Last news in Fakti

18 Септември, 2023 17:52 2 151 26

Икономист: Проблемът е,че фермерите ни искат да продават своята продукция на доста над пазарните нива

  • фермери-
  • пазарни цени

Възможно е битката между производители, фермери и преработватели да доведе до стимулиране на тип инфлация, прогнозира Владимир Сиркаров

Икономист: Проблемът е,че фермерите ни искат да продават своята продукция на доста над пазарните нива - 1

"Вносът от Украйна не е свързан с риск към продукцията ни. Ние сме нетен вносител и преработващата ни индустрия има полза от внасянето на слънчоглед. Големият казус не е толкова вносът, колкото това, че българските фермери настояват да продават своята продукция на доста над пазарните нива. Те имат право на това. Аргументите им са свързани с доста манипулиране на достоверната информация. Това изкривява картината".

Това каза пред БНР икономистът Владимир Сиркаров.

И допълни, че в този случай няма печеливши:

"Иска ми се българските фермери и българските преработватели да работят заедно за българския интерес, защото и двата сектора са изключително важни. Ситуацията е негативна и всички по веригата губят... Преработвателната ни индустрия е много голяма и развита, затова имаме внос, който не се конкурира с местната продукция".

Икономистът подчерта, че е възможно битката между производители, фермери и преработватели да доведе до стимулиране на тип инфлация.

"Според фермерите котировките на международните пазари ще скочат, затова и задържат. Това е спекулативно. Но не можем да ги обвиним, защото спекулацията е част от пазара. Анализът показва, че това е малко възможно да се случи. По-скоро цените на котировките ще останат на подобни или на по-ниски нива, което ще постави фермерите в още по-затруднено положение. Те не печелят от целия този фронт, който са отворили".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    36 8 Отговор
    Е тия яхти, самолети, мерджани, Малдиви, Сен Тропета, ламбота, ферарита, любовници, да не би да им е лесно
  • 2 Гост

    35 8 Отговор
    В такъв случай Агротерористите са и рекетьори.
  • 3 Последния Софиянец

    27 5 Отговор
    Тон българска пшеница е 450 лв.Тон украинска е 400 лв.Разликата е 5 Ст на кг.

    Коментиран от #5, #20

  • 4 Никой

    26 7 Отговор
    Че то е ясно от самото начало , че рекета на зърнарите е точно за това ,продаваме скъпо. Българина да руча скъп хляб. Ако подкоросаме и другите браншове ще бъде още по добре за разлюляване на държавата. Единствените печеливши в момента са продавачите на горива. Един трактор гори дизел ,майка си и баща си.
  • 5 Боко от дивана

    17 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    5 Ст. пишеш, ама като се умножи по един танкер, колко става? А като се умножи по 10 танкера... стотици милиони надценка. Нашите фабрики искат окринската продукция, защото я купуват по-евтино, пишат я после made in EU, а печалбата е зловеща в което не виждам нещо лошо. Данъците са за българската хазна. Доста е спорен въпросът тук...

    Коментиран от #11

  • 6 Спас

    29 5 Отговор
    Щом е така, фермерите да продадат на държавата нужното количество за изхранване на населението на украинските цени, а останалото количество да продават на каквито си искат! Ако не се съгласят - да върнат субсидиите, с ДДС да се върне на 20%
  • 7 Пенчо питанката

    12 4 Отговор
    За съжаление..... не само с бг фермерите е така!
    Всичко, което се произвежда И продава тук!
    Мила родна картинка!
  • 8 обективен

    20 6 Отговор
    Проблемът е ,че крадяха евросубсидии с помощта на ГРАБ , и сега секнаха надписваните декари !!!
  • 9 Атанасов

    23 5 Отговор
    А помните ли цените на олиото миналата година?При тази инфлация само на него му падна сега цената.Дали не е било спекулация???И дали ми е жал сега за тях.....
  • 10 Искат

    16 3 Отговор
    да лапат кинти ама ше лапат друго 🤣
  • 11 аха

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Боко от дивана":

    и колко са собствениците на тези фабрики печелещи много ??? 20-на човека.....а ако случайно не могат да спечелят толкова много къде е проблема ??? а колко са големитре и малките производители на слънчоглед ....повече от 20-на нали ?? а не съм чул фабриките да говорят за фалит отчитайки че западните им конкуренти не работят с украински слънчоглед НООО ако земеделците не могат да си пласират в България ще фалират а относно плащането на данъци....то си има счетоводители и офшорки

    Коментиран от #15

  • 12 Това може и да е така

    10 4 Отговор
    но проблемът трябва да се реши чрез други мерки а не чрез внос на американско зърно от Украйна, която дори не е член на ЕС и нейните фермери не спазват европейските стандарти.
  • 13 Сандо

    17 1 Отговор
    А от 30 години ни надуват главите за пазарната икономика,за невидимата сила на пазара,за борсите и борсовите операции;и какво ли още не.А накрая се оказва,че каквото нареди Хегемона,това и става.И понеже народът прост,а има едни нахалници,които искат да спечелят,се налага да се мобилизира цяла армия от експерти,мисирки,чиновници и даже управляващи да ни убедят на каква далавера сме.
  • 14 Вашето Мнение

    12 8 Отговор
    Докъде допряха господарите от сащ щом за да влезнат на българския пазар са впрегнали мисири, иксперти и дупетати. Шащ е толкова зле, че вече разчита на България да им копува боклуците.
  • 15 Боко от дивана

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "аха":

    Питаш и сам си отговаряш... Монолог, колега! Ще ти ги напиша бавно... Щом искаш да продаваш скъпо (нашите търгаши) на фабриката, хммм и тя има думата. И тя печалба гони. Не работи за тиквен медал. Конкуренция се нарича това Да си коригират цената надолу! А печалбата на тия 20 фабрики се облага с данък, който храни и пълни нашата хазна, колега!!!
  • 16 Апропо

    7 8 Отговор
    Тъй ами , зер Полша , Унгария и Словакия са прости и нашия икономически умнокрасив гений ще им обясни. Нема такива продажници !
  • 17 Тоалетна хартия

    6 3 Отговор
    “”””Владимир Сиркаров е роден през 1986 г. в гр. София. Завършва бакалавърска програма „Финанси“ в НБУ с отличен успех, както и магистърска програма „Финансови пазари“. Той беше основател и председател на икономическия клуб към НБУ. Интересите му са насочени в областите - макроикономика, капиталова и валутна търговия, инвестиционни стратегии, парична политика, „австрийска“ икономическа школа.””””” Туй сукалче неможе да различи трактор от комбайна, а тръгнал анализи в селското стопанство да прави!!! Ако му дадеш една мотика да копае,ще си я забие в главата,но обяснява как се печели от борба със земята!!!
  • 18 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    Няколко милиардера зърнари лапат субсидиите и за това са изфабрикували тия протести , за да лапат и нищо да не остане за останалите в селското ни стопанство - факт неоспорим и лесно проверим .
  • 19 ТОВА ЛИ Е ПРОБЛЕМА

    2 7 Отговор
    ИЛИ ПРОБЛЕМА Е В ПРЕДАТЕЛСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ИСКА ФЕРМЕРИТЕ ДА СИ ПРОДАДАТ ЗЕМИТЕ НА ХИЕНИТЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО ?
  • 20 5 Стотинки

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ако наистина разликата е 5ст. на килограм, на 2 000 000 тона са ти 100 милиона лева :)
    Да си намалят цените на културите и ще се купува тяхното а не вноса. С право каза премиера, че се държат като терористи. Какво е това или ще купиш на цената която аз казвам или излизам да затварям пътища ?!?! Я Колегите да хващат белезниците и който пречи на движението директно глоба и в ареста, а не дай си боже и да посегнат на полицаи , че тогава и палките ще заиграят.

    Коментиран от #26

  • 21 Домус бей

    4 0 Отговор
    Сития на гладния не вярва! Какво им пука на тези алчни гниди за нас.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БАФ МААМУ

    3 0 Отговор
    Днеска купих бурканче лютеница от 0,5кг за 11 лева....
  • 24 Професора

    5 0 Отговор
    Не мога да разбера Агротерористите, нали са започнали този бизнес в условията на пазарна икономика, защо искат забрани и силови методи за определяне на цената. Ако правителството направи забрана на внос на селскостопанска техника, торове и препарати да се оборудват само с български на по-висока цена,тогава какво ще кажат. Ще реват, че няма свободен пазар.

    Коментиран от #25

  • 25 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Знаеш ли, че това е много умна идея - на тия рекетьори зърнари да им се забрани да купуват вносни трактори и комбайни, за да купуват само български ! Има , има такива останали още от едно време, да ги купуват счупени и на огромни цени, същото което те правят сега . Да им се забрани и вноса на резервни част за тях .
  • 26 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "5 Стотинки":

    АКО СИ ПОЛИЦАЙ, ТРЯБВАДА ЗНАЕШ, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ПРОТЕСТ – С ТЕЖКА ТЕХНИКА – ДОСТА МЯЗА НА ВЪОРЪЖЕН БУНТ, А ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО НК .
    Чл. 95. Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
    Чл. 107. КОЙТО С ЦЕЛ ДА отслаби властта или да й СЪЗДАДЕ ЗАТРУДНЕНИЯ РАЗСТРОЙВА ИЛИ ПОДРАВЯ ПРОМИШЛЕНОСТТА, ТРАНСПОРТА, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации .......се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

    Тази тежка техника си е оръжие срещу другите участници в пътното движение и създават затруднения и разстройство на транспорта най-малкото . И там не е ли забранено място тази тежка техника – по магистрали и магистрални кръстовища ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове