Last news in Fakti

9 Септември, 2023 05:49 3 292 26

Виктор Минчев: С тока е като с доматите

  • виктор минчев-
  • пазар-
  • енергетика

Крайните потребители печелят от свободния пазар и конкуренцията, заяви членът на УС на Асоциация свободен енергиен пазар

Виктор Минчев: С тока е като с доматите - 1
Снимка: NOVA

"Когато има освободен пазар и конкуренция, в крайна сметка крайните потребители са печелили от това. Когато винаги можеш да си смениш доставчика с някой алтернативен, който ще ти предостави същата услуга, но на по-ниска цена, винаги ще го направиш. Същност това, което сега се случва е хубаво, защото най-после ще ни освободят". Така в предаването "Ревизия" по NOVA News Виктор Минчев, член на УС на Асоциация свободен енергиен пазар, коментира пътя към либерализация на доставката на електрическа енергия.

Той обясни и какво означава либерализация на пазара на електричество за домакинствата.

"Първо, либерализация на тока във България има отдавна. Всички още в момента, можем във всеки един момент да си сменим търговеца на ток. От 2007 година започна този процес. Но реално масовата либерализация, ако мога така да я нарека, се въведе през 2015 година - тогава вече и битовите потребители можеха да си сменат доставчика на ток. Но, във България като цяло системата, дори все още до ден днешен е, изключително командна, където държавните електроцентрали предоставят голямата част от тока и се контролира начинът, по който се предоставя токът от тях, за да се даде социална помощ на обществото като цяло", посочи Минчев.

И допълни: "Как точно работи либерализирания пазар? Има фирми, които се казват търговци на ток. Търговците на ток отиват при електроцентралите и си купуват ток на едро от там. От производителя. След което идват при нас, крайните потребители, и ни казват: "Искаш ли да ти продам тока, който аз съм купил на едро на вече ниско количество? Специално за теб". На еди каква си цена. Това е нормален пазар, по същия начин, по който работи местното квартално магазинче за домати. Купува доматите от голямата борса и ти ги продава на теб на дребно".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    73 2 Отговор
    Тоя е виждал домати само на щанда във Фантастико.
  • 2 Крум

    82 3 Отговор
    Абе главанак на кого разправяш глупости. Не може ли директно електроцентралата да ми дава ток,че да няма нужда от прекупвачи по веригата,които ще реализират печалба,без дори да се изпотят. На колко време ще може да се сменя доставчика или и там ще бъде с договори и годишна индексация спрямо инфлацията. Не стига всичко друго,ами сега пък трябва да сме постоянно на компа,че да следим и цената на тока. После тоя от снимката да ми обясни какво правим с електропреносната мрежа,нея как ще я сменим,щото в крайна сметка не търговеца на ток,ами ел.преноснара мрежа ми доставя ток. Изведнъж всички ще ревнат,трябва инвестиции и хоп нови такси.И лично аз не се сещам за нещо прието от парламента с което да не ми бръкнат в джоба. Може да се обзаложа,че не само цената на тока ще се увеличи,ами ще се увеличи и то с много.

    Коментиран от #12, #22

  • 3 Неразбрал

    45 2 Отговор
    Как купуват тока с кофи ли ?
  • 4 да де

    62 1 Отговор
    Гледах го тоя мазник непрекъснато бягаше по тъча когато ставаше въпрос за цената пазара щял да се регулира на възможно най-ниските цени заради конкуренцията. Само дето у нас се видя какво се случи с горивата набързо си сглобиха едно картелче, а поредната държавна комисия от нищоправещи все не го забелязва.

    Коментиран от #23

  • 5 Тъй ли?

    46 1 Отговор
    Абе тоя що не излезе миналата година по туй време да ги разправя тия врели некипели,когато цената на мегавата на т.нар. свободен либерализиран пазар беше десеторна?!Основният проблем на този пазар,че е мафиотизиран и то глобално,не само в България!!
  • 6 Лайн Ари

    37 1 Отговор
    Помним хаоса след излизане на свободния пазар на стоп. потребители-нищо добро не се случи от тогава-тъкмо обратното.Сега ще стане по-зле.Картели и цените яко нагоре!
  • 7 Хохохо

    23 2 Отговор
    Залагай си главата че тока няма да скочи и ще ти повярвам
  • 8 Механик

    40 1 Отговор
    От къде ги намирате такива лаладжи? Внасяте ли ги или си растат тука, на местна почва?
    Стигнах то първото изречение, където "потребителите печелаят" и се отказах да чета надолу.
    Кави доставчици да сменям бе, онуфрийй? Нали тия "доставчици" ще се наговарят и ще държат цените високи, бе! Примери много, онуфрийй! Например горивата. Що растат нагоре? Де го тоя доствчик дето дава евтино? Ами мобилните оператори? А, онуфрийй! Те що са си изравнили цените и няма някой от тех, дето да е по-евтин? Ами застрахователите? Гражданската на колата е да речем 500 лв. и всичките "доставчици" я сключват тая цена (плюс-минус 5-6 лв). Що няма един дето да направи застаховката за 300 лв.?
  • 9 Гост

    25 1 Отговор
    Ей, льольо, кой успиваш ти бе?
  • 10 Съдията Дред

    32 2 Отговор
    Нелепо сравнение, точно доматите преди години бяха по евтини от кокали за супа, сега подминаха цените на пържолите. Все по малко остава за крадене у нас, затова се насочват към джоба ни.
  • 11 Прав е!

    17 0 Отговор
    Регулиран Държавен пазар:
    6 стотинки кило домати, хубави, едри, без ГМО и химикали, строг Държавен Регулиран Контрол на домата преди да стигне на пазара. А хитрец сложи вреден химикал по бързата процедура и в Затвора.
    Сега "свободен пазар":
    6.50 лв кило домати, не се развалят един месец, стомашни проблеми, ако се развалят на 2-рия месец вкус и миризма на риба. Ако се излъжеш да вземеш гумените по-дребни, едно опитване и в кошчето. Никакъв кантрол, щото е "свободен пазар", не знаеш какво ядеш.
    По отношение на ток, кое му е свободното, като не мога да купувам НАЙ-ЕВТИНИЯТ ТОК от Козлодуй. А малките буквички в договорите на ел. разпределителните дружества, някой чете ли ги? И защо фирмите на първата година, малък и среден бизнес се оплакаха, че с 40% скочи цената. Когато има конкуренция цената, пада, ДА, АМА, НЕ. С 300%-400% повишение на ток от 2000 г. до 2023 г. при средно годишно повишени 3-4%, всичко друго е ДЕСЕТ РЕДА ТАКСИ. С 30% повишение на ГАЗ парно, след Борсовите цени и Комисионните на борсовите СПЕКУЛАНТИ. Кого МАМИТЕ, Това е Кражба, Мошенисчество, Алчност, Геноцид срещу обикновените хора.
  • 12 Верно има главанак, Круме

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    Не може да купиш ток от електроцентралата. Причината е, че токът се произвежда точно в момента на косумацията му. Ако ти консумираш една и съща мощност непрекъснато ще си подходящ клиент на централата, но ако консумираш ту малко, ту по-малко, после много, после никак няма централа, която да се навие да ти продава. Спасението е да се групираш с други като теб и да си поизравните консумацията. Това прави търговецът - окрупнява пазара. С доматите е малко по-лесно.

    Коментиран от #16, #24

  • 13 В цял свят

    10 2 Отговор
    "Конкуренция" е синоним на кражба през 20 век и началото на 21 в.. Няма конкуренция, а картели и монополи на ТНК-та и фирми на бивши настоящи депутати. Ако мислихте за "конкуренция" щяхте да строите Белене при НДСВ - Канада, и Белене- ГЕРБ Русия. И да дадете право на избор да купуваме ток от Козлодуй. Държавата печели от повишаване на цени, акцизи, ДДС-та. Което означава, че безумното двойно грабене и от свои- Държавата и ВЕИ-та на политици, и от Чужди - меж. фирми и ТНК-ката продължава, агресивно. По-простичко, в хазната няма пари, защото ток е скъп и производствата фалираха, или се изнесоха в САЩ, Китай, Азия, които имат АЕЦ-ове. Още по-простичко управляват ни безродници.
  • 14 ПенсионерА

    12 1 Отговор
    kakва конкуренция има бе каун, между колко доставчика мога да избирам, или ще се навъдят веднага разни шарлатани да ни скубят, колко са паднали доматите, от 5-6 лева неса мръднали, Лъжливи Шарлатани !!!
  • 15 маркет

    10 0 Отговор
    Блажени са вярващите мой човек. В БълХария такова нещо като конкуренция няма. Всеки гледа другите на колко продават и той продава на същата цена. И вместо бедния народ да спечели той ще пострада от високите сметки които доставчика му на ток ще връчи.
  • 16 Крум

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Верно има главанак, Круме":

    Онуфрий, търговеца да няма торба да събира тока. Той същи така откъде ще знае ще може или няма да може да продаде тока който е закупил....а и всичко ще става в бъдеще време,както е и с петрола,има сделки за година напред,а и щом има нещо закупено в бъдещето няма как да е с цена по ниска от настоящата(ще бъде калкулирано всичко за което се сещаш или даже и това за което не се сещаш.) Като цяло има ли борса,пазар и прекупвачи всичко ще е нагоре. Така ,че не си прав,има главанаци,даже повече от един
  • 17 Васил

    10 0 Отговор
    Във България свободен пазар не думай всичко е корупция и картели.
  • 18 Коментар

    6 1 Отговор
    На практика ще станат по-високи цените на тока точно както на доматите.А повечето домати са като пластмасови,нямат вкус и за нищо не стават.Като правите аналогия с доматите следователно и качеството на тока едва ли ще е добро...значи да очакваме прекъсвания на тока?Ясно е,че посредниците ще печелят,а народа ще мизерства.Това е по заповед на хамериканското посолство,за да се ограничи потреблението,ние да стоим на тъмно и Камилата Харис на другия край на света да диша чист въздух,но на светло и в разкош.
  • 19 Мамул

    8 0 Отговор
    Теорията за свободния пазар е една лъжлива пропаганда.
  • 20 1324

    5 0 Отговор
    Тоя осъзнава ли какво говори?

    Коментиран от #25

  • 21 Гост

    1 1 Отговор
    Аве, ей, Маринкин! Спечелиха ли потребителите от цените на доматите, на свободния пазар? Преди бяха по лев, а сега са по пет лева. И с тока ще е същото. Свободният пазар ще дърпа все по-голяма част от заплатата на българина. Търговеца не губи, той печели от пазара. Потребителят е този, който плаща. Кого си седнал да омайваш?
  • 22 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    Н@глют0 е пределно наясно, че хората не ползват ток, когато е евтин, а го ползват тогава, когато им трябва. И цената ще е най-висока в онези часове, когато е високо потреблението. Никой няма да си каже "няма да готвя сега, а ще изчакам да мине полунощ, понеже ще е по-евтино". Прекупвачите го знаят това и вече са се наредили на новата хранилка.
  • 23 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Каква конкуренция? Ние сме народ, колкото един американски град. Тук не може да има сто доставчика и да се конкурират. Тукашните нужди се задоволяват от двама-трима достарчика, които винаги могат да се споразумеят за картел.
  • 24 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Верно има главанак, Круме":

    Гун40, електроцентралата не е колело, че да върти и произвежда повече, когато ти ползваш. Като не си наясно, не коментирай.
  • 25 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "1324":

    40ве4ето осъзнава много добре, какво говори, но не му дреме, че ланг0ти. Ето няколко примера за конкуренция и ниски цени в България: бензиностанции, мобилни оператори, и-нет доставчици, тв оператори, застрах0вателни дружества. Няма нужда да се обяснява повече. С тока ще е същото, а лъскавите нищоправци, като едного, са се наредили изтупани да ни омайват със сладки обещания.
  • 26 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Проблемът е че в бг няма конкуренция а само картели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове