Last news in Fakti

18 Август, 2023 14:09 2 269 25

Цветанка Андреева: Убийството на Алексей Петров е чисто гангстерско

  • цветанка андреева-
  • алексей петров-
  • убийство

Има притеснение от това, защото в последния месец и малко повече в България започва да се натрупва едно напрежение

Цветанка Андреева: Убийството на Алексей Петров е чисто гангстерско - 1
Снимка: Архив

В случая става въпрос за чисто гангстерско убийство, което се използва за политически дивиденти. Това заяви политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR по случая с убийството на бизнесмена Алексей Петров.

"За нас, експертите, е много по-важно да си дадем отговор защо за политиката е важно такова гангстерско убийство на човек, който е тясно свързан със службите, създаден в Държавна сигурност. Алексей Петров и него подобните лица никога не са се свързвали с уважение към правилата на демокрацията, така както демокрацията го изисква", каза Андреева и допълни, че лица като Петров са били използвани от политици за водене на компроматна война и шантаж.

Според политолога с убийството има опити да се прокарва обществено напрежение и то е свързано с твърденията, че Алексей Петров е идеолог на това правителство. По думите ѝ правителството в тази конфигурация е било очаквано поне от два-три избора преди това, тъй като е свързано с обединение около проевропейските настроения.

"Обратното започва да тревожи обществото, защото изглежда, че властта на суверена не произтича от това, че има мнозинство в парламента, а от тезата, че някой в манастир край София е нагласил нещата. Това скандализира и започва да тревожи обществото. Политическите интерпретации са особено опасни, особено когато се цели вадене на моментен дивидент", анализира Андреева.

По думите ѝ Алексей Петров не е бил известен като "дипломат", така че да бъде медиатор за съставяне на правителство. "Той имаше силови методи в политиката, той не е архитектът на това правителство, което е антикризисно по своя характер", обясни тя.

Андреева прогнозира, че на дневен ред след убийството на Алексей Петров излиза битката статукво-антистатукво и темата за Държавна сигурност е на дневен ред с кандидатурата на Васил Терзиев.

По думите ѝ руското влияние у нас е доказано. "Русия ни обяви за вражеска държава, води една агресивна политика и война към Европа. Тя се опитва с хибридни войни да пробива в България. Съвсем вероятно е Русия и този път доста по-грубо да интервенира срещу някои политици", посочи тя.

"България и политиците са в две крайности, радикализирани са. В такъв момент убийството на ключова фигура беше насочено към политическия опонент - от едната страна казаха, че той е архитект на правителството, че започва гангстерска война, че правителството не си е свършило работата, а от другата страна започнаха, че Русия иска да ни дестабилизира", заяви политологът Светлин Тачев.

Според него проблемът не е в това какво мислят "двете агитки", а какво мислят българските граждани.

"Има притеснение от това, защото в последния месец и малко повече в България започва да се натрупва едно напрежение – случаят с Дебора, протестите, няколко много жестоки убийствата, всичко това създава усещането, че държавата губи контрол", каза политологът и допълни, че ролята на държавата е да успокои обществото.

По думите му подобни фигури като Алексей Петров могат да бъдат използвани за спекулации, най-малкото заради информацията, с която е разполагал. Тачев допълни, че в последните над 30 години у нас така се обяснява целия преход – едно правителство е съставено със задкулисни договорки. Според него, за да няма такива спекулации, партиите трябва да бъдат честни пред избирателите си.

"Когато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ искат да управляват, от самото начало трябваше да кажат, че са коалиция, иначе започват да се пораждат такива съмнения, когато не се говори честно", каза още той.

Политологът смята, че допълнително напрежение се трупа и от това, че съдебната система дълги години не е работила и това е създавало усещането за чадър.

"Нужно е малко смирение и по-трезва мисъл, за да може обществото да се успокои", заяви той.

Според него предизборната кампания за местните избори ще бъде много тежка, защото в действителност вади на дневен ред битката "ДС – анти-ДС".

"В случая сме в ситуация, в която темата за ДС излиза на дневен ред – 34 години по-късно отново си говорим за ДС, самите либерални формации попаднаха в един капан, в който има битка между комунисти и антикомунисти в демократичната общност. Парадоксално се развива битката между комунисти и антикомунисти, тя се прокарва и на национално ниво. Но в нея липсват комунистите", коментира Тачев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поръчкови

    26 2 Отговор
    тъпни и опити за внушения ! Специално за балъци !
  • 2 Сталин

    21 3 Отговор
    И кифлите започнаха да разбират от криминология.
    Жена ми ме пита каква е женската версия на мъжка бърлога ,и аз и казвам
    -Ами кухнята
  • 3 Лена

    12 2 Отговор
    Просто Киро не знае какво, как са поръча
  • 4 Тая е активирана да лъже

    23 2 Отговор
    Всичко което казва трябва да се разбира точно обратното.
  • 5 Айде

    11 0 Отговор
    Едно напрежение и един замечтан поглед към честни партии! Ще размекне партиите!
  • 6 най-после

    16 1 Отговор
    Чудех се кой не се е изкал още. И ей я на - Цветанка изскочи от яйцето, за да ни разкаже за гангстерските работи, от които тя много отбира. Милен Цветков много обичаше Цветанка. Редовно я канеше, за да си прави гаргара с нея, а тя не се усещаше. Сигурно защото разбира само от гангстерски работи.
  • 7 Стига вече

    15 0 Отговор
    Пълни щуротии: когато се арестуваха и плашеха, тази мома е очаквала да сформират общо правителство на ротационен принцип!? Екс-пертка тип вра-чка!
  • 8 Бамбука

    13 0 Отговор
    И тя ли е експерт ? Майко мила. Да беше махнала поне силикона за да може да мисли по-реално !
  • 9 като не

    6 0 Отговор
    се намери 2 дни убиеца - може да дърдорим за случки и версии . Пострадалия, ако е имал канали за коли, наркотици и проституция, силово застраховане и побоища в дескрим , явно сега хората са го реабилитирали . 13 години е много за невинвен . Преподавател, шеф , културен живот и щастие . Сега подсъдим ли е за нещо . Ръководител ли е бил или не в момента в данс, гранична мвр, пожарна - без договор е Незаконно. 180 см убиец от 3 метра с хидропатрони го уцели . Да му конфискуват милйончетата . Да ги дадат за СОС децата .
  • 10 Бай Иван

    10 0 Отговор
    Боже, о цата облекла днес черно? И при нея има ПР,че с тия бели дрешки все беше като медицинска сестра.
  • 11 Защо да е показно?

    1 0 Отговор
    Петров се е скрил в гората,
    убиецът/убийците/ също са се скрили в гората.
    Скъсаха се журналистите да го наричат показно.
    Гангстерско е може би най точно казано.
  • 12 интересно

    10 0 Отговор
    Как всички знайни и незнайни анализатори са впрегнати, за да ни обясняват, че убийството на Петров не е политическо. Гангстерско било?! Ама как гангстерско, като убитият е имал легален застрахователен бизнес, преподавал е в университет и е поддържал близки отношения с много български политици, дори Борисов го похвали наскоро. Може ли такъв човек да бъде гангстер? И ако е бил, защо органите на реда са дремали?
  • 13 Червената шапчица

    7 1 Отговор
    - Тате, какво е "кул"? - Нещо яко, готино, свежо. - Добле тате, мелси!
  • 14 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Под кичарата и червилцето има 1 мозъчка клетка под наем. Бухахахах
  • 15 Аз съм

    5 3 Отговор
    Върти все към Русия и Путин . 🤣 Явно получава добри 💰 от Сорос .
  • 16 Иво

    5 3 Отговор
    Когато имаме прозападно и демократично управление започват провокацийте. Имаше периоди когато през ден ставаха самоубийства. После се появиха самозапалвания на психично болни. Сега зачести домашно насилие и за капак поредно убийство на мутра и ченге от ДС. Зад всичко това стои единен център ръководен от КГБ и посолството 🇷🇺
  • 17 Деций

    4 1 Отговор
    Ейй,добре ,че ни отвори очите!Ходи и лапай евроатлнатически и гербаджийски "ценности"!Този който убиха беше мъж,за разлика от човека на който служиш,и който е най прекият заинтересован от смъртта на Алексей!
  • 18 Русия е злото на света,

    3 4 Отговор
    а за България от 1787г., който си познава историята няма да пита защо от тогава!
  • 19 Никой

    3 0 Отговор
    Като приемем ,че в корпорациите ГЕРБ и ДПС има доста генгстери . Сега се гледат в очите и се ослушват. Иначе защо мълчат вече трети ден. Асан , Делян , Доган ? Ахмед Емин , Мишо Бирата....... Фантасмагории.
  • 20 Айдееее

    5 0 Отговор
    И тая аналЛизаторка се изтропа на метеното!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Секс символ на властта

    3 2 Отговор
    Страхотна жена.Уникат!

    Коментиран от #23

  • 23 даааа

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Секс символ на властта":

    Точно.... като от околовръстното
  • 24 Страничен

    2 0 Отговор
    Цирка изгоря и артистите останаха без работа!
  • 25 пръдла

    1 0 Отговор
    кулю кулю кулю кулю
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове