Last news in Fakti

11 Септември, 2023 12:50 3 031 52

Ресторантьорите: Подпомагане става с реални действия, а не с жакетче, брандирани ботушки и давене на костенурки

  • ресторантьори-
  • подпомагане-
  • действия-
  • бели ботушки-
  • костенурки

Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, казват в официална позиция от бизнеса 

Ресторантьорите: Подпомагане става с реални действия, а не с жакетче, брандирани ботушки и давене на костенурки - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е „голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Това казват в своя официална позиция, пратена до медиите, от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.
Ето и още от нея:

Премиер-министърът е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва „голям“ и „малък“. Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе. И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението ѝ. А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти.
Трябват действия, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все държави, които са ни пряк конкурент. А ние не само, че не намираме начин да се рекламираме, но и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до настоящата власт НПО-та.
Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни. Справка с последната нормална (предпандемична) година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.
Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше....?
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелираме към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват. Ние винаги сме били насреща, за да обясним кое е важно за туризма и как бизнес, държава и клиенти могат да вървят ръка за ръка.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Салимехмед

    93 4 Отговор
    Рестарантьор=Мързелив човек, опитваш се да издои държавата !
  • 3 Бако

    102 2 Отговор
    А не сте ли малко нагли господа ресторантьори? Никой от вас така и не излезе от сенчестата икономика .Тази държава не е само кръчми и ресторанти. В момента имама далеч по наложащи проблеми за решаване.

    Коментиран от #39

  • 4 Лош

    90 2 Отговор
    Ей, тия нагли, по-нагли, най-нагли. 10-15лева цяло лято за цаца, 10 лева бира, спане средно 100. Хайде, направиха пари могат сами да се оправят. Плаща ха 9%данък, за да не вдигат цени, а те взеха всичко вдигнаха. Гледат пуристите като портмоне.
  • 5 Трябва

    77 1 Отговор
    Да им се помогне ,че е много евтино ,салата най простата 13 лв .бира 5-8 лв тия съвсем луднаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алигатор

    78 1 Отговор
    Бойкот на кръчмите .
  • 9 Оги

    86 2 Отговор
    Тая година бирата беше 4 лева минимум, догодина петарка. Една супа 8 лева на морето. Свинска пържола 20 лева. Алооооо, в Гърция е по-евтино, алчни, мързеливи лешпери.

    Коментиран от #18

  • 10 Димо

    75 1 Отговор
    Е то тогава щом Гърция е туристическа данъка ДДС трябва да е НУЛА,а то в ресторантите е 23% за алкохола и 13% за храната!Мисля,че точно ресторантьорския бранш не трябва да има привилегии.
  • 11 Ресторантьорите

    59 0 Отговор
    Лъжци,крадци,тарикати. Генезисът им от ВИФ и Милиционерското в Симеоново!
  • 12 Варната

    41 5 Отговор
    Тя отиде да помага , вие с какво помогнахте ?
  • 13 отвратен

    71 0 Отговор
    Затваряйте бардаците и миризливите капани защото не се наядохте , и отивайте да садите , берете и продавайте картофи , мушингери долни !!
  • 14 Сталин

    62 0 Отговор
    Алоо стига ни занимавахте с тези мутри, навсякъде кафенета и ресторанти на тези мутри са окупирали тротоари и зелени площи и не плащат данъци ,тези цървули трябва да освободят тротоарите и зелените площи от техните бараки както е навсякъде в Европа,човек не може да върви нормално по тротоарите от техните бараки,също и тези кафемашини с висящи кабели отвсякаде
  • 15 Ужас безкрай

    58 0 Отговор
    Тия хем не го умеят ресторантьорския бизнес, хем почти не плащат данъци, че и с претенции.
  • 16 Анонимен

    30 1 Отговор
    Искам държавата да ми помогне, да дотира шефа за по голяма заплата, защото ми е малка, как да подпомогна ресторанти, курорти, с тази заплата!?
  • 17 Вие па ресторантьорите...

    51 0 Отговор
    ...все от нещо сте недоволни...!
    А ние дали сме доволни от вашите услуги и обслужване...?!?!

    Коментиран от #23

  • 18 От Свети Влас

    54 0 Отговор

    До коментар #9 от "Оги":

    Пилешка супа 10 лв. с 50 гр. месо. Ако искаш. Аз не искам.
  • 19 БОЧКО

    50 0 Отговор
    Я, стига! Ресторантите и хотелите ли са галениците на това правителство? Дерат по 100 кожи от хората, а сега и да им почистим, да им платим щетите, да се запази 9% ДДС, да им гарантираме висока посещаемост....А една гьостерица не искат ли по алчните си гъЗо. е? Е, бива, бива, но бивол за мезе не бива. Май прекаляват вече
  • 20 Буден

    43 0 Отговор
    Наглост без Край.
  • 21 Статистика!

    48 0 Отговор
    Как така не се намери един коментар,в защита на ...ресторантьорите...?!
    Значи има защо...!
  • 22 Бесен- _Язовец

    19 23 Отговор
    Ами да искат помощ от Радев, Нинова и Костя Копейкин! Егати и мръсните руски подлоги!

    Коментиран от #34

  • 23 явно

    43 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вие па ресторантьорите...":

    Явно сме много недоволните, и тук и в чужбина, щом мрънкат, че нямало турсти. Ми как да има.. и на какво отгоре- храната ли е хубава, обслужването ли е добро, алкохолът ли е качествен? Не !
  • 24 Аз пък

    32 0 Отговор
    Не разбирам защо трябва все на тях да се помага - защото са някакви социално-слаби ли ??! И защо ги управлява някакъв руски актьор ?
  • 25 Българин

    39 0 Отговор
    От Ковида насам ресторантьорите само реват и изнудват държавата за помощи. Да отидат са видят обслужването в съседните държави и тогава да реват.
  • 26 Аз да попитам , пък ...

    26 0 Отговор
    А половин тава баклава не искате ли ? Защо не си направихте застраховки ? Пари ли нямате ?
  • 27 Клиент

    40 0 Отговор
    Вечно недоволни. Кои са ресторантьорите и хотелиерите? Социална прослойка зависима и активно подпомагана от бившата ДС , МВР , както от криминалитета и не дотам читавите групировки. На кого се дава заведение, хотел , ресторант? На заслужилите , дали своя принос в информираността на споменатите органи и организации. Считат ,че бизнеса им не е на Земята, затова не плащат данъци на Държавата и осигуровки на служителите си. Имат изградени навици само да вземат, без да дават нищо. Обичат да крадат. Считат честната Конкуренцията за мръсна дума. Приоритета им са ВИСОКИТЕ ЦЕНИ - колкото повече толкова по-добре. Всички са им виновни, само те не са. Е това са . Лошото е че под натиск Държавата се огъва и изпълнява някои техни желания в ущърб на Народа и Клиентите им. Надявам се тяхното време да свърши най-накрая.
  • 28 Емигрант

    28 0 Отговор
    Българските "ал химици" на манджи и напитки пак ревнаха ! Тези нагли измамници унищожиха туризмът на България и най-голямата вина за това носят бившите им колеги от мутренската гилдия на 90-те - ГЕРБ, които им удовлетворяваха всеки техен "каприз" за печалба ! България е държава на мутрите и няма шанс да се промени това с такова овче население останало на територията и !
  • 29 питам

    21 0 Отговор
    къде е Алибегов
    изведнъж се появи през 2020 и непрекъснато му задоволяваха исканията
  • 30 Даниел

    31 0 Отговор
    Започнете да се съобразявате със законодателството в страната,изкарайте си доходите на светло,плащайте си реални осигуровки,осигурете нормални работни условия и чак тогава искайте помощ от държавата на която за сега почти нищо не плащате
  • 31 Орел

    19 0 Отговор
    Ресторантьорите: Важно ни е накрая клиентите да духат супата!
  • 32 Буквоядец

    25 0 Отговор
    Хората на Алибегов е крайно време да престанат със смешния си плач. Те не са галеници на страната. И други професии страдаха от безумията на НОЩ,но времето мина.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Доктор

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен- _Язовец":

    Не къпането Али съм го виждал с други. Там ги нямаше Радев,Нинова и Купейкин
  • 35 Перо

    23 0 Отговор
    Че министърката нищо не разбира е ясно, но това сдружение на ресторантьорите е бандитска организация и картел на криминалните типове, в бранша, които не плащат данъци!
  • 36 Гошо

    22 0 Отговор
    Готино гадже е тая ,спор няма А кръчмарите какво врънкат за подкрепа ,насила клиенти ли да им водят или субсидия от по 10 лв дневно на стол
  • 37 Наизпроводякис

    23 1 Отговор
    Значи,като седна в един гръцки или италиански ресторант или бистро и един след друг видимо собственици наследили семейния бизнес от години с усмивка и с типичната гостоприемност на собственици те обгръщат с внимание.В БГ още не съм влязал и отвън масово на прага са спрели най-мутрнеските автомобили щото са богоизбрани,влизаш вътре две три маси поне мутри видимо изкарали парите си незнайно как и незабелязани от данъчни и митница и се чувстваш като в биг брадър наблюдаван отвсякъде.А на изпроводяк една убийствена сметка задето си им влезнал в заведението.
  • 38 Ралица

    26 0 Отговор
    Ресторантьорство се прави с конкуренция и професионализъм.
    НИКАКВИ СУБСИДИИ. Да оцелеят най добрите.
    Нали така Алибегов?
  • 39 БокоТиквата

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бако":

    Да пращаме пряко и косвенонпара за Украйна, най-голямият приоритет! Да го дуат бг гражданите!
  • 40 В България туризмът

    21 1 Отговор
    толкова е "напреднал и развит", че у нас идват само пиянки и наркомани, благодарение на тези ресторантьори и хотелиери, но е редно и да се отбележи, че същите тези пияндурници и наркомани НЕ ПОВТАРЯТ грешката си да дойдат отново ! Нагло и безсрамно е това държание на мутрите обсебили туризмът в България.
  • 41 Град Симитли

    8 4 Отговор
    Стига с теа ботушки!
    .. виЪ що не отидохте там /по присъщите ви цървули/?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тома

    27 0 Отговор
    Тези наистина са много нагли.Какво разбраха клиентите че плащахте 9% ддс след като надценките ви бяха от 300% и нагоре.Като не можете да въртите този бизнес станете овчари
  • 44 хоууу

    14 0 Отговор
    То пък и вие сте едни набедени "ресторантьори"...
  • 45 Стиилииян

    15 0 Отговор
    Ама тези кръчмари пак ли са на загуба-ами да ги оставим да умират.
    Ако не им харесва да работят на минимална работна заплата.
  • 46 бягай бе

    10 0 Отговор
    Али некъпан хаймана....
  • 47 М, да

    12 0 Отговор
    Забравихме да споменем, че по едно време им беше влезнало в празните кратуни и това да се узакони задължителен 10% бакшиш??? Затова, че не им стигали парите!!! Високи цени, отвратително обслужвсне, съмнителна хигиена и за капак задължително да им оставиш 10% върху сметката. Че те парите да не растат по дърветата, бе кашавари нагли.
  • 48 бл.134 в Zап. парк

    9 2 Отговор
    А бе , какво подпомагане при 3 лева кебапчето .Извращение
  • 49 явно бранша

    5 0 Отговор
    е недоволен . по тв дават манчев с едни ресторантьори . на практика друго . Да се ограничат храните , а използваните да се произвеждат и да има от тях . Цената според звездите . 5 звезди кебапче 6 лв, без звезди 2лв . ресторантьора не нахранва туриста, а го ошушква до кокал . Механите са остарялост . Малките пицарии стават за хранене . Бутче 60-90 лв карамелизирано е глупост . Да вдигнат бензина на 6 лв, олиото на 8 лв, тока е висок, цените нека и те се вдигнат и тогава няма да се справят . кой ще се храни за 200 лв . Шеф на 2-3 ресторанта може да си позволи да живее за да яде , но не всички това им е целта.
  • 50 пенко

    4 2 Отговор
    ПиПи -ДРИСЛАТА ---ТРЯБВА ДА УМРЕ -- ДЕНКОВ С ЛГТБ -ЦИРОЗА НА МОЗЪКА !!!!!!!!!!!!!
  • 51 Само мафии

    5 0 Отговор
    Истинските ресторантъори емигрираха преди 20-25 години . Във БГ сега монопол са ресторантите на мафията . Създадени с мръсни пари и работещи мръсно към клиента с космическа надценка и наглоста да те съдят ако не си доволен че са ти калкулирали 14 пъти едно ястие . Контролните държавни органи ако е на обикновен ресторантъор ще го тормозят всеки ден , глоби , затваряне и др. А на криминалните мутренски ресторанти които безобразно лъжат клиента с цената и грамажа , никакъв контрол и глоби и отнемане на лиценза защото някой ги покровителства или платил подкуп ? Контролните органи и те мафиотски е как да се въведе ред в държавата ?
  • 52 Златен скункс

    1 0 Отговор
    На мен инвалида след 39г работа, държавата ми даде 450лв. пенсия и където и да вляза, аптека, магазин плащам 20%ддс.Тия си крият оборота, плащат нещо мижаво. Абе при соца държавата подпомагане всичко, скачахте за частно-имате го, защо искате пари от държавата?Щом си лаком и некадърен-фалит и отивай да минеш чинии в бленувания запад. Аз си искам моите изработени пари, а вие си духайте голата вода наречена супа. Няма да се учудя ако ми начисляват такса заведение, щото го има но не съм влизал.Но пък колко ще ми платят за жена ми,че бяхме заедно но те не я ползата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол