Last news in Fakti

19 Септември, 2023 20:05 989 15

Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари минаха на второ четене в комисия

  • пране на пари-
  • законопроект

Целта на този закон е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към изпирането на пари, придобити от престъпна дейност, заяви Маноил Манев

Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари минаха на второ четене в комисия - 1

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи БТА.

С допълненията ще се опитаме да изпълним всички препоръки по MONEYVAL – процедурата за борба с прането на пари и финансиране на тероризма, обясни пред журналисти след гласуването Маноил Манев, заместник-председател на комисията. По думите му не се променя кой знае колко духът на закона. Някои лица отпадат, което е добре, защото през цялото време на приемането на този закон се опитваме да ограничим кръга от лица, към които той се отнася и сега някои юридически лица с нестопанска цел отпадат от проверките и бумащината, която трябва да се изпълнява по този закон, добави той. Манев отбеляза, че се завишават някои критерии към тези, които са в обхвата. Насочено е голяма част към електронните пари, става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Целта на този закон е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към изпирането на пари, придобити от престъпна дейност, заяви Манев.

Попитан относно санкциите и глобите, народният представител посочи, че е имало няколко предложения за повишаване на горния праг, но те били оттеглени и санкциите си остават същите. Той отбеляза, че в много европейски държави, в които действа законът, санкциите са огромни, 50% от оборотите например, докато при нас са фиксирани суми.

С изненада видях, че имаме два варианта на доклада – този, който получихме на пощата си, се различава от този, който е публикуван на сайта, каза по време на заседанието Ивайло Вълчев („Има такъв народ“), след като председателят на комисията Десислава Атанасова прочете част от текстовете. По думите му в единия фигурират предложения на работна група, за която те не са били уведомени и канени да участват. Доколкото разбирам същото се е случило и с колеги от други парламентарни групи, добави Вълчев.

Атанасова посочи, че работната група била сформирана, след като се оказало, че законът е изключително тежък и на председателски съвет установили това. С оглед на бързината, с която трябвало да разгледат закона на второ четене, заради MONEYVAL, в работната група участвали експерти от институции и експерти на комисията.

По думите на Петър Петров („Възраждане“) подобно нещо не е било съобщавано на председателски съвет. Той заяви, че парламентарната им група няма да участва повече в обсъждането на законопроекта и с колегите си напусна заседанието на комисията.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да стане

    11 0 Отговор
    Тези никога няма да гласуват закон, който да им пречи на далаверите, и който да ги окауши!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Спецназ

    5 0 Отговор
    НЯМА начин да спрете начините терористи да получават парите.

    ТЕ ги вземат предварително.

    Трябва да се ловят още при завербуването/обучението... другото е БЛАБЛА. :))
  • 4 Църньо

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    милиционер , че и злобен !
  • 5 Този

    5 0 Отговор
    На снимката какво лошо е сторил?
  • 6 ФЕЙК

    12 0 Отговор
    Маноил Манев, постовия полицай -КОРИФЕЙ в юридическите науки! Боже, народа опази от такива КОРИФЕИ!
  • 7 При

    5 0 Отговор
    DNA експертиза за произхода му , какво ли ще покаже ?
  • 8 окийна

    11 0 Отговор
    Тоя ГЕРБ глу пак е представителна извадка на най простите в България. Да отидеш и да гласуваш за тоя простия си е направо трагедия. Вече 3-4 пъти този дето е с малко по прост от магнолията е в парламента и закони "кове". Сега разбирате ли защо българите са най бедните в Европа? Най простите избирате закони да ви правят и после ходите без зъби в устата. Не ние а тоя палячо трябва да ни плаща че го търпим в България, мИрси.

    Коментиран от #9

  • 9 Абсолютно

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "окийна":

    Все едно да гласуваш за кварталния пияница , който не знае какво прави , а за пари всичко .
  • 10 Деций

    10 0 Отговор
    А за парите в торби и сакове???Този е противен милиционер,нагъл,с ниска култура,без всякакво възпитание,и много нагъл!Това съчетание е крайно отблъскващо,но за ГЕРБ се вписва точно!

    Коментиран от #11

  • 11 Други

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Деций":

    там е невъзможно да виреят ! А тоя отврат влачи цяла композиция с грехове подире си !
  • 12 бл.134 в Zап. парк

    5 0 Отговор
    Що за двулични политици - уж карат нови коли имам по 5-10 депозити .А всъщност имат къщи в Гърция и апартамент в Дубай и Брюксел за милиони
  • 13 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    ТОЯ. ,,УАЙТ РъБ.. ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ЗА КОНФЛИКТ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове