Last news in Fakti

21 Август, 2023 20:32 11 573 27

Прокуратурата се провали с трясък и загуби делото срещу квесторите на фалиралата КТБ

  • ктб-
  • квестори-
  • дело

Вещите лица, избрани от обвинението "не разполагат с необходимата квалификация, свързана с банковата неплатежоспособност и несъстоятелност", пише в мотивите на съда

Прокуратурата се провали с трясък и загуби делото срещу квесторите на фалиралата КТБ - 1

Прокуратурата е загубила делото срещу бившите квестори на фалиралата КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Това показа проверка на EURACTIV България в Софийския градски съд.

Костадинчев и Лютов бяха обвинени в умишлена безстопанственост заради 9 договора, ощетила Фонда за гарантиране на влоговете за 1 070 383 лв. Според прокуратурата те са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора с привилегирован лихвен процент, които не попадат под закрилата на Закона за гарантиране на влоговете. Така деветима притежатели на такива депозити са получили гарантираната сума от Фонда, без да имат право на това.

Разследването срещу двамата квестори започна през 2016 г. Костадинчев и Лютов влязоха в банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 година. Двамата квестори се разпореждаха до обявяването на КТБ в несъстоятелност от съда. После бяха сменени от синдици.

Обвинението твърдеше, че на неустановени дати в периода от 20 август 2014г. до 14 януари 2015 г. Лютов в съучастие с Костадинчев не положил достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното му имущество, писмено е разпоредил осчетоводяване на предсрочно прекратяване на девет договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент. Вследствие на това депозитите са били прехвърлени за изплащане към фонда в нарушение на закона.

От мотивите на съда се разбира, че магистратите не са ползвали съдебно-счетоводните експертизи, изготвени по време на разследването. Причината е, че вещите лица „не разполагат с необходимата квалификация, свързана с банковата неплатежоспособност и несъстоятелност“.

Една от експертките например има специалност по хранителни технологии и двугодишна специализация по банки и банково дело. Пред съда тя признава, че се е водила от едно последващо законодателство, че не е разгледала всички документи по делото, че се е занимавала само с няколко папки.

И другите две вещи лица нямат опит с банки, поставени под специален надзор, дори не са дипломирани експерт-счетоводители. Пред съда една от тях казва, че не вижда нищо лошо да изкаже мнение по поставените ѝ правни въпроси, а работа на съда било дали ще вземе предвид нейното правно становище, въпреки че не е юрист.

Вещите лица са проявили некомпетентност, твърдейки, че считано от 1 юли 2014 г. квесторите едностранно са променили лихвите по депозитите, независимо от това, че това е станало в изпълнение на задължително решение на Управителния съвет на БНБ, твърди съдът.

Съдебният състав от Софийския градски съд подчертава, че Лютов няма как да извърши длъжностно присвояване, защото не е длъжностно лице. Квесторите не са държавни служители и не осъществяват държавна служба. Те не са служители на БНБ, тяхното възнаграждение, подобно на възнаграждението на органите на управление на банката е за сметка на банката. Функциите на квесторите представляват дейност на управителни органи на КТБ, сочи още съдия Христинка Колева. Междувременно Костадинчев почина и делото срещу нея беше прекратено в началото на 2022 г.

Присъдата на градския съд не е окончателна и прокуратурата може да я атакува пред Софийския апелативен съд.

„Голямото“ дело за източването на КТБ, по което е подсъдим и бившият собственик на банката Цветан Василев, още виси на първа инстанция в Софийския градски съд, където беше прехвърлено от закрития спецсъд. Присъди по него едва ли ще има в близко бъдеще, дори и само на първа инстанция.

Преди десетина дни беше публикуван доклад на Сметната палата за периода 2016-2020 г., който разкри данни за липсващи кредитни досиета от документацията за КТБ, за изчезнали договори и вземания на фалиралата банка, за пропуски на синдици.

До момента КТБ (в несъстоятелност) е изплатила на Фонда за гарантиране на влоговете едва 928.2 млн. лева от дължимите 3.7 млрд. лева. Това е една от констатациите в одитния доклад на Сметната палата за дейността на Фонда в периода 2016-2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герги

    56 4 Отговор
    Да се проверят сметките на прокурорите...
  • 2 Баце ЕООД

    49 3 Отговор
    Не е ли това целта на Българската Демокрация?
  • 3 Гошо

    45 5 Отговор
    Е така "с трясък " ще загуби и делото срещу Лукойл ама там освен трясък ще има и бездънен пропадеж
  • 4 И кой

    53 2 Отговор
    плаща провала ?
  • 5 Сийка Кайсийка

    36 1 Отговор
    Аз съм веща в оная работа.Сещате се!

    Коментиран от #11

  • 6 НАБЛЮДАТЕЛ

    47 1 Отговор
    Когато става въпрос за пари думата "загуба" и "печалба" си губи обичайния смисъл. А тук става въпрос за МНОГО ПАРИ. Една къща на Халкидики може и да затвори едно или две очи. А пазарлъка е бил голям , да не мислите че става лесно и бързо?

    Коментиран от #25

  • 7 Поправка

    53 1 Отговор
    Да се чете
    Прокуратурата раздели парите с квесторите
  • 8 ха-ха

    46 2 Отговор
    Банката ги назначила...
    Какво стана с това, че веждичката си спаси милионите влог... За едни може...
  • 9 Агата Кристи

    38 2 Отговор
    Нямам и завършен ПЪРВИ клас. Полуграмотет съм
    Кандидатствах за прокурор...
    П Р И Е Х А М Е !!!
    СЪДБИТЕ СА В РЪЦЕТЕ МИ !!!
    САМО КЕШ !!!
  • 10 безпартиен

    34 1 Отговор
    Сега е ред на държавата да си потърси парите от прокурори и следователи,защото оправданите ще осъдят държавата!За колко ще я осъдят ще видим,но парите трябва да се възстановят от отговорните за това лица-прокурори и следователи!!!!Законът го позволява и преди и сега!Проблемът е,че никой до сега в МС не го е поискал и завел дело срещу виновните за това лица!И сега ще е същото и отговорност няма от кого да се потърси!Дано да тръгне от тези поне!

    Коментиран от #14

  • 11 патето Яки

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сийка Кайсийка":

    каква работа си веща

    Коментиран от #13

  • 12 Булпсихопатъ

    18 1 Отговор
    Куче влачи ,диря няма. Керванът... Кой ял - ял ,кой спал - спал. Що не се набълбуках и аз!?
  • 13 Сийка Кайсийка

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "патето Яки":

    Най древната.хи хи хи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 обективен

    27 1 Отговор
    Тре==пане на прокурори ще направи държавата ни бяла !!! Само се чудя защо КПКОМПИ и един прокурор не е разследвала ,след като 90% тях са милионери от подкупи !!Тази структура да се закрива .
  • 16 Ами

    14 1 Отговор
    Не ка дър ни ци!
  • 17 Красимир Петров

    29 2 Отговор
    Тиквата и Пеевски фалираха КТБ
  • 18 Заради фалита на КТБ КГБ прибра 4.5 млрд

    11 7 Отговор
    лева. Главният акционер в банката беше Внешторговбанк известно още и като банката на КГБ. И дъртите русофили платиха сметката, но за тях каквото и да дойде от русия име е голям кеф!

    Коментиран от #26

  • 19 Фен"

    13 1 Отговор
    Че какво да очакваме по различно нали тези от правосъдието си знаят работата. Народа не прост и знае за какво става въпрос.
  • 20 Читател

    20 1 Отговор
    Това е кражбата режисирана и и реализирана
  • 21 Орел

    10 2 Отговор
    Абе кажете да забравим КТБ и толкова. Пример: Кремиковци и т.н. РМД приватизация. Кой... , да. Кой е спал - ...!
  • 22 Лост

    11 1 Отговор
    Не знам кой е компетентен и кой не, но все пак някой се е разписал, а хората са взели парите без да имат това право. А много хора нямаха такива привелегии.
  • 23 Всички знаят

    14 0 Отговор
    Нагласена работа! Престъпниците побеждават в България!
  • 24 Ива

    4 0 Отговор
    Пародия, чакам съвсем скоро да избухне истинската бомба около КТБ и нейните фалиратори.
  • 25 Да! Обективно нещата са точно така!

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Докато има ЗАКОННИ офшорки, в които политици и инвеститори да крият мръсните пари, офшорки от които ЗАКОННО да придобиват луксозни имоти, ВСЕ ще е така!!! Дайте да не се лъжем. Ама офшорките имат за цел да спестят данъци на фирмите. Добре, де. Спестяват. Ок. Ама ЗАЩО не се приеме ЗАКОН да се вписват като собственици, хората РЕАЛНО притежаващи собствена фирма-офшорка??? Защо фигурират случайни имена на никому неизвестни хора?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Илия

    4 0 Отговор
    Мустака потърква ръчички отново
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове