Last news in Fakti

14 Март, 2024 23:30 1 527 6

Важните новини във ФАКТИ на 14.03.2024 г.

  • преговори-
  • карлос контрера-
  • иван желев-
  • наталия киселова-
  • вселенски патриарх вартоломей-
  • васил терзиев-
  • николай стайков-
  • нидал алгафари-
  • никола минчев-
  • димитър радев-
  • тодор тагарев-
  • слави трифонов-
  • смърт-
  • бтр-
  • киприан-
  • атанас славов-
  • лукойл-
  • цветан цветанов-
  • георги георгиев-
  • данс-
  • иван таков-
  • неофит-
  • свети синод

Все още няма съгласие за титуляра в Министерство на външните работи, но са водени разговори Николай Денков освен вицепремиер да бъде и министър по европейските въпроси и сигурността

Важните новини във ФАКТИ на 14.03.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Преговорите за кабинет са на финала: Василев и Тагарев остават. Засега има съгласие за смяна в четири министерства

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на финален етап и вече се водят на лидерско ниво. Днес те се проведоха на два етапа - преди началото на пленарното заседание и след края му, съобщават от БНР.

Карлос Контрера: Единствените бежанци, които са у нас, са тези от Украйна. Всички други са нелегални мигранти

Бог да прости дядо Неофит. Винаги се сещам за един разговор, за който бяхме поканени на Софийската митрополия, за него беше изключително важно образованието - това, което ние даваме на децата. Разбира се, и ценностите. Със сигурност това съм запомнил от него. Иначе по отношение на смирението - не се вижда в последните години на нашия обществен живот, не само в политическия. Напротив, вижда се, че винаги се приема по-агресивното поведение. Това каза общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера в студиото на "Денят ON AIR".
По думите му обществото си определя водачите, но не е задължително това да бъде чрез избори.

Проф. Иван Желев: До средата на юли се очаква да има избран нов патриарх

Изборът на нов патриарх се очаква да стане до средата на юли, защото по устав той трябва да се осъществи до четири месеца след смъртта на патриарха. Това каза за БТА богословът проф. Иван Желев, попитан какво предстои в Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) след смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Доц. Киселова: Радев ще бъде много по-внимателен и стриктен в комуникацията си с потенциалния кабинет

Напълно възможно е в понеделник Мария Габриел да отиде при президента с изпълнен мандат. Има вариант и да не се разберат двете страни. Препъни камък може да се окажат регулаторите.

Вселенският патриарх Вартоломей идва у нас за опелото на патриарх Неофит

Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на опелото на българския Патриарх Неофит, съобщи Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Васил Терзиев: Продажба на „Топлофикация”-София не бива да се допуска. Наложително е да има зам.-кмет по сигурността

Ще спазим протокола след кончината на патриарх Неофит. Най-добрият начин да отдадеш почит на един човек, е когато се вслушаш в думите на един човек и ги вплиташ в делата си. Този човек винаги е говорил как трябва да градим мостове и да си прощаваме, както и да има единение, въпреки грешките. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в „Лице в лице” по bTV.

Николай Стайков: Най-вероятно Пепи Еврото е някъде около нас, жив, здрав и продължава да движи нещата по същия начин

Градският прокурор отправя послание, което е изключително важно – тя влияе на текущото разследване. Това каза в "Лице в лице" по bTV журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков за неявяването на ръководителя на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова за изслушване пред парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса.
Виждам едно втвърдяване на прокуратурата. То започна от изказването на съдия Георгиева, в което се използваха практики отпреди 7-8-10 години. В изказването тя призова за разследване на Антикорупционния фонд, защото в него има чуждо участие, което заплашва националната сигурност, което е смехотворно. Имаше и позиция на прокуратурата отпреди два дни, в която ясно се казваше – оставете ни намира, заяви Стайков, цитиран от novini.bg.
По думите му въпросите към прокурор Кирилова и към цялото ръководство на прокуратурата нарастват.

Алгафари за ротацията: Разбрали са се почти по всички точки и останаха заглавието, и може би някой друг министър

Всеки се опитва в момента да води преговори и използва всички възможни средства, които има, с които разполага, за да придобие по-добра позиция. Това коментира за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" кинорежисьорът, сценарист и писател Нидал Алгафари.

За Никола Минчев неявяването на градския прокурор Илиана Кирилова пред комисията за Нотариуса е саботаж

Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, определи като саботаж неявяването за изслушване на ръководителя на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова. Той коментира темата пред медиите след края на заседанието, предават от БТА.

Шефът на БНБ е внесъл номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е внесъл номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат като директор на Международния валутен фонд. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ, цитирани от Нова телевизия. Тя има единодушната подкрепа на финансовите министри на Европейския съюз, както и на редица държави извън него.
„Георгиева ръководи успешно институцията през последните трудни и турбулентни години и спечели доверието и уважението на държавите - членки на Фонда", допълни управителят на БНБ. Според Радев широката подкрепа е „резултат от успешно лидерство”.

Тагарев обеща: Няма да пипаме 20 заплати при пенсиониране на военните

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че Министерство на отбраната е готово с предложения да се вдигнат заплатите на служителите в българската армия от 1 януари със задна дата.

Трифонов: Неофит беше добър човек и изпълваше със съдържание представата ни за български патриарх

Лидерът на ИТН Слави Трифонов отдаде почит към починалия патриарх Неофит с кратък коментар на страницата си във Фейсбук.

Заради кончината на патриарх Неофит 15 и 16 март са обявени за дни на национален траур

Министерският съвет ще обяви 15 март (петък) и 16 март (събота) за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Тагарев: 170 хил. лв. струва пращането на първите БТР-и в Украйна ВИДЕО

Общо 170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна, които вече са пристигнали.

Погребват патриарх Неофит в двора на "Св. Неделя"

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени утре за поклонение, а погребението му ще е на 16 март в столичната църква "Света Неделя".

Тагарев след съобщението "Ще умреш като куче": Почувствах се заплашен

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев заяви пред съда, че се е почувствал уплашен от изпратено му съобщение във Facebook. Това обясни той пред Районния съд в София по време на делото срещу Григор Димов.

Правосъдният министър: Патриарх Неофит ръководеше делата на църквата с мъдрост, любов и загриженост за общото благо

Негово Светейшество патриарх Неофит доблестно отстояваше непреходните християнски ценности на Българската православна църква. Това написа в профила си във Фейсбук правосъдният министър Атанас Славов, цитиран от БТА.

Заради смъртта на патриарх Неофит: Радев отлага връчването на мандата за понеделник в 12 часа (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев отлага връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа. Това стана ясно след посещение на държавния глава в Синодалната палата, съобщават от БНТ.

"Лукойл" трябва да плати на държавата над 13 милиона лева

Вноската за месец февруари 2024 г., която "Лукойл" трябва да плати на държавата, е в размер на 13 250 631 лева.

Цветан Цветанов: Въпросът е как ще бъдат разпределени регулаторите и министерските кресла

Няма единомислие по темата за справяне с миграционния поток. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи и лидер на партия "Републиканци за България".
"Тази тема ще бъде актуална и във връзка с предстоящите европейски избори.

Георги Георгиев: Васил Терзиев напусна извънредното заседание за сигурността в София

Кметът на София напусна извънредното заседание, на което обсъждахме сигурността на града ни малко след началото му. Затова прекратихме заседанието, докато се върне в залата.

ДАНС изпрати на прокуратурата материали от проверка за цените на горивата

ДАНС изпрати на прокуратурата материали от проверка за цените на горивата. Това обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"По мой сигнал защо правителството не изпълнява закона и не компенсират горивата с 1 лев на литър, днес получих отговор от ДАНС, че са извършили проверка и са изпратили материалите по компетентност на Софийска градска прокуратура за присъединяване към вече образуваната прокурорска проверка", пише той.

Иван Таков: Истинският разговор за сигурността в София ще го проведем с този за бюджета

Истинският разговор за сигурността в София ще го проведем с този за бюджета на Столична община за 2024 година. Това заяви лидерът на столичните социалисти и председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС Иван Таков. Според него, днешната извънредна сесия на тема "Сигурност" е обикновено пиар събитие за публична изява на определени политически лица, което няма да даде решение на проблемите в града. Той реагира остро на твърденията от страна на общински съветници от ПП-ДБ-СС, които заговориха за фашистки символи и прояви по време на протеста на гражданите срещу бежанския лагер в "Овча купел".

Светият синод реши: В събота ще е погребението на патриарх Неофит

В петък тленните останки на покойни патриарх Неофит ще бъдат изложени на поклонение в катедралния храм "Св. Александър Невски", заупокойна молитва ще бъде извършена в събота, 16 март, а след това патриархът ще бъде погребан.

Горан Благоев: Надявам се при избора на патриарх да няма грозни сцени от наддаване и надцакване от някои митрополити

Наследникът на Негово Велико преосвещенство патриарх Неофит трябва да се опита достойно и много по-активно да върви по неговите пътища, дори и в междуцърковните контакти. Това сподели пред БНР журналистът Горан Благоев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    2 0 Отговор
    Всъщност най-важното е, че тагарев от атлантиката остава. Толкоз...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СТРАНДЖАТА

    1 0 Отговор
    ХОРА,ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ СТЕГАЙТЕ ДЖАПАНАТА И НА ВЪСТАНИЕ И КОЙ ОСТАНЕ ОСТАНЕ!
  • 4 миро

    1 0 Отговор
    Боче пусни ми хаджидимовската жиравка да я изчеластрим с 200
  • 5 пешо

    2 0 Отговор
    посолството нареди , останалото е празните приказки на борисов
  • 6 пешо

    2 0 Отговор
    тиквата като чуе за магнитски и е на колене
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол