Last news in Fakti

20 Август, 2023 08:23 4 088 20

82 000 души са настанени в общински жилища у нас и плащат наем от 0.98 лева на квадратен метър

  • общински жлища-
  • наеми

Почти 50% от тези жилища са в лошо състояние, 9% са негодни за обитаване, а 33% са с необходимост от козметичен ремонт

82 000 души са настанени в общински жилища у нас и плащат наем от 0.98 лева на квадратен метър - 1

В България има само 32 225 общински жилища, 97% от тях заети, а чакащите за настаняване са 10 085 души. Половината жилища за крайно нуждаещи са в лошо състояние. Но пък наемът е шокиращо нисък на фона на имотния балон у нас - средната наемна цена е 0,98 лв./кв.м., съобщи "Сега", като се позова на съвместно проучване на "Хабитат България" и регионалното министерство за състоянието на общинския жилищен фонд в страната.

Общинските жилища са предназначени за хора, които нямат друг изход, но през годините са били по-известни с множество продажби на невероятно ниски цени на приближени до властта.

Едва 899 социални жилища са построени по оперативните програми от влизането ни в ЕС до този момент, като те са разположени в 25 общини. Известно е, че в много градове и села хората се бунтуват срещу възможността в близост да има такъв тип сграда поради нежелание да съжителстват с хората, които се нуждаят от подобна помощ.

В общинско жилище са настанени 82 240 души. Общински жилищен фонд имат 216 общини, а 49 не разполагат изобщо с такъв. 85 общини имат по-малко от 10 налични общински жилища. 53% от общините с общински жилища нямат резервен жилищен фонд. За цялата страна броят на резервните общински жилища е едва 1448.

Срокът за настаняване в 77% от общините е до 5 години, като при Столична община и още шест общини той е безсрочен. 75% от общините предоставят възможността за многократно удължаване на срока за настаняване.

Според анкетираните граждани състоянието на наетите общински жилища е било отлично само в 14% от тях. Почти 50% са били в лошо състояние, 9% са негодни за обитаване, а 33% са с необходимост от козметичен ремонт. За пръв път информация за наличните жилища е публикувана на едно място за всяка община - на сайта www.obshtinskidom.bg, създаден по проект с финансиране от ОП "Добро управление". По него предстои общините да получат методически указания за подобряване на практиките по управление на общинските жилища, разработени от експерти на МРРБ.

Най-големият брой общински жилища – 8917, са на територията на Столична община или 27,7% от всички в страната. Значителна част от тях се предвидени за продажба –1457 жилища или 16,3% от фонда. Във всички 24 района на столицата има общински жилища, показва справка на Столична община. Както може да се допусне, най-много те са в район "Люлин"- 2037 бр. На следващо място е "Искър", в който са ж.к. "Дружба" 1 и 2 - 779 бр. В "Подуяне" има 636 общински жилища, а в "Надежда" - 605. В район "Младост" са 534 бр. Най-малко имоти от такъв тип има в район "Банкя" - 16 бр., "Нови Искър" - 41 бр., "Панчарево" - 42 бр., "Лозенец" - 46 бр., "Изгрев" - 48 бр. и в централния "Средец"- 56. Единственият район на София, в който към момента не е подадено нито една заявление за покупка на общинско жилище, е "Панчарево", показва справката.

През февруари 2021 г. в Столичния общински съвет бе представен проект за промяна на наредбата за общинските жилища, по който бяха работили всички партии. Редакциите предвиждаха бъдещите наематели да нямат право да купуват ползваните от тях жилища. Въпреки че на думи идеята бе подкрепена от всички страни, и досега редакциите не са приети окончателно и не са влезли в сила.

По време на дебатите в СОС за и против продажбата на общински имоти се чуха коментари, че за някои от изкараните на тезгяха апартаменти се интерисуват хора, близки до управляващите в София от ГЕРБ и дори служители на общината. Неприемането на промените в ресорната наредба позволява на нови и нови хора да почнат да отговарят на условията за придобиване на жилището, в което живеят. В края на юни шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ съобщи, че над 1600 семейства в София имат право да купят наетите от тях апартаменти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 08.08.23

    23 5 Отговор
    Бивш министър на президента Румен Радев обсеби луксозен държавен апартамент на пъпа на София срещу символична сума
  • 2 Име

    38 6 Отговор
    Има и такива които са настанени на 4-5 звезди в Слънчев бряг и не плащат нищо
  • 3 непрокопсаник

    39 4 Отговор
    Как е по другите държави?Съществува ли това?Значи едни могат да изплащат ипотеки,да теглят жилищни заеми,а други цял живот живеят на гърба на обществото?Защото тези жилища се издържат от бюджета,т.е. от всички нас!

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 леко уточнение

    38 1 Отговор
    умело пропускате да кажете че от тези 82 000 души 72 000 са римляни

    Коментиран от #16, #17

  • 6 дедя

    12 3 Отговор
    Общинските жилища евроатлантиците и техните кметове ли ги построиха,че сега се облажват като фандъка
  • 7 СПОРЕД МЕН

    33 0 Отговор
    Посещавал съм много такива жилища. В тях живеят хора, повечето от които нямат доходи за да си наемат жилище на свободен наем. Забелязвам, ОБАЧЕ, че тези хора нехаят за жилището, дадено им от общината. Един контакт на стената, една капеща чешма, една незатваряща се добре врата и други такива дребни ремонти не желаят да оправят. Чакат да дойдат от общината. Ами, като не можеш да оправиш дребен ремонт в даденото ти на символичен наем жилище, извикай някой приятел, съсед да ти помогне. Не, тези хора са свикнали само да искат, да получават...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Общински делавери

    10 1 Отговор
    Раздават жилищата на техни хора, които от своя страна ги преотдават на десетократно по-високи цени.
  • 10 Българин

    10 4 Отговор
    Държавата ни не се Интересува от Бг Народ 33 Години вече е така
  • 11 Мдаа

    7 2 Отговор
    80 000 Х 10 роми в жилище = 800 000 роми

    Коментиран от #15

  • 12 Миризлив пор

    20 1 Отговор
    Дават на хора без доходи НО и без условия! Дай жилище но постави условия - да завърши образование, курсове, да си намери работа и вече да освободи жилището за друг нуждаещ се. Ако не поддържа и руши го гониш без право за в бъдеще на жилище независимо че е посред зима. Сега куп млади хора са принудени да плащат свободен наем и да живеят под линията на бедност. В един момент им писва и се изнасят на запад.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Търновец

    7 2 Отговор
    Полезна статия - тук в Търново няма приют за бедни а се усвоиха милиони еврофондове, общинарите бетонираха Света Гора а гробищата са в окаяно състояние, преди години една клошарка скочи посред зима от Стамболовия мост. Едно възможно решение е да се даде на всеки нуждаещ се по 100 декара земя за безвъзмездно ползуване и без данъци за 5 години, в Швеция данъците за богати достигат 60% а у нас е мафия
  • 15 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мдаа":

    Ром е Алкохолна напитка
  • 16 Гаврош

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "леко уточнение":

    Какво искаш от държава в която има забранени думи.Например,те казват ци-гани сме,но държавата казва :не роми сте.Също като едно време:не сте българи-македонци сте.Възрастен съм,и помня онези времена.
  • 17 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "леко уточнение":

    Римляни са Жители на Град Рим Италия
  • 18 Хасково

    6 2 Отговор
    В тези жилища се настаняват само приближени хора от властта или определени партии
  • 19 разбира се

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "непрокопсаник":

    В Западна Европа на хората, които имат нужда държавата им плаща парното, квартирата, храна....на 100%,отделно им дава 500 евро джобни пари. Тези хора спестяват от тези пари и годишната си отпуска прекарват примерно в България, Албания..... Аз затова казвам, че на Запад няма бедни, защото държавата е зад всеки един свой гражданин. Друг пример от България, безработен, който няма никакви доходи и не получава никакви помощи е длъжен да си плаща здравната си осигуровка над 30 лева всеки месец. Този човек трябва да открадне тези пари за да си плати здравните вноски. А тук ревем,че нуждаещият се ни съгражданин плащал евтин наем.... нормалното е да не плаща нищо. След като толкова сте против, бъдете против примерно на Костадинов, който за 2 евро се добива със земя.... Но там сте,безмълвни, защото той е нуждаещ се българин,той има нужда,нали . Махнете си капаците и вижте не редното,а не празното канче на българина
  • 20 Истината

    2 0 Отговор
    В повечето случаи се настаняват с връзки и срещу заплащане на определена сума. Ако направят проверка ще установят ,че в общински жилища живеят хора с високи доходи. А има и такива, който са купили първото жилище в което са били настанени, дават го под наем и в момента живеят в ново общинско жилище. Държава сме абсурда и социално богатите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове