Last news in Fakti

15 Септември, 2023 23:30 1 754 3

Важните новини във ФАКТИ на 15.09.2023 г.

  • мниторинг-
  • николай денков-
  • земеделци-
  • любомир каримански-
  • петър петров-
  • явор божанков-
  • стефан янев-
  • радан кънев-
  • илхан кючюк-
  • росица матева-
  • нкжи-
  • бойко борисов-
  • прозрачност без граници-
  • апи-
  • жълти павета-
  • кирил петков-
  • десислава атанасова-
  • атанас радев-
  • калоян методиев-
  • росен желязков-
  • етажна собственост-
  • началник-
  • критична инфраструктура

От този момент по отношение на спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка като за всички останали държави членки на ЕС

Важните новини във ФАКТИ на 15.09.2023 г. - 1

Николай Денков: Премахната е още една бариера, остана да ни приемат в Шенген и еврозоната

„Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната“.

Премиерът Денков: Всичко за тези три месеца се подреди. Умерен оптимист съм по отношение на ротацията

Министър-председателят академик Николай Денков заяви, че е умерен оптимист по отношение на ротацията с настоящия вицепремиер Мария Габриел. На въпрос сигурен ли е, че ще се стигне до ротация, Денков каза, че работи за това и се надява.

Земеделците с протест от 18 септември. Ето ключовите точки в страната, които ще бъдат блокирани

На 18 септември земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна. Ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София, предават от БТА.

Каримански: Министърът на финансите е всевластник на всичко. Пред него няма никакви граници

Това, което мен ме разтревожи във валутния закон е, че още в чл. 1 в промяната на закона се премахва преноса през граница на благородни метали и ценности. Тоест този пренос ако се премахне от там, то къде се урежда той. Това заяви финансистът Любомир Каримански в предаването „Денят на живо” по Nova News, по повод промените във валутния закон.

Петър Петров: Това, че е отпаднал мониторингът, не трябва да се приема с овации. Не очаквам да ни пуснат в Шенген

Не очаквам България да бъде допусната в Шенген. Към настоящия момент единствено няма да се изпълнят обещанията на правителството, че през октомври ще бъдем приети в Шенген. Това заяви народният представител Петър Петров от "Възраждане" по повод отпадането на мониторинга върху България от страна на Европейската комисия, предаде репортер на "Фокус“.

Божанков алармира: В сградата на парламента броди вандал. Посегнал е на табелката на Цончо

Табелката на вратата на Цончо Ганев от "Възраждане" е била надраскана с надпис "Цончо Бонбончо". За това сигнализира във "Фейсбук" Явор Божанков от ПП-ДБ, цитиран от novini.bg.

Стефан Янев за Шенген: Румънците проявяват характер, ние кършим пръсти

Ходовете ни трябва да бъдат преди всичко да проявяваме характер и достойнство, че сме част от ЕС и гласът ни трябва да се чува. Истинските причини не са в това, което се говори. В Нидерландия и Австрия има достатъчно изобретателни политици и могат да измислят и други причини, освен мониторинга, за да не бъде приета България в Шенген. Това заяви в интервю за БНТ лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Радан Кънев: Задачата за тази година за влизането в Шенген е трудна, но не неизпълнима. Усилията трябва да са утроени

"Задачата през тази година да влезем в Шенген е трудна, но не е неизпълнима. Това означава, че усилията ни трябва да бъдат утроени", заяви в предаването “Лице в лице” евродепутатът Радан Кънев.

Кючюк: България се справя сравнително добре, да не кажем и много добре с управлението на външните граници

В сряда госпожа Фон дер Лайен изкара на преден план важността на това България и Румъния да бъдат част от шенгенското пространство. Митът, че Шенген е в пряка връзка с опазването на външните граници, не е до там верен. Видя се – включително и от нейното изказване, че България се справя сравнително добре, да не кажем и много добре с управлението на външните граници, които са и европейски граници“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.
„Механизмът за сътрудничество и проверка за България вече не съществува. Много пъти сме казвали, че той е несправедлив. Мнението, че той трябва да бъде непосредствено свързан с приемането на България в Шенген вече не е релевантен, той не стои на дневен ред", посочи той.

Росица Матева: Призоваваме членовете на секционните комисии да не бързат и да прочетат внимателно протоколите

Не бих казала, че имаме проблеми със софтуера за изборите. Той просто трябваше да бъде надграден. За местните избори ще се гласува с три бюлетини. Само в някои общини на Столична община ще се гласува с 4, тъй като ще се избират и кметове на райони. Това заяви в предаването "Денят на живо" по Nova News заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, цитирана от novini.bg.

НКЖИ още е без ръководство!

След като написахме, че в ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) е сменен бордът на директорите, още не е ясно кой ще е новият изпълнителен директор. Това научи ФАКТИ от свои източници. Цялото ръководство на НКЖИ е освободено, като първоначалната идея е била новото ръководство да е от хора, външни за компанията. Освободени са генералният директор на компанията Златин Крумов, както и членовете на УС Марио Гълъбов и Кристиян Кръстев.

Първоначално за нов изпълнителен директор на компанията е бил определен инж. Филип Франц Маркулиев, който идва от борда на държавното предприятие „Автомагистрали“.

Но днес е имало разговор в министерството, след който е станало ясно, че все пак директор ще бъде човек, който е запознат със системата, а не външен за нея. Очаква се в началото на следващата седмица да бъде определен и кой ще е новият директор. Новите членове на съвета на директорите са Камен Диков и Васил Балабанов.

За да се случи смяната и да стане официална, трябва да бъде отразена в Търговския регистър.

Борисов за мониторинга: Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българите и гражданското общество

"Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз".

Денков кани зърнопроизводителите на среща заради обявения протест

Обявеният от зърнопроизводителите протест на 18-ти септември срещу разрешения внос от Украйна започва да придобива все по- политически характер, но правителството няма да се подаде на този шантаж. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в село Караджово, където откри новата учебна година в средищното училище „Васил Левски“, съобщават от БНР.

"Прозрачност без граници" за мониторинга: Наблюдението остава в друг формат. Темите и препоръките също

Има опасност изявлението на председателя на ЕК да бъде превратно интерпретирано от българските политици като „потупване по рамото“, предупреждават в своя официална позиция от Асоциация „Прозрачност без граници“ по повод решението на ЕК да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за България, цитирани от БНТ.
„Безспорно краят на мандата на ЕК е време за политически реверанси и подпомагане на национално ниво на политически семейства. Въпреки това трябва да знаем, че на „брюкселски“ това решение означава нещо различно: първо, че ЕС е изтощен да търси напредък в застоя в областта на борбата с корупцията по висшите етажи и организираната престъпност. Второ, че започва работата на относително новия механизъм с аналогично предназначение „Доклад за върховенството на правото“, обясняват от асоциацията.
Според тях има и трета възможност - ЕК да посочи CVM (Cooperation and Verification Mechanism) като успешен, като същевременно запази мониторинга чрез трансформацията му в „Доклад за върховенството на правото“.
"Темите и препоръките остават. Макар и в новия формат - те са същите. Непостигнатите цели – също“, се казва още в позицията и подчертават, че наблюдението остава в друг формат.

АПИ и „Тол България“ сключиха договор за събиране на пътни такси

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система за таксуване да започне да предоставя услуги, свързани със събирането на пътни такси за изминато разстояние чрез бордови устройства и GPS тракери, съобщават от пътната агенция.

Към края си е сагата с жълтите павета

Работата върви към приключване, над 95% от настилката е пренаредена, остава само в зоната на кръстовището с ул. "15-и ноември". Миналия път го казахме, най-важно за нас е качеството. Това заяви заместник-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“ Ангел Джоргов пред журналисти по време на проверка по пренареждането, цитиран от БТА.

Петков към Австрия и Нидерландия: Подкрепете ни за Шенген, присъединете се към европейския консенсус

Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков се обърна към премиерите на Австрия и Нидерландия.

Десислава Атанасова за отпадането на мониторинга: Заслуга на много правителства и на усилията на всички българи

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка от Европейската комисия (ЕК) за България е огромен успех за страната ни. Пред журналисти в Народното събрание (НС) Атанасова каза, че последният доклад на ЕК е бил по време на управлението на ГЕРБ през 2019 г., предават от БТА.

Атанас Радев: Сглобката се тресе

"В момента сглобката се тресе с оглед на местните избори, с оглед на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Социологията показва, че ножицата между първите два политически субекта се е разширила - процентите на ПП спадат, докато на ГЕРБ остават твърди. При ротацията на Мария Габриел ще видим доста по-висока разлика между ПП и ГЕРБ".

Калоян Методиев: Рекорден срив на промишленото производство в България

Рекорден срив на промишленото производство в България за една година отбеляза Европейската статистическа служба (Евростат 09/2023). През май 2022 година страната ни за първи път в историята излезе с нещо положително в Европейския съюз – първо място по промишлено производство. Преди дни бяха оповестени данните към юли 2023 година. За една година управление на служебния кабинет на Радев България бележи рекорден срив (-11.5 %) и от първо място в ЕС минава директно на последно.

Росен Желязков: Няма да съм кандидат за кмет на София

Няма да съм кандидат на ГЕРБ-СДС за кмет на София. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, съобщава БГНЕС.

Депутатите промениха Закона за етажната собственост: Намалява изискванията за кворум на Общото събрание

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за управление на етажната собственост, с които се улеснява процесът на вземане на решения. Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67 на сто на 51 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, съобщи БТА.

Хванаха началник на МВР да кара с над 100 км/час по булевард в Пловдив

Хванаха началник на полицейско управление в Пловдив да "хвърчи" с над 100 км/час по булевард в града. Това съобщиха от МВР.

Виолета Комитова: Критичната инфраструктура не се поддържа добре и трагедии като тази в Царево ще се повтарят

В България има 6000 язовира, 1700 от тях са класифицирани като опасни. Имаме още 1400, които не са прегледани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранд

    4 0 Отговор
    Не знам с какви успехи на България се хвали Борисов .От както сме в НАТО и ЕС всички усилия на правителствата са насочени да изпълняват капризите на богатите западни държави , без да ги интересуват национални интереси и как се отразяват тези изисквания от Запада на стандарта на живот на населението ..Усилията на политиците да превърнат България във втора Окрайна удариха на камък и русофобията си остана само на държавно и административно ниво . И да , управляващите могат да се хналят с ползите , които са осигурили на западните държави , включително и СМакедониия , но забиха собствената си държава на дъното .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол