Last news in Fakti

31 Август, 2023 13:22 3 654 51

Делян Пеевски погна руските инвестиции?!

  • делян пеевски-
  • руски инвестиции-
  • погна

Какво се предвижда?

Делян Пеевски погна руските инвестиции?! - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатът, санкциониран по закона "Магнитски" Делян Пеевски и негови колеги от ДПС изненадахa правителството със законопроект, който предвижда завишен контрол над руските инвестиции. Пеевски, заедно с Мустафа Карадайъ, Станислав Атанасов, Петър Чобанов, Хамид Хамид и Халил Летифов в края на юни са внесли промяна в Закона за насърчаване на инвестициите, припомня сайтът "Актуално".

На практика депутатът-бизнесмен за пръв път e вносител на законопроект само в комбинация от негови съпартийци, досега са предлагали промени заедно с колеги от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ.

На практика обаче предложенията са за мерки в ограничаването им, когато те са чуждестранни - от физически и юридически лица извън Европейския съюз.

Какво се предвижда?

Според мотивите на вносителите целта е българската икономика в частност и Европейският съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“. Тоест, инвестиции или придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Обхватът на инвестициите, за които се променя регламентът, са в критичната инфраструктура - енергетика, транспорт, води, здравеопазване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, земя и недвижимо имущество, критични технологии и изделия с двойна употреба.

Също така - изкуствен интелект, роботика, полупроводници, киберсигурност, въздухоплавателни и отбранителни технологии, технологии за съхраняване на енергията, квантови и ядрени технологии, нанотехнологии и биотехнологии, доставка на критични ресурси, включително на енергия или суровини, както и върху продоволствената сигурност, достъпа до чувствителна информация, включително лични данни, или способността да се контролира такава информация, или свободата и плурализма на медиите.

Предвижда се санкция 5% от стойността на инвестицията, но не по-малко от 50 000 лева, ако чуждестранен инвеститор в процедура по издаване на разрешение предостави неточна, непълна или подвеждаща информация, осъществи пряка инвестиция без издадено разрешение по този закон и др.

Защо законопроектът е важен?

Според ДПС, защото се засилват тенденциите за увеличаване в световен мащаб на зловредните (основно руски) корозивни капитали, особено в контекста на непровокираната руска военна инвазия в Украйна, като вносителите разчитат чрез него да бъдат предпазени ключови сектори за националната сигурност, отбраната и обществения ред.

Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции свързани със сигурността или обществения ред (Съвет за скрининг) като постоянно действащ колективен орган.

Той ще се подпомага материално-технически от Българската агенция за инвестиции, а министърът на иновациите и растежа ще издава правилник за организацията и дейността му.

Предвижда се преки чуждестранни инвестиции - така, както са определени по смисъла на закона, да се извършват само след издаване на разрешение от Съвета за скрининг, ако отговарят на две условия: да имат предмет на дейност, посочени в чл. 4, т. 1 от Регламент (ЕС) 2019/452 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в Съюза и стойността им да надвишава 1 000 000 евро или техния еквивалент в български лева.

Много забележки, каква е целта?

Той е приет на първо четене от Комисията по икономическа политика и иновации.

От Министерството на финансите считат, че следва да се направи задълбочен анализ на финансовите последици от създаването на Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността или обществения ред. Според МФ липсата на обективни критерии в създаването му би създала риск от субективен подход и необоснованост на отказите за издаване на разрешение.

Според МФ след като функциите на административно наказващ орган са предоставени на министъра на иновациите и растежа, трябва да се прецени дали правото да бъдат налагани принудителни административни мерки да се предостави на Междуведомствения съвет или на министъра.

Според Министерството на икономиката и индустрията предвидената за Междуведомствения съвет за скрининг възможност, независимо от глобата или имуществената санкция, да наложи на чуждестранния инвеститор поведенчески или структурни мерки за гарантиране на сигурността или обществения ред, включително промяна или преустановяване на дейност, може да доведе до субективното ѝ прилагане.

От Българската стопанска камара също имат редица забележки. В по-малка степен прецизиране искат от МВР - предимно на понятията. Според министъра на транспорта Междуведомственият съвет за скрининг трябва да има само консултативни функции, а разрешенията и отказите да се издават от административен орган - например министърът на иновациите и растежа.

От Държавната агенция „Разузнаване“ считат, че и инвестициите под 1 млн. евро трябва да подлежат на задължителен скрининг, а не по изключение. Така и за санкцията от 50 000 лв. смятат, че ако инвестицията е около 500 000 евро ще е несъразмерна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мижи

    29 5 Отговор
    да те лажим !

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зевс

    43 8 Отговор
    Шиши ще го гони гладна мечка усещам :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 инхи

    37 6 Отговор
    Този п.лондер ще го изяде пак.
  • 6 да де

    43 8 Отговор
    Шиши май забрави защо бега от Дубай и защо беше отслабнал.
  • 7 9689

    32 5 Отговор
    Престъпнико,има господ.........
  • 8 Хихихи..

    41 8 Отговор
    Тоя яде ритниците в Дубай,явно не е разбрал че да скочи на Русия е съвсем друга опера..
  • 9 Красимир Петров

    44 6 Отговор
    Най-крупният крадец на прехода след Доган.До скоро този наглец работеше с Руски пари,а сега ще санкционира за пред Американското посолство.Колкото и да се подмазва,от списъка Магнитски няма да бъде изваден.
  • 10 Зъб

    23 5 Отговор
    ли им има от Дубайския си период ?
  • 11 ААА БЕ

    26 6 Отговор
    ТОЗИ ПЕЕВСКИ НЕ ГО ЛИ БИХА РУСНАЦИТЕ НЯКЪДЕ В КАТАР ИЛИ В ЕМИРСТВАТА ЧЕ СЕГА ЗАТОВА ТАКА СЕ Е НАДЪРВИЛ СРЕЩУ ТЯХ.МАЙ БЕШЕ ВЗЕЛ ЕДНИ ПАРИ КОИТО ПОСЛЕ БОЙКО ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА ГИ ВРЪЩА
  • 12 Начи да ви светна

    20 3 Отговор
    20% от капиталите в нашите банки са руски.
  • 13 Русофилският парламент на НРБ!

    14 22 Отговор
    Отворена врата за руските шпиони. Нарича се „ Търговско представителство“ . Има около 50 000 руски фирми и почти всичките не упражняват дейност. Те са само повод българската държава да им издаде ПМЖ , т.е. право за пребиваване. А тези, които работят, обикновенно, канят и продават жилища на други руснаци, за което данъци не плащат. НАП не знаят руски и не могат да ги следят в интернет.
    Това е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 свинята

    24 5 Отговор
    Веднъж го ритаха,като топка в Дубай,дали не е време пак за тренировка?
  • 16 Уважаеми гражданье и селянье!

    8 21 Отговор
    Нашите продажни политици ни докараха 400 000 руски генерали и полковници с имоти по морето!
    Чакат, кога путин ще обяви „Референдум“!

    Коментиран от #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 един

    14 2 Отговор
    Рева,15 години не погна ни една руска инвестиция на 16-та се "разпогна",тоз дето години наред не стъпваше в НС а получаваше заплата!
  • 19 Тоя магнитски

    16 2 Отговор
    не им дава покой на крадливите коп...та!Заради личното"имане",продадоха България!
  • 20 ЖОРО

    13 1 Отговор
    Абе ДЕБЕЛАКО тези 8 самолета са селско стопански и те ни отървава от комарите..
  • 21 123456

    9 1 Отговор
    Настъпа котето
  • 22 българка

    17 3 Отговор
    Някаква депесарска схема стои зад това и трябва всичко предложено от този ъгъл да се приема с недоверие! Прекалено много навредиха на държавата, за да им се вярва! На изпечени крадци и мошеници може да се даде втори шанс, но след съд, затвор и покаяние!
  • 23 ФЕЙК - либераст

    14 4 Отговор
    От тези престъпници и шарлатани акълът теча като река Амазонка ? Важното е да се спасят кожите и се гушат! Неграмотниците не знаят, че всяка система, колкото и да е работеща в даден момент ТЯ СЕ ИЗЧЕРПВА ! А В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО, КОЕТО Е ОСТАНАЛО Е НА ГРАНИЦАТА НА ИЗЧЕРПВАНЕТО И НАЙ-ВЕЧЕ ХОРАТА !
  • 24 Опаа

    9 2 Отговор
    Ето за какво се е договорил с посолствоТО за да го изперат ..

    Поредният факт, че територията се управлява от Козяк
  • 25 Гражданин

    4 2 Отговор
    Задаго изкарат от списъка магнит ски, ако трябва и стриптийз ще играе в парламента.
  • 26 Свидетел

    7 3 Отговор
    Хахахах...явно не му харесаха руските шамари дето ги яде в Дубай...
  • 27 Шматка

    6 2 Отговор
    Шиши, май боят в Дубай ти е бил малко и се опитваш да накараш рашките да го повторят...ама втория път може и да гушнеш босилека, а?
  • 28 Кочо

    6 1 Отговор
    А Пеевдки кога ще те погне правосъдието? Опа, забравих , че у нас няма такова!
  • 29 Никола Гешев

    7 3 Отговор
    Пустите московци от ДПС станали евроатлантици! Даже и съвеЦките млиционери надушиха, че москалите губят, само нашите почитатели на Костя от Максуда и на БКП още се надяват на победата на втората по сила(в Украина) армия!
  • 30 избирател

    5 4 Отговор
    Е тоя мазняр как се плонжира пред хамериканците....не е истина. Гнусна продажна лой!
  • 31 Наглецо

    6 4 Отговор
    Тоя Тулуп го биха като куче в Дубай руснаците.Подписал е сделка след това с Посолството да го извадят от списъка Магнитски.Нема да живее дълго - ГАРАНЦИЯ !
  • 32 Бу Бу

    4 3 Отговор
    То като се замисля Англия и САЩ са извън ЕС. Значи нема да има Ф-16, и закриваме ВР. Китай и Азия и тях ги зачеркваме, Двете Америки и те заминават, Африка тъкмо се отваря и ния я зачерваме като партньор. Абе за едната Русия си е..а м@м@т@.
  • 33 страх, лозе пази

    4 1 Отговор
    Пази Боже , сляпо да прогледа
    Представям си падането от колесара на излитащия самолет))
    7 дни ще мият пистата
  • 34 ДПС - най-голям враг на България!

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мижи":

    Купуват свободата си за сметка на народа български! Вместо да са по затворите те конституция ще пишат!
    Прасчо е доста активен!
  • 35 50/50 и ние у дома

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Уважаеми гражданье и селянье!":

    И няколко американски бази и свободно за тях небе, дори и на картата ги няма като прелитат!
  • 36 факуса

    5 1 Отговор
    значи турските фирми вън от българия
  • 37 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    5 2 Отговор
    Пра$$$ето май скоро ще отиде при Трактора..
  • 38 ГЛЕДАЧКА

    3 2 Отговор
    ДИДО УДВОЙ ОХРАНАТА РУСИТЕ НЕ ПРОЩАВАТ ПРАЩАТ ВЪВ ВЕЧНИТЕ ЛОВНИ ПОЛЯ СПРАВКА. П Р И Г О Ж И Н.
  • 39 Госあ

    1 2 Отговор
    Само от анадолУ инвестиции, А ? М…ви….
  • 40 Госあ

    3 3 Отговор
    Коалицията Киро канадеца, кокорчо, мравояда, баце и догановците си заслужи българския народ. Ами честно казано, по добре черепа да е премиер….
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бай Онзи

    4 0 Отговор
    Този защо не е на топло ? А прокурорчета ???? ...............

    Коментиран от #48

  • 45 АРЕС

    2 0 Отговор
    Скоро май ще има свинско погребение.
  • 46 ха ха

    1 0 Отговор
    агенция която да дели порциите на бизнеса под контрола на прасчо , добре са го замислили от дпс
  • 47 Гост

    1 0 Отговор
    Кирияк Стефчов не ще руски инвестиции в България, но си умира за трски такива.
  • 48 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Онзи":

    Защото прокурорчетата не се закачат с бея от кея.
  • 49 Боже пази България

    0 0 Отговор
    Тези безскрупулни нахалници вкарват България още по-дълбоко за дълго време във вонящо блато, от което не се вижда излизане.
  • 50 В прав текст...

    1 0 Отговор
    "Шиши" ще следи ,кои са инвеститорите , и ще има възможност да ги "преслуша" пръв от всички!
    Какво означава "преслуша" пръв???
    Да им намери банка, да им продаде имот, да им прекара проекта, през институциите,
    да" уреди всичко", от което инвеститора има нужда!
    И накрая... може " да уреди" инвеститора, да пие една хладка вода за последно!
    Така уреди и Цветан Василев и Васил Божков.... с будките за вестници и белетчета
    за лотарията " преслуша" капитала на най-богатите люде в страната ни!!
    А има стотици "ощипани" чрез "преслушване", скоро ще ги четем пак!
  • 51 Мдда

    1 0 Отговор
    Още веднъж доказват че са едни долни фашисти!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове