Last news in Fakti

13 Септември, 2023 18:33 2 018 70

Падането на дерогацията за руски петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас" мина през икономическа комисия

  • лукойл-
  • дерогация

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството я поставя под държавен контрол чрез особен търговски управител

Падането на дерогацията за руски петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас" мина през икономическа комисия - 1

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г.

Законопроектът беше подкрепен с 12 гласа "за", при 5 "против", нямаше въздържали се.

Законопроектът предвижда в 30-дневен срок от влизането му в сила Министерският съвет да отмени дерогацията за България за руския петрол. В случай че Съветът по сигурността към Министерския съвет счита, че срокът е недостатъчен, предлага на Народното събрание да определи друг срок с нарочно решение, който срок става задължителен за Министерския съвет. Министър-председателят ръководи действията по процеса и носи отговорност пред Народното събрание за изпълнението им, се посочва още в законопроекта.

В мотивите към проектозакона се посочва, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал Росенец, се напомня още в мотивите, като се изтъква, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

С предложения за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, в проектозакона се предвижда, че при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, когато това застрашава националната сигурност, или нарушаване международни ограничителни мерки или такива на Европейския съюз, които са задължителни за България,
Съветът по сигурността към Министерския съвет предлага започването на процедура за назначаване на особен търговски управител.

Проектозаконът предвижда особеният търговски управител да се назначава по предложение на Министерския съвет от Народното събрание не по-късно от 2 седмици от предложението. Особеният управител се вписва по партидата на лицето в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Особеният търговски управител се назначава за срок от 6 месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване. Дерогацията влезе в сила на 5 декември миналата година по време на служебния кабинет и ще изтече на 31 декември догодина.

При обсъждането на второ четена на проекта на бюджет за 2023 г. в ресорната парламентарна комисия бяха внесени две предложения по темата с дерогацията. Бюджетната комисия не прие тогава нито едно от предложенията. Предложението на Венко Сабрутев от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" предвиждаше в 30-дневен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет да предприеме действия за анализ на рисковете във връзка с предсрочната отмяна на дерогацията, а на Делян Добрев от ГЕРБ – това да стане в 7-дневен срок. Ние изразяваме воля да прекратим дерогацията, заяви тогава Делян Добрев, който коментира предложението на ГЕРБ. От ПП-ДБ посочиха, че по принцип имат позиция в посока отпадане на дерогацията, но не и без предварителни уверения, че в този срок няма да се повиши цената на бензина за потребителите и да има проблеми с доставките за българския пазар поради технически причини. Двете предложения тогава предизвикаха дискусия между членовете на комисията за ползите и вредите за икономиката ни, цените на горивата у нас, геополитическата ориентация на страната в контекста на войната в Украйна, евентуалния екологичен риск и за това кога да се прекрати дерогацията и колко подготвено това да стане. Министърът на финансите Асен Василев изтъкна тогава, че това е сериозен въпрос с оглед на работата на рафинерията в Бургас и състоянието на инсталациите ѝ, възможностите да се доставя петрол заради състоянието на протока Босфор и риска в Черно море, както и заради необходимостта да се анализират икономическите и данъчните ефекти.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 38 Отговор
    Трябва да спрем руснаците — Каза Вълкът след дълга пауза
  • 2 Русофил

    16 60 Отговор
    Ще свият сърмите на най-големия кожодер на народа в БГ - руският Лукойл

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 опериращ внимателно

    55 10 Отговор
    България е най-бедната страна в Европа, не в ЕС, затова, стане ли непосилно горивото за 3 000 000 българи, ще има трупове на конвейер от управляващата хунта, като първият ще бъде особено показателен защото к„ще бъде все още жив но без крайници.

    Коментиран от #20, #39

  • 6 Ще сипваш бензин

    57 8 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    На 4 лв литър понеже си хитрец

    Коментиран от #8, #17

  • 7 ало нашия

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И това какво означава според тебе, агония или агресия?
  • 8 Русофил

    16 51 Отговор

    До коментар #6 от "Ще сипваш бензин":

    И 10 лв. да го направят - няма да има такива големи задръствания.
    Важното е руснаците да духат супата.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 9 Хитре Петре

    21 3 Отговор
    Дреме ни. Ний сме веч ойропейци - джъткаме на електромобили и се кичим с фотоволтаици. Найс, а??
  • 10 гацо

    31 5 Отговор
    ще стане бензина и тракторното гориво на 5 лв; и ще пътувате с градския

    Коментиран от #64

  • 11 При Годжин

    32 4 Отговор
    Американците са казали, че ако Боки и Дебелян не им играят по свирката влизат в затвора. Не знам кое е по-добро за тях щото не е хубаво да сложиш прът на доскорошните си партньори от Русия... Там нещата са до окончателно решение...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 50 лева ако ще да стане

    9 25 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    пари си имам, бачкам от вкъщи, паля колата веднъж седмично за по 60 км, оправяйте се, стига пищели джендерята.

    Коментиран от #57

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пак ти казвам

    9 29 Отговор

    До коментар #6 от "Ще сипваш бензин":

    Ще давам и по десет лева, само да не е руски.

    Коментиран от #60, #65

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нет дорогой.

    10 31 Отговор

    До коментар #5 от "опериращ внимателно":

    Като я окъсат в руското посолство, и спрат да ви плащат, ще насъштъпи спокойствие и рахат. От оня ден не пускат в ЕС автомобили, джипки и ванове и бусове с руски номера. След 30 дена почваме да рафинираме Брент. Руски газ вече не ползваме. Остана и ядреното гориво да започнем да вземаме от друг и приключваме с любимата ви Русия. Навсегда.

    Коментиран от #25, #36, #66

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Има доста не руски петрол.

    5 14 Отговор

    До коментар #19 от "Пръц":

    Омв, Ени, Петронас, Петробрас, Шел и още поне 50.....
    Следващият въпрос, но нека е по интелигентен, моля.

    Коментиран от #26, #30

  • 23 Хаха

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Защо тогава горивата са по скъпи от тези в България?

    Коментиран от #38

  • 24 132456

    34 8 Отговор
    Лукойл не е руска компания. Основните акционери са западни инвестиционни фондове, включително Vangurad (по-запознатите знаят кой е това). Можете да проверите в Yahoo Finance (не е руски източник). Премахването на дерогацията е поредната далавера на изпроводяк от управляващите некадърници и няма нищо общо с Русия, а с печеленето на гърба на бедния и интелектуално осакатен народ. Петролът, който ще Ви продават след падането на дерогацията, пак ще е руски, защото той е най-евтин и рафинерията може да работи най-добре с него, но ще е с надбавка от лев - лев и нещо за далавераджиите.Честито! Всеки народ си заслужава управниците!

    Коментиран от #44, #59

  • 25 не е проблем

    15 8 Отговор

    До коментар #20 от "Нет дорогой.":

    приключването - това е лесно.
    Трудно ще е продължението. Но, българина си е свикнал да е беден и мачкан от онези, дето са избрани да му служат. При нас служението е объркано - народа служи на избранниците, а избранииците на господарите от Вашингтон и Брюксел. Така е в колониите - трябва да изненадваме господаря на какво сме способни, за да ни харесва и да предугаждаме евентуалните му желания.
    Руснаците се провалиха като си мислеха, че са ни освободили от робството - робът си е роб, и ако няма господар не може да живее. После защо все по-голям % от българите бягат.
    Тук почти не останаха знаещи и можещи хора, отстояващи правата си и изискващи влсатта да си върши работата. Мнозинството са примирени индивиди, които се радват, когато веднъж на 4 години им пускат мухата, че от тях нещо зависи. Тъжно за България!

    Коментиран от #31, #32

  • 26 Пръц

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Има доста не руски петрол.":

    Петрол.(подчертавам)И колко ли петрол имат БРИКС засега?А има и други навити да се присъединят.

    Коментиран от #34, #48

  • 27 М3 голд

    20 5 Отговор
    Вижте заглавието на статията, съдържанието на статията и коментариите. Нямат нищо общо помежду си. Отидете в google и прочетете какво значи дерогация.
    Имам въпроси за знаещите: защо спрямо подобен казус в Холандия не се предвиждат такива мерки? Защо бързат депутатите на посолствоТО да прекратят доставките на нефт преди края на 2024 г? Ами до тогава - САЩ ще имат нов президент; в ЕС - ново съотношение на силите, без Урсула и други антиевропейци; твърде вероятно е да отпаднат санкциите срещу Русия (ООН и САЩ подхвърлят идея за сделка)... А питам: какво пречи даже и при тия обстоятелства държавата да контролира входа и изхода на Лукойл? Ама нищо не й пречи! Ама нали идеята е да започне дейност нов доставчик на "нашите" фирми, както с газта. И при това собственикът на Лукойл ще заведе дела, от които ще загубим стотици милиони. (Дано не съм прав)
  • 28 Симо

    27 5 Отговор
    Каква групичка само (Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев), жив да не бях!!! Въпреки богатството на българския език, аз съм безсловен да изразя отвръщението си. Нямам думи! По заповед на щуката, сега имат за задача да ликвидират "Лукойл" и след това някоя българо-американска фирма ще се захване с бизнеса, а ние ще се хванем за палците с цени на горивата + 50%. Майко мила, все е било, ама тази сдружина е дъното на корупцията, сговора, .... спирам, гадно ми е
  • 29 Слава на Русия !

    22 6 Отговор
    Аз,ако съм на мястото на Вл.Путин ще ви спря всичко ! Да видите после къде се.ат
    гладните.Тая Зима ще има бунтове и смърт в цяла Европа ! Само гледайте !

    Коментиран от #33

  • 30 Пръц

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Има доста не руски петрол.":

    Извинявай.Забравих да уточня.Около 84%
  • 31 Не ми.дрънкай глупости бе

    8 22 Отговор

    До коментар #25 от "не е проблем":

    Точно обвързаността ни с РФ ни бута пръчки в колелата и никой не ни приема сериозно. Точно русофилите на високи постове у нас са тези които дърпат България да си стои в калната яма и да не може да издрапа да излезе от нея. На Русия не и трябва силна България, а робска, подчинена България. Винаги е било така.

    Коментиран от #42

  • 32 Виж държавите разкарали Русия, ама

    11 7 Отговор

    До коментар #25 от "не е проблем":

    наистина:
    Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Румъния!
    После виж и тези които все още и се кланят. Ние сме в кюпа.

    Коментиран от #46

  • 33 Прав си

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "Слава на Русия !":

    Особено на изток от ЕС и на запад от Урал
  • 34 УжасТ. Наистина. Какво ще правим сега???

    7 15 Отговор

    До коментар #26 от "Пръц":

    А да, забравих. Ми ние минаваме само на ток, бе. Много кофти, нали, русофилче. Вече всеки може да си сложи по 10 киловата волтаици вкъщи. Сори, ама скоро в БРИКС, ще трябва да си правят попара с нефта.

    Коментиран от #45

  • 35 Перо

    16 6 Отговор
    По-скъпия петрол от другото качество на петрола, затруднените доставки с много по-малки кораби и чакането на ред за преминаване, оскъпяването на транспорта от дългите разстояния ще оскъпи горивата, а от там и всички стоки! ЕС даде срок от 2 г. преходен период за преминаване към друг петрол, но Джендърията реши доброволно да се откаже от този срок! Това ще се отрази тежко на хората! Чуждия слугинаж не се интересува от българските интереси, а от интересите на един ционист-наркоман и превратаджия! Санкционираните сме ние!
  • 36 В грешка си

    16 7 Отговор

    До коментар #20 от "Нет дорогой.":

    За да преработва друг петрол, трябват промени в инсталацията. Не става толкова бързо и въобще може ли да става. Все едно да направиш дизелов двигател да работи с бензин.
    Газта която договарят усмихнатите, е пак руска, но доставка през различни страни и фирми
    За урана за АЕЦ: имаш схема получаване на точно правилните пръчки гориво и прибиране обратно радиоактивния отпадък. Сега искат Еестинг хаус да се намеси и да експериментира пръчки, които прави с руски уран, които при пробите в Словакия се пукат. Та, понеже всичко ти е на ред, ходи в Царево на плаж да си охладиш ентусиазма.

    Коментиран от #41

  • 37 Лост

    9 2 Отговор
    Хайде след 30 дни да направят Д. Добрев особен търговски управител и да го видя как ще свали горивата с 1 лев.
  • 38 Заради по-високият акциз.

    6 11 Отговор

    До коментар #23 от "Хаха":

    Сериозно! Не може да сте толкова глупави русофилите. Елементарни знания нямате.
  • 39 Хунта ли

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "опериращ внимателно":

    Като на истински русофил коментарът ти е изпълнен със заплахи и простотии!
  • 40 Краси

    6 2 Отговор
    Имали нормално мислещи българи в този форум.
    Чета, чета и не мога да повярвам на постовете които пускат.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 не е проблем

    15 3 Отговор

    До коментар #31 от "Не ми.дрънкай глупости бе":

    да си заблуден или пропит от търсене на виновника за тъжното ти положение. По тези ширини викаме неволята векове, преди да се усетим, че решението е при нас самите. Сигурен съм, че Русия е виновна за смешното поведение на нашите политици, които сами не се уважават и затова няма да бъдат уважавани. Знам, че Русия е виновна за всички корупционни практики в нашата страна, както за онзи дето краде милиарди, така и за катаджията дето си затваря очите срещу 50 лв. Със сигурност, Русия е позволила на местните богаташи да се изживяват като феодали и да се приемат за ненаказани. О да, тя Русия е назначила и съдиите ни, които превръщат правораздаването ни в посмесище. И да не пропуснем, Русия ни е превърнала в лакеи за 45 години - просто ние за 30 години не можем да намерим начин да се отървем от насадените ни пороци, за които те са виновни. Прекрасно е, че знаем кой е виновен за положението ни, ама нещо избираме същото лекарство и за лечението - просто сменяме виновника. От нас нищо не зависи! Ние сме жертви - сега Русия ни е виновна, утре ще бъде САЩ. Ние самите сме невинни като момина сълза. Абе, все някаква обвързаност ни е проблема, така че какво толкова - все някой ще ни дава тон за песен, виж да пеем от цяло гърло го умеем!
  • 43 Мирончо циганчето

    5 3 Отговор
    Да им се слави името... Евала...Щом Ганя не прави нищо значи може да си го позволи...
  • 44 Лукпйл е РУСКА КОМПАНИЯ 100 процента

    7 10 Отговор

    До коментар #24 от "132456":

    Партньорите(акционерите) може да са регистрирани къде ли не, но това е за пред съда. Всичко е 100 процента руско.
  • 45 Пръц

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "УжасТ. Наистина. Какво ще правим сега???":

    Така е .На ток ще си произвеждати цялата менделеева таблица

    Коментиран от #50

  • 46 виж им

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Виж държавите разкарали Русия, ама":

    цъвтежа, че са го закъсали яко. Сигурно е от смелостта да си отрежат клона, на който седят! Американците не подлагат на санкции, онова което им е важно - така че по-добре е да гледаш американски опит - той все пак е ориентиран към благополучието на САЩ, не към затриването (при все, че си имат достатъчно ресурси и не зависят толкова от руснаците)

    Коментиран от #49

  • 47 БЪЛГАРИН🇧🇬

    15 3 Отговор
    ВНОСИТЕЛИТЕ Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев ...... ПЪЛНА ДЕГРАДАЦИЯ. Тия, които съсипаха държавата, продължават в същия дух.
  • 48 БРИКС не е Русия

    5 14 Отговор

    До коментар #26 от "Пръц":

    Нямаме нищо против да купуваме от коя да е от другите. Само не от РФ.
  • 49 Къде ги видя закъсали

    6 15 Отговор

    До коментар #46 от "виж им":

    по Ру.тв ли? Смешник. Хвани самолета. Разходи се. Не е скъпо. За по ден-два тук-таме. Разговаряй с хората. От първо лице получи информация. Недей само гледа руската телевизия като зомби, и да си мислиш, че ти отварят очите. Напротив. Затварят ги.
  • 50 Не само в Русия я има.

    7 11 Отговор

    До коментар #45 от "Пръц":

    Вече почти две години не сме усетили липса на менделеева таблица. Не бери грижа. Направили сме си сметките.

    Коментиран от #54

  • 51 Опорка

    4 11 Отговор
    До Н.Г. европейски цени на горивата - 2 евро литъра. Слава на свободата и демокрацията, смърт на ватенките!
  • 52 фбр

    12 3 Отговор
    Скапани идиоти , а не икономическа комисия !
  • 53 абе така

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "Абсолютни глупост от абсолютен лаик!":

    мислят и за АЕЦ-а, ама в Украйна все още не могат да си натоварят реакторите с гориво от Уестингхаус на 100% (за теб казана), както и сагата с ваденето на дефектирало гориво си продължава. Иначе се мъчат вече 10-години да натъкмят системата, ама ноще не става (то затова не бяха минали на щатско гориво на всиките си централи). За цена на производство не коментирам (защото е ясно чие гориво е по-скъпото, особено ако се индексира и брак), а само за проблемите при прехода. Дано с петрола наистина да е по-лесно, но се съмнявам.

    Коментиран от #55, #56

  • 54 Пръц

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "Не само в Русия я има.":

    Да.Наприпер Франция(доколкото чух)си Коопува ядреното гориво от новия луноход на Индия
  • 55 Викторина.

    4 13 Отговор

    До коментар #53 от "абе така":

    Кво общо има процеса в АЕЦ-а и в рафинерията?
    Отговор: Нищо!
    Кво общо има между русофила и гибона?
    Коефициента на интелигентност!

    Коментиран от #58

  • 56 Изтриха ми.поста, защпто не им е удобен

    5 11 Отговор

    До коментар #53 от "абе така":

    на русофилите. Истината е, че Лукойл е един голям казан за ракия на който въобще не му пука какви джuбpu ще сложиш да вариш. Загряваш на различни температури за да изпариш и след това кондензираш различноте горива. И толкоз. Без значение какъв е петрола. На определена температура се изпарява различна ффакция. По-леките(по висококачествени) на по-ниска, и след това се повишава за извличане нампо-тежки и нискокалорични. От октанови, през керосин, към цетанови и мазут.
  • 57 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "50 лева ако ще да стане":

    Крепостник!
    Живееш в средновековието.
  • 58 и откъде

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "Викторина.":

    човек с ограничения в мисленото да се сети, че всеки процес си има специфика, свързана с пренастройване на управление, промяна на контролни точки и куп други елементи на производството, които следва да бъдат променени. Това обикновено се реализира първо с проект, после с внедряване и изменения - все нещица, които изискват допълнителни вложения. Дори и да няма особени технологични проблеми в прехода, има допълнителна цена, която ще те натовари допълнително (към новата цена на суровата суровина). При невъзможност на директно преминаване, значи просто ще има още по-големи изменения, които ще изискват още по-скъпа фаза на проектиране и т.н. После и персонала трябва да свиква с нови режими и т.н.
    Иска ни се да е казан, ама никога не е просто казан

    Коментиран от #61

  • 59 небрежнев

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "132456":

    Лукойл е руска компания, напълно контролирана от Кремъл. Основните акционери са:

    Vagit Alekperov 30.24%
    Leonid Fedun 9.39%
    Cyproman Holdings Limited 5.36%
    The Vanguard Group, Inc. 2.34%
    BlackRock, Inc. 1.74%
    Harding Loevner LP 1.08%
    GQG Partners LLC 1.05%
    Norges bank invetsment management 0.78%

    В управителния съвет няма нито един човек, който да не е назначен директно от Кремъл:

    CEO
    Vagit Alekperov

    Management board
    Alexander Matytsyn, Anatoly Moskalenko, Azat Shamsuarov, Denis Rogachev, Evgeny Khavkin, Gennady Fedotov, Ilya Mandrik, Ivan Maslyaev, Oleg Pashaev, Pavel Zhdanov, Vadim Vorobyev, Vyacheslav Verkhov

    Коментиран от #63, #68

  • 60 Това говори само едно

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пак ти казвам":

    Нямаш мозък
  • 61 Недей ми носи вода

    4 6 Отговор

    До коментар #58 от "и откъде":

    от десет реки, ами прочети малко. Няма нищо такова. Загряваш на определена температура и вадиш метаноли. После на по-висока, етаноли, бензини, газиоли, нафта, мазут. Ако щеш го напълни със слъч, пак така ще работиш. Всички фракции си имат температура на извличане.

    Коментиран от #62

  • 62 И в добавка

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "Недей ми носи вода":

    Да, от различните петроли ще извадиш различен процент от различните горива, но това не означава, че ще сме на загуба. От едното ще има по-малко, от другото повече.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Зеленясало клоунче

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "гацо":

    Така е, ама ще папаме ТОЖЕ бял хляб по 5 лв. ПОНЕЖЕ всичко по веригата ще поскъпне. Още по-найс става!
  • 65 поискал искове

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пак ти казвам":

    А да не ядеш можеш ли? Понеже освен бензина и храната ще стане непосилна за купуване.
  • 66 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нет дорогой.":

    Интересното е как ще спрат танковете , за колите разбрахме!
  • 67 Хахаха

    3 1 Отговор
    Колко простотия се изисква за да направиш нещо подобно !!!!!!!!!!??!?!!! КЪДЕ СА ПРОТЕСТИТЕ НА НАРОДА ? ИМА ЛИ ЖИВИ ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ???? ИЛИ САМО ХОДЕЩИ МЪРТАВЦИ
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Бай Иван

    1 3 Отговор
    Ние сме единствената държава, която има дадено право да ползва нещо / в случая с вносната думичка дерогация / при преференции и ние ще се откажем от него, за да накажем Русия. Е.б.х.ти идиотията! Ние сме толкова малки на фона на производството и продажбата на Русия на нефт в световен мащаб .Все едно една досадна муха да бръмчи около тебе .Нищо не може да ти направи , но те дразни докато не я плеснеш с вестника на стената. А мухата си мислила ,че е значима. Та и ние така. Само ,че това дето бръмчим ще ни струва на всичките на цените на колонките. И то вече се вижда. Харвардеца и пасмината му има с какво да си пълни резервоара /или ще ползва държавна кола/ за разлика от бай Станчо на село ,дето ще кара колата само по празници.
  • 70 Калин

    1 0 Отговор
    Отдавна се знае, че Мирчев има задача да даде бизнеса на Лукойл на приближени до ДБ олигарси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове