Last news in Fakti

8 Септември, 2023 14:41 1 151 13

Сандов: Имаше наводнения в карловските села преди година, но нещата не са се променили много. Не се учим от грешките си

  • борислав сандов-
  • карлово-
  • наводнения-
  • промяна

"Сега ще се създаде една комисия, в която ще участват представители на институции, които трябва да накажат себе си, ако стигнат до правилните изводи. Вероятно ще станем свидетели на изводи, според които единствено високите валежи са виновни за бедствието", коментира бившият министър на екологията

Сандов: Имаше наводнения в карловските села преди година, но нещата не са се променили много. Не се учим от грешките си  - 1
Снимка: Нова телевизия

Има поредица от грешки, които са допуснати в район, за който е установено, че е с висок риск от наводнения. Такава констатация направи пред БНР Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите и бивш вицепремиер, след бедствието, сполетяло южното ни Черноморие.
"От една страна имаме екстремна проява на климата, дължаща се на климатичните промени, но от другата са човешки грешки, свързани с действие или бездействие. Бездействие от страна на контролни институции, които не са констатирали определени пропуски и неправилни действия по работата на терен, устройството на територията и политиките, свързани с горското стопанство и с управлението на речните корита, както и с несъобразяване с мерките, заложени в Плана за управление на рискове от наводнения".

Вероятно след няколко дни ще забравим за наводненията - до следващия път, когато ни се случат, смята Борислав Сандов.

"Имаше наводнения в карловските села преди година, но нещата не са се променили много. Ние не се учим от грешките си. Сега ще се създаде една комисия, в която ще участват представители на институции, които трябва да накажат себе си, ако стигнат до правилните изводи. Вероятно ще станем свидетели на изводи, според които единствено високите валежи са виновни за бедствието".

Виждаме обаче, че няма достатъчно място за реката да се разлее в природни територии, а не във вече урбанизирани части, констатира той.

"Има запушени дерета и усвоени сухи корита, които биха поели част от водата".

Вярвам, че ще бъде установено какви проверки са правили Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околна среда и Държавният строителен контрол, посочи бившият министър.

"В този случай вероятно са минавали само с предписания. Когато отговорността не се нови персонално от някого, а от някаква институция или местна власт, тези проверки често завършват с някакви санкции, но те са много малки".

Ключов момент е изпълнението на мерките, заложени в Плана за за управление на рискове от наводнения, въпреки че там също има дефицити, обясни той.

"Трябва да мислим повече за базирани на природата решения. Ако отнемаме естествените меандри и разливни тераси и ги засипваме, то ние отнемаме от естествения начин, по който природата управлява тези процеси. Част от мерките, които трябва да се вземат, за да не се повтори това бедствие са свързани с възстановяване на естествените корита на реките, дори ако трябва да се разрушават определени обекти. Горската политика за сеч в части, които са по-уязвими, би трябвало да бъде по-различна от националната".

Важно е да имаме и правилни действия преди да настъпи събитието, свързани с ранното предупреждение и формиране на щабове, отбеляза Сандов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кондуктора

    11 0 Отговор
    От такива кучкари като тоя българите побесняха и станаха мурдари
  • 2 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Идват избори и тази зелена кратуна започна да се изявява с намерение да се лансира някъде.
  • 3 даже да ме

    6 1 Отговор
    сложат кмет на герберите в царево , няма да ми харесва всяка година 1 място най-мръсен плаж и вода и 2 потопи всеки септември . Всеки пита защо се стигна до бедствие . айде не всеки може да кара , та литнали в реката от незнание . Защо потопи наводниха мазета и строшиха кьопавите мостове . Не беше ли предотвратимо и Кой е кмета . Като видя сега Лапачев . И сметка за Дарения дори не е отворил .
  • 4 чехлю

    8 0 Отговор
    "......Такава констатация направи пред БНР Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите и бивш вицепремиер, председател на зелената гейдружинка..."
  • 5 Хаха

    3 2 Отговор
    Преди 30 години имаше държавна фирма "Едра механизация и борба с ерозията".
    Тя работеше по план и график.
    Всяка година се знаеше кое дъно на река престой да се почиства, кой завой на река ще се раширява и укрепва, кое дере ще се чисти....
    По план и график.... Комунизъм!
    Финансираше се, държавната фирмата от Държавния бюджет, но имаше и специализиран финасов иструмент - Държавен фонд "Хидромелиорации", извън бюджетен.
    Имаше и данък "хидромелиорации", за тези икономически структори, които ползваха земни маси, дерета и реки...
    Но след 1997 година "реформаторите" от СДС и големият селски вожд Венци Върбанов, министър на земеделието и горите приватизираха държавната фирма "Едра механизация и борба с ерозията", а финансовия гений от СДС - Муравей ликвидира всички държавни финансови фондове, спря да плаща за почистване на дерета и реки, това било работа на общините....
    А какво стана с машините и работниците от приватизираната държавна фирма "Едра механизация и борба с ерозията"?
    Ами, работниците ги уволниха, останаха без работа, но все пак са строители, оправиха се по късно...
    А машините отидоха за скрап, стари били и руски...
    Но не всички, част от тях още работят по реките Струма и Места, в Гърция....
  • 6 Сеч, сеч

    6 0 Отговор
    яка сеч и после - теч, теч, яко теч.
    Спрете изсичането на горите, че хем ще се давите, хем ще сте жадни...
  • 7 Боруна Лом

    5 0 Отговор
    ПО МОРЕТО ЩЕ ГИ ОПРАВЯТ ЩЕТИТЕ НАЛИ СА ДЕПУТАТСКИ ИМОТИ! БЕДНОТИЯТА, КУЧЕТА Я ЯЛИ
  • 8 Ламбо

    3 2 Отговор
    "екстремна проява на климата" А бе вий луди ли сте , винаги си е валяло , ама бай Тошо го няма , а вие и чеп за буре не ставате .
  • 9 Спас безделника

    3 0 Отговор
    Сандов, помниш ли древната мъдрост: ГЛУПАКЪТ СЕ УЧИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ ГРЕШКИ, УМНИЯТ СЕ УЧИ ОТ ЧУЖДИТЕ, А МЪДРИЯТ ЗНАЕ КАК ДА ГИ ИЗБЯГВА! На Фандъкова 10 години и обяснявахме как шумери, инки, египтяни, маи са предотвратявали наводнения, но в руса глава какво можеш да набуташ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лаком задник к.р.в с.ер.е!

    3 0 Отговор
    Ще плачете за стария кмет Арнаудов, корумпиран бил, не давал да се строи, да се развива града! Вие наистина сте луди и си заслужавате орисията!
  • 13 Стоян Копринков

    1 0 Отговор
    Стига комисии и комисари , стига безотговорност ! Климатичните промени са реалност , ще има големи количества валежи и наводнения не след стотици години , а сега в настоящото . Почистете отводнителните канали и дерета , поправете дигите , направете още хидротехнически съоръжения за защита на населените места . Кметове , общинари , областни , министри , примиери - Вие сте властта носеща отговорност за защитата от природни бедствия . Вие ще отговаряте за живота , здравето и имуществото на хората пострадали при скоро очакваните наводнения . Г-н Кабаиванов , защо не прокопахте наносите на отводнителния канал в квартала Мали Богдан на село Каравелово ? Големите количества дъжд ли ще са виновни , за очаквани наводнения /защото няма от къде да се оттече водната стихия/ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол