Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 12:51 1 237 33

Заместник-министър на енергетиката: В териториалните планове няма ангажимент за затваряне на мини и електроцентрали

  • териториални планове-
  • въглищни централи

Себестойността на електроенергията, произведена от въглища, расте заради увеличение на цените на въглеродните квоти, но същевременно електроцентралите работят надеждно, каза Красимир Ненов

Заместник-министър на енергетиката: В териториалните планове няма ангажимент за затваряне на мини и електроцентрали - 1

Териториалните планове не поемат ангажименти за затваряне нито на мини, нито на електроцентрали. Това заяви пред БНР Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката.

"Териториалните планове адресират ефектите от енергийния преход и създават възможности за нови икономически дейности и качествена алтернативна заетост", обясни той и подчерта, че след срещата на министъра на енергетиката Румен Радев с ръководствата на "Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" и синдикалните организации в двете предприятия добрата новина е, че енергийната сигурност на България е гарантирана:

"Предприети са всички мерки и от двете дружества да работят безопасно и надеждно и през предстоящия есенно-зимен период".

"В Териториалните планове е предвидено да се откриват нови работни места в индустрии, свързани с устойчиви енергийни решения, за социална подкрепа и за разнообразяване на местната икономика. Конкретни проекти в Териториалните планове не са предвидени, тъй като те са етап - планиране, а следващият етап - програмиране, който включва подготовка за насоки за провеждане на конкурси, обществени обсъждания на тези насоки, организация на публични и прозрачни процедури за избор и одобряване на проектите, предстоят и ще бъдат организирани едва след одобрение на Териториалните планове. Отговорната институция за управление на тези средства е МРРБ", обясни още Красимир Ненов.

По думите му българската електроенергийна система разчита на мощностите на тези мини и електроцентрали:

"Говорим не само за комплекса "Марица изток", но и за регионите на Перник и Кюстендил. Очакванията са за хоризонт на работа на тези мини и електроцентрали до 2038 г., съгласно препоръката във вид на Пътната карта, приета от правителството и представена в Народното събрание".

Зам.-министър Ненов посочи, че има натрупан през годините дефицит на доверие между управляващи и миньори и енергетици, но подчерта, че най-важното е, че има диалог.

"Трябва много по-активно и откровено да се комуникира, за да се навакса този дефицит. Във времето са изпращани много противоречиви сигнали, които са били в посока "светло бъдеще", а действителността хората я виждат", подчерта той.

Красимир Ненов изтъкна, че себестойността на електроенергията, произведена от въглища, расте заради увеличение на цените на въглеродните квоти, но същевременно електроцентралите работят надеждно и ефективно и имат характеристики, които са полезни и ценни за стабилната работа на енергийната система.

"В отсъствието на мощности с подобни характеристики има риск за надеждната работа на електроенергийната система. Затова е важно да останат достатъчно дълго на работа въглищните централи, дори с по-малка степен на използваемост, в определен минимален състав, докато бъдат заместени от други мощности с подобни характеристики, за да може системата да работи надеждно".

Ядрената енергетика има ключова роля за страната и за в бъдеще, изтъкна заместник-министърът на енергетиката:

"Правителството работи в такава посока - да развие на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нови ядрени мощности, които да бъдат изградени и към 2035 г. да влезе нов ядрен блок с нетна мощност поне 1 GW (Гигават) и няколко години по-късно още 1 GW. Площадката в "Белене" остава ядрена площадка, независимо дали оборудването, което се намира там, бъде продадено на Украйна. България може да планира нови ядрени мощности в бъдещ момент. Но приоритет е развитие на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 5 Отговор
    И в договорът за членство в ЕС ли нямаше предвидено да се откажем от валутата си?
  • 2 Майна

    24 6 Отговор
    Не им вярвайте..
    Обръщат плочата..
    Наясно са , че няма после кой да им търси сметка за лъжата..
    О ставка!
  • 3 Българка

    10 27 Отговор
    Мини и въглищни ТЕЦ-ове ще затворят по икономически причини, а не по политичиски. Исканията на протестиращите са подклаждани от политици, които искат да свалят редовното правителство и енергийни олигарски, някои от списъците Магнитски, които искат на гърба на данъкоплатците, дори на работниците си, още забогатяване

    Коментиран от #7, #8, #9, #12

  • 4 Българин

    24 6 Отговор
    Подарихте реакторите на АЕЦ Белене на укрите, но хубавото е, че ще се отвори място за нов лагер "Белене" където националните предатели ще си изкарате старините!
  • 5 да де

    22 5 Отговор
    Въглеводородните квоти са една от най-голямите измами. Под предлог за спасяване на климата група измамници забогатяха като крезове, а в същото време само едно смешно изригване на вулкан наваксва всичко та и отгора.
  • 6 Гиди маймун мръсен

    22 2 Отговор
    Няма в прав текст сигурно, но има ангажимент за намаляване на емисиите - познайте откъде само м огат да се намалят.... и не, не е от кравите щото ги нямаме
  • 7 Европейца

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Оф, пак се пльосна с поредното некомпетентно изказване. Как пък всички разбирате от икономика беее. Айде да ви видим икономическите анализи, че ще фалират... и не започвай с държавните помощи, защото те са нещо като ланшния сняг - никой не го е виждал ама знаем че го е имало
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами

    8 14 Отговор
    Подържането на въглищните централи не е никакво решение, а само отлагане на проблема. Всяко забавяне просто прави нещата по-трудни болезнени и на още по-висока цена. Просто политиците си подхвърлят горещия картоф единни на други вече години с надеждата друг да се оправя с него. За тях това е болезнен въпрос защото тази индустрия е загиваща и трябва да бъде затворена неизбежно, но това е свързано със неминуеми социални сътресения от които те бягат всячески. От това бягство страдаме всички, защото при нас енергиен преход не се случва нашета енергетика стои на едно и също ниво и става се по-неефективна и неконкурентно способна. След няколко години цената на ел. енергия произведена от въглища заради въглеродните емисии вече ще е така, че релно тя ще бъде неизползваема на фона на цената на тази от ВЕИ която ще става се по-масова и достъпна. Тогава ние какво ще правим с нерентабилната си енергетика? Пак ще дотираме предприятия работещи на загуба само за да работят ли?

    Коментиран от #14, #16, #18

  • 11 Нищоправеца

    14 3 Отговор
    Абе всички се изреждат да казват какво няма в тези планове, обаче никой тупан не казва аджеба какво има в тях. И как така никой не ги е виждал - нали в ЕС всички е прозрачно и няма тайни, още повече по темата за "зеления преход", когато ужким е консенсусна за всички(когато им утърва де)
  • 12 Любопитен

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Шиши обеща ли ти някоя стотинка от трита милиарда, които фирмите му ще вземат от ЕС или го правиш за потупване по рамото?
  • 13 да де

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Без коментар":

    За да го разбере трябва да има нещо между ушите когато е само инертен газ не става.
  • 14 Европейца

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Бля бля. Някаква конкретика? Цифри? Доказателства? По-нататък викаш, евентуално... Много ясно,че като се надуват изкуствено "емисиите" всяка година всичко ще стане неизгодно освен собствеността на "правилните" хора

    Коментиран от #17

  • 15 тц тц

    14 2 Отговор
    Някой ще ги покаже ли тези териториалните планове или и те са секретни като имената на фирмите, които ще се облажат с милиардите от Брюксел?
  • 16 Хахаха

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Затова ли Германия тази година си отвори всичките 36 ТЕЦ-а, които до 2022г. бяха затворени:) Сигурно Путин ги е накарал:)

    Коментиран от #20

  • 17 Ами

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Европейца":

    Дали е само заради емисиите може да се спори, но няма никакъв смисъл. Емисии има и ще има, защото международната политическа реалност е такава, че те ще се прилагат тепърва и ще стават все по- скъпи. Това е реалността, която не може да бъде променена от никой, по-никакъв начин, колкото и голям популист да е.
    Факт е, че електроенергията произведена о ТЕЦ е напълно неконкурентна вече и това производство се подържа изкуствено за което всички останали хора плащат безсмислено.

    Коментиран от #19

  • 18 Реалност

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Дори и окончателно да си затрием селското стопанство и всичката обработваема земя да покрием с панели ВЕИ никога няма и да доближи производството на ел.енергия на ТЕЦ...само не те знам какво ще ядеш тогава, защото и скакалци няма да има.

    Коментиран от #23

  • 19 Така де

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ами":

    ама си затрихме и конкурентния АЕЦ Белене:)))

    Коментиран от #21

  • 20 Ами

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Разбира се, че ще отворят времено последно затворените си мощности от собствени ресурси за да заместят руския газ. Но те са затворени точно поради заместването им с зелена енергия и отново ще бъдат затворени с нарастването на създадените мощностите за генериране на зелена енергия.
  • 21 Ами

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Така де":

    Какъв АЕЦ? В Белене няма АЕЦ, а само един корупционен гьол захранващ финансово кремълските енергийни лобисти.
  • 22 защо

    7 1 Отговор
    лъжа след лъжа - те го гласуваха - сега казват не е вярно а е гласувано вече
  • 23 Да, бе да

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Реалност":

    Всички инсталирани електропроизводствени мощности които не са ВЕИ в България са около 9 000 MW.Ако прием, че тези мощности работят на 100% целогодишно, което разбира се не е така те биха генерирали електроенергия 78 840GWh. За може да бъде генерирана толкова електроенергия средногодишно при нашите климатични условия изцяло само от фотоволтаици са необходими около 320 km2 фотоволтаици. Площта на България е около 110 000 km2 така, че изобщо не е необходимо цялата да се покрие с фотоволтаици за да се генерира достатъчно електроенергия за заместване на дори на всички налични мощност само с фотоволтаици е необходимо да се покрие под 0.29% от територията на страната. Обработваемата земеделска земя в България в момента е около 33 186 km2 дори да прием, че всичките 320 km2 фотоволтаици се изградят само върху използваема земеделска земя което далеч не е така пак се оказва, че заетата от това и загубена земеделска земя, че бъде около 0.96% от всичката такава. Тоест това със загубената земя е повече от несъстоятелно и изцяло пропагандно твърдение.
  • 24 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Нищо няма да се затваря !! Само ще преустановят работа някои-други източници на електрика. Много сажди и много пушек влизат в очите на Брюкселските законотворци. Не могат да виждат светлото бъдеще !?
    Цената на елекроенергията ще стане като тая в Дания – нали за това бе статията за горките датчани , как изнемогват при такива цени !? Те се справят някакси – и ние ще устискаме . Къде ще ходим : от север - гората, от юг реката – от изток морето , от запад / преди бе ТеКеЗеТо/ сега е НОИ-то. Нема лабаво - рече някой си .......
  • 25 ежко

    7 2 Отговор
    Ахде стига глупости!Няма ,няма ама таксата за CO2 гони 80 еврака.Ми направете я 120 и тогава тецовете ще ви плащат да произвеждат ток.Как се прави нещо евтино - неефективно.Или му вдигаш данъците или го караш да плаща квоти.Така се криви пазара -с финес!

    Коментиран от #26

  • 26 Обаче

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "ежко":

    И без емисии себестойността на електроенергията произведена от ТЕЦ вече е по-висока от тази произведена от фотоволтаични панели. А с емисиите място за сравнение изобщо няма, а емисиите ще поскъсват прогресивно още много. Да продължава се подържат неконкурентното производство от ТЕЦ е безумие и икономическо самоубийство за страната ни.
  • 27 Матей преображенски

    3 4 Отговор
    НИМА?А какви са тия териториални планове,някакви хитрини и тука има тука нема,някакви лукавщини?Министрите се мислят ,че миньорите и енергетиците не вдяват за какво иде реч,че просто така ще им издърпат черджето изпод краката и ще ги оставят гладни на улицата?Тоя път ще загазят и работата не е на майтап,с подлъгване чрез подхвърляне на пари не става,как се залъгва толкова народ.Ти си глей майтапа като се съберат накрая в София и няма да е с трактори,а с решителност и ще пада правителство,много им се събра за 34г.

    Коментиран от #28

  • 28 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Матей преображенски":

    Не може и не трябва заради интересите на няколко десетки хиляди заети в един държавен неефективен гигант свикнали да не работят и да вземат високи заплати въпреки неефективността на производството и управлението на дружеството, да продължават да плащат няколко милиона други. Трябва да се защити интереса на мнозинството, а не на заинтересованото и ревящо малцинство.
    Нека не забравят, че много лесно може да има и контра протест искащ закриването на не фиктивните ТЕЦ и спиране на непосилното поскъпване на електроенергията за бизнеса заради изкуственото подържане на производството от ТЕЦ
  • 29 Никой

    0 1 Отговор
    Борисов и Пеевски са шеф готвачите на шоуто реалити с енергетици - миньори, за ужас на Киро и неговите фенове ,които сънуваха,че уж управляват кораба. Борисов и Пеевски определят програмата, те оценяват министрите ,които търчат насам, натам ,за подправки и се чудят как да се подмажат ,не на работниците а на шефовете им. Политическото бъдеще на ППДБ вече зависи от тандема Борисов - Пеевски. Не знам тези мишоци от ППДБ не осъзнават ли ,че политическото им бъдеще хич не е вече в розово. Защото Борисов има ясна цел да комрометира партията на Киро и Асен да не бъдат вече фактор в българската политика, ДБ ще ги прикотка,както съсипа Реформаторския блок. Собственика на ГЕРБ има двама много силни съюзници в съсипването на ПП -Делян Пеевски и пРезидента Румен Радев. Те вървят по различни пътища,но към една и съща цел. пРезидента по линия на Кремъл- Пеевски да свали доверието към ПП. Затова тандема клати лодката на това правителство и когато му дойде времето ще го потопи.
  • 30 МИНЬОРИИИ , ПРЕЦАКАТ ЛИ ВИ СЕГА

    2 1 Отговор
    ОТИВАТЕ НА КИНО , ЛЪЖАТ ВИ ПО НАЙ - НАГЛИЯ НАЧИН - ЩЕ ПОДКУПЯТ ВСИЧКИТЕ ВИ ВОДАЧИ , АКО НЕ СА ГИ ПОДКУПИЛИ ДОСЕГА ! ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ЗАТОВА ДНЕС - ДА ИЗЛЪЖЕ И ОГРАБИ БЪЛГАРИЯ !
  • 31 КУПУВАМЕ ,,СТРАЙКЪРИ" А СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ

    3 1 Отговор
    ЗА ,,ПЛАТЕНАТА" МЕДИЦИНА ! ЗАТВОР ЗА ТОВА И ПРЕДИШНИТЕ ПРЕДАТЕЛСКИ И КРАДЯЩИ ПРАВИТЕЛСТВА И НС
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 123

    2 1 Отговор
    Лъжи лъжи лъжи и само лъжи .Никой не ви вярва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове