Last news in Fakti

22 Септември, 2023 08:41 1 838 72

22 септември е от датите, на които без проливане на кръв извоюваме нещо важно

  • 22 септември-
  • история-
  • българия-
  • празник-
  • княз фердинанд i-
  • манифест-
  • княз фердинанд-
  • соня пенкова-
  • нвим

22 септември е една от най-важните дати в българската история

България отбелязва днес 115 години независимост. През 1908 г., след тържествен молебен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново, княз Фердинанд I обявява с манифест независимостта на Княжество България, като по този начин е отхвърлена нейната васална зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878). България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите", сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

22 септември е една от датите, на които без проливане на кръв извоюваме нещо важно и значимо за бъдещото развитие на страната ни. Това каза за БТА доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей (НВИМ). По случай празника музеят ще представи изложбата „1908. Армията и Независимостта“ и безплатен музеен тур.

22 септември 1908 г.

В издадения от княз Фердинанд I манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

След обявяването на независимостта България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта. На 6 април 1909 г. е подписан и Руско-български протокол, според който Русия опрощава на Османската империя военните ѝ задължения, останали от Руско-турската освободителна война (1877-1878). Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към България, а България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години на 82 млн. франка. Същия ден в Цариград е подписан Българо-турски протокол, с който Османската империя признава независимостта на българската държава и се отказва от каквито и да било материални искания спрямо България. На 7 април 1909 г. правителствата на Сърбия и Черна гора признават независимостта на България, а на 9 април 1909 г. - Великобритания и Франция. От 10 септември 1998 г. денят на обявяването на независимостта се отбелязва като официален празник - Ден на независимостта на България.

„1908. Армията и Независимостта“

22 септември е една от най-важните дати в българската история. Датата, на която е провъзгласена българската независимост. Едно от събитията в нашата история, до което се стига благодарение на обединените усилия на политическите и дипломатически кръгове в страната, на обединените усилия и на помощта на армията, благодарение на което нейната независимост е призната година по-късно, коментира доц. Соня Пенкова.

Като военен музей ние сме вгледани в това да представим онази гледна точка към историческите събития, в чийто фокус е Българската армия. В действията, които предхождат обявяването на независимостта и в нейното отстояване, Българската армия има своето значително присъствие, каза доц. Пенкова.

Двама военни със сериозно име в българската история - генерал Данаил Николаев и генерал Стефан Паприков - са част от правителството, първият - като военен министър, а вторият - като външен министър. Те участват активно във всички действия, свързани с акта на независимостта и с последващата му дипломатическа комуникация до стигането на официалното признаване през 1909 г., обясни директорът на музея. По думите ѝ голяма роля в този процес имат и група военни, които са както на дипломатическа длъжност, така и военни аташета – имена като бъдещите генерали Бурмов, Хесапчиев, Жостов, Нерезов, които извършват огромен по обем дейност, свързана с това да мотивират Великите сили и да направят приемането на акта удачен за всички в европейския концерн на Великите сили.

Соня Пенкова посочи, че експонатите, представени в изложбата, са изключително любопитни и са от редките, свързани с тази бележита дата в българската история. Вещи на полковете, част от 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, интересни експонати, свързани с полковете на търновския гарнизон, които участват в самия акт на обявяване на независимостта, даде примери тя.

Посетителите ще могат да научат много за тези събития от допълнителното интерактивно съдържание. Ще разберат мнението на политическите сили в страната тогава, ще могат да се докоснат до вестниците от този период, в които темата е много активно комуникирана. Ще могат да направят паралели между тогава и днес. И вероятно ще намерят много близост в събитията и в паралела между вглеждането на конюнктурата на днешния ден с оглед на големите цели, които стоят пред държавата, коментира доц. Пенкова.

В празничния ден от 11:00 часа, безплатно към цената на входния билет за постоянната експозиция, ще се проведе и музеен тур, който ще разкаже повече за акта на независимостта. По думите на Пенкова има много сериозен посетителски поток, който в годините се увеличава. Прави впечатление, че във времето той става все по-ангажиран с темите и прочита им през проблемите на днешния ден. Публиката ни става по-ангажирана с тематиката, публика, която чете, интересува се и търси допълнително съдържание, каза тя. Директорът на НВИМ посочи, че посетителите са около четвърт милион на година.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок Съдбата

    11 21 Отговор
    Без Русия и въпреки Русия!

    Коментиран от #6, #44

  • 2 Реалист

    23 15 Отговор
    Цариградския договор руснаците се отказват от 125 000 000 златни швейцарски франка в замяна турците да нямат претенции към източна Румелия. Болшевиките 1917 опрощават дълга на България към Русия. Руснаците плащат Съединението

    Коментиран от #12, #31

  • 3 КОТарАК

    10 12 Отговор
    цитат-„Кой въстана срещу нашето свещено дело - Съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна“, пише Стоянов.

    Коментиран от #42, #54

  • 4 Българин 🇧🇬

    22 11 Отговор
    Народа на България благодари на народа на Русия, че ми освободи от турците и създаде държава на 3 Март 1879г

    Коментиран от #57, #61

  • 5 Демпси

    8 0 Отговор
    Честит празник!
  • 6 Абе стамате, днес е национален празник,

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    Стига с тази Русия, Ломско сигане.
  • 7 НЯМАМЕ НЕЗАВИСИМОСТ!!!

    12 16 Отговор
    Още сме под руско робство!
  • 8 БГ малоумник

    14 18 Отговор
    Само малоумник може да вярва, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават". И от това нещо, българина изпада в дълбоко унижение за столетия напред, защото руснака като чуе името „Болгария“, първото нещо , което изрича е: " а мы вас асвабаждали".

    Коментиран от #48

  • 9 Тотеми на руският окупатор

    8 18 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Опорката на русофилите е, че паметници имало в Берлин и Виена. Само, че там са загивали руски войници, а в България не е загивал нито един. Паметник се прави в памет на някой загинал.
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #29

  • 10 Хисторик

    17 9 Отговор
    България я разделиха западните сили, а Руската Империя я остави цяла. Да не забравяме, че запада беше срещу освобождението на българите.
  • 11 Нямаме съдебна система

    5 12 Отговор
    Опънах палатка на един затънтен плаж до Дуранкулак за 1 нощ и на сутринта дойдоха и ме глобиха, защото съм нямал право да разпъвам палатка.
    А до МОЧА в центъра на София, може ПАЛАТКИ!
    Законите трябва да важат за всички! Ало, даскалицата по руски, Фандъкава, КЪДЕ СИ?
  • 12 КОТарАК

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    що пишеш прстотии бе? факта чени искат ОКУПАЦИОНЕН дълг е ясен кви братушки са ни!/плащаме 95% от него

    Коментиран от #45

  • 13 Пръч

    9 13 Отговор
    Каква независимост!? Този Фердинанд не е българин! Тази дата днес не е много политкоректна,защото е насочена против единството с братска Турция! Какво толкова лошо сте видели от турция, която ви е съхранила в миналото, а днес имате най примерните отношения на добросъседство?
  • 14 Професора

    16 2 Отговор
    Британия, Германия, Австроунгария, Италия, Франция не искат голяма държава на Балканите затова разделят България на Берлинския конгрес. Самстефанския договор оставя България голяма, а Берлинския договор разделя България.
  • 15 Русороб

    10 15 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.

    Коментиран от #36

  • 16 даммм

    6 11 Отговор
    И после върху танковете на червената орда дойдоха червените фашисти.
  • 17 Реалист

    18 0 Отговор
    Запада помага с оръжия и офицерски състав на Османската империя по време на Рускотурската Освободителна война за България. Британците с търговския флот докарват от Албания турската армия която по късно се бие с руснаците на Шипка.

    Коментиран от #22

  • 18 плокмаз

    13 6 Отговор
    Днес какво точно се празнува от простите българи? През 2023 г. в парламента, в телевизиите в банките и където се сетите, има само зависимост и слугинаж на най долните и мръсни кравари. Всички се назначават и одобряват от Посолството, и като ги внедрят в управлението крадат българите като за световно. А като сегашните лъжци, нямаше дори когато комунягите яздиха България. Та днес какво точно празнуват простите българи? Освен празни клишета и празни думи друго има ли? Засрамете се.
  • 19 Пръч

    10 2 Отговор
    Моля, поставете тук текста на Манифеста, с който този княз се обявява за цар! По мое мнение, не е много политкоректен и следва експертите по история на лингвистиката малко да го осъвременят със съвременен, политкоректен евро атлантически диалект! Един такъв експерт професор стигна до там тази сутрин, да лъже, че на 23 септември при НРБ сме отбелязвали денят на Съветската армия! Първо мислих, че е грешка, но след като го повтори с умисъл, виждате докъде се стига с изкривяването на Историята!

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наркос

    6 1 Отговор
    Поредния писквил не сме били по-зависими! "Всяко поколение трябва да полива дървото на свободата с кръвта на патриоти и тирани" Томас Джеферсън , "Хора готови да заменят свободата си със сигурност, няма да я получат, нито я заслужават" или както простичко му викаме по нашенски "свобода или смърт". Защо не споменете и как въпросния независим "български" княз е роден във Виена, Австрия и умрял в град Кобург, Германия...нема по-заблудени хора, единственото независимо нещо в България са заплатите 😂
  • 22 Това обаче

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Услужливо забравят да го споменат днешните атланти...
    И освен това- без 3 март, нямаше да има нито 22 септември, нито 25 май. Щеше да има само курбан байрам.

    Коментиран от #23

  • 23 Грешка

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Това обаче":

    24 май
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    15 6 Отговор
    Руснаците освен че ни освобождават от турците плащат и съединението ни колкото и да ревът българомразците на хранилка на Козяк.

    Коментиран от #32

  • 26 Хе-Хе

    6 0 Отговор
    Интересни процеси са вървели и тогава! Как така по едно и също време в Османската империя има Хуриет, а тук Независимост и само след малко - италиано -турска и Балкански войни? През 1906 година евреите искат султана да си им даде малко древна земя, за да си направят държавичка! Той, като патриот отназва и те му се заканват, че ще му спретнат малко метеж! И след 6 години насъскаха балканските лъвчета и го почти изгониха от Балканския полуостров! Защо не са го натикали напълно в Азия, нека те кажат!
  • 27 Честит празник България! 🇧🇬❤️🇧🇬

    7 5 Отговор
    Благодарим Руски братя! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 28 царисти фашаги не ме интересуват

    5 0 Отговор
    "Септемврийското въстание и жестокостите при потушаването му предизвикват силна реакция сред тогавашната българска интелигенция. Сред по-известните произведения, посветени на въстанието, са поемата „Септември“ от Гео Милев, романът „Хоро“ от Антон Страшимиров и картината „Септември 1923“ от Иван Милев. Сред другите известни произведения са стихосбирките „Пролетен вятър“ от Никола Фурнаджиев и „Жертвени клади“ от Асен Разцветников. Те двамата и Ангел Каралийчев, автор на книгата с разкази „Ръж“, впоследствие са считани за септемврийско поколение писатели. "

    автор Уикипедия
  • 29 Истината

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тотеми на руският окупатор":

    Антифашиските паметници пречат само на фашизоидите които загубиха ВСВ
  • 30 Механик

    8 3 Отговор
    Тоси пише, че Русия се отказва от финансови претенции спрямо Турция, в името на това, България да бъде независима. Чете бе! Стига сте сричали козяшки опорки.
    Русия се отказва от финансови претенции, а не Англия, Франция, САЩ.
    Последните три държави са снабдявали турската армия с оръжие, боеприпаси, инструктори и наемници.
    Колкото и да изкилифирчвате историята и истината, тя си остава истина.

    Коментиран от #47

  • 31 Истината

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Така е! Без Русия нямаше и няма да има България! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 32 стоян георгиев

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Браво, историята трябва да се знае и помни! Благодарим Русия! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 33 Манифест

    7 2 Отговор
    ,,По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. "

    Този Фердинанд се оказва също русофил!???
  • 34 КОТарАК

    6 5 Отговор
    Цялата нова история на България е свързана с Русия, ако нямаше Русия, нямаше да я има и България!

    Истината е изкована в скалите, историята е попила в земите ни! Братя вовеки!
  • 35 Русенец

    4 3 Отговор
    Честит празник, българи!
    115 години по-късно вече сме зависими от европейското Евро, от натовските войски, от западната политика, от вносните горива, от чуждите инвестиции, та дори и от гръцките плодове и зеленчуци.

    Коментиран от #37

  • 36 В България няма русофили.

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Русороб":

    Няма русофили
    В България има руски подлоги.
    ------------
    Сравни онези горди българи оттогава,и улигофрените на късопишковеца,дето вчера обикаляха Орлов мост и мочата.
  • 37 Като не ти харесва

    6 8 Отговор

    До коментар #35 от "Русенец":

    да живееш под Европейско робство и Натовска окупация,па заминавай за свободна и демократична Русия.

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Торент

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Като не ти харесва":

    Като те кефи да си роб на джедарите от Брюксел и Вашингтон марш на там.
  • 39 измекяр соросоиден

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Като не ти харесва":

    Ти представител на неофашизма ли си ? Ако да , знай само едно винаги свършвате нещастния си животец по един и същ начин .
  • 40 Коментар

    1 4 Отговор
    Сега не сме независими след като се кланят на посолствоТО.
    От определени партии са си наумили,че ЕС е същото като СССР и затова трябва да ни обезличат като нация.Поставили са си за цел да ни изтрият историята.Против знамето са.Против националния празник.Те са против всичко българско и родно.Нека се огледат и да изтрезнеят малко...в другите държави от ЕС никой не прави така.Никой друг не си съсипва така собствената държава и народ.ЕС не е СССР!Всъвсем друга е идеята при създаването на ЕС.
  • 41 факт

    3 1 Отговор
    Чудо големо ! Българите винаги са били роби.Независими,ама друг път !
  • 42 Опалаа..

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Щом познаваш Захари и "Записките" му,би ли направил един копи-пейст относно Левски и бай Иван Арабаджията,защо са искали да ликвидират жената на последния и кое е осуетило планът им?
  • 43 Фердинанд

    3 5 Отговор
    Потъпква идеала на Левски за чиста и свята република. За мен това не е празник, просто един Сакскобурготски се провъзгласява за цар, и за да мине каляската му на Царевец , събаря една от портите. Това е вандализъм в действие, после 75 години изплащаме парички на Русия. Просто довеждането на князе в България от Стамболов ни тласка към много зависимости и катастрофи.

    Коментиран от #59

  • 44 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    Неграмотен ли си или си опростачен достатъчно за да не знаеш нищо по случая?
  • 45 Хахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Фактът е, че изплатена една малка част от него. С останалите пари отидоха за инфраструктурата на България. Всичко създадено в България само с Русия. Само разрушавате самостоятелно.
  • 46 Историк

    7 2 Отговор
    Честит национален празник!
  • 47 Не Русия

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "Механик":

    а Османската империя се отказва от парични претенции, които ние 82 млн. Франка изплащаме на Русия цели 75 години.

    Коментиран от #60, #69

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Не забравяйте, българи

    4 5 Отговор
    Русия е била против Независимостта на България.
    Руският бич е по-тежък от турският.
  • 50 Е да но

    0 2 Отговор
    За омунистите важен беше само 9-ти !
  • 51 Българин

    2 0 Отговор
    По повод на националния празник 22 септември, започва инициатива да бъдат премахнати ВСИЧКИ руски/съветски паметници от възловите места в българските градове, да бъдат преименувани ВСИЧКИ площади, булеварди, и пр, носещи имената на руски окупатори и които НЯМАТ общо с нашата история (като Александър Невски) или са ДОКАЗАНИ врагове на България (на практика всички имена на големи улици и булеварди в София и Пловдив).
  • 52 Вече сме в ЕС на великите сили и

    2 1 Отговор
    Военен съюз с Великите сили НАТО
    Трябва да си поискаме златния резерв изнесен от България след 1944 година в СССР който не е Царска Русия към която сме имали камуфлажни задължения за пред великите сили
  • 53 Руската федерация не е СССР още по

    1 1 Отговор
    Малко Царска Русия затова украинците ги използват да водят военно действия срещу руснаците да им вземат природните богатства никой не го е еня за руснаците
    А Русия да се възроди трябва да стане 1 млрд човека
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Варналията

    4 2 Отговор
    22 септември би трябвало да е българският Национален празник...
    3 март беше наложен от БКП когато режимът падна, да замести 9 септември.
    Армения е била част от Османската империя , но това не е робство. България е била част от Османската империя,но това не е робство... Думата робство я прокараха комунистите. Унгария е била част от Австроунгарската империя но и тя не казва ние сме били роби.
    В какво робство е била България след като българите са имали къщи,земя,добитък??? Данъкът е бил 10 % (десятък) ... сега е 20%...и примери и примери...
    Затова 22 септември тряба да замести 3 март!

    Коментиран от #65

  • 56 Порно

    4 2 Отговор
    Поредната простотия, независимоста само дава възможност на Австрия да анексира Босна и херцеговина, а на Англия да анексира Кипър. Султана е предлагал да ни даде административна власт над територията на Екзархията, на практика- Санстефанска България. След това е трябвало само да чакаме, без да воюваме. Вместо това следват няколко национални катастрофи, и стотици хиляди българи загинали, следва етническо прочистване в Тракия и Анадола.
  • 57 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин 🇧🇬":

    Ами вие сте ле кета. Неможите да се освободи те, а чакате украинци, финландци, поляци, руди да во освобождават. Вашето опълчение нищо не свърши. Неможите страна да управлявате. Чакате все ръси и мерки да ви оправят бакиите. Вечните роби. Още 50%" са роби на руснаците

    Коментиран от #64

  • 58 Справедлив

    0 1 Отговор
    При социализма не празнувахме този ден защото бяхме зависими чрез съюз, макар да пропагандираха че сме независими а 22.09. беше международен ден на глухите. Сега сме още по-независими от преди и нека да продължим честването на този ден като международен ден на глухите а нашите управници направят усилие и да чуят зова и желанието за независимост на все още съществуващите макар и малко истински Българи.
  • 59 ПРИПОМНЯНЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Фердинанд":

    „Чиста и свята република” на Левски е отдавна доказан фалшификат, съчинен от комунистическия гуру Тодор Павлов за да се оправдае престъпно наложения на БЪЛГАРИЯ съвеЦки модел.
  • 60 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Не Русия":

    Нищо не изплащате. Никога не са изплатени тези пари на Русия . Русия ви ги опрости. И ви ги подари. И точка. Неблагодарници.....Даже не искате и да признаете фактите от историята на собствената си страна, за създаването на която проляха кръвта си десетки хиляди руснаци. Кръвта им е в земята на България, а с кръвта на потомците им са изцапани ръцете на онези, които пращат оръжие да се убива сега руския войник.
  • 61 Констатация

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин 🇧🇬":

    Русия плаща българската независимост с 80 милиона златни франка, тогава равни на 674 тона злато. България никога не връща “заема”. 674 тона злато, платени за свободата на чужд народ, който “обяви“ освободителите си за врагове…

    Коментиран от #62

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Констатация":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828г. и ареста на организаторите и предводителя кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само от търговецът Николай Миронов са закупени 8 000 пушки Уинчестър, които са ръждясали в одеските складове...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #63, #67

  • 63 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    Но най- голям проблем е въоръжението на бълг.опълченци с морално остарелите пушки Финансовите средства потъват в джобовете на няколко висши офицери от руската армия. Те са изпратени в Германия и закупуват на безценица пушки за претопяване с остарял иглен механизъм, който след няколко изстрела се чупи, гуменият кръг изгаря,а барутните газове опалват очите на опълченците. След няколко изстрела затворите им вече не действат. За сметка на това българското опълчение действа в основното направление към Одрин и Цариград, където ще се реши войната Още в първите боеве при Стара Загора иглените пушки цъкат, но не произвеждат изстрели. А когато стрелят, след третия изстрел отказват.Най-невралгичното място – отбраната на Стара Загора, е оставена само на опълченските дружини(РУСИЯ ИМА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ С АВСТРОУНГАРИЯ И СУЛТАНА ЗА ВОЙНА ДО СТАРА ПЛАНИНА ЗА ДА НЕ ПОДПИШАТ РЕШЕНИЕТО ЗА АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ)Опълченците разбират, че са сами срещу настъпващите пълчища,но път за отстъпление няма

    Коментиран от #68

  • 64 Абе неграмотник

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан":

    Поляците се бият на ваша страна,под командата на Сульо Сулюман паша на Св.Никола/Шипка/..
  • 65 УЙКО-КАЛЕКО

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Варналията":

    ЗНАЧИ СПОРЕД ТЕБ ИЗЛИЗА ,ЧЕ ИВАН ВАЗОВ Е КОМУНИСТ,БОТЕВ.ЛЕВСКИ КАРАДЖАТА И ДР СЪЩО СА КОМУНЯГИ ЗАЩОТО СА СЕ БОРИЛИ СРЕЩУ ТУРСКО РОБСТВО,А НЕ СЕГА ПО МОДЕРНИТЕ ,,ВЛАДИЧЕСТВО ИЛИ ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ.,
  • 66 Княгина Калина

    1 1 Отговор
    От кога Фердинант стана българин и в колко национални катастрофи ни вкара?!:)
  • 67 УЙКО-КАЛЕКО

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Редно е,, когато кажеш ,,А,,да продължиш нататък с ,,Б,, и др..Русия е спечелила много войни срещу ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ,НО ВИНАГИ АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ СА ЗАСТАВАЛИ НА СТРАНАТА НА ТУРЦИТЕ, Тези две страни са най големите ни ,,ДУШМАНИ ,, В НАШАТА ИСТОРИЯ.ВЕНЕЦ НА ТОВА Е НЬОЙСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР ОТ 1919Г КОГАТО ОКОНЧАТЕЛНО ДОВЪРШВАТ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #72

  • 68 УЙКО-КАЛЕКО

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "копи пейст":

    Значи според теб селцето САН СТЕФАНО се намира в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ съгласно този договор.
  • 69 Нищо не сме изплатили на Русия

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Не Русия":

    Малко след ВОСР България спира да плаща на СССР.
  • 70 А Народното събрание

    2 0 Отговор
    Не участва ли в подготовката на Независимостта.
    Много искам да науча кои партии са били в състава на Народното събрание. Кой и от коя партия е бил Председателят на НС. Винаги се говори за Правителството и някак ми се струва странно, като гледам нещата от днешното управление, че всъщност Народното събрание е важно.
  • 71 Роза

    1 0 Отговор
    Гледам лицата на мъжете от снимката към статията.Наистина личи,че са "българи от старо време",а не от сегашно!Мъжествено благородство и достойнство личи от тези лица,отдавна покойници!Снимката ги е увековечила за бъдещите поколения,за да се учим от техния патриотизъм и смелост!
  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "УЙКО-КАЛЕКО":

    А ми кажи за картите на руския агент проф. Васил Златарски, които са използвани като аргумент за орязването на България при преговорите в Ньой.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове