Last news in Fakti

18 Септември, 2023 09:03 3 170 43

Работим повече от германците, но заплатите в България са 4 пъти по-ниски

  • българия-
  • заплати-
  • германия

Взимаме средно 700 евро след данъци на месец, показват данни на "Евростат"

Работим повече от германците, но заплатите в България са 4 пъти по-ниски  - 1
Снимка: БГНЕС

Българите работят повече от германците, но получават четири пъти по-ниски заплати. У нас след плащане на всички данъци и осигуровки средният размер на нетната заплата е 701 евро, показват данни на "Евростат" за 2022 г. А нетната заплата в Германия е 2870 евро. Същевременно средното работно време в България е 39,2 часа на седмица, а в Германия е 34,6 часа.

Голямата разлика между размера на заплатите у нас и в повечето страни от ЕС води до това, че сме най-бедни сред жителите на ЕС. В България част от стоките и услугите са по-евтини отколкото в Германия, но някои храни дори са по-скъпи. Всичко това е причина за ниския жизнен стандарт на голяма част от населението на страната, пише "Труд".

Най-близо до нас по нетни заплати е Румъния, показват данните на Евростат. Средната заплата в Румъния след плащане на всички данъци и осигуровки е 746 евро. Това означава, че в северната ни съседка взимат средно по 45 евро повече на месец, при положение, че повечето храни там са по-евтини.

На трето място по най-ниски средни нетни заплати е Унгария с 896 евро на месец. Топ пет по най-ниски заплати се допълва от Хърватия с 905 евро и Словакия с 981 евро. Във всички останали страни от ЕС средните заплати след плащане на данъци и осигуровки са над 1000 евро.

Най-високи заплати взимат в Люксембург - средно 4048 евро сред плащане на всички налози. Топ три на страните с най-високи средни заплати след удръжките за данъци и осигуровки се допълва от Нидерландия и Дания, където взимат съответно средно по 3463 евро и 3382 евро на месец. На четвърто място е Ирландия с нетна средна заплата от 3301 евро, а на пето място е Австрия с 2959 евро. Много близо по заплати след Австрия са Швеция с 2936 евро и Финландия с 2914 евро. Германия с 2870 евро е чак на осмо място сред страните от ЕС в класацията по нетни заплати, а топ 10 се допълва от Белгия и Франция съответно с 2762 евро и 2504 евро.

Прави впечатление, че в едни от страните с най-висок стандарт на живот работят най-малко. Държавите с най-кратка средна работна седмица са Нидерландия (32,4 часа), Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа), Дания и Германия (и двете по 34,6 часа).

Данъчните системи в повечето страни от ЕС са доста по-различни от правилата за облагане на доходите в България. Има различни данъчни облекчения за деца и необлагаеми минимуми, върху които не се дължат налози. Затова от Евростат публикуват данни за нетните заплати за работещи съпрузи, които нямат деца.

И в България има данъчно облекчение за деца, като един от родителите може да намали дължимите си налози с 50 лв. на месец за едно дете, със 100 лв. за две деца и със 150 лв. за три и повече деца. Така реално данъчната тежест на хората с деца, които още не са навършили пълнолетие, е по-ниска отколкото на хората без деца.

Облекчението за деца важи и за доходите, получени през настоящата 2023 г. Но дали ще важи и през 2024 г. предстои да решат депутатите при гласуване на бюджета за следващата година. За разлика от останалите данъчни облекчения, които трайно са записани в Закона за облагане доходите на физическите лица, депутатите гласуват големите данъчни облекчения за деца година за година с приемането на закона за бюджета.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    29 4 Отговор
    И цените там са по-ниски, какви идилия.

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    15 27 Отговор
    Работите, колкото да не заспите. Вие на това работа ли му викате? Лъжете работодателя си, че работите, а той ви лъже, че ви плаща.

    Коментиран от #41

  • 3 Пешо Кюстендилецо

    12 3 Отговор
    Па у немците ти давали къде да живееш, плащат наем и здравни страховки и давали по 550 евра да си ларшиш у месецо. Па добре е, оно затова само мене ме нема там. Ааа, още малко и продавам стоката и палим опело и яз за немция, ба го.
  • 4 Българин

    31 4 Отговор
    Така е в колониите. ГУЛАГ на Европа сме, робски труд за дневната дажба, оскотяване и шенген за да не шаваме
  • 5 Бай Благой

    40 4 Отговор
    Ва Германия в петък работят максимум до към 14ч.
    В България освен ниските заплати, шефа се сеща в петък в 17ч да прави оперативка и да начуква канчетата как нищо не е свършено.
    То за това и няма хора в България да работят. Няма и да има...само тарикатите ще останат един ден...
  • 6 Мда

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Наем на апартамент с две спални в Берлин 1500 евро и то ако успееш да си намериш. И горивата евтини, и гражданската, и градския транспорт.
  • 7 мъкаааа

    22 1 Отговор
    То затова половината България се изнесе. Да си работи в Германия и да си получава добри заплати,а не да я експлоатират робски.
  • 8 Защото

    9 1 Отговор
    енергийните разходи на германците бяха 4 пъти по-ниски от нашите, които са енергоемки. И няма как да не са "енергоемки", когато ние изработваме продукти и детайли без висока добаена стойност. Западът си изнесе неекологичните, мръсни и енергоемки производства в И. Е. В същото време наложи глоби на въздуха от това производство-цинизъм, продължиха със санкциите на ресурси, и отвориха пазарите, където си пласират завършените продукти с висока печалба. С борсовите цени на газ, борсови цени ток бизнес, а следва и на потребителите, повишаване цени петрол - загиваме, и икономика, и народ. Като имаш отворени граници, а си на кръстопът Балкани, не можеш да наложиш мита за какво говорим? А еврото ще цъфнем. Има едно тънко книжле на Дж. Гълбрайт икономика на невинната измама, или нещо подобно.
  • 9 Ами

    14 9 Отговор
    Абе те може и 40 пъти да са по-ниски заплатите, ама пак са най-високите за всички времена вземани в България. Като "покупателна стойност" разбираа се, защото комунистите по едно време ни бяха направили всички "милионери".
  • 10 Нищо

    5 3 Отговор
    нали е демокрация !
  • 11 добро утро до нови преизбори

    6 0 Отговор
    заради $долапите$ и будистките миряни а и кировите налоследък води до това, че сме най-бедни сред жителите на ЕС.
    , но някои храни дори са по-скъпи.
  • 12 СЗО

    18 2 Отговор
    Не работим ПОВЕЧЕ от германците, а ПО ДЪЛГО. Има разлика...
  • 13 Човек

    12 7 Отговор
    Е да, ама заплатите ни са по-високи от руските. Нали Русия е златния стандарт за русофилите? Значи щом сме по-добре от руснаците няма от какво да реват. Запада няма какво да го гледаме, че е неколкократно по-добагт от нас. той е прогнил и лицемерен. Важното е, че сме по-добре от праведните и честни руснаци.
  • 14 Ами

    10 2 Отговор
    Това пък някой да мрънка за ниска заплата, никога не съм го разбирал! Като ти е ниска, напусни, или я предоговори, или си стани сам работодател и си давай колкото си искаш... Има толкова много опции, а ти мрънкаш...

    Коментиран от #42

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шабан

    8 0 Отговор
    В България още от 1945 година, си е така! Но от 39 години лагера прерастна в Концлагерен Капитализъм!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българина

    13 2 Отговор
    най трагичното е, че цифрите са същите като съотношение и 2007 г.... след 16 г членство прогресът е само в главите на жълтопаверниците
  • 19 !!!?

    15 1 Отговор
    Едно е да ходиш на работа, а съвсем друго е да работиш...постиженията са решаващи ! За справка: Реденето на жълтите павета в центъра на София !!!?

    Коментиран от #25

  • 20 В Расия

    7 5 Отговор
    Е най добре еФтини картошки и водка ,черния хайвер е почти за без пари за олигарсите
  • 21 Най

    2 1 Отговор
    Добре българска работа за немски заплати
  • 22 80% интелигенция!

    2 1 Отговор
    Майка България...хубаф край ,хубафи хора!

    Коментиран от #35

  • 23 Тази статия е объркана

    13 4 Отговор
    Не работим повече, просто присъстваме повече на работа според официалната статистика. Ако гледам моите колежки, те присъстват от 8.30 до 17.30 на работа, но работят не повече от 3 часа на ден реално.
  • 24 !!!?

    10 0 Отговор
    Работим повече от германците...!!!?

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 1 Отговор
    ОТКРИХТЕ АМЕРИКА НА КАРТАТА БРАВО
  • 27 Комунисти сър Всичките

    14 2 Отговор
    Българския чорбаджия изедник няма наяждане Бързо забравиха какви цървуланковци бяха Дядовците им се криеха от закона в землянките и обираха мандри и кошари
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Според мен

    2 2 Отговор
    това са пълни глупости я излезте и пребройте около вас колко автомобила за по над 100 000 хиляди лева ще минат за един час.

    Коментиран от #43

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тост

    3 1 Отговор
    Не е важно колко време работиш, важно е какво ще свършиш за това време!
  • 33 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    Въпросът не е в това, кой работи повече, а в организацията на Труда Включваща Системата: Предмет на Труда, Средствата за Производство и Производствените Отношения. Предметът на Труда:
    Минно Производство - Кой Експлоатира Природните Богатства? (Каква е Работната Заплата на миньори в България и тази на неговия колга в ескплоатиращата Страна?)
    Машиностроене: Какви собствени Крайни Продукти произвеждаме?
    Лека Промишленост: Работим на Ишлеме. Какво очакваме да получи Работника в Българска Фирма? А каква получава във Фирмата предлагаща крайният Продукт на Пазара?
    Селско Стопанство: Арендаторите изтощават Земеделската Земя и Рекитират Производителите на Крайните Продукти (Хлебопроизводители, Фуражопроизводители). Получават Субсидии за Обработка, с които някои купуват Зърно за изплащане на Минималната стойност на Рентата. Големите Суми запазват за себе си.
    В Здравеопазването: Управителите на Болници вземат Работна Заплата на стойност десетки хиляди лева. Другите Медицински Работници?
    Депутати, Президент, Министерски Съвет: Държавата Субсидира Издръжката им отделно им заплаща Работни Заплати на пъти нивото на Средно Статистиката Заплата.
    Банкерите: .....?
    Синдикатите: Кой Заплаща Издръжката им, при положение, че в Повечето Фирми работниците не плащат Членски Внос?
    Предприятията във Приватизационните Фондове:
    Кога ще изплащат Девиденти на своите Акционери?
    При тази Реална Картина - къде е Българинът? Естествено - на дъното в Класацията.
    Защо в България
  • 34 Абе

    1 7 Отговор
    Силно казано работим... В България нищо не работи, ами кибичи
  • 35 Скоро

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "80% интелигенция!":

    И тотален край
  • 36 Тхб

    2 1 Отговор
    Качество и количество тук е едно а в Германия друго
  • 37 Е ми...

    0 0 Отговор
    Кревана си върви кучетата си лаят.
  • 38 вседрфтгъхуй

    1 2 Отговор
    Не бъркайте двата щата... Работите по-дълго като време, а не повече... За това кой работи повече или по-малко има едно нещо наречено "производителност на труда" и по този параграф швабите ви бият С МНОГО... И затова взимат 4 пъти повече като чиста цифра...

    А що не коментирате колко струват нещата в Швабия, а? Вицовете за евтината храна ги забравете- само боклуците в лидл са евтини, нормалната храна е минимум с 50% по-скъпа от тази в бг... Бензин- по-скъп с поне 30%, данъци за кола/имот- по-високи, такси и таксички- безобразно много и високи... Наясно ли сте изобщо какви са наемите в Швабия- минимум х2, обичайно х3...

    И накрая швабата работи 3 пъти повече от вас, взима 4 пъти повече и има около 2,5 пъти по-високи разходи- май реално швабите получават твърде малко за труда си...
  • 39 Анонимен

    3 0 Отговор
    За чорбаджии-изедници,чували ли сте,така е от край време в България!
  • 40 Иван

    2 0 Отговор
    Някой задава ли си въпроса каква е причината за разликата в заплащането и как може да се оправят нещата? Най логичното обяснение е производителността на труда. И как да увеличим производителността на труда в България? Повече капитал и инвестиции в производствени мощности трябват. Как да привлечем тези инвестиции? Политиците трябва да си свършат работата ...
  • 41 Романов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Смени тревата
  • 42 Романов

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Хайде по лекичко, да не вземеш да предоговориш размера на заплатата си с шефа!
  • 43 Романов

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Според мен":

    Ако колата ми струва 100 000лв, но е на изплащане, това прави ли ме милионер?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове