Last news in Fakti

26 Септември, 2023 19:33 1 925 57

Българка, познавала задържаните във Великобритания българи: Все още не мога да повярвам, че са били шпиони

  • българи-
  • арестувани във великобритания-
  • сънародничка

Сънародничката ни е общувала с Бисер Джамбазов и Катрин Иванова близо две години. Двамата добиват популярност като активни доброволци в изборите зад граница

Българка, познавала задържаните във Великобритания българи: Все още не мога да повярвам, че са били шпиони - 1

Далеч от политическите пристрастия и агитация, но с активна работа за подпомагане на българската общност в Лондон. Така описва част от дейността на задържаните, наша сънародничка, която е била част от приятелския им кръг. Известна козметичка и любител на фитнеса се оказват двама от замесените в шпионския скандал, за които се знае малко, съобщи БНТ.

Бисер Джамбазов ,Катрин Иванова и Ваня Габерова са били добре познати на общността в Лондон, разказва тяхна близка, пожела анонимност заради сигурността си.

"Харесвани са, правят за общността, това се харесва на българите, но не мисля, че е било по някакъв начин да се възползват", каза жената, която все още не може да повярва, че те може да бъдат шпиони.

Сънародничката ни е общувала с Бисер Джамбазов и Катрин Иванова близо две години. Двамата добиват популярност като активни доброволци в изборите зад граница, както и като основаватели на безплатно училище за ангийски език.

"Понякога плащаха от университета дори пътните на хората, след предоставяне на касови бележки. В началото даваха малки таблетчета, за да може да се подпомогне обучението на хората", посочи жената.

Тя заяви, че не знае кой е финансирал този център, но че според нея са програми, които пускат университетите. Покрай организацията на изборите се появила и Ваня Габерова, която по-късно също е задържана. Най-активни като председатели на секционни комисии обаче били Бисер и Катрин.

"Винаги той ни е бил председател. Почти винаги той е бил на вратата. Говорил е повече с хората. Има много, много познати. Грижил се е за доброто настроение. Винаги носеше кафе и вода. Ваня беше член през април 2020 г. като помощник, дойде да помага", посочи сънародничката ни.

Според нея Бисер не е имал достъп до изборните списъци поне докато тя е присъствала. Не е чула да агитират за политическа партия или кандидат.

"Говорили сме за отделни личности от различни партии кой е добър кой върши работа. Когато на априлските избори се разбра, че по-голямата част от секцията е от "Да, България" Бисер каза, че няма да участва повече, защото не иска да се обвързва от нито една партия", посочи жената.

Ваня Габарево добива популярност благодарение на собствено студио за красота, което през годините се превръща в посещавано място не само за българи, но и за чужденци. В момента салонът е затворен.

"Отвори го преди доста години в Западен Лондон. Изключително мило и наивно момиче. Идва от малък град в България. Изключително добра работа вършеше. Имаше много клиенти - българки, доста английско говорящи. Беше постоянно в салона, ревютата бяха изключително добри. Доста препоръки", обясни жената.

За Иван Стоянов се знае най-малко. Българи, които го познават го описват като тих и спокоен, отдаден на дълги тренировки във фитнес залата. Младият мъж е работил заедно с Бисер Джамбазов. Карали линейка, която се изпращала само при нужда от кръв.

Като двойка Бисер и Катрин са пътували сравнително често, а на приятели казвали, че са на почивка. Сънародничката ни знаела, че разполагат с финанси и че работят много. Според нея не са подпитвали за хора.

През март СГП също е образувала досъдебно производство за шпионство. От ДАНС съобщават, че по скандала се работи в пряка връзка с британските партньори. Мероприятия са извършени по отношение на дейността на задържаните българи във Великобритания, както и на други българи, които живеят на територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стършел

    14 18 Отговор
    Е тя какво е очаквала, да тръбят на всеки втори, че са шпиони ли.🤣🤣🤣
  • 3 Питащ

    33 6 Отговор
    Нашите “умни” запознати ли са със случая и каво предприеха за защита на Българите ?

    Коментиран от #9

  • 4 Каскет

    51 2 Отговор
    Те самите знаят ли че са шпиони ?

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хихи®

    33 2 Отговор

    До коментар #4 от "Каскет":

    Знаят?!?.....
    Песните на Азис!
    Предавали са ги на Украйна с цел деморализация...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 окилйнгж

    31 5 Отговор
    Не можеш да повярваш защото не са. Това е активно мероприятие на цирей ю, Ми6 и българските слуги на посолството. Хващат 5 - ма българи дето се мъчат да изкарат за един хляб, може да има и нещо криминално, но го украсяват със шпионство за да оплюят Русия. Цялата работа е активно мероприятие срещу Русия и за да настроят българите срещу Русия. Плетката дето са я оплели е голяма, включиха и свещеници, но са си тъпи лъжци. А допуснаха и по голяма грешка че с Господ се заиграха та сега ще си го получат и само на шпиони ще станат. Всеки дето е замесен ще съжалява горчиво. А българите почнаха да ги разбират и уважението ни към Русия само порасна още повече.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 факт

    34 2 Отговор
    И как българската държава на ППДБ се погрижи за българите? Осигурили им защита, застъпи ли се за тях? Или щом британците казват, значи нашите са шпиони. Веднъж България изгони децата си по чужбините, втори път се отрече от тях. Вие представяте ли си какво ще се случи, ако България задържи британски или американски граждани и ги обвини, че са работили за руското разузнаване? А може и у нас да има такива, кой знае. Интересно ми как козметичката е събирала класифицирана информация, до която руснаците няма как да имат достъп, ако тя не им я предостави? Дали е донасяла на руснаците колко броя бръчки имат английските баби или дали имат гъбички по ноктите? Това вярно няма как да го научат руснаците без нейното съдействие. А е важно да се знае, щото как иначе ще работят против интересите на Запада? А бе, страшна работа е това шпионството!

    Коментиран от #19

  • 17 Стеф БГ

    25 2 Отговор
    Как българската държава , ако все още я има защитава гражданите си в чужбина ?? Или това е поръчка на посолството? Преди време един английски убиец , вместо да лежи до живот в наш затвор беше депортиран в Англия, където беше освободен като национален герой !!!!

    Коментиран от #33, #45

  • 18 Не са били шпиони категорично

    29 5 Отговор
    А натопени от боклука Христо Грозев по лични съображения . Посолството ни във Великобритания са за уволнение до един. Нито едно от задълженията си да защитават интереса на българските граждани зад граница никога не са изпълнявали. Марин Райков е един безполезен боклук на хранилка.

    Коментиран от #28

  • 19 укийнр

    27 3 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Така е и само гледай какво правят българските служби. Нищо. Не им помогнаха. И сега можеха да хванат 5 английски пияници на слънчака че пият водка, което значи че са шпиони и помагат на Путин, и да ги изправят на съд. Да ги разменят за българите и случая да се потули. Само че целта е да се омъскари Русия. За това е сглобката. Жертват 5 ма българи за да направят скандал и да оплюят Русия.

    Коментиран от #35

  • 20 В основата на всичко

    22 4 Отговор
    Стои боклука и антибългарин Христо Грозев !!!

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Жони

    23 3 Отговор
    Нима не знаете ,че Англия е хиляфолете враг на Бг честито
  • 23 Българин

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Обсебен си от лизане на задни части, поганецо.
    Значи съм прав, като те пращам в Чечения да ти се порадват единоверците... 😂

    Коментиран от #32

  • 24 Стоим и гледаме

    25 3 Отговор
    Как се гаврят с абсолютно невинни хора, вместо да изискаме всички "несъществуващи" доказателства и правителството да обяви Великобритания за неприятелска държава
  • 25 Защото не са

    22 5 Отговор
    Българка, познавала задържаните във Великобритания българи: Все още не мога да повярвам, че са били шпиони

    А цялото анти българско правителство на кой са шпиони?
  • 26 Помнете

    19 4 Отговор
    Англия враг на Бг винаги с Турция против нас
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Румен Решетников

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Не са били шпиони категорично":

    Иди го обясни на английския съд! Ще ти повярва ! 😂

    Коментиран от #41

  • 29 Точно

    18 3 Отговор
    боклука Христо Грозев трябва да бъде съден ..... за набеждаване
  • 30 555555

    3 22 Отговор

    До коментар #20 от "В основата на всичко":

    Грозев е свободен човек с главно Ч,за разлика от роб като тебе.

    Коментиран от #39, #56

  • 31 Жони

    15 4 Отговор
    Няма мозък българин който е фен на Англия

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "Стеф БГ":

    Я кажи и за Ставийски, дето уби българка на пешеходна пътека и избяга в Рассия!

    Коментиран от #37

  • 34 не са никакви шпиони

    15 2 Отговор
    които не играе по евроатлантическите налагани правила ,е обвиняван че или е шпионин или терорист,но всички знаем че обвиненията са скалъпени ,политически ,репресивни и неверни
  • 35 факт

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "укийнр":

    Те са готови да пожертват 6 милиона българи, останали на територията, какво остана да се трогнат от някакви си 5 извън нея.
  • 36 555555

    3 13 Отговор

    До коментар #31 от "Жони":

    А който се кланя на руския си господар не може да бъде Българин.Българина е свободен човек който не би бил ничии роб.
  • 37 факт

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Не избяга. Българският съд го пусна.
  • 38 Ъхъъъъъ

    15 2 Отговор
    Иван Стоянов и Бисер Джамбазов карали линейка и шпионствали........я у лево бре и посолството ни спи яде кебапчета и го удря на ЛГБТ прайдове
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 не са никакви шпиони

    12 2 Отговор
    Ами единствено с аргументи написаха че Грозев пряко е замесен в тероризъм и терористични актове (участие в опит за отвличането на руски самолет )....

    Коментиран от #54

  • 41 И що се правиш на

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Румен Решетников":

    Интересен ?
  • 42 НАВИЧОК

    1 1 Отговор
    ИЗМИШЛЬОТИНИ, СТРАХ И УЖАС ВИ ЧАКА. И ПОСЛЕ НА УКРФРОНТ.
  • 43 555555

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Грозев":

    Ако не защитиш обидните си квалификации с аргументи си просто един руски дезертьор криеш се на северното черноморие ,който го тресе когнитивния дисонанс.
  • 44 Шпиони...

    1 1 Отговор
    Противопоказно за агент е да се набива на очи. А за информатори, това е друго. Но, ако са такива, то те са били близки с българската диаспора в Англия.
    Това е по информацията от статията. Ако е било свързано с естеството на служебните им задължения, тогава нямаме върху какво да разсъждаваме.
  • 45 Уточнение.

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стеф БГ":

    Убиецът е от Австралия !

    Коментиран от #47

  • 46 мдаа

    13 1 Отговор
    Българите не са в безопасност нито по света, нито у дома си. Станахме като кюрдите, но те нямат държава, а ние формално уж имаме. Уважаеми сънародници, време е да разберете, че изгубихме държавата си. Няма я. Тя съществува само фиктивно. Съществува най-вече, за да ни обира чрез данъци и глоби, а скоро може и пушечно месо да ни направи. Това не е началото на края, това е краят и няма нито една основателна причина за оптимизъм. Българи са екстрадирани да бъдат съдени в чужди държави без България да иска сериозни доказателства за вината им. Българи са хвърлени в затвори и арести и България не проявява грам интерес въз основа на какви доказателства сънародниците ни са подложени на репресия. В уж народното събрание се занимават единствено с това какво още да дадат на Украйна и колко още милиарда да дадем на САЩ за оръжие, което никога няма да получим. Цените растат, зимата наближава, няма лекари, няма медицински сестри, болници фалират, дронове с мини достигат крайбрежието ни, в Косово дрънчи оръжие, а войната в Украйна се разпростря в Черно море. Ако някой вижда надежда за оцеляване на този народ, да казва къде е, защото аз не вече не виждам.

    Коментиран от #48

  • 47 доколкото

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "Уточнение.":

    разбрах, става дума за онзи английски запалянко, който направи опит за убийство на български барман и беше осъден в България, а после го пуснаха уж да си доизлежи присъдата във Великобритания, а там го помилваха и посрещнаха като национален герой. Българското момче оцеля по чудо след сериозна мозъчна операция и доколкото знам, така и не получи присъденото му обезщетение, че остана инвалид.
  • 48 За съжаление

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "мдаа":

    коментарът ти е много точен !
  • 49 алооо. българко ,ако тези кажат че са

    2 2 Отговор
    марсианци,ти ще кажеш все още не мога да повярвам че са марсианци ,на англосаксонци никога не се вярва
  • 50 факт

    8 1 Отговор
    И като стана дума за английския футболен запалянко, спомням си, че делото се гледа във Варна. Британчето имаше мното неумна физиономия и рева като бебе, а сополите му се стичаха по лицето без да прави опит да ги забърше. Наложи се съдийката да извади кърпичка и да му я подаде учтиво. Тогава в Англия се проведоха редица протести в защита на тяхното момче, въпреки че вината му беше безспорно доказана. Буквално война водиха британците, за да си спасят малоумника, който по чудо не беше успял да убие българчето. И успяха да си го приберат обратно и да си го поощрят. А нашите сънародници кучета ги яли. Това е да нямаш държава зад гърба си.

    Коментиран от #57

  • 51 "Мисия Лондон"

    2 7 Отговор
    Абе тия българи чик го дирят в Англия, а не са си стояли в България ????
    В БЪЛГАРИЯ също има много работа за козметички, склададжии и шофьори...., а още от комунистическо време се знаеше че българския шпионаж се е извършвал най успешно от камериерки, фризьорки , компаньонки, сервитьори , шофьори, та и свещеници към българските мисии...!!!
    И откъде на къде и защо българското посолство в Лондон, ще трябва да се интересува и да знае какви ги вършат всичките български емигранти и гастарбайтери отишли по собствено желание и отрекли се от България за да работят в Англия, но нарушили законите на чуждата държава, за да ги защитава...???
  • 52 Аватар

    6 2 Отговор
    Това е политически шантаж към България както шантажът със Сергей Антонов и българските медици в Либия преди години.За какво подготвят почвата в България от UK и как ще реагират политиците ни?
  • 53 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    Не може да повярва,защото не се шпиони,просто са набедени,това е утвърдена практика на запад,за да очернят Русия и същевременно и България,по рано имаше набежздаване и тук,давали им по 4 хилки,смихория.Хващат някои за ушите ги алестуват,пришиват им етикети--шпион,агент,разведка и готово.
  • 54 Опааа, виж ти

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "не са никакви шпиони":

    Твърдиш, че тези българи са написали това за тоз антибългарин Грознев, и ненадейно са им повдигнати обвинения ли? Ако е так това е брутално, и този мръсник трябва да си получи заслуженото щом стъпи на българска земя. Пожертва 5 дейни българина..
  • 55 Анонимен

    0 2 Отговор
    Византийски боклуци гръцки, но къде има старобългари всички сте в Гърция. Купихте си от селата земи на бащите ни, къщи, каравани, хотели, а тези, които вие по живково и до скоро ни надувахте главите, вие сте големи родове, родителите ни не ни даваха на маджури и много думи казани от вас, де да бяхте и вие яизантийци гърци, но уви, не сте, а сте върти опашки, хитри гарги свраки. Живи и здрави И хабер от нас пратете на братовчедите ни незнайни в комотини, от леля им Евдокия, унря като клошар с Стоян тракиеца. Много мъка ни причинена от старобълфарските комунисти на бкп дс кгб.
  • 56 444444

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "555555":

    Свободен, ИСТИНСКИ СВОБОДЕН е само човек, който вярва в Бог и който живее според Неговите повеления. Всички други "свободи" са под въпрос.
  • 57 Нищо ново

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "факт":

    Кой не помни случая с българските сестри в Либия ? Накрая съпругата на френския президент Саркози отиде и ги доведе в България..., но тогава все още ценностите бяха други...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове