Last news in Fakti

8 Декември, 2023 11:13 940 38

Надежда Йорданова за промените в Конституцията: В центъра на целия този дебат е укрепването на независимостта на съда

  • надежда йорданова-
  • дебат-
  • независимост-
  • съд

Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече свобода, повече справедливост, повече сигурност. Съгласете се, че това са основни предпоставки за едно благоденстващо общество, каза още депутатът от ПП-ДБ

Надежда Йорданова за промените в Конституцията: В центъра на целия този дебат е укрепването на независимостта на съда - 1
Снимка: БГНЕС

“Днес отново поставяме на дебат предложения за изменения на Българската конституция, които ще очертаят бъдещето развитие на страната ни, и това не е преувеличено. Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече свобода, повече справедливост, повече сигурност. Съгласете се, че това са основни предпоставки за едно благоденстващо общество. Това каза Надежда Йорданов от ПП-ДБ по време на разискванията за разглежданите промени в Конституцията на страната, предаде репортер на “Фокус".

“В центъра на целия този дебат, на усилията, които поставяме, е укрепването на независимостта на съда, защото именно наличието на независим съд в една демократична държава е гаранцията за справедливост, сигурност и свобода", допълни тя.

Как ще постигнем гарантиране на повече независимост на съда?

На първо място, като разделим съществуващия кадрови орган на съдебната система. Отделим Висш съдебен съвет, който да се занимава с кадровите въпроси само на съдиите, и той да бъде структуриран по начин, по който съдии, избирани от съдии, да имат мнозинство. Да бъде намалена обществената квота, избирана от парламента във Висшия съдебен съвет, така че да се гарантира в кадровия орган, който взема кадровите решения за назначаване, повишаване, преместване, освобождаване на съдии, да няма непропорционално политическо внимание.

Предвиждаме парламентът да не може да избира действащи съдии, прокурори и следователи тогава, когато формира съответно конституционен орган", обясни народният представител.

Много добре чухме критиките върху част от разпоредбите, които предложихме и ще направим усилия изборът на парламента в съответно както Съдийския съвет, така и в Прокурорския, да бъдат независими, да не са действащи политици и да бъдат партийно неутрални.

Относно промените в прокуратурата тя заяви следното: “Това е един от проблемите, които решават този законопроект, който беше особено видим в последните няколко години, а именно един свръховластен главен прокурор, силно централизирана прокуратура и прокуратура, която се меси в много сфери на обществения живот".

Йорданова смята, че реформите в съдебната власт ще намалят влиянието на обвинител номер едно.

“Да се намалят правомощията така, че те да бъдат съсредоточени основно в наказателното производство. Главният прокурор да не бъде свръховластен, а Прокурорският съвет, който ще се занимава с кадровите въпроси на прокурорите и следователите, в него да има превес обществената квота", каза тя.

Според нея тези промени няма да доведат до доминиране на политическото в съдебната власт. Йорданова увери, че хората, които ще заемат длъжностите в реформираните структури ще бъдат общественици, които имат единствено експертен профил.

В частта за института на служебния кабинет - тя смята, че парламентът не трябва да преустановява дейността си за два месеца и трябва контролира служебните правителства по-ефективно.

“Настоящата Конституция предвижда в случай на предсрочни избори България да бъде два месеца без действащ парламент. В ръцете на президента да бъде съсредоточена огромна власт. Тези дефекти прозират, че факта, че България е парламентарна република. Ние сме предложили дори да има предсрочни избори, парламентът да продължи да действа и само да не заседава по време на предизборната кампания

В това тревожно време България, като парламентарна република, не може да остава без действащ парламент за толкова дълго време", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 2 Отговор
    Тази я познавам много добре.Заучила няколко клишета и ги повтаря до припадък.И всяко изречение почва с -Ние от Демократична България...Тя няма собствено мнение.Много ценен кадър.
  • 2 Перо

    23 2 Отговор
    Какво правосъдие, какви 5 лв.? Има пълно разложение в съдебната система, щом за убийство на човек се дава условна присъда!

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Поправка

    21 2 Отговор
    Надежда Йорданова за промените в Конституцията: В центъра на целия този дебат е укрепването на зависимостта на съда и вратичка за джендър идеологията
  • 5 Разградска адвокатска колегия

    22 1 Отговор
    Лукумка единствено, може да говори с клишета,алабализми, кухословие,празнодумие т.е. абсолютна демагогия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ненормалнице разкарай се не съсипвай

    19 2 Отговор
    Всичко по нареждане на Козяк!

    Коментиран от #12

  • 9 Да ми

    15 0 Отговор
    изброи по именно поне петима "политически лидери" и още толкова "крупни бизнесмени", от правилните, които имат интерс от "...укрепването на независимостта на съда"
  • 10 Майора

    15 1 Отговор
    Разградската мома пак се изказа непидготвена! За каква реформс говори и каква самостоятелбност нс съдиите иска , следкато те си в имат и затова пускат предарочно убийци нс двобода или нсмаляват присъдите или ги освобождават от отговорност и оптавдават тия , за които КОНПИ е установила! И иска засилване на обществения съвет към прокуратурата , а за съдиите и адвокатите да няма! За нищо не ставате хора с минимален или без придически опит!
  • 11 На тази тьота

    14 0 Отговор
    Кой и пълни въглищарника с пепел
    Тотално некомпетентна на винаги на първа линия
    Явно някой я крепи а тя какво може да предостави в замяна освен кекс

    Виждал съм я да обикаля магазини за скъпо бельо в моловете явно се гласи за някой
  • 12 шопо

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ненормалнице разкарай се не съсипвай":

    Оно, че требе да грабваме дръвото !

    Коментиран от #26

  • 13 3.14К

    15 0 Отговор
    В среда на свободна конкуренция, тази особа няма шанс да попадне и в отдела за подържане на хигиената в съдебната палата.

    Коментиран от #18

  • 14 гост

    12 0 Отговор
    Няма по-тъпо нещо.
  • 15 кубратска правна мисл

    13 0 Отговор
    Безнадежда Йорданова- едно недоразумение, което с връзки е станала депутат. Секретарка на друг некадърник- бившия министър Ичо Иванов, който като "адвокат" е с лишени права. Както се казва: Те не го искат в селото, той пита за поповата къъща. За съжаление в България е така- кадърните и читавите ги държат настрана, напред излизат нахалните, наглите, простите, но арогантни наследници на бай Ганьо.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Терминал 2

    14 0 Отговор
    Как може да има такива прости хора! Обаче, вижда се, това е факт! Затова свестните си стягат багажа за Терминал 2. Няма място в България за свестните, знаещите, можешите, моралните хора.
  • 18 Мамаша Йорданова

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "3.14К":

    Напълно вярно. В едно свободно, равнопоставено, без връзки западно общество, чуждо на простащината и връзкарщината, тая няма да я назначат дори за отговорник на тоалетната в съда.

    Коментиран от #36

  • 19 фен на ПП

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "кубратска правна мисл":

    Прост, прост, ама наш !
  • 20 Срам и позор!

    12 1 Отговор
    Срам ме е, че в България има такива прости хора като тая....Срам, СРАМ, срам!
  • 21 Данъкоплатец

    13 1 Отговор
    О, Боже, смили се над нас! Тази, оправената от Ристьо и от кого ли още не, се взе толкова насериозно, че и до Конституцията опря.... Ама тя тая работа не е като оная работа. Уменията, които има на онова поприще тук, в законодателната дейност, не й помагат, ама хич! Срам за жените, срам за юристите, срам за държавата е тази ....
  • 22 секретарката от Кубрат

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Каква "независимост"?! Напълно пропаднала съдебна система. Най-добре е да внесат съдии и прокурори отвън! Но тая лелка не ги разбира тия неща, тя през живота си не е свършила работа за пет лева, не се знае дали е прочела поне две книги. СРАМОТА! И такива посредствени ,направо прости хора, ни управляват!!!!
  • 23 нахалство

    11 0 Отговор
    Тая ли ще прави промени в конституцията ? Значи няма да има промени.Тая не може да раздели сламата на две магарета, промени ще прави! що за нахалство! А, ние, които сме учили толкова време? Тук не признават знанието, а прононсират незнанието, простотията, простащината дори!
  • 24 Юрист

    9 0 Отговор
    Срам ме е, че и аз съм завършил "право".
  • 25 вели

    8 0 Отговор
    "НаТка - паТка"
  • 26 Пъпеша

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "шопо":

    Шопе, дървото.
  • 27 Пъпеша

    2 1 Отговор
    Ударението на първата сричка. Тоя тупан подсказвачи не предава коректно текста.
  • 28 Прежда Йорданова

    9 1 Отговор
    То бива, бива простотия, ама как толкова....И това нещо ми било депутат?! Пък и "правист"! Тая не знае основните правни понятия,нито правната доктрина, не се знае има ли поне някакъв стаж като адвокат. Едно време е била чиновничка при К. Паскалев-министър по времето на корумпираното управление на "царя".Ей такива хорица издигат! Затова никога няма да се оправим.
  • 29 Ставри

    6 1 Отговор
    Личи си, че с Барни Ръбъла са от едно котило.... Еднакво отвратни са и посредствени.
  • 30 и защо

    8 1 Отговор
    се е ухилила като селска мома в нови гащи!?

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "и защо":

    защото е такава
  • 33 зрител

    6 0 Отговор
    Говореща неистини...
  • 34 юрист

    3 0 Отговор
    Знаете ли, че има и доста кадърни студенти по Право, които всяка година завършват, но каква полза? Остават без работа, защото нямат пари да си платят за конкурсите или нямат "вуйчо владика". А такива отвратителни хора като тая никаквица на снимката, се намърдала с нечестни средства, станала и депутат, а има напълно посредствени знаия по право. Срамота! нищо хубаво не я чака тази нещастна държава с такива кадри като тая от Делиормана.
  • 35 Аерогара София

    3 0 Отговор
    Ама какви боклуци са "законодатели", а?!?!?! Пропаднала държава.
  • 36 Северна Монголия

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мамаша Йорданова":

    Вярно, има нещо доста руско в тая лелка.А уж била "дясна". И чака на държавната трапеза.
  • 37 да да

    1 0 Отговор
    гнусна кокарджа......
  • 38 а бе

    1 0 Отговор
    тая гледа като отровена курнида......Направо лира-сто....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол