Last news in Fakti

16 Септември, 2023 06:43 2 521 31

Пламен Панайотов: Спират ни по политически причини за Шенген

  • пламен панайотов-
  • правосъдие-
  • шенген-
  • мониторинг

Наказателната репресия не е начинът за ограничаване на престъпността, смята бившият вицепремиер и преподавател по наказателно право

ЕК прекратява мониторинга на съдебната реформа и корупцията на България.

"Истината е такава, каквато е обявена от говорителя на ЕК. Това е положителен знак спрямо България. Отпадането на този мониторинг означава, че България вече отговаря на общоустановените за Съюза стандарти", коментира бившият вицепремиер и преподавател по наказателно право в СУ проф. Пламен Панайотов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това е отдавна чакана новина. "Що се отнася до Шенген, хубавите новини са свързани с потвърденото становище от страна на ЕК, в лицето на нейния председател г-жа Урсула фон дер Лайен, че и България, и Румъния отдавна са изпълнили всички изисквания за членство в Шенген. С това се напомня, че има държави членки, които по политически съображения спират България и Румъния към пълноправното членство", каза проф. Панайотов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер изтъкна, че в България все още се установява значителен трафик на мигранти в посока Централна и Западна Европа.

"България би могла да направи допълнителни усилия. Контролът, включително през гранично-пропускателните пунктове, все още не е на необходимата висота. Правителството и органите на изпълнителната власт трябва да положат усилия. Нашите партньори очакват да се положат и допълнителни сили в тази посока. В противен случай ще има оправдания за политически твърдения", настоя гостът.

По думите му, ако останалите държави членки, включително Нидерландия и Австрия, ни припознаят за членове на шенгенската зона, това ще улесни финансирането на мерките. "Убеден съм, че ако се положат необходимите усилия, ще се намери изход в следващите два-три месеца", отбеляза той.

Проф. Панайотов коментира и наказателното законодателство.

"Продължава ширещ се популизъм в България в тази сфера. Разочарован съм. Този вид популизъм е най-опасното нещо, което може да се разгръща в обществото. Има концепция за наказателно политика, приета през 2020-2025 г., в която ясно е казано и следното: Непрекъснато увеличаване на наказанията, утежняването на наказателната репресия е един от основните криминогенни фактори в България. Хората са убедени чрез еднократно действие, в случая промени в НК. Това не е така", смята преподавателят по наказателно право.

Трябва да се разбере, и от политическите сили, че не може само чрез увеличаване на наказанията да се решават съществени социални въпроси.

"Необходимо е да се обърне внимание на факторите, които се явяват причина или условие за пораждане на съответния вид престъпност. Ако допуснем "правосъдие" да се осъществява под уличен натиск, означава да забравим да имаме очакване за реализация на регламентираната по Конституция правова държава", уточни проф. Панайотов и допълни, че наказателната репресия не е начинът да се стигне до ограничаване на престъпността.

Депутатите могат да правят конституционни промени, но остава въпроса дали ще се получат качествени промени, подчерта гостът.

"Уверяват ни, че между първо и второ четене ще има сериозно премисляне, дискутиране на предложения проект за изменение и допълнение в Конституцията. Надявам се това да е така", заяви бившият вицепремиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    21 3 Отговор
    Докато съд и прокуратура пазят бандитите да не влязат в затвора , -никакъв Шенген !!
  • 2 Факт

    15 2 Отговор
    Европа не иска роми ш престъпници за "интеграция".
  • 3 Пешо Мечев

    19 3 Отговор
    Полша и Унгария имат истински мъже за премиери, съответно Матеуш Моравецки и Виктор Орбан, които ЯРОСТНО си отстояват НАЦИОНАЛНИТЕ интереси! У нас 34 години управление - АБСОЛЮТНО ПРЕДАТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ за рубли, евро, долари - кой каквото даде! ПОЗОРИЩЕ!
  • 4 Българин

    23 3 Отговор
    Не бе дебил, спират те заради ежедневните гонки междо ушеви и мигранти, спират те заради реката наркотици, която минава оттук. Австрийците добре знаят от де идат тъмнозелените, холандците добре знаят кой им шитка белото

    Коментиран от #11

  • 5 888

    19 4 Отговор
    Даскале, лъжи си студентите и бъди благодарен, че още не са те изгонил с камане и дървен от софийския, царско мекере !

    Коментиран от #16

  • 6 оня с коня

    12 4 Отговор
    България е укорявана от Някои държави че пуска мигранти на Запад.А влизат ли Мигранти през Гърция? А Влизат ли ЦЕЛИ ОРДИ мигранти през Лампедуза и Италия е пропищяла?И тук възниква въпроса за РЕЦИПРОЧНОТО НАКАЗАНИЕ:След като нас ни наказват с неприемане в Шенген,ЗАЩО Гърция и Италия не бъдат наказани съотвенто с ИЗКЛЮЧВАНЕ от Шенген?
  • 7 Коректен

    9 11 Отговор
    Имигрантите нямат нищо общо. Спират ни защото службите бъкат от руски шпиони, а армията е пълна с "натовски" генерали с петолъчки на челата и в сърцата. Ако не за Австрия или Нидерландия ще е някой друг.
  • 8 СУльо

    16 1 Отговор
    Какви политически причини? Тикволандия е разграден двор, институциите и МВР са мафия, мигрантите (включително и от Украйна) си минават от където си поискат и си правят каквото си поискат. В парламента е пълно с криминални типове, които използват депутатския имунитет, за да не бъдат разследвани и да не влязат в затвора, а в правителството има агенти на държави извън ЕС ( не е само Тагарев). Ще ви приемат в Шенген точно догодина на куково лято, както ви обеща урсулата.
  • 9 СТИГА

    8 2 Отговор
    ровихте с тоя Шенген, бе ! Седнете си на D-то !
  • 10 Българин

    7 2 Отговор
    Тази нагла лъжа от устата на фарасей говори много лошо за БГ.Самия факт са му платили за да лъже говори за нивото на корупцията.
  • 11 Феликс Дж

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    ................ а дари знаят колко нашенски бандити са НЕ щатни на Д А Р.. На нас свят ще ни се завие.
  • 12 един

    1 0 Отговор
    По-политически,по-незнам си кви,все причини търсим!Как пък другите ги допускат само на нас ни имат политически зъб?Обаче хората не са балами да се лъжат лесно,те виждат каква фалшива мрежа опънахме на турската граница,който не е поискал той не е прескочил през нея,ами летището,изведнъж митническият контрол изчезна и който трябваше да влезе си влезе незаконно в България,и после ама ветото било политическо!
  • 13 Шопо

    7 7 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #21

  • 14 Тома

    2 0 Отговор
    Нито един нормален българин не вярва в съда прокуратурата и мвр а тези от брюксел вече повярваха срещу пълните куфарчета с евро
  • 15 Хахаха

    1 2 Отговор
    Не харесвах НДСВ, но Пламен Панайотов е рядко скромен, честен и с добро чувство за хумор човек. Ерудит в Наказателното право, с когото имах възможността лично да контактувам.
  • 16 Крадлев

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "888":

    Всички царски хора си оправиха положението, нито един не е останал на улицата , или без достатъчно финикийски знаци.А са минали цели 18 години от края на тяхното крадливо управление.
  • 17 !!!?

    4 2 Отговор
    Прав е ! Съветски възрожденци нямат място в Европа след като самите те не желаят да са в ЕС, НАТО, Еврозоната,...!!!?
  • 18 зрител

    4 0 Отговор
    НЕ, Пламене, чисто икономически са !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Перо

    1 0 Отговор
    И тоя вече е в деменция, но нито отива на почивка, нито се лекува! Не разбра ли джендърията на Сорос в СУ, че никой не иска да издържа чужди, арабски тарамбуки, заради корумпирани, български, гранични полицаи, криещи се зад правата на човека! Даже нашите лагери са претъпкани с храненици, без професия и признато образование! Или ние може да носиме на плащане!
  • 21 Коректен

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Шопо":

    Щом не искаш в ЕС и НАТО чемодан, вокзал, масква. Побързай да си вземеш копейките, че нещо много се обезцени рублата напоследък.
  • 22 Прудо

    2 1 Отговор
    Докато Борисов търка депутатската банка, а не затворнически нар, приемане в Шенген няма да има
  • 23 Иванчо

    3 0 Отговор
    Тоя мошеник от крадливото правителство на другаря цар вместо да си мълчи и се спотайва, за да не го пратят в софийския централен "колеж", където му е мястото, тръгнал акъл да ръси.
  • 24 БСП на Бунището

    0 0 Отговор
    Единственото спасение е Закон за Лустрация на комунистическите партии и техните Правоприемници...Лустрация на членувалите в БКП разпръснати във всички Партии..Заличаване на Русофилски Партии като партии на Етническа основа,защото руснаците са Етнос!! Отнемане на Образователен ценз на всички и така нататък...Тогава ще ни приемат Навсякъде Равноправно!??

    Коментиран от #25, #27, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 разбира се

    0 0 Отговор
    Двете държави не искат турци ДПС да имат достъп до системата на Шенген,а цялото наше черноморие е на концесия на ДПС за 30години,а по суша трафика на мюсюлмани продължава,е как се охранява,добре че стана наводнението та да измие наркотиците,гащите и шалварите толкова ценни като атън баш.
  • 27 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "БСП на Бунището":

    Ами почнете лустрацията от Атлантическия съвет на Пасито.Там е най големия концентрат на бивши червени,ама много червени-ОЗ генерали и офицери,до един възпитаници на съветските военни академии и училища,наследниците на бившите партийни величия.Сега на топло под шапката на Онова Посолство.Затова не ви стиска.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ти знаеш ли холандия и германия.. Циганина българин го чака колата в германия пред дома му, взема го и го кара в холандия за наркотици и обратно си го връща с наркотиците в германия. Всеки божи ден и кога са му казали, защо не се откажеш, ще ме убият..
  • 31 Хахаха

    0 0 Отговор
    От възрастните и децата им цяла България е червена, кой ще даде на кулак, безпартиен екмек беее, хеоси бкп дс. Сорос и той е еврейски комунист. В България всичко евреи бяха комунисти, но дойде 1989 и явно си заминаха, днес евреин няма в родният ми град, виж арменска църква имаше зад пощата, но дали има живи не зная, сорос, вярно ли е, това, което писах, че евреите сте би парче комунисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове