Last news in Fakti

19 Август, 2023 15:11 2 401 50

Туристическият бизнес ще съди изнеслите негативни данни за замърсяването на Черно море

  • туристически бизнес-
  • замърсяване на черно море

Браншовите организации питат защо българската прокуратура все още не се е самосезирала по случая

Туристическият бизнес ще съди изнеслите негативни данни за замърсяването на Черно море - 1

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха в позиция, изпратена до медиите, че ще предприемат „всички необходими и разрешени от закона действия срещу грозната атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по българското Черноморие“, съобщи БТА.

Позицията им е по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Активни потребители“ за замърсяване на плажовете и водата в морето.

„Ще атакуваме всяко недоказано, клеветническо твърдение и мероприятие, търсещо евтина популярност и реклама, уронващо престижа и доброто име на българския туристически продукт! Заявяваме, че се доверяваме изключително на българските здравни власти и институции които констатират и контролират здравните и санитарно хигиенните норми“, допълват в позицията си от АТИБ и КБТБ.

Те посочват, че е странно защо българската прокуратура все още не се е самосезирала по случая. „Нашите юристи вече работят и подготвят съответните искове, с които да бъде потърсена отговорност на тези, които стоят зад преднамерената атака“, посочват в позицията си.

„Странните данни, изнесени от Асоциация „Активни потребители“, вече бяха отречени от официалните български власти, което говори единствено за целенасочен удар, целящ всяване на паника и отлив на туристи. Фрапиращо в случая е и, че Министерството на туризма и лично министър Зарица Динкова не взеха никакво отношение“, допълват в становището си от двете обединения.

Според изследването, оповестено от „Активни потребители", най-чиста е водата при плаж Хармани, а най-мръсна - при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска - търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли - 2 август, посочват от асоциацията.

Вчера Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните. От ведомството категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

В пост в социалните мрежи днес министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че Черноморието е чисто и не е опасно. „Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда“, написа Попов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    108 7 Отговор
    Много интересно ако не успее да ги осъди какво става.Ще влязат ли в затвора собствениците на хотелите по морето,че са застрашили здравето на хората
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 комунягобизнес

    102 6 Отговор
    Много честолюбив тоз бизнес, първо съди един с пържолите, сега изнесените данни а не си вижда мизерията.
  • 4 Баце ЕООД

    57 2 Отговор
    Алиянсът на конфедерацията на баба ми... Обучете си кадрите първо.
  • 5 Хаха

    31 1 Отговор
    Да не крякат много, че Баце ще ги приключи.
  • 6 Лай#$морец

    75 4 Отговор
    Мутрите си имали алианси и конфедерации и щели да съдят, сериозно?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ное мнение

    11 72 Отговор
    много хора в българия имат необяснимо глупава злоба към туризма и си умират от кеф да слушат за отлив на туристи … това за мен е изключително глупаво но завистта и злобата са на първо място в сърцата на повечето от нас

    Коментиран от #24, #28, #29

  • 9 да де

    69 2 Отговор
    И защо ще ги съдят да не би да не е вярно за плуващите сарфалади и вонята.
  • 10 МИ ЧИ ТО...

    42 2 Отговор
    КАКВИТО Л@💩.НА НА СУШАТА...
    ТАКИВА И В...МОРЕТО...💩..бон АПЕТИТ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    78 5 Отговор
    По-скоро пред български съд трябва да бъдат изправени тези държавни чантаджии от РЗИ, които крият истината за здравето на почиващите в Бургас и южното Черноморие. Тази сутрин се оповестиха данните, че от 2 седмици има завишение от 50-70% заболели от стомашночревни заболявания. А това причиняват бактериите ишерихиа коли, които са в пъти завишени по южните курорти
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 истина е

    57 2 Отговор
    Те трябва да са съдени ,защото от техните хотели идват айната в морето !!1
  • 15 а за мокрите кърпички,

    46 2 Отговор
    Които си плуват във Варненските плажове, кого ще съдят. Те се виждат, хората снимат, гнусят се да минат по пясъка дори.
    По-добре отговорните да се съберат, да признаят, че има проблем и да се обединят, за да го разрешат.
  • 16 Българка

    59 2 Отговор
    Питам в доброто име на туристическия бизнес включени ли са алчността и мародерските цени, за сметка на занижена хигиена и качество на услигите. И къде е Алито да размята косите си и да ревне, че ресторантьорите искат още държавни помощи ( от нашите пари)
  • 17 Наглецо

    60 1 Отговор
    Кой ще съдите,бе помяри ? Истината боли ! Тези дни ще излезе истината ! Няма да ви стигнат парите за рушвети на безизвестни "специалисти".
  • 18 кУмУнист

    55 0 Отговор
    Толкова са чисти плажовете, че всяко лято клиниките се пръскат по шевовете с повръщащи и просрани деца. Заустването на хотели, къщи и заведения е на 10 метра от плажовете, фекалиите от септичните ями се изхвърлят в дерета и рекички и при валеж се вливат в морето, иначе всичко е супер.
  • 19 Фалирайте

    37 1 Отговор
    Хаха пуснали си нелегалните обходни тръби фиректно на плажа пък щели да съдят ... Смехххх
  • 20 Наглецо

    28 1 Отговор
    Много обичам Лайноморието,единствено там мога да хвана с ръка "кафява акула".
  • 21 Макс

    5 24 Отговор
    Браво . Така трябва . Клевета и пропуснати ползи . Фалшива информация , в полза на чужда държава . Сарафов в отпуск ли е ?

    Коментиран от #30

  • 22 А за радиацията

    23 5 Отговор
    От Запорожката АЕЦ нищо не казват. Не случайно в Турция забраниха къпането в Черно море.
  • 23 Готю

    25 2 Отговор
    Всеки трети който си тръгва от българското черноморие получава тен и бонус стомашно чревни болки( диария,повръщане).
    Ай да ви е честито
  • 24 Мухахахахаха..

    35 2 Отговор

    До коментар #8 от "ное мнение":

    Нека ти дам предположение -най-сивия сектор, с най-много помощи. Отделно, защото застроиха цялото Черноморие и го окъкаха цялото. Отделно като цяло продукта които предлагат е гола вода на неадекватни пари.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Студопор

    33 1 Отговор
    Българското Черноморие е отврат! Не са нужни много изследвания. Достатъчни са кафевите кефали, плуващи тук-там.
    От цялата работа излиза, че едни хотелиери казват: нас не ни интересуват страничните резултати. Ние си плащаме на определени хора, за да излизат с добри резултати и всички останали ще бъдат съдени.
    Нелепо е!
  • 27 един

    22 1 Отговор
    тази снимка е много показателна за българският турисъм. бетон и айна на метри от плажа ... къде мислите, че отива всичко ???
  • 28 Студопор

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "ное мнение":

    Ням как да взема на сериозно мнението на някой, който написа името на държавата си с малка буква.
  • 29 Анние

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "ное мнение":

    Нямат злоба към туризма,просто са загрижени за здравето си.
  • 30 Николоф

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Макс":

    Фактите, вчета трихте неуморно, днес в челните публикации???
  • 31 Сатана Z

    20 1 Отговор
    А ние,жертвите на туристическият бизнес,трябва да заведем колективен иск за умишлено укриване на данни с екологичното състояние на околната среда ,водата,хотелските комплекси,развалената храна която ядем и обслужващият персонал довлечен от П.М.
    Туристическият бизнес в България застрашава живота на клиентите си и трябва да бъде поставен на мястото му от компетентните органи,съд и прокуратура.
    Ние сме данъкоплатците в държавата,която трябва да се грижи за нашето здраве.Информацията за водата е част от задълженията на тази институция,която е подложена на тормоз от самозабравили се мафиоти
  • 32 Кради Кради

    20 2 Отговор
    А защо да вярваме на подкупните български институции че са измерили и показали действителните данни за водата в Черно море доста сте хитри далавераджии мръсни ама то се вижда и с просто око че водата е пълна с фекалии
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 факуса

    9 0 Отговор
    а де бяхте кога шедът рита в главата камерирерката,лицемери
  • 35 шефа на РЗИ

    9 1 Отговор
    може да запуши устата на “Активни потребители” единствено с една съвместна проверка за вземане на проби от водата и изледването им в независима лаборатория. Тогава няма да има недорузумения като тия. Да ама НЕ: няма как да стане, че трябва да връщат парите на собственици от Дуранкулак до Резово
  • 36 Хотелиер

    5 1 Отговор
    Така е, активни потребители са взели пари от Турция, Гърция и Хърватска за да дискредитират прекрасното ни море. А то е кристално чисто. По-чисто е и от радомирска девица
  • 37 Госあ

    13 0 Отговор
    Нагли мутри. Цело министерство обособи родното простолюдие ( а управляващата прослойка би трябвало да спада към висшата), обаче не накараха мутропитеците да ползват пречиствателни станции, нищо че не плащат ДДС !
  • 38 Кой лъже сега, МНЗ?

    10 1 Отговор
    Значи само вашата истина е меродавна, тъй ли?!
    Къде е и свободата на словото, кой да съдиш, бе този?
    "Предмет на това изследване е чистотата на морските води по популярни дестинации за плажуване на туристите. Дизайнът на изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ)."
    Добре е регулярно, например на всеки 2 седмици от всеки многолюдно посещаван плаж от българското черноморие да започнат да излизат данни от тестовете в централизирана база данни, за да се следи замъсяването и да могат хората, не само да избират, къде да отидат ами и за да могат да се хващат потенциални замърсители, които са против тези тестове. Тестовете само биха допринесли за информираността и посещаемостта, на базата на чистотата а не лъжи и измами и укриване на истината!
    Твърдо подкрепям изнасянето на данни и то регулярно, не само че не трябва да се забранява а трябва да стане редовно и от всички плажове!
    Министерство на здравеопазването, какво не удобрявате, че не се разбира, против тестването ли сте?
    Докажете, сега какво искате да доказвате, сезона си замина, замърсяването намаля, ама вие не само не тествате, и не намирате замърсители ами и мрънкате, че някой бил намерил, то е чудна работа!?
  • 39 Е хубава работа

    5 0 Отговор
    Нали вече има станции, по контрол на замърсяването на въздуха? Какъв е проблема да се сложат контролни станции за качеството на водата по българското черноморие и да се тества и следи периодично. Такава база данни, само би допринесла в полза на най-чистите плажове. Не е да се всява паника страх и заплахи, кой кого ще съди а да има ползи за хората.
    Освен ако от министерство на здравеопазването играят двойна игра и са за да се укриват данни и да се пазят определени интереси на концесионерите на плажове, близки до властта, които са най- мръсни, но задължително не трябва да им намалява посещаемостта, причинено от информираност, респективно да им падат печалбите!
  • 40 само питам

    6 2 Отговор
    а тия дето получават разстройство и диария от вашето море кого да съдят бе ?

    то не става само вие да съдите и вас трябва да ви съдят за тероризъм и да лежите реално а не на подписка да сте вътре в кауша там ви е мястото на всички хотелиери

    Коментиран от #48

  • 41 България

    5 1 Отговор
    На калпавата ракета и пречи космоса!
  • 42 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Трябва туристическия бизнес да бъде осъден за измама, подвеждане и заблуждаване на хората,които са летували това лято на нашите плажове, както и да заплатят лекарските прегледи и лекарствата на всички болни от фекалиите води.
  • 43 Щели да съдят

    5 1 Отговор
    А вие по време на ковида искахте да се тества яростно и защитавахте интересите на сзо, против народа насаждахте измамата ковид, сега чии интереси обслужвате бе дами и господа, продажни лгбт индивиди?
    Нека ви кажем, все чужди!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 НПО

    1 0 Отговор
    Ми на нас за това ни плащат!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Алоуу

    4 1 Отговор
    В тази наша държава, където навсякъде всичко е корумпирано, няма как да вярвам на становището на т.н. "Специализирани държавни агенции"! По -скоро вярвам на очите си
  • 48 Йордан Здравков

    0 6 Отговор

    До коментар #40 от "само питам":

    Нещо се обърках...нали морето беше на народа и чадъри шезлонги и хотели трябва за българите да са безплатни? Истината е че от години се води черен Пи ар за българското черноморие. Дават се милиони за това очерняне. Хотели цени и места за настаняване има за всеки джоб желание и възможности. Българина е беден и злобен. Не ги мислете мутрите с големите хотели. Те са си добре..нормалните хора отново пострадаха.
  • 49 Истината макар и не добра в туризма

    5 1 Отговор
    Крадците мафиоти от туристическия бранш се обиждат че бизнеса върви към фалит ? Почти всички правителствени и провсъюзни станции по морето имат положени тръби за изхвърляне на фекалиите в морето .После станаха хотели и продължиха да изхвърлят фекалиите в морето . Новите хотели част от тях също имат такива тръби и изхвърлят фекалиите в морето .Пречиствателните станции по морето в пиковия период юли , август също изхвърлят фекалии в морето защото не могат да пречистват достатъчно това е истината . Като в измамата за чистотата на водата в морето се включват всички държавни институции като публикуват неверни данни в заблуда на туристи и местни жители ? Като в измамването на туристите се включва и полицията като блокира жалбите и никакво съдействие за имамените при смяна на валута в бюрата за смяна на валута . Измамата с консионерите за чадъри и шезлонги на плажа си е живо ограбване на туристите . Като няма работа и фалшивите ресторантъори взеха да таксуват 14 пъти повече за една пържола , всичко това е ограбване на клиента . Ако това стане на запад веднага затварят ресторанта и отнемат лиценза завинаги , както и голяма глоба , а тук обирджията ресторантъор плаши със съд клиента и министерството ? Заради мафиотския туризъм българските туристи бягат в чужбина , само не и в България . Крайно време е държавата да започне да конфискува хотели и ресторанти за мръсни и криминални похвати в работата . Доверието се гради дълго а се изгубва мигновенно в туризма .
  • 50 Бг Туриста

    2 1 Отговор
    Да ви кажа сега нещо, пичуи...Хубаво е, че лека- полека се осъзнахте/ имам предвид клиентите, не хотелиерите и ресторантьорите...на тях акъл никога няма да дойде/ ... и разбрахте че сме дарени от бога с такива комшии като Турция, Гърция, Албания..Хърватска и Черна Гора... където и да идете от изброените, ще намерите прекрасни плажове, без мутри, които да ви продават сянка, чудесна храна, особенно морската е върхът, усмихнати хора, готови по какъвто и да е начин да ви услужат или помогнат. И всичко това на нормални цени..изобщо, ще си починете истински, без да си образувате нерви и да влизате в изненадващо неприятни прикключения.. а пък нашите хотелиери най-добре да бият капаците и да почнат да събарят, докато са още евтини разрушителите..че после, хем ще събаряте, хем ще ревете като карпатски мечки..От мен - толкоз, който чул- чул, който разбрал- разбрал..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове