Last news in Fakti

26 Септември, 2023 14:31 3 834 15

От 2026 година трудовите книжки отиват в историята

  • трудова книжка-
  • работник-
  • собственик

Депутатите единодушно и без дебат гласуваха на второ четене изменения в Кодекса на труда

От 2026 година трудовите книжки отиват в историята - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 юни 2026 година трудовата книжка отива в историята, а всички данни за трудовия път на всеки човек ще се съхраняват в специален регистър на Националната агенция за приходите (НАП). Тази реформа беше приета окончателно от Народното събрание днес, съобщи Lex.bg.

Депутатите единодушно и без дебат гласуваха на второ четене изменения в Кодекса на труда (КТ).

С тях се дава срок до 1 юни 2026 г. на всеки работодател да оформи трудовата книжка на всеки от служителите си и да му я върне. С това последно вписване в нея с цифри и думи трябва да се запише продължителността на трудовия стаж, положен от работника или служителя при този работодател към 1 юни 2025 г., подписва се от главния счетоводител и от работодателя, като се подпечатва с печата му, ако разполага с такъв.

А ако някой изгуби трудовата си книжка след 1 юни 2025 г. съответната дирекция „Инспекция по труда“ ще му издава нова и с вписани данни за трудовия стаж, придобит преди 1 юни 2025 г. Това ще става въз основа на писмено заявление-декларация на работника или служителя, към което се прилагат удостоверения от работодателите, при които е работил, и други оригинални документи, които съдържат тези данни.

„В срок до 1 юни 2025 г. изпълнителният директор на Националната агенция за приходите изгражда регистъра на заетостта по чл. 347 от Кодекса на труда и попълва първоначалните данни в него на база на регистъра на трудовите договори и при необходимост – на база на други източници“, приеха днес депутатите.

Документът, който заменя трудовата книжка, се нарича „единен електронен трудов запис“. Той е част от новия регистър на заетостта. Всеки човек ще може да прави справка за данните в собствения си единен трудов запис.

Работодателите ще имат право на информация за наети от тях работници и служители, въведена от предходни работодатели. Точно какво ще могат да видят и по какъв ред ще определи в наредба Министерският съвет. Но депутатите изрично приеха, че новият работодател няма да има право на достъп до данните за размера на трудовите възнаграждения и обезщетения, които работникът е получавал при предходни работодатели.

А всеки ще има право на информация за историята на достъпите до своя единен електронен трудов запис, с изключение тези от органите на досъдебното производство и на Държавна агенция „Национална сигурност“.

В Кодекса на труда беше регламентирано какво ще съдържа всеки единен електронен трудов запис:

  • имената на работника или служителя;
  • личния идентификатор на работника или служителя;
  • идентификатора и името на работодателя;
  • основанието на трудовия договор;
  • датата на сключване на трудовия договор и началото на неговото изпълнение;
  • срока на договора, когато е уговорен такъв;
  • датата на сключване на допълнителни споразумения;
  • датата и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение;
  • размера на основното трудово възнаграждение;
  • кода на заеманата длъжност по Националната класификация на професиите и длъжностите;
  • кода на основната икономическа дейност, в която лицето е заето, съгласно Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт;
  • кода на населеното място на местоработата на работника или служителя по Единния класификатор на административно-териториалните и териториални единици;
  • продължителността на работното време;
  • продължителността на времето, което се признава за трудов стаж, както и на времето, което не се признава за трудов стаж;
  • изплатено обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 222, ал. 2 и 3;
  • запорни съобщения, предвидени в чл. 512, ал. 5 от Гражданския процесуален кодекс;
  • уговорения платен годишен отпуск;
  • дните използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяването на правоотношението.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 144 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    40 61 Отговор
    Сега не сме ли 2023-та г.? А не 2015-та г.
  • 2 Последния Софиянец

    42 60 Отговор
    2016-та? Тия от сглобката верно ни върнаха назад във времето
  • 3 Опа

    37 60 Отговор
    Машина на времето само си нямахме.
  • 4 Жайме

    39 60 Отговор
    Ще ни налапа изскуственният интелект. Ще ни сложат чипове и където идем,ще се чува Пийюууу!
  • 5 влък

    39 60 Отговор
    Абе,нали си имахме денкови терористи? Къде се скриха?
  • 6 Налудник

    34 60 Отговор
    Венци решил да вложи творчество към преписаното. И сбъркал още в заглавието. Алкохолът не прощава.
  • 7 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    82 68 Отговор
    Аз не се притеснявам. Солидният ми трудов стаж, няма как да изчезне и да се изпари в дебрите на интернета. От както се помня, винаги съм работил, за разлика от безполезните русофили и комунета населяващи България. То на тях , така или иначе трудова книжка не им трябва, но със сигурност ще им се издадат жълти книжки и ще влязат в съответнияг каталог.

    Коментиран от #12

  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    39 62 Отговор
    От 2016 година трудовите книжки отиват в историята

    Да се чете :

    От 2016 година пенсионирането отива в историята .

    Искахте дивашки капитализъм (дмокрадция) -воала имате го !!
  • 9 Гост

    17 60 Отговор
    Един бъг в системата и трудовият ти стаж отива в коша. Бай-бай, пенсия.

    Коментиран от #10

  • 10 Работарче

    4 51 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Интересно колко ли ще струва малко хакерче да ти запълни дупката в трудовия стаж?!!!
    Така навремето много хора си оправиха здравните!
    Познавам трима такива!
  • 11 Чекмедже бабаит

    2 35 Отговор
    Е браво баш най-големите кожудерци ще ПРИТЕЖАВАТ кариерата на хората

    Коментиран от #13

  • 12 опаа

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак":

    колко са елементарни русофобите, мислейки се за безсмъртни. Мойче земи си размърдай малко мозъка, тая система се налага във целия свят след успешния пилот във Китай. Путин не ти е виновен, че не виждаш на къде отиват всички държави вк. и русия и сащ. П.П. дан кажете, че съм русофил що и те са също толкова заблудени колкото и русофобите, дан казвам повече
  • 13 Чекмедже бабаит

    0 10 Отговор

    До коментар #11 от "Чекмедже бабаит":

    Много минуси слагате а не се замисляте кой е виновен за ДДС-то което е най-голямо в цяла европа и че данъците и таксите са приближени до европейските за разлика от заплатите.
  • 14 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Че като я има тая книжка, някой поглежда ли я ? Никой не признава надлежните печати и подписите на съответните гл. счетоводители, директори и завеждащите личния състав, както и изписания словом и цифром трудов стаж. !! Дано да има някаква промяна, но мен ме разкарваха по всички населени места, където съм живял и работил през годините за тъй наречения обр. 30. като дърта маймуна преди 15 години ! !! Не всички архиви са съхранени така както е по закон. И никой не се трогва.......Така и не успях да докажа някой от вписания трудов стаж в КНИЖКАТА чрез обр. № 30 и не ми го признаха от НОИ ! Труд за социализЪма не се признава лесно......... ?
    За мен е все пак интересно, как така грозните комунисти признаха трудовия стаж на дядо ми за
    царска България по профсъюзни книжки облепени със някакви марки, врключително и участието му в ПСВ и му дадоха в 60-те години прилична пенсия ?!
  • 15 Хотел

    1 1 Отговор
    Баба ми на 96си отиде със 140лв пенсия.Тва не е държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове