините направо към Хаким Табияси, където ще достигне Черно море. Тя ще остави морския бряг при Минкалия и следвайки южните граници на Тулчанския санджак, ще достигне Дунава над Расово.
  • 76 Некъпан джендър евроатлантик

    4 5 Отговор

    До коментар #72 от "И теб те е родила":

    Е па не може всички да са ни родили американски бащи №1 и №2:)))
  • 77 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "Реалност":

    Не се учудвам. Но Капитола зне, нали?
  • 78 Мнение

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Само дето оня с макетното ножче го има изтипосан и ухилен пред плакат на герб!!!
    А както знаем герб се ожениха за ппдб, като младоженецът им се сменя на ротационен принцип!
    Първо е Боко, а после е Пеевски!!!

    Сега нещо да кажеш, а платени троле?!
    Опорките ви окапаха, досущ като на Боко мераците, да заживее безгрижно с мис бикини!!!
  • 79 Не е

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    благодарение на Русия. Това атка или иначе щеше да се случи със или без нейните окупационни действия.

    Коментиран от #85

  • 80 мдда

    5 1 Отговор
    Българите искт каквото каже комунистическия пингвиний и едноличен управник на територията!
  • 81 Губернаторът

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Ти колко си неграмотен
  • 82 Бозата

    4 2 Отговор
    стъкмистиките на някой недодялан продажник. България обича свободата , а не робството даже и руско да е то, за него копнеят единствено некадърници и меркантилни простаци !
  • 83 дедя

    4 3 Отговор
    Да 3 март защото евроатлантиците са държали с османлиите и са имали техни офицери преименувани в османската армия като синклер и митхад-германец и др.
  • 84 Московийски пропагандатор

    5 2 Отговор
    Да, защото на 3 Март 1918г. Московия капитулира
  • 85 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #79 от "Не е":

    Как е щяло да се случи, без Русия? Я да обясниш? Като лорд Дизраели заявява, че българите от Батак са си били виновни сами, ли? Или, като Австро-Унгария цели три пъти пречи на Русия, да изтласка османците от Балканите, ли? Как точно е щяло да се случи, ако не беше Русия, питам? Цяла Европа е седяла ЦЕЛИ ПЕТ ВЕКА и е гледала как ни к0 лят и бе сят, без да си мръднат пръста, защото са търгували със султана. Танцували са си валсовете и са гуляли по баловете си, докато приятелчетата им тук са опозорявали семейства и са затривали деца. Я ми покажи, кой европеец е тръгнал да освобождава България, по него време?

    Коментиран от #89

  • 86 Гласоподавател

    1 6 Отговор
    На баба им хвърчилото на галъпчиите. Ние българите не искаме трети март, а още по малко искаме 24-ти май за национален празник.
  • 87 Московийски пропагандатор

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "Aлфа Bълкът":

    Нищо от това не се отнася до безродниците от ДС и номенклатурни кадри, които си присвоиха държавата и им се сбъдна мечтата да станат капиталисти. Продължиха обаче да служат на Московия.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 А пък

    3 6 Отговор

    До коментар #85 от "Гост":

    те да не са тръгнали да ни освобождават? Те са тръгнали да завземат територии да излязат на проливите- отколешна мечна на блатната империя. Тези територии са си ги присвоили - колко време са управлявали България след "освобождението"? Дизраели цитираш погрешно. Защо не цитираш Макгахан?

    Коментиран от #110

  • 90 Верно ли бе

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Ами той се опита , но му треснаха една снежна топка в конската , абсурдно ухилена тиква.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #91 от "Безродни":

    Тихо е, третополов съединител! Подметките на атлантиците нямат думата!

    Коментиран от #97

  • 94 Неразбрал

    5 2 Отговор
    Ама нали уж обществото беше разделено по този въпрос? Пък сега изведнъж се оказа, че е единно?
  • 95 Айде сега

    6 3 Отговор
    направете и едно запитване до хората за паметника на Съветската армия и американския паметник с пилотите убийци на хиляди мирни български граждани

    Коментиран от #98

  • 96 Лаврентий Берия

    4 2 Отговор
    Мдааа, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Според тях вероятно 98% от българите жадуват за 9 Септеври като национален празник 😂! Андрей Райчев ми е "любим" - да не мърдаме, такова, нещо да не променим, щото... ейии, то кога станало 21 век бе?!? На тая агенция само "вярвам"! Поредната путинофилска балалайка!
  • 97 Лаврентий Берия

    4 2 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Абсолютно - нека вземат думата намуйниците на окървавеното Кремълско Жуже! А и Путин не харесва 24 Май като празник - щото вече го хариза на македонците! Вие путинофилите - благодарите ли вече на македонските ментори, че имате писменост?
  • 98 Лаврентий Берия

    2 4 Отговор

    До коментар #95 от "Айде сега":

    Айде! И нека обаче да участват само софиянци. Ако примерно варненци много държат на тоя съветски тотем - няма проблем да им го изпратим да им прави сянка в центъра на Варна.
  • 99 дядото

    0 5 Отговор
    българите искат 3-ти варт за национален празник,но ще стане това което искат от козяк

    Коментиран от #101, #102

  • 100 Никой

    4 3 Отговор
    Българите обичат да са роби .То не бе,ше византийско,турско , съветско и пак руско. Някой ще каже и американско. Бих му отговорил " Отиди на българското черноморие , пълно е с " американци " с руско произношение.

    Коментиран от #106

  • 101 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    2 3 Отговор

    До коментар #99 от "дядото":

    Почини си Дядо! 45 години ставаше каквото каже Кремъл 😂! Още 35 години след това наследниците на тея що тогава ни яздеха се правеха на "европейци" - разбирай - кланяха се на Европа, а угаждаха на Кремъл! Е, айде да опитаме малко и с Козяк 😂?! Може пък да тръгне нещо, щото сега е малко "заблатено"! Ммм, такова, да не си помислиш, че го отдавам на путинофилщината? Сакън 😂! Управленци с "обич" към Русия и деца на Запад, с влогове в евро и лъскави западни возила - как да си помисля такова нещо?!
  • 102 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "дядото":

    Например ти като "Дядо" - не се ли възхищаваш от Почетния Консул на Майчица Русия в България - Другаря Георги Гергов 😂? Както се вика, до вчера двамата махахте с розички, но днес той слиза от нов Москвич, пардон - ново Ауди! Извинявай Дядо, лапсус! Та ето, който вярва много силно в 3 Март - Ауди! Ти, вярваш ли силно?
  • 103 Алфа херинга

    5 4 Отговор
    Голям вой на евроатлантичета се надига тук. Добре, като е скалъпено проучването защо да не се направи един референдум да видим кой крив, кой прав? Ама сега ще ревнете, че било много скъпо, нямало смисъл да се харчат пари за глупости. Ама не ви пречи да се харчат пари за преместване на паметници нали? И да ви питам, досега трети март не го ли празнувахте? Крихте се по мазите на датата ли? Бойкотирахте ли? Протести ли правихте, че не искате 3ти март?

    Коментиран от #105, #107

  • 104 Бах

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Линда, Линда.....":

    Ами на някои жени да им се чудиш за избора на оплодител на деца и . Става въпрос за Кирчо да Му май...та е....
  • 105 Бах

    5 2 Отговор

    До коментар #103 от "Алфа херинга":

    Така де . Ще кажат няма пари за референдум , после ще манипулират нещата .

    А ОТ ДТУГА СТРАНА СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ ЗА БОЛНИ ДЕЦА И ДАВАМЕ ОРЪЖИЕ НА ФАШИСТКИЯТ РЕЖИМ В КИЕВ ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ.

    НЕЩО ИМА ГНИЛО .....

    Коментиран от #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Лаврентий Берия

    3 4 Отговор

    До коментар #103 от "Алфа херинга":

    Голееема болка за тоя Солдат с Шпагин-а! Българските деца трябва задължително да играят в сянката му, и за всеки дъх да благодарят на Майчица Русия, нали! И ако не им харесва - да знаят какво ги чака - Шпагин по главата! Свиквай постепенно с мисълта - ще бъде преместен. А тоя русофилски празник замести другия такъв - 9-ти Септември. Въпросът е какво честваш на Март? Щото Сан Стефанския договор е предварително обречен от Райхщадското споразумение с Австро-Унгария, за което сигурен съм - знаеш!

    Коментиран от #111

  • 108 Лаврентий Берия

    0 5 Отговор

    До коментар #105 от "Бах":

    Тъй тъй! Най обичате да манипулирате. Капачки събираме вече над 20 години! Я питай обаче, колко пари изкара България продавайки през Щатите и някои европейски страни оръжие за Украйна? Не ти изнася, нали?

    Коментиран от #112

  • 109 Хасковски каунь

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ТТТ":

    Празнуваме твоето необрязване/ сюнеть/. Иначе нямаше да имаш шяпка на.долната глава
  • 110 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "А пък":

    И добре, че са тръгнали да завладяват проливите, че иначе щяхте още да се вихрите тука. А Макгахан съм му чел разказите, кога е влязъл в Батак, след като пра д€дите ти са минали от там. И не, не цитирам грешно Дизраели.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #108 от "Лаврентий Берия":

    България не е изкарала пари от продажбата на оръжие. Военнопромишленият комплекс е изкарал пари. А той е в частни ръце. Българската нация няма облаги от продажбата на смърт. Облаги имат единици военолюбци, замазващи очите на хората с гнили приказки за либерализъм и демокрация, докато търгуват смърт.
  • 113 Хох

    2 4 Отговор
    А Галъп са едни социолози... платени публикации само. През септември трябва да е националният празник, но не 9ти :)
  • 114 Асен

    6 4 Отговор
    Няма как аматьорите от Демократична България да определят кога ще е националния ни празник!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Така ли?

    3 3 Отговор
    Аз не искам една битка,макар и героична,но когато не е освободена цяла България да е национален празник.Тоталитарният руски агент няма да ми налага мнението си с неистови викове за власт и внимание.Да си стои в предателското президентство и да спре с гадните си масонски и руски влияния.Неговите масони са едно ОПГ за разследване.Събрани изхвърлени политици и магистрати и икономически брокери предатели.Това на всеки трябва да е ясно.Не му дреме за никой.Нали служебното правителство му вдигнаха заплатите в президентството ,увеличиха безконтролно заплати на бордове и членовете им.На втория ден смени 25 областни управители.Тоьи търси само власт и влияние и да се изявява като Велик Диктатор.Никога повече на фатмаци и полицаи висши длъжности.Опропастиха държавата.
  • 117 Гопето

    3 0 Отговор
    Националните предатели от ДБ си нямат друга работа, че решиха да променят националния ни празник.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 незнайко

    0 0 Отговор
    24 май всеки го знае като ден на СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ а не ден на БЪЛГАРСКАТА ПИСМИНОСТ ! Как тогава този ден ще го правим национален празник ? Кой малоумник го измисли това нещо ? Едва ли е от БЪЛГАРСКИ УМ, освен ако не е продажник за пари ! Хайде да си "продадем историята на МАКЕДОНЦИТЕ" те само това чакат !
  • 120 Все тая

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    Правилно! От сан Стефанския договор дефакто имаме ( пак) държава😉. За Швейцария 1 август е почти същото ( създаването на държавата) с подписването на вечния съюз между 3 Кантона към които по късно се присъединяват още… към 25.
    24 май хубав празник ама ще го делим с комшиите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове