Last news in Fakti

19 Септември, 2023 15:52 1 025 6

Румен Гълъбинов: До края на годината, твърде възможно е да се доближим до 6% годишна инфлация

  • инфлация-
  • бюджет

От гледна точка на бюджета, намаляващата инфлация не винаги е добра новина за министъра на финансите, смята икономистът

Румен Гълъбинов: До края на годината, твърде възможно е да се доближим до 6% годишна инфлация - 1

Да, виждам изход от този Бермудски триъгълник, в който има бюджет с дупка, растящи цени на енергоносители и всенародни протести. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

"Бермудският триъгълник е известен с това, че там изчезват плавателни съдове и не може да се установи точно причината защо. Обаче, в същото време Бермуда е едно райско място и освен това е място за правене на бизнес, тъй като е офшор. Тоест, там данъците са много ниски и много компании се регистрират на Бермуда. И сега в България, това, което става през последните 6 месеца е, че ние наблюдаваме едно спадане на инфлацията", каза икономистът.

По думите му, цените на храните продължават да се увеличават, но първото полугодие на годината горивата не се увеличаваха, т.е. те бяха на едни сравнително стабилни нива като цени и това позволи инфлацията полека-лека да започне да намалява. Към края на август т.г. ние имаме на годишна база 7,7% инфлация, което е значително по-ниско от миналата година по това време. Миналата година имахме над 2 пъти по-висока инфлация.

Гълъбинов обърна внимание още, че Европейската централна банка (ЕЦБ), продължава да вдига лихвите по еврото, както в Съединените щати Федералния резерв вдига лихвите по доларите.

"Това вдигане на лихвите, което стана преди няколко дни и е поредното за лихвите по еврото, Европейската централна банка го използва, за да се бори с инфлацията в Еврозоната. Това оказа благотворно влияние на борбата с инфлацията и в България. И тя ще продължи да намалява, въпреки че имаше един къс период, юни-юли, когато инфлацията се позадържа, но сега пак виждаме, че тръгва надолу. Така че до края на годината, твърде възможно е, ние да се доближим до 6% годишна инфлация. ЕЦБ има таргет за Еврозоната 3% инфлация за края на тази година. За следващата година, към средата на 2024 г., надявам се да имаме и конвергентен доклад за Еврозоната. Това, което не получихме тази година, отпадна едва ли не необходимостта да се прави такъв доклад. Но за следващата година, ако ние получим конвергентен доклад и ако продължим с намаляването на инфлацията, има твърде добри шансове да се доближим до средното ниво на инфлация, каквото ще бъде към средата на следващата година", поясни експертът.

Според Гълъбинов, от гледна точка на бюджета, намаляващата инфлация не винаги е добра новина за министъра на финансите. Затова, защото като намалява инфлацията и се стабилизират цените, в общи линии приходите, такива, каквито досега се е разчитало, особено от ДДС, те се задържат на определени нива. А даже може и да спаднат, което всъщност е станало напоследък. Увеличените пък от лятото цени на горивата ще дадат възможност да се събира малко повечко ДДС от горива. Още повече, че не е приключил все още активния сезон за пътуванията. Хората ще продължат да пътуват и до края на септември доста активно, автотранспортът също не е спрял, особено товарният автотранспорт, който е големият консуматор на горива и дизелово гориво.

"Разбира се, това няма да е достатъчно, че леко са се вдигнали горивата, те може и още малко да се вдигнат. Няма да е достатъчно да захрани с достатъчно приходи от ДДС бюджета. Бюджетът разбира се, има разширени разходи, това става и поради натиск от различни страни за плащания различни, субсидирания. В момента дори и протеста на зърнопроизводителите, освен, че е свързан срещу отмяната на забраната за внос на украинско зърно, но също този протест пледира и за допълнителни субсидии и дотации за този сектор, които пак трябва да се вземат от бюджета, ако до края на годината не е предвидено да ги получим по европейски програми", добави Румен Гълъбинов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демек

    8 1 Отговор
    €врозона през крив макарон !
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 1 Отговор
    ПО СТАКМИСТИКА ДА РЕАЛНО ТВЪРДО НЕ
  • 3 Големи мамематици

    10 1 Отговор
    6% им е сивото вещество на тези пипкавите! Цените са двойни, не знам какви кошници, могат да ги докарат до този мижав резултат.
  • 4 Любо

    11 1 Отговор
    Приказки за наивници, какви 6%, само горивата от 2,30 стигнаха отново 3,00 лева (30%) без да има причина за това и при наличие на таван на цената за покупка на нефт от 60 долара. Неофашистите които ни управляват по този начин пълнят продънения бюджет , за да можем да храним и нацистите от Украйна.
  • 5 пенкилери

    9 1 Отговор
    Тоя влизал ли е в магазин?! Не 6, а 66 % и даже за някои неща 100 % цената е нагоре
  • 6 Тодор

    1 1 Отговор
    Този "икономист" и като гълъб да полети, пак няма да кацне на 6% годишна инфлация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове