Last news in Fakti

29 Септември, 2023 13:26 3 829 50

Премиерът призна: Не мога да гарантирам на енергетиците работа до пенсия

  • миньори-
  • енергетици-
  • денков

Работните места се създават от фирмите

Премиерът призна: Не мога да гарантирам на енергетиците работа до пенсия - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът акад. Николай Денков не може да гарантира работни места и заплата на миньорите и енергетиците до пенсия. Няма такъв сектор в България и затова в преговорите с Европейската комисия се уточнява кое е реалистично и кое не е реалистично, каза премиерът пред журналисти относно протеста на миньорите и енергетиците.

Коментарът си той направи преди да вземе участие на форум на тема "Креативност и иновации - среща на поколенията" във Федерацията на научно-техническите съюзи в България.

Той обясни, че успоредно с мините ще бъде създадено предприятие с европейски фондове и от държавата, което да подготви новите индустриални паркове. В това държавно предприятие в мините ще работят същите хора, увери Денков относно притеснението на хората от индустриалните работи къде ще работят, след като затворят мините.

Денков предупреди, че България освен 1.4 млрд. лв. по плановете за Стара Загора, Кюстендил и Перник, може да загуби още 3 млрд. лв. Правителството днес ще приеме плановете и утре ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Кабинетът е използвал 3 месеца отлагане и плановете ще бъдат гласувани и изпратени.

Правителството се е съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите. "Голяма част от недоволството се основава на проблеми, които са решени в плановете. Ясно е, че говорим за 2038 г., никой не говори за друга дата в момента. Имаше възражения да отпадне 2026 г. за затварянето на ТЕЦ "Бобов дол" - отпаднало. Има време да се преговаря, защото това, което не разбират хората е, че започват преговорите с ЕК, които трябва да завършат докрая на годината", подчерта Денков.

Той вижда две причини в недоволството на миньорите - голяма част от информацията не стига до другата страна и единственият начин да се решават общи проблеми, е всички да седнат на масата на преговорите. Никой не може да си позволи 4.4. млрд. лв. днес, категоричен бе премиерът. Начинът да се избегне ескалация, е да се разговаря с това, което е важно за самите миньори и енергетици, добави той.

Според него най-добрият начин за изразяването на мнение не е по площадите, а след като всички седнат на масата на преговори.

Денков изтъкна, че има комбинация от две неща относно протеста на миньорите и енергетиците - хората са напрегнати и политиците използват местните избори, за да си вдигнат рейтинга. Имаме възможност да преговаряме, имаме възможност да уточним текста на споразумението и имаме възможност да го подпишем. Първа точка е да се подготви национален план за съответния преход и това трябва да се направи до края на годината, обясни премиерът.

Той отбеляза, че без да бъдат започнати преговорите с ЕК, няма как да дойдат средствата по втория транш на Плана за възстановяване и устойчивост. В момента правим най-доброто за регионите и хората, като начинът да се включат в процеса, е като седнат с нас на една маса, подкани Денков миньорите.

"Работните места се създават от фирмите, които искат да влязат в индустриалните райони и да инвестират в създаването на нови работни места", уточни Денков във връзка със скандала, който се разяри в Партийния дом, че определени фирми на ПП/ДБ, които да строят в индустриалните райони.

Текстовете за фирмите са прецизирани и там ще пише кои фирми са готови да инвестират средства за откриване на нови работни места. Истинското състезание се прави чрез методика за оценка и правила за кандидатстване, поставят се публично един месец и след като бъдат одобрени методиката и насоките за кандидатстване, тогава се отваря процедурата по кандидатстване и когато има цял списък с кандидати, се оценяват съответните фирми, поясни Денков.

По думите ми няма нищо лошо методиката и класирането да минат през комисия в парламента, за да се види, че няма нищо "скрито-покрито".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 13 Отговор
    О СТАВКА!
  • 2 ТаУмВзе

    75 14 Отговор
    Тия бичат Геноцид, докато Стадото си Трае! Вчера беше Късно.
  • 3 ИНЖ

    31 55 Отговор
    А на останалите бг граждани някой да им гарантира работа??? Явно още сме в соц-а!!! Но да си спомним, че целият Източен блок начело със СССР фалира....

    Коментиран от #33

  • 4 Няма как

    24 44 Отговор
    Хранилка до пенция.
  • 5 плевен

    79 15 Отговор
    Безгръбначно, готово да ни продаде за потупване по рамото.
  • 6 Българин

    82 16 Отговор
    Затвор за панаирджийската мечка Денков и господарите му!!!
    И майка си ще продаде само и само фирмите на Киро да взимат тия пусти милиарди от ЕС!

    Коментиран от #12

  • 7 Делю Хайдутин

    61 13 Отговор
    Съдбата на хората е решена.Геноцид!
  • 8 ХАХАХА

    57 11 Отговор
    Малиий такъв глист трудно може да се опише! По раболепие бие и роско десин!
  • 9 Как да ги дадем на нашите фирми

    49 11 Отговор
    Тези 1,4 млрд всичките трябва да са директни плащания към работещите в ТЕЦ , а не към кухи фирми които няма да създадат реални дълготрайни работни места ида бъдат откраднати под форма на краткосрочна заетост за минимална заплата
  • 10 Гаранция

    31 3 Отговор
    в този живот няма за нищо , за абсолютно нищо !

    Коментиран от #46

  • 11 А ток

    41 9 Отговор
    на гражданите дали може да гарантира? Щото Белене го закриха по команда от посолствоТО. Като думнат двата последни блока на Козлодуй "с най-демократиното и единствено правилно гориво", КО ПРАИМ???? "Галя" казва ли нещо по темата, или алхимика до тогава ще е на топъл остров...

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Тиква

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    На ли нашия БоЕко така им предложи официялно!!! Явно не помните какво каза - Да ги вземем тези пари, пък после кучето ни яло! Е, това става сега с помощта на Пп Гроб, ГЕРБ, ДПС и Дб
  • 13 Аз празнувам 3ти Март

    31 9 Отговор
    Тогава смърФ за теб и останалите евро-атлантическо-украински подлоги.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 да питам

    30 5 Отговор
    С терористи преговаряте ли бе господин премиере .
  • 16 Хмм

    36 5 Отговор
    И народа не-може да гарантира, че денков и Коуорк Къмпани ще си искарат мандата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 35557764&77

    34 5 Отговор
    Оставка , и малко бой,може и много
  • 19 На шефовете

    19 4 Отговор
    Си е гарантира обратното обаче..
  • 20 бобо

    35 10 Отговор
    Денков е мижитурка-еднодневка, днес го има, утре го няма, но той и управляващите ще нанесат непоправими беди за държавата и хората с години напред! Те са срамно алчни и подкупни, имат много и искат още!
  • 21 Здрасти

    30 7 Отговор
    А таката, какво стана? От дрямане и чакане някой да ви свърши работата, ще останете без работа.. Честито, нови емигранти към чужбина. Тези са за съд, оставят десетки хиляди без основен доход..
  • 22 политическа мафия

    40 6 Отговор
    За да ОТКРАДНЕ едни Европейски милиарди чрез свои фирми, СГЛОБКАТА е готова да затрие цели отрасли от икономиката! По същия начин се държаха и политиците ни, когато се договаряше затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ, както и субсидиите за Селското стопанство! Четири милиарда ще влязат в дълбоките джобове на партийните мафии, а хиляди семейства ще останат без препитание!
  • 23 Учуден

    29 10 Отговор
    Денков защо продължаваш да се правиш на мъж след като вече всички разбрахме, че и за жена не ставаш?
    Пеевски до час ще ти заповяда да приемеш всички искания на енергетиците.
  • 24 Европеец

    16 6 Отговор
    Какво да им гарантираш? Тези за какво протестират сега? Искат да работят и след 2038 г ли? Та това е след повече от 15 г.
  • 25 Бибитко

    24 6 Отговор
    Продажното правителство на Боко Тиквата, ПП,ДБ и ДПС няма да миряса, докато не затрие народа и страната си! Неговото мото е: "ЗАКРИВАЙ!"
  • 26 Дупничанин

    24 3 Отговор
    Ма има такъв сектор, бе плъх! Цел бюлюк от калинки в администрацията по бюрата. Дет не са пипнали да работят през живота си, само на държавна хранилка и след пенсия даже! Що лъжеш така безобразно? А кое е реалистично ти нема как да знаеш.
  • 27 От теб невзрачен плъх

    26 7 Отговор
    От този невзрачен плъх нищо не зависи. Той е пионка и говорител на мафиотската сглобка, когото уведомяват в последната минута. Може да запомни за какво да говори а и не му пука нито за България, нито за българите. Той е на отчет на Посолството, от там отдавна си е получил уговореното, а е послушкото, както се казва момче за всичко. Въшка за когото никой не му пука, но прави повече злини.
  • 28 Ком

    14 5 Отговор
    Оставка!
  • 29 Гост

    24 7 Отговор
    Па и нагъл. Подиграва се на хората. Оставка да дава веднага
  • 30 Тук

    5 7 Отговор
    е пълно с "разбирачи" - разбивачи, от вас нищо не зависи!
  • 31 Алфа херинга

    15 3 Отговор
    Само вече като прочета как тези кукли чакат европейската комисия да им каже какво да правят, и ми се повръща.
  • 32 Европеец

    7 17 Отговор
    Това правителство ще изпълни пълен 4 годишен мандат!!
  • 33 ОМИР

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    ТАКА Е ТВА НЕ ТИ Е СОЦИЯЛИЗЪМА -СПАСЕНИЕ ПО ЕДИНИЧНО-КОГАТО ЦЪФНАТ ТЕМЕНУГИТЕ И РАБОТИТЕ ТРЪГНАТ ЗЛЕ --- МАЙКАТА НА ДРУГИТЕ ГЛЕДАЙ ТИ ДА СИ ДОБРЕ
  • 34 Тошо

    11 4 Отговор
    ГЕНОЦИД!
  • 35 бай Ставри

    10 3 Отговор
    А ти ще се пенсионираш с "депутатска" пенсия и откраднатото да ти е...
  • 36 Държава не може

    15 4 Отговор
    да се гарантира дали ще има с такива като този.Ако вчера си беше пуснал TВ-то това примато щеше да види че община Русе има за 22-ра година отрицателен прираст на населението едно към четири , или да бъда по точен са се родили малко над 1000 , и са умрели малко над 4000 души , цялата община е малко над 190 000 души.Стара Загора е гонила 300 000 в едни други времена.Той щял милиарди да загуби ако не затворил и малкото ни останала енергетика.Давам Русе като пример понеже за нея се говореше , но е така навсякъде.Всичко ни е наред ние още закриваме.Тези хора изобщо с всичкия ли са си?
  • 37 Сандо

    10 3 Отговор
    Тогава поемай към лабораторията си,ако все още си способен и там да свършиш нещо!
  • 38 Мандинго

    6 4 Отговор
    Абе направи ги на пенсия и заплата и куп превилегии като в МВР и ще се кротнат и ще си траят да не изстървът поредното полагащото им се увеличение всяка година.
  • 39 По-точно

    11 2 Отговор
    Моля, със заглавието. Използвайте правилни думи, какво значи призна, да не е на разпит. На кого се гарантира заплата до пенсия в Бг.
  • 40 Без име

    5 5 Отговор
    Прав е Денков!
  • 41 Този

    5 3 Отговор
    Три пъти съм съкращавам и още съм жив, работа да искаш.
  • 42 Вие нищо не

    6 4 Отговор
    можете. Рекламирате като амбулантни търговци от сутрин до вечер Евро и Шенген. И двете за вредни за България. Загуба на финансов и териториален суверенитет. Да не говорим, че заради алчността ви 800 милиона евро, искате да закриете ТЕЦ-овете, лично ваше решение по ПВУ. Подарихте реакторите, оставяте ни без ток. На първо четене приехте потребители на борса 2026, а ЕРП-та от 2024 г. Бутате ни във еврозоната и Шенген. Водите ни към пропастта. Цифров концлагер, здравен Споразумение СЗО сега октомври, с който ще заробите всеки един българин задължително да се ваксинира. Безумна инфлация, без грам стремеж да регулирате пазара. Да не говорим за поскъпване на вода и проблемът СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ. Безполезни и вредни сте, ОСТАВКА на ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС.
  • 43 миньорите

    11 5 Отговор
    не са привилегировани на пазара на труда, за тях би следвало да важат същите компенсации, както за всички останали. Факт е, че в региона мините са основния поминък и когато държавата решава да го затвори административно, за да вземе някакви средства, то трябва да им осигури възможност да си намерят работа. По-просто казано, държавата трябва да съсздаде необходимите условия, че региона да е интересен за инвеститори и други бизнеси. Иначе, хората ги чака съдбата на много други обезлюдени градове.
    Не съм убеден, обаче, че миньорите се борят за пенсийката, а по-скоро искат да видят реалните планове на държавата за региона, та да са сигурни, че бизнес там ще има, т.е. ще имат шанс да си намерят работа. Мисля, че миньорите са достатъчно разумни, та да знаят, че няма как държавата да им гарантира работа до пенсия (това време свърши, сега сме пазарна икономика).
    Струва ми се, че Денков манипулира с такъв тип говорене и се опитва да настрои останалата част от обществото срещу тях.
  • 44 Петров

    6 5 Отговор
    Академик звучеше гордо! Днес сме първи в света по Академици, Професори, Доценти, Експерти, Генерали и Адмирали на глава от Народа(населението)! Затуй сме цъфнали и вързали, драпайки по житейското дъно! Та, академик Денков, с шикалкавене, машинации, усукване - днес така, утре обратното НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ! В задруга с Боко Тиквата-Борисов, Делян Магнитски-Пеевски и ДС няма как да водите държавните дела в правилната посока. А за капак се гъбуркате и с Енергийния Отрасъл! А там става въпрос за съдбата на десетки хиляди семейства! Точката на кипене наближава и Помен няма да остане от НЕКОАЛИЦИОННАТА ВИ ПАРОДИЯ, ПАРДОН, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
    Петров - 47 години Енергетик!
  • 45 Еми

    3 4 Отговор
    Чаооо и ние не можем да ти гарантираме рабата.
    Нали народа ви избира , уволнен си .
  • 46 Яяяяяя

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гаранция":

    Има, има, това че един ден няма да те има
  • 47 Стига хрантетници на отглеждане

    3 2 Отговор
    Хората постоянно си сменят работата, учат, развиват се и надграждат. Стадото да спре да скимти, а да мисли 2 хода напред !
  • 48 Никой

    5 3 Отговор
    България няма да загуби нищо.Цялата работа е че искаме да спечелим едни готови пари по т.нар. План за възстановяване.Който беше УЖ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИКОНОМИКИТЕ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА. Само че изведнъж от ЕК решиха да си прокарат зелените простотии срещу тези обещани средства и Пандемията потъна в забрава.А самите средства всъщност са заем ,който ще бъде връщан от държавите членки Пряко или косвено няма значение.Даваме ви пари за да си закриете/унищожите/ някои отрасли,но пък за сметка на това ще ги връщате.Дори и косвено.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 БгТопИдиот🇧🇬

    1 2 Отговор
    Премиерът призна: Не мога да гарантирам на енергетиците работа до пенсия.

    Но пък правосъдната система може да ти осигури (на плъха) доживотно храна и легло в помещение два на два метра.

    И не е дали ,а кога ? Въпрос на време за кирчовците,плъховете и плювналиевите !

    Нъл тъй ?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове