Last news in Fakti

22 Септември, 2023 15:34 1 446 18

Проф. Христо Матанов: България не трябва толкова често да променя националния си празник

  • 22 септември-
  • независимост-
  • христо матанов-
  • кирил типалов

24 май е единственият празник, който винаги съм си мислил, че може да обедини българите. Най-святият празник е 24 май, каза проф. Кирил Топалов

Проф. Христо Матанов: България не трябва толкова често да променя националния си празник - 1
Снимка: БГНЕС

Историческият поглед на събитията от миналото и настоящето и поляризацията на общественото мнение около датата на националния ни празник – това коментираха в студиото на "Денят започва" по БНТ историците проф. Кирил Топалов и проф. Христо Матанов.

22 септември - този ден не е бил формалност нито тогава, нито сега. В един дълъг период от време беше дори пренебрегван и забравен. В един политически контекст сега обаче, сме изправени пред едно многообразие от празници и се спори кой от тях да изберем като наш национален празник - 3 март или 24 май, каза проф. Топалов.

Според проф. Матанов, национален празник не се празнува толкова лесно.

"Има няколко начина има за празнуване на национален празник - единият, от които е когато семействата отиват и поднасят цветя на паметниците - това е празнуване. Това е един вид празнуване и показва вътрешна убеденост в правилността на празника", каза проф. Христо Матанов.

Той смята, че България не трябва толкова често да променя националния си празник и да предлага един празник в Конституцията, който би предизвикал международен скандал.

"В момента в България настъпва поредното разделение и ние винаги сме били един разделен народ поради влияние на чужди политически сили и други държави. 24 май е единственият празник, който винаги съм си мислил, че може да обедини българите. Най-святият празник е 24 май", каза проф. Кирил Топалов.

По думите му, той е нестандартен и не е политически празник. Той е празник, който никоя друга държава в света не може да има, категоричен е проф. Топалов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 12 Отговор
    Руските слуги в БГ не могат да се обединят с българите никога.

    Коментиран от #7

  • 2 Защо бе

    8 2 Отговор
    Ние сме Бойколандия а не Бьлгария
  • 3 Обаче

    6 2 Отговор
    Не е толкова честа смяната на нац.празник: 1, За рождения ден на Бай Тошо 2,За рожд ден на Желю Желев и сега 3, да видим на кой е рожд ден 24май?😜

    Коментиран от #9

  • 4 Галя от EmbassyTO

    12 4 Отговор
    И защо не? Повече от 20 г фондацийки като америка за България поддържат НПО - та , които пренаписват историята, както им е изгодно. ( Баташкото клане не е това, което изглежда, паметниците са ни излишни, датите също, защото могат отново да замерят Кики със снежни топки , а това не е добре). За по - лесно от козяк предлагаме ново разделение на историята - древна история, Средновековие , нова история, Цветно - ротационна история. Все пак ние цяло ротационно семейство имаме ( Киро,миро,лена) , та историята ли ще ни обърка. С пожелания за усмихнат ,стремителен , ротационен ..... ден.
    Галка;)
  • 5 Мемфис

    2 10 Отговор
    Точно днешнит ден,СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ е най- достойният ден са празник на нацията! Не случайно гадните комунисти бяха блокирали тази свята дата и дори не се споменаваше за нея до преди 30 години! На тази свята дата цар Фердинанд застана независим и вече не се титуловаше с унизителното руско КНЯЗ!
    Това е датата за националният празник на България!!!

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Защо трябва да е само един националния

    3 1 Отговор
    Празник на България трябва да са няколко
    Една лястовица пролет не прави
    На България историята е свързана с много дати от календара и трябва да се празнуват като национални празници
    Радвайте се и се веселете защото голяма е наградата ви на небесата...матей
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пере

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мемфис":

    Комитетът за Съе динението е включвал Мак добив,Одринско и Румелия.
    Но Португалският клон на масоните вербува З.Стояное и му нарежда да остане само Румелия.
    Христо Македонски в центъра на Пловдив го заплюва в лицето с думите предател
  • 9 О опс...😜

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Обаче":

    Не е рожден ден , а 24 май е ИМЕН ДЕН на Киро, затова настояват от ПП да е национален празник - за да се спази традицията.😜

    Коментиран от #10

  • 10 Кики

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "О опс...😜":

    А защо не рожденият ден на последната му дъщеря от Лена
  • 11 Българка

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мемфис":

    Днес не празнуваме Съединението, а обявената преди 115 г. НЕЗАВИСИМОСТ
  • 12 Шарлатани ООД

    5 1 Отговор
    Докато не ни натрестат "4-ти юли" и "2-ри февруари" няма да мирясат от Слобката!
  • 13 Анджо

    2 6 Отговор
    Много съм съгласен с професора и да знаете ,че Българският език е в основата на всички езици. Първите букви са намерени в пещера Магура 27 на брой и са датирани на повече 12000год. И вече ,даже отдавна се доказва ,че Гръцката азбука е Българска.
    Затова съм привъжаник 24 май да е национален празник. Църквата александър невски също трябва да бъде променено името. Тоя не го познаваме и с нищо не принесъл за България.В крайна сметка говорим за някакъв си военен и е срамно да ни се подиграват за него ,защото тази църква и една от най голямите в света.

    Коментиран от #18

  • 14 Коментар

    3 3 Отговор
    Преди години искаха да махнат кирилицата и да минаваме на латиница.Тези същите сега искат да ни сложат 24-ти май.Не им вярвайте.Те просто искат да ни обезличат и да няма България.
  • 15 Ван дер Любе

    1 4 Отговор
    Трети март е една подиграфка на Русия към България - заставят ни да им плащаме, взимат 20 хиляди квадратни километра и дават на Румъния, за им вземат Бесарабия и Сърбия, за да не може БЪлгария да се осъществи в етническите си граници. Още повече са знаели (и не са казали на българите), че са се договорили с другите Велики сили, че България ще е орязана. Така че 3 март не е празник за България.
  • 16 За протокола

    2 2 Отговор
    След като не се избира подходящата дата за национален празник, той ще се сменя.
    Националният празник трябва да е свързан със събитие, което е безспорно прието от цялото население и не поражда разделение. 3 Март не е такова събитие, докато има 2 други дати, които са. Кои са те и какви са плюсовете им.
    - 22 Септември - обявяването на независимостта на България. Като неписано правило повечето държави имат за национален празник именно денят, в който са обявили/получили независимост.
    - 24 Май - денят на славянската писменост и култура. Това би бил уникален национален празник без аналог в света и това би било много добре за нас. Ние българите сме с много смачкано самочувствие и комплексари и това ни прави чуждопоклонници и какви ли не "фили". Затова имаме нужда от повече неща, които да ни равняват и дори издигат над другите. И едно от тях е именно създаването на славянската писменост и разпространението и в славянския свят. Затова обявяването на 24 Май за Национален празник би било много добре за нашето самочувствие и за нацията ни като цяло.
  • 17 патриот

    1 2 Отговор
    Датата 3-ти Март, е една дълбока и все още не зараснала в съзнанието ни рана, причинена от отнетата ни възможност и ние, като Турция и Гърция, да имаме излаз на Бяло море! След такова лишение, няма как да изпитваме възторжени чувства, както тия, изпитани при обявяването на Независимостта!! "Да Живе Свободна и Независима България"!
  • 18 ⁸Народе????

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Анджо":

    Трябва да си върнем и Българския химн на България Шуми Марица както и да махнем името на църквата Ал Невски приел мюсюлманството и улици площади носещи името на убийци на Левски и всичко Българско и родно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове