Last news in Fakti

17 Август, 2023 16:54 4 500 35

Истината без грим: Само 4 от проверените 11 плажа на Южното Черноморие могат да се нарекат "Чисти и добри за къпане"

  • плажове-
  • замърсяване

Северния плаж, наричан Попски, на град Царево има стойности за Escherichia coli, достигащи феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата

Истината без грим: Само 4 от проверените 11 плажа на Южното Черноморие могат да се нарекат "Чисти и добри за къпане" - 1

Съвместната проверка на учени от Софийския университет и Асоциация Активни потребители установи замърсяване на 7 от 11 проверени плажа, като се стига до 41 пъти над нормата.

Изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ). Определя се Escherichia coli, по методология аналогична на препоръчаната в Наредба 5/2008. Плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода, са максимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас. Казано направо, нашите резултати и тези на РЗИ-Бургас могат директно да бъдат сравнявани. Подборът на плажовете включени в изследването е на база оценка на риска, избрани са тези с най-висока опасност от замърсяване, пишат от Активни потребители.

Резултатите:

Водите на само 4 плажа, от 11, отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli. Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството „отличен“, е плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

На другият полюс е северния плаж, наричан Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалният оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района.

В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци. Важна подробност е, че всичко установено от нас, не фигурира в досието на плажа публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас: https://rzi-burgas.bg/kachestvo-na-vodite/. Има подозрение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води, и/или зауства твърде близко до залива на Попския плаж.

На второ място в позорната класация е южния плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район.

Най-посещаваните плажове установени, донякъде субективно, от нас са Атлиман в Китен и Лозенец. Стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите съответно 2 и 4 пъти, но за щастие остават далече от Попския плаж. Този резултат е коментиран от нас защото показва, че броя туристи на плажа не е основния критерий за замърсяване. Във водите на препълнения Атлиман са установени 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж. Примерът илюстрира, че вероятно основен източник на замърсяване на крайбрежните води са незаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води.

Понеже застрояването е неравномерно, както и обхвата на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднакво на различните плажове. В съответствие с крайбрежната инфраструктура се променя и степента на фекалното замърсяване на морската вода. Всяка локация или залив е с характерен подпис. Очевидно чистотата на водата за къпане зависи от политиката на местните власти и където канализацията за отпадни води е пренебрегната, това веднага се отразява на качеството на градските плажове!

Понеже в изследването са включени само 11 от регистрираните от РЗИ-Бургас 49 основни плажа предполагаме, че има и други с некачествена за къпане вода. Научният екип не иска да паникьосва туристите но все пак трябва да имате предвид следните изводи и препоръки:

Установеното наднормено съдържание на Escherichia coli е индикация за замърсяване от хора и отпадни води, и както се вижда от резултатите е строго специфично за отделните плажове. Контактът с бактерията не води автоматично до разболяване. Нейната наличност в наднормени количества, означава възможно присъствие и на други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се заразите с инфекциозна болест.

Типичните симптоми от замърсена вода са хранителни разстройства, настинки тип „летен грип“, с повръщане и температура, локални инфекции, особено на открити рани и лигавици, конюктивити и др. Съветваме ви при наличие на тези признаци да се обръщате към лекар на който да съобщите за посещението на конкретните плажове.

Избягвайте къпането в морски води за които имате предварителна информация за наличие на замърсяване.

Създайте навик след къпане в морето да вземате душ. Там където, както за съжаление е нормално за България, няма такива на плажа, посетете първо хотела за такъв.

Поддържането на добра лична хигиена е предпоставка за безпроблемна почивка! Не забравяйте, че отпадъците по плажа и водата се връщат при вас. Носенето и приемането на храни на плажа е предпоставка за заразяване от мръсни ръце и инфектиран пясък, а отпадъците са това върху което ще легнете, или в което ще се изкъпете на следващия ден.

Сигнализирайте на районите здравни инспекции когато видите изхвърляне на боклуци в морето, или намерите например тръба с изход във водата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    7 63 Отговор
    Каховката ги оправи !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    58 31 Отговор
    На Попския снимат Игри на волята (Бързи, смели, сръчни.... за по старите).....баш на място за такива ТВ формати
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наркос

    77 31 Отговор
    Ние щото не знаем, че институциите лъжеха! Все пак много удобно е да съобщят след края на сезона, едва ли има изненадани...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 а така

    59 30 Отговор
    това не е възможно , не не и не, излизаха едни и пиеха вода и ни убеждаваха колко е чисто, на тях трябва да се вярва.....
  • 8 само

    57 30 Отговор
    11 плажа ли проверихте?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реално

    61 31 Отговор
    Нещата са дори по-зле, но зависимите медии са щрауси
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо ви...

    47 26 Отговор
    Не моЗе да бъде, министърката на туризма нали се топна у морето и каза че водата е чиста
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😁

    52 1 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ ЛЕТОВНИЦИТЕ
    СЕ ВРЪЩАХА ОТ МОРЕТО С...РАПАНИ..
    А ДНЕС С..ЕНТЕРОКОЛИТИ.......
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Какви добри учени! Пак

    6 36 Отговор
    Направиха реклама на Гърция. Те, гърците, нали са прости и си нямат учени, та няма кой да им кепази плажовете.
  • 24 БГ туризма

    49 2 Отговор
    Изглежда е оср..н отвсякъде. Защо ли е така?
    Как решавате проблема?
    Още капанчета и хотели на пясъка и до него?
    Мисля че е редно да се събарят всички кметства и общини в засегнатите райони, за да се изградят пречиствателни станции. РЗСИ трябва да го затворят и да се взимат проби от организации не свързани с БГ политиците.

    Всички слижители на кметствата и общините да си търсят друга работа НЕ свързана с управление и контрол!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Факт

    45 1 Отговор
    В Приморско не само местните, но и аз лично съм виждал как през ноща и по време на буря изхвърлят фекали от шлюзите!
  • 27 Варналията

    5 28 Отговор
    Това лято 3-8 август почивах със семейството си в Синеморец...бях за първи път на плаж Силистар... който според мен (аз съм Варналия) няма алтернатива по българското Черноморие. Догодина отново ще бъда там.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хаха

    22 1 Отговор
    Групичката с минусите и рапортите е яко на зор да скрие коментарите 😂 Продължавайте да кликате смешки👌
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Никой

    26 1 Отговор
    Трийте , трийте ,истината излезе на яве !
  • 33 бай Даньо

    3 3 Отговор
    Някоя статия от гръцки или турски учени нещо !? Или те те такова нещо не изследват оти си нямат море!?
  • 34 Аз да попитам , пък ...

    7 2 Отговор
    Много интересна статия . И най-интересно е кой я е поръчал . Ако щете да се кълнете в майките , в децата и в кокошките си , пак няма да ви повярвам , че плажа на къмпинг Златна рибка , в който се изливат водите на пречиствателната станция на гр. Созопол , е чист . Че да попитам , кой аджеба поръча статията ?
  • 35 Бг Туриста

    3 0 Отговор
    Аз проблемът си го реших още преди 20 години... чужбината на море и почивка- Гърци, Турция..Малдивите..от няколко години ходя и в Албания, Хърватска..прекрасното Черногорие... и никога не съм имал ядове. Прибирам се отпочинал ободрен и готов за работа. А баламурниците да се опраат.. за тях има достатъчно място по черноморието..ма като гледам, и те май са на привършване... каквото щат да дрънкат, аз на български чиновничета не вервам..ма ич даже.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове