Last news in Fakti

8 Септември, 2023 09:53 1 021 8

Красимир Георгиев за шофьорските курсове: Качествено обучение, тежък изпит и жесток контрол

  • красимир георгиев-
  • изпити-
  • книжки-
  • шофьори

Българинът се записва за книжка, не за шофьорски курс – да се научи да кара, а иска да има книжка, заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев за шофьорските курсове: Качествено обучение, тежък изпит и жесток контрол - 1
Снимка: NOVA

„Българинът се записва за книжка, не за шофьорски курс – да се научи да кара, а иска да има книжка. Повечето предложени промени в Закона за движение по пътищата са популистки. Винаги предпочитам един можещ и знаещ водач без книжка, отколкото един неможещ и незнаещ, но с книжка”.

Това заяви Красимир Георгиев председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той е съгласен с тезата, че за да станеш шофьор, трябва да практикуваш. „Само обучението на бъдещите водачи не се електронизира, а все още е на хартия. Никъде в света няма изискване да да имате диплома за 10-ти клас, за да се запишете за шофьорски курс. Нужно е да може да четете и да пишете, което се научаваме до 4-ти клас”, каза Георгиев. Той иронизира, че скоро ще се въведе и изискване за висше образование.

Той даде пример и с това че сериозни катастрофи стават и с по-малко мощни коли. За промените в Закона за движение по пътищата, които бяха приети вчера на първо четене. „Превръщаме контрола по пътищата в бизнес - КАТ ще ползва общинските камери, но ще превежда 70% от събраните глоби в общината. Защо общината не си събере глобите от стотиците хиляди неправилно паркирани автомобили и да напълни бюджета? Точим бюджета, за да слагаме колчета, противотанкови огради…”, каза Георгиев.

Той даде пример, че на места има неадекватни, девалвирали пътни знаци – на прав участък с чудесна видимост има ограничение от 40 км/ч. „Там е тази хранилка”, допълни Красимир Георгиев.

Той посочи и начин за намаляване на катастрофите – „Формулата е – качествено обучение, тежък изпит и жесток контрол. Това ще промени начина, по който шофираме”, обясни председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоооо!

    13 2 Отговор
    А с неграмотните, на които вече раздадохте книжки, какво правим? Къде бяхте досега?
  • 2 Пич

    7 2 Отговор
    Бля , бля , бля.....бля , бля , бля....... няма как да покрием новите изисквания , за по малко от 3000 лв.на нов курсист.....

    Коментиран от #3

  • 3 Радиатор

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ако се вдигне цената на 3000 лв. на курс, не всеки гaньовец ще може да си го позволи. По-малко неграмотни шофьори, по-малко количество шофьори, по-малко трафик, по-малко въглеродни емисии, по-малко отнети човешки животи.
    Не 3, 5 хиляди да стане един курс!
  • 4 123456

    10 1 Отговор
    АМи спазвайте формулата , бе тумбаци ! Всеки , който приготви 500лв взема книжка , може не може , няма паркиране , извънградско и т.н. Всяка кифла Бентли по 500кс кара , за кифлоците да не говорим ...
  • 5 Това е най голямия проблем

    8 2 Отговор
    Куцо кьораво и сакато взеха книжки с по 2ч шофиране и малко кинти в джоба на инструктора
    А тия смешници регулярно вдигат цените и протестират.автошколите са най голямите виновници за войната по пътищата.
    Ужасяващ контрол трябва да се въведе там
  • 6 Сащ

    12 1 Отговор
    В щатите шофьорски курсове няма.Всеки родител обучава детето си в семейната кола.Правилникът за движение е с размерите на църковен календар,малка книжка с много опростени правила.Когато решиш,че си готов се явяваш на изпит.
    В България правилника е с размерите на университетски учебник,всичко е умишлено усложнено с цел корупция.
  • 7 КАТ

    6 0 Отговор
    Докато превенцията не мине през застрахователите и поименна гражданска отговорност,да се инкриминира липсата на застраховка,анархията ще продължи!Искаш да караш мощен автомобил,а си млад шофьор,без опит,няма проблем,плащаш 3000лв на месец и караш,хората по цял свят го ползват от десетилетия.
  • 8 Мексо

    5 1 Отговор
    Превенцията и културата започва още от училище. После през шофьорските курсове и накрая до контрола и изпълнението на наказания и глоби. Младият шофьор решава че може да бъде джигит още след първото нарушение за неправилно паркиране. Няма адекватно обучение преди изпита. Няма адекватни паркинги. Няма адекватни писти за подобряване на уменията. Държавата и общината ги интересува само да цоца кинти от паркиране прегледи застраховки и глоби. Така жертвите Няма да намалеят. Само ще направите зверски задръствания от направени от глоби водачи. Като излизат на извънградско и магистрала пак ще се трепят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове