Last news in Fakti

30 Септември, 2023 05:15 2 385 24

Без повече дългосрочни договори за въглищните централи

  • въглищни централи-
  • договори-
  • ива петрова-
  • енергетика

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова пред БНТ

Без повече дългосрочни договори за въглищните централи - 1
Снимка: БНТ

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова пред БНТ.

"В момента съществуват два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Това са двата договора с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". "Марица Изток 2", която е част от БЕХ, тя работи на пазарен принцип и знаете, че към изкупуване или гарантиране на минимална работа на централата от гледна точка сигурност на системата и на доставките, имаме практики да се налагат определени задължения на тази централа. Всички останали въглищни централи работят на пазарен принцип. Отдавна държавата ясно е заявила и не предоставя такива дългосрочни договори за предоставяне на енергетика", каза Петрова.

България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни зам.-енергийният министър.

"Министерският съвет одобри изменение в оперативната програма за регионите, неразделна част, от което са териториалните планове за справедлив преход, с цел същите да бъдат представени на ЕК, спазвайки крайният срок - 30 септември, който е утре. И стартиране на формалните преговори с Комисията по представената визия от наша страна, заложена в тези планове и респективно в оперативната програма, който процес се надяваме да приключи до края на годината, защото в противен случай губим средствата от Фонда за справедлив преход, които са в порядъка на 3 милиарда".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изнудвачи

    29 4 Отговор
    Тия са американски централи и сме длъжни да им изкупуване скъпия ток, а кюмура уж български станал от 80 на 400лв тон.

    Коментиран от #15

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 5 Отговор
    ами че те 1 и 3 са амарикански тецове как няма да им изкупувате тока? че нали галя от козяк ще се обади и тая утре ще е безработна ?

    ха ха ха

    само тец 2 е държавен български останалото го разпродадохте , предатели български
  • 3 Кюмур

    23 2 Отговор
    Даже тоя ТЕЦ си имаше и футболен отбор дето му раздаваше милиони.
  • 4 предатели български

    41 5 Отговор
    тецовете са строение от бай тошо ама сегашните всичко подаряват и разпродават така и тецовете ни станаха американски добре че тия не ги събориха иначе и това можеше да се случи предатели сте всичките до един и сте за бесило !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Т.Ш.

    8 24 Отговор
    Значи копейките защитават американските ТЕЦ-ове.
  • 7 Само от закриването

    41 6 Отговор
    На 2-та реактора Козлодуй, загуби продажби ток минимум 90 милиарда лева България. Майцепродавци запазвате ТЕЦ2, строите АЕЦ и докато не пуснете в експлоатация ядрена мощност никакво закриване на ТЕЦ2. А веита и фото на Цветелинка Бориславова на борсата за ток, нали са пазарни. И ОСТАВКА. Тези пари по ПВУ българите няма да ги видят. Какво направихте за цените на тока да облекчите потребителите, пращате ни на борсата и на опашката за социални помощи.. Какво направихте за СГРАДНА, освен данък триене на зъби, ще ви плащам за една вертикална тръба в коридор 150 лева, без да ми минава една тръба през жилището, нулево потребление. Докога ще се гаврите с българите, април 2023 ВАС ви Осъди за ФАЛШИВА формула СГРАДНА, за 2-ри път. Взехте жилища на хората, защото нямаха пари да платят ФАЛШИВАТА СГРАДНА. ОСТАВКА.

    Коментиран от #12

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    27 8 Отговор
    СРАМ МЕ Е ТАКАВА ПРОСТА И НЕОБРАЗОВАНА ПАТКА
    ДА РЕШАВА СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ И СЕЛЯНИ :))
    А ВАС ????
    ...
    АЗ КАТО МНОГО ОБРАЗОВАН БЪЛГАРИН СЪМ СТИГНАЛ ОТДАВНА ДО ИЗВОДА ЧЕ ЗА ДА СИ ДОБЪР БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШИШ И УНИВЕРСИТЕТА НА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ , А
    НЕ НЯКОЙ ЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ
  • 9 Странно

    9 21 Отговор
    Копейките са против Америка, а със зъби и нокти бранят скъпите американски централи 🤔

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Ами

    24 6 Отговор

    До коментар #9 от "Странно":

    Ти какво браниш соросняшкиджендъре?
  • 11 А искаш ли ток

    14 6 Отговор
    По 20 лева на Киловатчас?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да, странно е

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Странно":

    и как ти плюеш по българското и сляпо се меткаш да браниш интересите на колонизатора. А когато зимата настъпи и е по - студена, например какво ще го вършиш? Мислиш, че кризата ще те отмине? Ще има и режим на тока, така както са го подкарали. Ще мръзнеш наред с останалите, но твоето ще бъде демократично мръзнене.
  • 15 ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Изнудвачи":

    за централите е по 30 лв , за населението по 400 , видими резултати от евро интеграцията
  • 16 Не ревете...

    1 5 Отговор
    И през сомунизЪма при руското робство имаше проблеми с енергетиката, включително режим на тока ! Нали подобряване и осъвършенствате вчерашния ден лайнян... ето сега ще си припомните братските времена ! Шаранчета ...

    Коментиран от #19

  • 17 Да сме останали без ток...

    0 5 Отговор
    Какво ревете неграмотници...
  • 18 1234567

    7 0 Отговор
    Някай да ви обясни какво значи справедлив преход, справедливо плъзгане по леда? И какво би станало без този прословут преход, освен че някои хора няма да вземат някакви си пари ,но народът ще има възможност за оцелявяне
  • 19 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не ревете...":

    Имаше проблеми защото имаше промишленост. Сега само климатиците работят, а ние нямаме работа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гражданин

    3 0 Отговор
    Най много в тия оранови мини да пратят хората без работа, знаете кои, без препитания, Ваня. Защо и правилно ви критикуват напуснахте Подкрепа. Ти си за там, извинявай, че ти пиша на Ти, но изостави ги. Излишно е да продължавам, Ваня. Кокала всеки се е втурачил за негококала.
  • 22 Опа

    1 0 Отговор
    Шиши,тиквата,жирафа,пишман академика / извинявам се за имената/, но така са познаваеми от обикновените хора, този път няма да им минат лъжите! Тези се взеха много на сериозно и обещават за 20 години напред! Нещо се объркали продажните житари с тях ,дето всеки ден живота им е в опасност ,работейки за частни милионери ! КНСБ и Подкрепа лапат от софрата на сглобката !!!!
  • 23 пенко

    1 0 Отговор
    ТЪПА --ГНУСНА ---УВИСНАЛА ---ДРИСЛА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 предлагам

    1 0 Отговор
    в новото заместващо държавно предприятие да се построи завод за правене на свещи,много ще се търсят при режим на тока.Още Елка Константинова имаше зъб на Стара Загора,мачкаше с трактор дисковете за запаметяващи устройства,унищожи ДЗУ,завода за производство на дискове.Няма ток,няма проблеми,изнасяме се към Гърция и Турция,ставаме прелетни птички,като няма хора няма и пари от ЕС,парите са на глава от населението.Ще останат само ходжи,равини и попове,като през феодализма.На СДС да се отнемат лаптопите,компютрите и телефоните,само на свещи и дърва да я карат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове