Last news in Fakti

1 Септември, 2023 07:08 2 625 18

Освен че са несъгласувани с всички партньори в управлението, новите назначения в ДКК и тотото се оказаха незаконни

  • дкк-
  • тото-
  • назначения-
  • незаконни

Министрите на икономиката и спорта кадруват в бордовете в нарушение на закона за публичните предприятия

Освен че са несъгласувани с всички партньори в управлението, новите назначения в ДКК и тотото се оказаха незаконни - 1
Снимка: БГНЕС

Освен че са несъгласувани с всички партньори в управлението, новите назначения в бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) и спортния тотализатор (БСТ) се оказват и незаконни, съобщават от "Сега".

Министрите на икономиката Богдан Богданов и на спорта Димитър Илиев, са прекратили предсрочно договорите на назначените в бордовете представители в нарушение на Закона за публичните предприятия. Законът позволява предсрочното прекратяване на договорите само в определени случаи, като те не са налице нито при ДКК, нито при тотото.

Това показва публикуваните в делата на двете дружества документи около очакваното вписване на новите бордове. Агенцията по вписванията още не е отразила промените в ръководството на двете фирми (на БСТ дори спря вписването заради липса на съгласие от финансовото министерство), но двамата министри вече се похвалиха с взетите решения. Правните основания, на които са издадени те обаче нямат нищо общо със спазването на законовите изисквания, коментират юристи.

Законът за публичните предприятия е специален закон, който определя допълнителните изисквания за управлението на публичните дружества. Той бе приет след дълго съгласуване с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и бе едно от условията за приемането на България във валутния механизъм ERM II. Една от основните причини за приемането на закона бе именно постоянното политическо кадруване в държавните дружества и непрозрачното и непрофесионално управление. За да се избегне това, бе въведено изискване за задължителни конкурси при назначаване в бордовете.

Законът предвижда и изрични правила за предсрочното прекратяване на договорите. Това може да стане при 8 изчерпателно изброени условия - смърт; подаване на молба за освобождаване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер; несъвместимост с изискванията по закона; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси или при неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма. Тези условия са посочени в чл. 24 на закона, като са детайлизирани допълнително и в правилника за прилагането му.

И министър Богданов, и министър Илиев изобщо са пропуснали този текст, сякаш той не съществува.

В решението си за смяна на борда на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове от Търговския закон и общи текстове в Закона за публичните предприятия, като например от колко души е съставен борда и кой е оправомощен да взима решения за управлението на дружеството, но изобщо не споменава нито едно от основанията за предсрочно прекратяване.

По сходен начин е действал и спортният министър Илиев - той се аргументира с няколко закона - за физическото възпитание и спорта, за хазарта, като и за публичните предприятия, но не сочи нито едно конкретно основание за предсрочно прекратяване на договорите на членовете на борда. Не е ясно дали решенията няма да бъдат обжалвани на това основание и какво ще се случи с искането за вписването им.

Смяната в бордовете с посочени най-общо аргументи на практика показва колко обречен е замисълът да се гарантира независимо и професионално управление на държавните фирми, коментират експерти. Едноличните решения за промени идват след отнели няколко месеца усилия за провеждане на конкурси в дружествата.
Част от конкурсите бяха провеждани от Агенцията за публичните предприятия и контрол, като кандидатите са се явявали на два изпита - писмен и устен. Справка в сайта на агенцията показва, че за обявените места за независими членове на борда на ДКК е имало общо 9 кандидати.

С решението си от 25 август икономическият министър Богдан Богданов освободи всичките 5-тима членове на борда на директорите - Венцислав Димитров, независим, Костадинка Кърджиева, независим, и трима представители на държавата, също явявали се на конкурс - Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева. И петимата са с договори от 2 декември, 2022 г., като по закон договорите са минимум 3 години. На тяхно място са назначени временно 5-тима нови членове на борда със срок на мандата до провеждане на конкурс, но не по-късно от 6 месеца.

Спортният министър Илиев на свой ред взе решения за предсрочно прекратяване на договорите на трима представители на държавата - Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова и на тяхно място до конкурс назначи временно ръководство. Тези договори са още по-пресни - от 31 май 2023 г. За тотализатора отделно от това в момента тече конкурс за избор на независими представители в борда.

Заплати
Много интересен е и казусът със заплатите на членовете на новия борд на ДКК. От икономическото министерство обявиха, че заплатите са намалени с близо 50% - и за борда, и на новия изпълнителен директор. Не е ясно по какъв начин е станало това, защото в решението за размера на възнагражденията се препраща към общите правила за сформиране на възнагражденията в публичните предприятия. Те остават непроменени засега и таванът за заплатите си остава висок - лимитът за заплатата на изпълнителните директори в държавните АД-та е 18 МРЗ, или 14 040 лв.

От ММС също обявиха намаляване на възнагражденията на членовете на УС на тотализатора, макар да не уточниха с колко.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    42 5 Отговор
    Незаконни били назначенията? Няма проблем, Кирчо ще промени законите. Той наруши конституцията и сега ще я преправя така, че да няма нарушение, та едни закони ли? Спи спокойно, народе...
  • 2 При

    10 20 Отговор
    служебния отряд всичко беше законно , няма що !
  • 3 плюс минус

    27 1 Отговор
    Дано всеки, който играе тото, да има късмет,
    но и да знае, че на няколко пъти намаляваха сумата, която ще получите при голяма печалба:
    - на 300 хиляди, на 200 хиляди
    - остатъка всеки месец в продължение на 5, на 7, на 15 години...
    А инфлацията върви и всеки нов директор на спортния тотализатор си прави каквото си иска или каквото някой му нареди
    Та късмет!

    Коментиран от #13

  • 4 Българин

    32 5 Отговор
    всички са мафиоти и крадци ама тези счупиха всички рекорди
  • 5 9999

    31 3 Отговор
    Който е нарушил законите да плати разноските по делата, които ще загуби държавата.
  • 6 Чочо

    27 2 Отговор
    Започвам да се питам:
    -Въобще има ли нещо в тази държава,което да е законно?!?!?😀
  • 7 Йеронимус БОШ

    18 3 Отговор
    Важното е , че съгласуваха ИЗПИРАНЕТО , ИНДУЛГЕНЦИЯТА и РЕАНИМИРАНЕТО на Простака от БАНКЯ и сега той е почти като ЧИСТО НОВ ! Неопетнен и недосегаем !
  • 8 резервист

    19 4 Отговор
    Разпознахте ли модела на управление на Тиквата? Събира си екипа от автобусни спирки, села и паланки, само срещу обещание да слушкат, да папкат и после да изгорят ако се наложи да му се четка имиджа. Пълна некомпетентност! Парвенютата в управлението на държавата решават, че законите не са задължителни за тях в момента в който се докопат до кокала.
  • 9 Салим

    4 17 Отговор
    Там където е пипано от мръсните ръчички на Радев, трябва да бъде изчистено. Независимо как.

    Коментиран от #12

  • 10 Перо

    11 1 Отговор
    ДКК е паразитна организация и административна шапка, създадена като част от абдикацията на държавата от задълженията си! До скоро задължение на регионалното министерство беше тази дейност и то ръководеше строителството и ремонта на държавните магистрали и пътища, които назначаваха и държавните чиновници на втора заплата в бордовете на държавните строителни фирми! Сега чиновниците останаха на заплата, а отговорността и финансирането се поеха от посредническата държавна шапка ДКК! Още една хранилка за сметка на БГ данъкоплатец!
  • 11 Някой

    8 1 Отговор
    Е, законово, незаконно, трябва да вземат властта. Това по думите на Кирчо от записа.
  • 12 Минаващ

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Салим":

    Нека бъде направено, но по правилата, които са приети от НС, в момента нещата се случват на юруш, без никакви правила или мисъл.
  • 13 Тото 2

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "плюс минус":

    Та късмет с надлъгването с компютъра.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Баце ЕООД

    2 1 Отговор
    Цялото правителство в редичка, по един дървен стол в тилът
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол