Last news in Fakti

6 Септември, 2023 06:41 1 243 17

Неделчо Стойчев: Промяната в закона няма как да промени поведението на хората

  • неделчо стойчев-
  • криминален психолог-
  • закони-
  • поведение

Правните норми - като норми на поведение, се разминават с тези, които касаят ежедневното общуване между хората”, подчерта криминалният психолог

Неделчо Стойчев: Промяната в закона няма как да промени поведението на хората - 1
Снимка: NOVA NEWS

Една причина не може да бъде изтъкната по отношение на злоупотребите най-вече с правилата за шофиране, т.е. с употребата наркотици или пак алкохол. Най-лесно е да се каже, че тъй като няма достатъчно превантивни мерки, не се осъществява контрол на пътя. Това е в основата на това нелегитимно поведение, взето от шофьорите. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA News криминалният психолог доцент Неделчо Стойчев в отговор на въпроса защо толкова много хора пият и сядат зад волана?

По думите му шофирането на кола, както и всяка друга дейност на един човек, на една личност, е презентация на неговата същност. "И тъй като има през последните години, може би 30 или 40 години, или може би още от времето на социализма - едно много дебалансирано отношение на обществото, на неговите представители и на членовете на обществото към определени ценности, които са в основата на ежедневния морал на взаимоотношенията между хората. От там идват и проблемите, тъй като в крайна сметка, да си разрешиш да пиеш и да седнеш зад волана, не отчитайки това, че може да причиниш смърт, страдание или каквото и да било - най-малкото не спазваш закона. Не спазваш и не писаните правила. Обаче не ти пука. Това е въпросът", посочи той.

"Проблемът на първо място е в самите хора. Те няма как да се променят, тъй като хората, основните им личностни характеристики, базисните им личностни характеристики или така нареченото ядро на личността, след като се формира, остава консистентно и непроменливо въс времето. По същия начин и с престъпниците. Те не могат да бъдат променени. Особено тежките рецидивисти. Трябва да се направи така, че да има някаква система от награди и наказания, която да е устойчива, която да се мултиплицира във времето, а не през месец, през два или през година да се променят изискванията. Тези награди и наказания ще формират определен тип поведение. Това е бихевиористкия подход, който е фундаментален механизъм за формиране на определени поведения. Това поведение, което харесваш, го награждаваш, а това, което не одобряваш, го наказваш", подчерта криминалният психолог.

На въпрос трябва ли депутатите да променят законите и да бъде обявено за умишлено престъпление, умишлено причиняване на смърт, всяко сядане зад волана при определени промили и алкохол Стойчев бе категоричен: "Много е важен личният пример, когато става дума за спазването на закона и за морала в едно общество. Когато най-висшите представители на нацията, депутати, министри, администратори на висши позиции не изпълняват този свой ангажимент към обществото, да дават пример как се спазва законът, това е другият елемент, при който се получава тази симбиоза между липсата на вътрешни задръжки у водачите - и примерът, който им дават. В крайна сметка голямото разминаване, което е важно за правото, от гледна точка на психологията, е свързано с това, че правните норми като норми на поведение се разминават с нормите, които касаят ежедневното общуване между хората. Тоест справедливостта липсва в законовата норма".

И допълни: "Промяната в закона няма как да промени поведението на хората".

Източник: NOVA


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    19 2 Отговор
    Напротив !!! Който е пил и кара като го хванат да заминава директно за затвора една година без съд ,ако причини смърт да заминава за двадесет години отново без съд направо от пътя!!!!! Да видим дали ще пият и ще карат,но никой няма да го направи защото съдията няма да има от къде да си купи нова кола и вила на морето!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Плашимир

    16 1 Отговор
    15 дни в тухларната на времето вършеше чудеса. И репресивните милиционери с постове на всяко околовръстно. Без да се крият по храстите. И обучението на шофьорите беше различно. Парите нямаха това влияние върху органите на реда.
  • 4 плюс минус

    15 2 Отговор
    Има, има!
    Трябва ред и дисциплина;
    Ред и дисциплина, каквито имаше преди 30 и повече години.
    Сега сякаш няма държава.
  • 5 позеленял

    2 4 Отговор
    бре що е фенове на превантивния терор и лицемерната загриженост , и всички искат РЕД който да им пълни джобовете от чуждия труд , позовавайки се на държава и закони , краде им се та чак квичат от нетърпение
  • 6 Може може

    9 1 Отговор
    Проблемът е че не се прилага закона. Заобикаля се, има нарушение има глоба, но не се плаща. За някой може за други не може там е заровено кучето. Корупция от най простият катаджия до министъра. Полицаят трябва да знае уличен ли е в корупция животът му приключва. Сега като се провини го местят на друга длъжност да прави нови безобразия.
  • 7 Христо

    11 2 Отговор
    Законът може да не променя същността на даден човек, но именно чрез системата на неизбежните последици за опасно и вредно поведение, поведението се променя

    Коментиран от #10

  • 8 Христо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Плашимир":

    И обратното съм го виждал - стриктни австрийци и германци като поживеят тук и започват да не спазват закони, например паркират където не трябва или минават набързо в уличка с обратно движение... Защото законът вероятно няма да ги удари както в техните държави -бързо и неизбежно

    Такава е човешката природа, да, но законите са за това, да овладяват поведението
  • 9 аман от "експерти"

    9 1 Отговор
    Защо българите все се опитваме да преоткриваме топлата вода?

    Направете като в Гърция, глобата за минаване на червено да е 15 000 евро и да видим колко българи ще минат дори на жълто.
  • 10 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    все специалист-терористи се навъдихте , що не отучите политиците да крадат ?
  • 11 лъчо

    4 0 Отговор
    Ще ги промени,ако има отчетност и събираемост на глоби и отнемане на точки и вкарване в затвора
  • 12 Я па тоя

    7 0 Отговор
    Точно строгоста на закона ще възпира нарушителите както е навсякъде в Европа
  • 13 Има решение

    4 0 Отговор
    Да се закове със закон: 1. Всеки пълнолетен гражданин на РБ, е длъжен да подържа актуален имейл адрес и телефон в системата на МВР, при промяна да уведомява за това незабавно. Полицията не носи отговорност за неактуални данни. При извършено пътно нарушение водачът се уведомява на имейла или чрез SMS за нарушението и глобата. Шофьорската книжка става невалидна до момента на заплащане на глобата. Водач който шофира без шофьорска книжка или с невалидна книжка се наказва с лишаване от свобода от 3-5 години и глоба в размер на 20 000лв. Това ако се направи ще даде истински резултат. Тези които считат, че са наказани неправомерно завеждат гражданско дело само след като изпълнят горното. Ако спечелят делото се обезщетяват.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Много приказки на пазара

    4 0 Отговор
    Драги ми крими психолог Неделчо Остави ги тези дълбоки и безмислени брътвежи и научи първо народната мъдрост че Мечката играе според Тоягата
  • 16 Ванга

    1 0 Отговор
    Така ли Педелчо Стойчев, а тогава защо в правовите държави се респектират законите и мургавите "българи" в UK са като пружинки, а в България смятат, че сме им длъжни и трябва да ги храним, а те крадат, убиват и не спазват законите? Политиците пък разчитат на чадър от съдебната система и прокуратурата и крадът безконтролно и нагло! Ако има в затвора няколко министри и премиери плюс президент и куп депутати за корупция ще има ред и процъвтяваща България.
  • 17 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Има решение":

    И без тези крайни решения Саркози намали смъртните случаи от автокатастрофи 10пъти.
    Не може за убийство да лежиш 6-20г., а за изтекла книжка 3г.Вероятно си сталинист и мечтаеш за Гулаг. ТОВА Е СМЕШНО, и в разрез с Конституцията и законите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове