Last news in Fakti

20 Септември, 2023 22:20 14 309 65

Плугчиева: Купуваме плод и зеленчук от Чили и САЩ, заляха ни със сухо мляко от Украйна

  • меглена плугчиева-
  • земеделци-
  • протести-
  • внос-
  • украйна

Тя изрази очакването си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава само на хартия

Плугчиева: Купуваме плод и зеленчук от Чили и САЩ, заляха ни със сухо мляко от Украйна - 1

"Крайно време е да се разбере, че аграрният сектор е стратегически за страната ни. Меморандумът решава проблема половинчато. Падането на забраната е факт. Полша, Унгария и Словакия отказаха да се съобразят с решенията на ЕК и запазват съответната забрана, даже при опасността Киев да ги съди пред Световната търговска организация", коментира бившият зам.-министър на земеделието и вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя изрази очакването си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава само на хартия.

"Това е обща формулировка. На мен не ми звучат убедително. Има едно натрупване с несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор. В Добруджа получават най-голяма субсидия, но такива са правилата на европейската аграрна политика. Но тя също предвижда преразпределително плащане за всяка една страна, което означава, че България от собствения си бюджет може да направи преразпределение и да помогне на малките фермери", поясни Плугчиева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че за последните 10 г. има срив с 50% на родно производство плодове и зеленчуци и ключови сектори се борят за оцеляване заради недофинансиране.

"Миналата година, когато се вдигнаха цените на енергийните източници, ние нямахме оранжерийно производство, хората не можеха да си позволят този разход. В момента не може да намерите, в който и да е магазин за плодове и зеленчуци, българска стока - има малко пъпеши и дини. Има от Аржентина, Калифорния, Чили, Северна Македония, Полша", даде пример Миглена Плугчиева.

По думите ѝ Полша, Унгария и Словакия са изчислили, че е по-добре да платят глобите към ЕС, отколкото да обърнат гръб на собственото си производство като разрешат внос от Украйна.

"Ние сме можели да направим същото. Трябва да се има предвид също транспортното натоварване чрез транзитните коридори. Сега, само под натиска на протестите, ще се изплатят тези компенсации за войната в Украйна, само защото имаше реакция и протест. А те е трябвало да бъдат изплатени преди повече от 2 месеца", коментира бившият зам.-министър на земеделието.

Плугчиева призова управляващи и политици да свият егото си и да имат отговорно управление.

"България се оказа залята със сухо мляко от Украйна, животновъдите трябва да бъдат поканени на разговори. Нужни са разумни анализи, да не се прикриват проблемите, да има програми за възстановяване на тези сектори", заяви тя.

Също така настоя за по-обширен хоризонт на работа - не до ротацията в правителството. И да спре противопоставянето на отделните сектори.

"Това е недостойно и опасно, може да донесе по-нататъшни поражения за страната, иска се искреност. Нарушено е доверието, принципът за справедливост и сигурност. България трябва да отстоява пред Брюксел формирането на общата селскостопанска политика за следващия период", категорична беше Плугчиева.

Бившият зам.-министър също така посочи, че заради недобра политика и реклама в чужбина страда туристическият сектор у нас.

"Сами сриваме туризма с противоречивите обяснения, които течаха лятото за Черно море. България не присъства на чуждите пазари, Хърватия даже връщаше туристи", даде пример Плугчиева.

Тя е била обнадеждена за присъединяването на България към Шенген след призива на Урсула фон дер Лайен. Но сега не е такъв оптимист - след разговорите на Румен Радев в САЩ с австрийския му колега, който е потвърдил отрицателната позиция на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    28 59 Отговор
    Как се залива някой със сухо мляко?

    Коментиран от #7, #10

  • 2 питам

    78 2 Отговор
    а елена поптодорова какво каза

    Коментиран от #11

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    86 16 Отговор
    АМИ ПРАВА Е
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нашите нови пустеят

    97 4 Отговор
    А ние внасяме за да си пълнят гушите онези нависоко с комисионни!

    Коментиран от #60

  • 6 Коментар

    138 7 Отговор
    Предпочитаме българското.Поне има вкус и мирис.Вносните са само боклуци.Примерно вносните домати са си като пластмасови.За нищо не стават.

    Коментиран от #51

  • 7 Турга се вода

    99 2 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    и палмово масло и лочиш от картона. После запушени артерии.
  • 8 Слава на Евроатлантическа България

    137 11 Отговор
    В Евроатлантическа България е така - от най-големият селскостопански износител се превърнахме във вносител.
    Важното е да имаме банани...

    Да живее либерастията, Слава на Евроатлантическите ценности !
  • 9 "аграрният сектор е стратегически"

    44 8 Отговор
    Че според кой закон родният производител е длъжен да продаде на родния пазар. Ако цената от износ в даден момент стане много по- изгодна , то продукцията няма ли да бъде изнесена ?

    Коментиран от #30, #38, #43, #48

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Като се преработи в Кисело, в магазина всичко което е над 3.6% масленост Кисело е официално Сухо Мляко, другото също е сухо но е в нормата на 3.6% масленост.
  • 11 Край

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    Нищо не каза. Държи си ръцете отзад и мълчи.
  • 12 АБВ

    20 7 Отговор
    Намалете си цените

    Коментиран от #18, #26

  • 13 Перо

    73 3 Отговор
    Залъгаха фермерите, че трябвало да съгласуват и искат разрешение от ЕС за някои позиции за внос и прехвърлиха топката за светлото бъдеще, напред във времето, сякаш Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватска са съгласували продължението на забраната! Дават им 65 млн. лв. компенсация, която ще отиде за няколко крупни тарикати! Този меморандум и за тоалетната не става!
  • 14 Програмист

    56 2 Отговор
    АЗ СПИРАМ ДА КОНСУМИРАМ МЛЯКО! Само от "храна от село" ще поръчвам много са точни и качествени!
  • 15 Зельонска от ВОГ

    49 5 Отговор
    Зельонски сменя американско украинско сухо мляко за бЕло затова погледа му е предрусал, а и бело омесено с хормони с които го тъпчат краварите за да изглежда поне леко мъжествен е супер комбинация!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Куха лейка

    13 38 Отговор
    Тая патка май се омъжваше 4 пъти - она акъл дава ! Завършила лесото!!!
  • 18 то хубаво

    33 6 Отговор

    До коментар #12 от "АБВ":

    да ги намалят, ама като няма субсидии как да ти продават нещо, което им излиза 3 лв. за 2 лв., а?
  • 19 права е

    71 3 Отговор
    Плугчиева, обаче случващото се е резултат и от царското управление, в което тя беше действащо лице. Днес се възмущава от собственото си поведение. Да обясня какво имам предвид - голям дял в стойността на произведеното има електричеството. Когато кака Мегленка закриваше блоковете на АЕЦ-а всичко си беше окей. Когато царят продаваше на безценица ЕРП-та пак всичко си беше окей. Обаче днес липсата на българска стока не е окей. Да де, ама от едното следва другото. Или поне аз така си мисля.
  • 20 Стига вече

    72 7 Отговор
    За какво са ни 6 млн тона зърно, след като потребяваме 1/3 от тях? Защото големите субсидии отиват за шепа наши хора, от 12-13 г все така. Няма зеленчуци и плодове, животновъдство, пчеларство...Няма други отрасли, те едва кретат, няма субсидии, фалират. Зърнарите си пълнят джоба, а ние ядем чужди боклуци. Мутренска работа.
  • 21 Гордостта на Тара

    52 4 Отговор
    Аз разбрах цялата работа вие си правете изводите.. Денков Менков го е страх зеления да не ни съди и няма уста да ми отговори .. Нямаме правителството като Полша Унгария.. и ся някой да каже че поляците са копейки като в самата Украйна наляха милиарди в оръжие и още колко други помощи .. еми това украинеца си чист евреин
  • 22 Гордостта на Тара

    42 3 Отговор
    Отговор не искам .. за какво са на страни като България Румъния Унгария Полша украинска стока при положение че като цяло са добре или в излишък.. нали реват за Африка и бедните страни да пращат всичко натика .. Германия да им изкупе нещата и през Холандия Франция към Африка шест на добра воля
  • 23 и един факт

    37 8 Отговор
    Мнозинството сме прекалено бедни, за да купуваме български продукти. Всеки иска българска продукция, но проверете. И месото, и плодовете, и зеленчуците и др. не са за всеки джоб. Явно, че нашите производители намериха пътища да продават навън и то далеч по-изгодно. Искат и тук да поддържат тези цени, но не се получава. Защото, ако едва свързваш двата края и се налага да си купиш месо да речем - ще затвориш очи и ще вземеш вносно, защото българското е почти на двойна цена. Искаме да подкрепяме българското производство, но те не държат на нас.

    Коментиран от #24, #25, #29

  • 24 Гордостта на Тара

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "и един факт":

    Тези които използват западна техника в целия процес за изплащат техниката заплати и тн цената се дига .. но целия проблем в заплащането в цялата страна всеки гледа да те прецака .. а не мислят че парите се въртят.. като кажат няма пари за заплати еми няма да има като джоба то се свива и от това и другите сектори са в кюпа ..
  • 25 Гордостта на Тара

    21 0 Отговор

    До коментар #23 от "и един факт":

    Един път да дигнат заплатите както трябва без да се барат цени и тн .. няколко месеца ще е трудно но стокообмена между отделните отрасли ще се повиши .. Да искат от ЕС пари за устойчивост .. Примерно преди съм влизал 850 сега 1300 е много ясно ще си купувам повече неща от даден продукт и още няколко от други . Но има и друг фактор кредите при нормален процес човек няма много нужда от кредите затова се държат изкуствено заплатите с 70 80% надолу от нуждата на човек..
  • 26 Земеделец

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "АБВ":

    И КАК ОЧАКВАШ ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА БЕ КА УН?! ти готов ли си да бачкаш за 0лв и накрая на месеца да плащаш по 100лв на шефа ти за бачкането?!
  • 27 И това е от 20г

    38 4 Отговор
    Путин е виновен ЗА ДЕГРАДИРАЛОТО ЗАПАДНО ДЖЕНДЪР ОБЩЕСТВО! АЗ ПЪК ИМАМ ХИЛЯДИ ПРИЧИНИ ДА НЕ ИМ ВЯРВАМ ЗА НИЩО,ЗАЩОТО ТЕ МИ УБИХА СЕМЕЙСТВОТО.КЪРВАВО ЩЕ СИ ПЛАТЯТ КАТО РАЗКАЖА ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАК ТОЧНО!!!ЕС Е СОРОСКА ГРУПИРОВКА!!
  • 28 дядото

    31 0 Отговор
    да,нещата у нас са такива,че и по-трагични.и много хора са запознати със ситуацията.интересното е,че вече много години политика,власт и парламент нищо не предприемат за подобряване,нещо повече,подозирам ги, че умишлено го правят.защо ли и за интересите на кого.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 То затова...

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от ""аграрният сектор е стратегически"":

    ....по време на соца имаше експортни квоти ама сИгИ нъл е бизнес....и така те.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вижте ги

    22 1 Отговор
    Не ви дочетох материала с анализите на Плугчиева за политиките на нашите и чуждите ,,политици". След цялата каша, която ни забъркаха новите политици, си въведохме наша, междусъседска политика. Баба Иванка от близкото село гледа кокошчици, някой си Иванчо има кравипчка, леля Гинка има градинка....И те доволни и ние - доволни. Плащаме си добре , държавата им не ще продуктите. Имаме си наши яйчица, чисто мляко от крави, които пасат на поляната и фуражът им е от нивиците на стопаните, плодовете и зеленчуците не са окъпани с пестициди( хората нямат пари за скъпи препарати и ползват стари, наши, изпитани технологии при отглеждането) . Имаме си и наше пшеничено зърно, което ще си смелим в местна малка мелница, направо в книжни големи торби си ги съхраняваме. Така си набавихме и плодови сокове , направени пред очите ни от наши плодове, набрани от съседното село. Обработката е пак в малък провинциален цех, без добавки на стабилизатори и концентрати , без обработки върху плода заради гранични изисквания, облъчвания и др. Купуваме си мед от кошерите на съседа, разположени в боровата гора. Който иска да ходи в големите магазини, вериги от магазини и т.н. Гласувах по избори, но тези, за които давах гласа си, не им стигат силите в парламента, за да защитават българското и интересите на обикновените хора. Затова - който си ги избира тези, които сега управляват и продават народа ни, да им уважават боклуците, с които ги тровят !
  • 33 Антикомунист

    15 3 Отговор
    Защо всички бивши министри " знаят" какво трябва да се направи , когато вече не са във властта а когато зависеше от тях , СПАХА. Другото е че нашите земеделци , животновъди, овощари и тем подобни искат да продават на високи цени иза година две да си оправят положението и после да въртят синджира. Как тези същите в заобикалящите ни страни могат да го произведат на по ниски цени!!!!!!. Значи българите сме най - големите тарикати а другите- бунаци.......

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Плугчиева, от кое Посолство се обаждаш?

    11 1 Отговор
    Забравихме те въобще, от Посолство в посолсво, ти мина живота!! Скрий се!!
  • 37 Мара

    7 0 Отговор
    до Делю Хайдутин абе като не разбираш защо се излагаш да пишеш глупости Не си интересен
  • 38 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от ""аграрният сектор е стратегически"":

    верно,познат гледа говеда и казва,че идва албанец с тирове и товари всички телета,а ние сусидираме да ядат албанците
  • 39 ВАЛЯО

    8 0 Отговор
    А кой ше копа на нивата тоз зарзават ... ора требват работници

    Коментиран от #52

  • 40 Кати

    12 0 Отговор
    Ехоооо събудете се България от износител се превърна във вносител няма плодове и зеленчуци има вносссс и то голям кой е виновен някой батко с правомощия и големи права. Залива България с с ГМО. Месото ни е като картон млякото е ужаса какво повече да кажа оставам без думи извода е ваш
  • 41 Справедлив

    10 1 Отговор
    Кой вярва на продажници ? Замазаха очите на зърнарите като ги подкупиха с пари а с вноса ще си правят както и до сега - каквото си искат. Жалко че няма честни хора за протести. Тази мафиотско- олигархична демократична система унищожи народа и го превърна в жалък алчен отпадък.
  • 42 инж. Ганчо Илков

    6 6 Отговор
    По силата на Димитровската Конституция, чрез Колхозиацията стартира западането на Сектора Селско Стопанство. Земеделската Земя е Жив Организъм и изисква Стопанин, който да милее и се грижи за нея. България беше Износител не само на Крайни Продукти, но и на Земеделски Технологии (Сеитбообращението , при което се използваше биологичните химични елементи на предходните Култури). Животновъдите пасяха животните по Високопланинските Пасища не само в България. Стигаха до Средиземноморието. Изнасяха Млечни Продукти дори и в Китай. Българският Кашкавал и Соламуреното Краве и Овче Сирене, бяха Еталон на Световно Ниво. Балкана бе облагороден. България Учеше Унгария на Градинарство. Изнасяхме Вино и Ракия. Прочутата Панагюрска Плодова Анасонлийка, Кайсиевата, Мускатовата се Ценяха повече от Уискито. Докъде я Докарахме? Болшевиките и техните пламенни Последователи (БСП и ВЪЗРАЖДАНЕ) си нямат и Понятие какво бе България и до къде стигнахме. Производителите чрз Зърното да Рекетират Мелничарите, Хлебопроизводителите, Сладкарите, Животновъдите, Пчеларите. Вижда се как разбират Принципите на Пазарната Икономика. Рекитират цяла България с Искане Финансиране на лошото стопанисване на Земеделската Земя. Вместо Обединение, гледат да пълнят Джоба за Сметка на всички останали.
  • 43 Шляхтиц

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от ""аграрният сектор е стратегически"":

    Уважаемий, качествената храна е два и половина до три пъти по-скъпа от сурогата, произведен от обезмаслено, сухо мляко, допълнено до необходимата масленост с палмово масло. За евтина животинска продукция риби, пилета, прасета, добитък се хранят с прекомерни количества хормони и десет, дванадесет годишни момчета имат гърди, по-големи от гърдите на момичета на същата възраст. За коремите, по-скоро за тулумите, на младите хора няма да отварям приказка. Толкоз.....
  • 44 между_другото

    3 3 Отговор
    Аржентина и Чили са в Южното полукълбо. Логично е да купуваме плодове от там, когато у нас няма. В САЩ пък имат 11 агроклиматични зони.
  • 45 Матей преображенски

    5 3 Отговор
    Разбира се че вносът трябва рязко да се ограничи,да се създаде митническа бариера,чрез завишени мита ,не е нужно да се залагат забрани.Само с Русия трябва да се правим безмитна търговия,на взаимно изгодна основа.
  • 46 Защо,

    8 1 Отговор
    мислите,че протестиращите ,,селяни -зърнари" са излъгани и измамени? Просто организирана елементарна пушилка. Е, някои наистина повярваха в септемврийския бунт. Като Нешка примерно.

    Коментиран от #50

  • 47 Стършел

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Антикомунист":

    Защото изпълняват повелята на партията и за собствено благополучие! бесепари, чалгари ,изрожденци, псевдопатриоти, другарцар, фесове-менти и почти всички под крилото на дс-кгб, все отбор "юнаци", абсолютен срам за България!
  • 48 Мадам Грицацуева

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от ""аграрният сектор е стратегически"":

    Родният производител цица от ЕС субсидии и изнася качествената продукция. За местният пазар само нитратни скапани плодове и зеленчуци. А сега реве за още субсидии. Наглост.
  • 49 и да, и не

    6 0 Отговор
    не е сега бумът на украинското сухо мляко - той започна в началото на 90-те и веднага почнаха масово да го влагат в киселото мляко, но само отделни производители го посочваха в съдържанието! Ако си спомняте, тогава имаше марки кисело мляко, което не се вкисваше седмица и повече време и беше приятно гъсто, на фона на предишното от 80-те! Тогава и много нови бизнесмени направиха солиден капитал, закупувайки тирове, които пренасяха едиствено сухо мляко и правеха многократно курсове - почти на всеки 20 дни. Сега вече не се влага така масово и това се вижда по състава и консистенцията на киселото мляко, но не се знае дали не влиза в прясното мляко, сиренето и кашкавала освен в печива.
  • 50 изобщо не

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Защо,":

    хич не са излъгани, а напротив - получиха какото искаха и най-вече разликата в цената между украинското и нашето зърно,което е предимно неборсово - слънчоглед, от което и преработвателите печелят, о само ние сме излъганите и ще платим масрафа в цената на олиото!
  • 51 ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар":

    а нашите оранжерийни да не са по-стока? пластмасови и траят по месец,щото са твърди като тикви! само градинските останаха нормални и вкусни, но не са трайни и производителите ни не ги отглеждат, а внасят твърдите и дървени сортове,предпочитани от ресторантьорите поради трайността им! слагайте по терасите по няколко кофички с почвена смес и си ги отлеждайте, ще станат!
  • 52 точно

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "ВАЛЯО":

    прекомерното окрупняване за повече субсидии от зърнарите най-вече унищожи дребното и семейно земеделие и тотално обезлюди селата и малките градове,отнемайки им препитанието! И накрая се оказа ,че нашите родни "латифундисти" имат най-големите в Европа стопанства и вземат колосални субсидии за да живеят като местни феодали, а високопроизводителната им техника премахна ръчния труд на местните и за тях няма работа в земеделието!

    Коментиран от #61

  • 53 Македонец

    6 4 Отговор
    "Кой не скача е червен."Помните ли как като овце обикаляте по цели нощи с оня поп-малоумник по бдения,докато СДС-Шайката и англо- краварските ви "партньори от Козяк кормеха и крадяха богатата ви държавица?

    Коментиран от #59

  • 54 Красноселски

    5 2 Отговор
    Вариго-печиго,комуниста си е комунист.Няма да каже,че ТКЗСтата унищожиха българското село и го обезлюдиха,а ще каже,че внасяме зеленчуци от Калифорния!!!

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мъ Дю

    2 0 Отговор
    Кво мляко произвеждаме МА червена шапчице, та сме били заляти от Украинско сухо мляко? Кафа от червени з@дници!
  • 58 Дгдгдхдхдхдг

    3 0 Отговор
    А случайно открих , че в известна верига чесъна идва от .... Китай. Потрес.на вкус е особенно лют
  • 59 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Македонец":

    Приятелю неонацист помним, помним също че и държавицата ни не беше никак богата защото червения боклук я беше окрал. В една от най аграрните страни нямаше нямаше дори хляб да не говорим за глезотии като олио или сирене. Помним как през 90-та въведоха купони (мярка въвеждана в България единствено след война и то не след всяка война) защото нямаше нищо всичко бяхте откраднали.
  • 60 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нашите нови пустеят":

    Приятелю а замислял си се защо пустеят? Когато получаваш субсидия на декар а не на произведена продукция ти нямаш изгода да произвеждаш. Пример в Гърция от декар вадят до два тона продукция в България от същия декар излиза по 100-150 кила продукция. А земята в България е много по - качествена от тази в Гърция. Само че българския земеделец независимо колко е произвел си получава субсидията и му дреме колкото за един Майбах ще стигне. И тук ЕС няма никаква вина Гърция също в ЕС за гръцкия фермер важат същите правила но резултата от работа му е друг вместо като нашия фермер да си купи Майбах гръцкия фермер инвестира в напояване и техника и произвежда много продукция с малка себестойност и печели много.
  • 61 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "точно":

    Приятелю ръчната работа е неефективна и скъпа една машина на ден върши работа колкото 40-50 работника с мотички. Освен това няма желаещи да я работят защото е много тежка работа. Точно по тази причина в цял свят използват машини в селското стопанство (дори и в най - бедните страни). А да техниката все още се управлява от хора така че работа на село има при това значително по добре платена от ръчния труд

    Коментиран от #62

  • 62 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Роко":

    За някои продукти не се използват машини а, българи, румънци и други от бившите соцстрани! Неравенството в земеделието е заложено и имам чувството, че всеки си прибира парите по веригата, защото е по-лесно, без да го интересува дългосрочен план за развитие. Плугчиева и другите, които наистина разбират от земеделие го знаят най-добре. А не го правят по гореспоменатите причини.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Стършел":

    Да приятелю има места където все още се използва ръчния труд и да там винаги ще работят негра. Въпросът е дали искаме да бъдем негра? Никой не те кара да береш ягоди в Англия ма надницата там не можеш я изкара за две седмици у нас със същата работа. Та за това ходят хората да работят като негри в чужбина. А Плугчиева разбира от земеделие колкото маймуна от оперно пеене
  • 64 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Стършел":

    В зърнопроизводството ръчен труд няма. Посвета и у нас навсякъде се работи с машини.
  • 65 теа

    1 0 Отговор
    така е защото изгонихте българите взехте им земята а селата станаха гета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове