Last news in Fakti

30 Септември, 2023 18:15 1 276 30

Димитър Ганев: Чувам мнения за подарен мач в София, но в това няма логика. С Хекимян ГЕРБ иска да спечели София

  • местни избори-
  • герб

С много голяма степен на вероятност, политологът счита, че изборите в София ще се решат на втори тур, при което е твърде недостатъчно да гласуват само симпатизантите на ГЕРБ и ПП

Димитър Ганев: Чувам мнения за подарен мач в София, но в това няма логика. С Хекимян ГЕРБ иска да спечели София - 1

Такъв тип кандидатури като на Антон Хекимян, които не са партийни и целят излизане на подкрепата извън традиционните партийни ядра, рискуват доста често да не бъдат припознати от традиционните симпатизанти на дадената партия. Ключово е Хекимян да бъде легитимиран от лидера и основните политически лица – този процес, като че ли започна. Борисов се изказа за него, а Георги Георгиев го придружава. Така в студиото на Nova news политологът от „Тренд” Димитър Ганев коментира номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София.

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ не е бил при представянето на Хекимян, както направи за кандидатите в Пловдив и Варна, Ганев поясни: „В тези случаи става въпрос за партийни кандидати. При Хекимян и при Терзиев двете основни партии (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) си дават сметка, че с техните традиционни партийни симпатизанти, няма как да спечелят изборите. И двете формации търсят и пробват с фигури, които са извън партийните среди, да мобилизират допълнителна подкрепа”, е мнението му.

С много голяма степен на вероятност, политологът счита, че изборите в София ще се решат на втори тур, при което е твърде недостатъчно да гласуват само симпатизантите на ГЕРБ и ПП. „Ще имаме безпрецедентна ситуация. Ако досега сме имали балотаж между десен и ляв кандидат, сега ще има по-различна ситуация – Хекимян и Васил Терзиев. Има обаче цяла кампания пред нас”, каза още той.

На въпрос дали има някакъв паралел между издиганите от ГЕРБ преди време Анастас Герджиков и Цецка Цачева за президент и сега Антон Хекимян за кмет, той каза: „Не. Ако има някакви паралели, те са с проф. Герджиков и проф. Габровски. И е заради това, че ГЕРБ в последните две години, когато беше в политическа изолация, заложи на лица извън строгите партийни редици. Лица с авторитет в своето професионално поле, което играеше роля за излизането на ГЕРБ от изолацията и търсенето на нова легитимация”.

Ганев е категоричен, че с номинацията на Хекимян ГЕРБ желае да спечели София. „Чувам интерпретациите за подарен мач. Не виждам никаква политическа логика да се случва това. Какво ще стане след победа на ГЕРБ в столицата – няма да падне „сглобката”. Последица ще бъде, че балансът в мнозинството ще бъде изместен към Борисов, който ще бъде в по-силна позиция и ще се възползва от това”, поясни политологът.

Според него другият кандидат за кмет на София – Вили Лилков, е получил два подаръка - от кандидата на ПП-ДБ и от този на ГЕРБ. „От Васил Терзиев - заради миналото на неговите роднини. Лилков изглежда като човек, който стои на определени позиции. От ГЕРБ – Хекимян не е традиционен кандидат за партията и по-консервативни техни симпатизанти биха могли да припознаят в Лилков алтернатива”, поясни той.

Политологът коментира и протестите на енергетиците. Мнението му е, че Делян Пеевски от ДПС се държи като лидер на мнозинството, защото съобщава основните новини. За недоволството допълни: „Това не са най-опасните протести за властта. Опасните са тези протести, които са с антисистемен характер”, подчерта Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 2 Отговор
    И тоя го играе обективен защо забравя, че има и други играчи. Като нищо набедените за фаворити ща останат доста изненадани.
  • 2 ХАХАХА

    12 4 Отговор
    Сериозно ? Хекимян = Цачева ! Или посолствоТо вече е решило на кого да подари София?
  • 3 дрън-дрън

    4 9 Отговор
    арменеца и до балотаж няма да стигне... при една добра кампания Комитова е фаворит, защото е най-читава от всички

    Коментиран от #4

  • 4 Нц.....

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "дрън-дрън":

    Балотажа ще е Хекимян - Григорова !
  • 5 да да

    7 2 Отговор
    ама за армендюдю-Не ! А Тарзията ,да го лапа таковата....
  • 6 чичака

    10 3 Отговор
    ся, представете си че ДС Терзиев и Хекимянчо се кандидатираха за кмет на база своите качества, без парите на ДС или ГЕРБ зад гърба си. По колко процента щяха да получат? Дали щяха да изкарат поне 1 цял %???
  • 7 АЛФА КЕНТАВЪР

    14 3 Отговор
    Герб е мутро мафия

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Поредният лизач

    8 1 Отговор
    На Митромилиционерсия дирник!
  • 10 оня с коня

    2 5 Отговор
    От БСП-то казаха че ББ себил "подиграл" със избирателите на ГЕРБ,пък тоя Политолог говори за Балотаж между Кандидатите на ГЕРБ и ПП?Колкото до Лилков - да,има определено Профес. качества натрупани по естествен път от Жизнения му дългогодишен опит,но НЯМА ДОВЕРИЕТО на софиянци че ще използва Знанията си за Града,а не за Лични облаги!А е всеизвестно че колкото някой е по-вътре в Нещата и на По-висок пост - толкова повече краде защото ЗНАЕ КАК!За мен СФ си е предопределена за ГЕРБ,но това си е мое мнение все пак.

    Коментиран от #11

  • 11 ДЕТЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    ПОПИТАЙ КОНЯ

    Коментиран от #16

  • 12 Хайманян

    10 0 Отговор
    Няма да спечели
  • 13 Ангеларий

    7 0 Отговор
    А коя е Мата Хари?

    Коментиран от #22

  • 14 Тиква

    7 0 Отговор
    И този сега се появи! Закъсахте с Малката Сю - Хекимян!
  • 15 Хекимян е в състояние на афект

    6 0 Отговор
    Някаква го беше зарязала

    Коментиран от #29

  • 16 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЕТЕ":

    Съветите приемам само в Пари

    Коментиран от #19

  • 17 Нинова

    2 3 Отговор
    София е Наша!
  • 18 Дълго_Име

    5 1 Отговор
    Ганчовото Мите е като "гладна кокошка - просо сънува", защото вижда как Герберашкот донорство ще отече в софийския канал. "Голям" политолог и стратег е този Митьо-Ганчев, не иска да изпусне Герберския кокъл, кой то гризеше доскоро. Затова му се привиждат таквиз неща! Нали е "полито"-дупе, готов е за всякъкъв "анализ" само кокълът да не изпусне!
  • 19 АЛФА КЕНТАВЪР

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Колега това е СТАМАТ МАГАРЕТ,, Разкрит ГЕРБ ГЕРБЕР БОГАТАШ ХУМАТА САМО ПИТАМ АЛИ ТУРЧИНА казва се Васил и Живее в Лом на Десния Бряг на Река Лом там е кален поток Тоя Най редовно се присмива над КОЗЛОДУЙСКИЯ Никнеим
  • 20 Галя от посолствоТО

    5 2 Отговор
    Разпореждам на всички мисирки и другите лаячи да превъзнасят Хекимян и Терзиев и от сутрин до вечер да ги пращат на балотаж, все едно че няма други кандидати.
  • 21 Коментар

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    На един динозавър
  • 22 Горазд

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ангеларий":

    Къде е ритона?
  • 23 Анонимен

    1 2 Отговор
    Гербидпс играет заедно, а дали арменците са обичани от Одрин, размисъл. Тук християнството умре

    Коментиран от #28

  • 24 Бай Ганьо убива

    3 0 Отговор
    Щастливеца
  • 25 Гражданин

    6 0 Отговор
    Няма как да спечелиш с подлога! Няма собствено лице, кукла на конци!
  • 26 кекемето

    4 0 Отговор
    е дребен търговец на фъстъци,леблебия и лимонада на сергията...
  • 27 по долу

    1 0 Отговор
    почва от Бостанджият-клатен от кратуната му.....Даже плашилото-Цецко от бустана избяга.Сега намери от пазара Армандо да гони гаргите и ще свири...
  • 28 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Умрела ти е мозъчната дейност и са те взели на дистанционно управление.
  • 29 екимена

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хекимян е в състояние на афект":

    се наточил ,като шарено петле на бой на шатрата на панаира....А ,Тързията е като Терсит от Одисеята на Омир.....
  • 30 цоцолог

    0 0 Отговор
    и тоз платен гербераст се изказа....и замаза, но виждаме Ний..,затова само гледайте какво ще ви се случи на изборите - кекимяновци....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове