Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 15:41 6 343 45

Делян Добрев: От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл", въобще не трябваше да я искаме

  • дерогация-
  • батерии-
  • региони в растеж

Средствата, които са за "Региони в преход", трябва да се харчат на базата на това колко и колко добре платени работни места ще разкрият, каза депутатът

Делян Добрев: От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл", въобще не трябваше да я искаме - 1

Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Той и изтъкна, че правителството на Кирил Петков при провеждането на преговорите за Плана за справедлив преход се е съгласило да се намалят въглеродните емисии с 40%, на база 2019 г.:

"Нашата информация, че Асен Василев е бил там еднолично и без да има позиция на държавата, се е съгласил да се включи този текст. Всичките ни проблеми идват от две изречения на 113-а страница. Само с две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това. Пише да се намалят въглеродните емисии с 40% в сравнение с 2019 г., а това е година, когато ТЕЦ-овете са работили малко. Да намалиш емисиите на половина, означава тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината. Как ще оцелеят мините и ТЕЦ-овете, ако работят 3 месеца в годината, а плащат заплати за 12 месеца. ... Промените в Плана за справедлив преход бяха две - едната беше тази, а другата беше батериите. Ние още тогава казахме, че според нас това е била някаква разменна монета - ние да се съгласим да си затворим въглищните централи, ако ни отпуснат пари за батерии. Най-жалкото е, че тази седмица стана ясно, че и батерии няма да има поради други причини. Хем няма да има батерии, хем няма да има и ТЕЦ-ове".

По думите на депутата от ГЕРБ "правителството се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места":

"В списъка, който изтече тази седмица, са крайно съмнителни фирми, регистрирани в Люксембург и къде ли не още, на които никой не знае кои са собствениците. Този списък беше грижливо крит в продължение на месеци. Ние го видяхме, когато погледнахме докладната за Министерския съвет, знаете, че това беше точка за МС в сряда, който те отложиха. Управляващите не отричат, че го има този списък, а казаха, че е станала грешка. ... Този списък си остана в Плана, те изпратиха Плана със списъка".

Добрев подчерта, че средствата, които са за "Региони в преход", трябва да се харчат на базата на това колко и колко добре платени работни места ще разкрият:

"Ние ще настояваме да има прозрачна процедура и основният критерий да е фирмите, които разкрият най-много и на-добре платени работни места, те да получат пари".

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание коментира и отпадането на дерогацията за руски петрол от 1 октомври 2024 г.:

"От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл". С удължаването на дерогацията за руския петрол с още една година единственото, което правим, е да финансираме режима на Путин. Тази дерогация не ни трябваше".

"Лукойл" не е внесъл 1 стотинка във Фонда, въпреки че законът е в сила от 24 януари, посочи Делян Добрев и попита защо няколко правителства поред не изпълняват този закон.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    54 12 Отговор
    ли не е арестуван тоя наглец граблив ?

    Коментиран от #6

  • 2 гост

    48 8 Отговор
    А добрутро !! Ама преди една година друго плещехте , включително и гербаджиите !!
  • 3 Българин

    52 12 Отговор
    Ква дерогация ве? Май не усещате ветеро у европата? Скоро санкции нема да има тоя за дерогации пелтечи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Палети

    38 11 Отговор
    Този е за затвора но Кой кой да го съди...
  • 6 гост

    25 31 Отговор

    До коментар #1 от "Още":

    Мноооого преди него трябваше да са арестувани Р.Овч. и Р. Петков , а още преди тях Първанов и летчика !! Ама като гледам не са и няма да бъдат !! Не че си умирам за тъпия хасковски каун , ама е много назад в списъка !!

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българка

    17 29 Отговор
    Според мен НАП и ДАНС спешно трябва да влязат на ревизии и проверки в руската рафинерия. Запор на сметките им ,докато не си платят авансово данък свръхпечалба от държавната дерогация и да се регулира крайната им цена от държавата чрез златната акция и поемане на оперативно управление

    Коментиран от #11, #25, #31, #45

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хммммм

    12 3 Отговор
    Най-мъдрото заключение в случая е:
    Да имам втория акъл на българина...
  • 13 Ватмана

    28 4 Отговор
    Тоа пак са наведе ма нема кандидати
  • 14 гого

    31 6 Отговор
    този същия преди да станат семейство с дб и пп всеки ден беше по студия и казваше как заради пп цената бна горивото е с лев по скъпо сега като са семейство друга песен пеее делянка
  • 15 Българка

    28 7 Отговор
    Толкова ми липсваше мамин Делянчо със словоблудството и лъжите си. Значи разбирам, че ГЕРБ и Делян са за държавни/ наши помощи за въглищни ТЕЦ-ове. Т.е. данъкоплатците да плащаме веднъж помощи, втори път сме длъжни да изкупим прескъпата енергия и като резултат да бъдем тровени от мръсните парникови емисии. Та не разбирам кое е положителното в работата на ТЕЦ-ве убийци. Например нещо за Ковачки........

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ватмана

    7 4 Отговор
    Свобода на словото но не и когато пишеш истини особено разобличаващи
  • 18 Механик

    23 2 Отговор
    "Делян Добрев: От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл", въобще не трябваше да я искаме"
    Ми що я искахте бе? Що се напъвате да сте по-католици от папата?
    Когато човек е прост, това е за цял живот и много му личи.
    Когато си прост, е като когато си умрял- нищо не усещаш. а другите страдат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ханку брат

    12 6 Отговор
    Тая драка е като Нинова. За всичко и за всички е против.
  • 21 гого

    10 7 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    трола на факти с различни мнения като джендърите
  • 22 тук е до десето колено..

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Лапаньие..а още по назад-костов и мистър10% ал.бож..не можахме да уцелиме на политици,дека по малко да пипат с лъжичката-ама да има и за ората..а то веднага- с големио черпак.

    Коментиран от #26

  • 23 Механик

    7 9 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ок. Тук "ватнишката яма" диктуа цените 9според теб).
    Я кажи как са цените в неВАТНИШКА европа, умнико? Да не би да са по ниски от тук?
    Ей, много са ви червиви уста! Ама мозъците ви никакви ги няма. Толкова сте ми лесни, че чак не ми правите кеф.

    Коментиран от #41

  • 24 Какъв наглец!

    27 3 Отговор
    Този крадец, заедно с Теменушка отдавна трябваше да са при Бай Ставри!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    10 13 Отговор

    До коментар #22 от "тук е до десето колено..":

    Единственото което " не можахме да уцелим" е политици които НЕ СА кремълски подлоги !! И не поставят Кремъл над България и руските интереси над българските !! Само това да стане и България. най-- после ще може да диша !! А " народа " дето чака държавата да го дондурка явно още не е вденал , че комунизма умря ! Напълно и окончателно , дори в Китай !! И че за да получиш ти един лев от държавата означава тя да го вземе от някой друг , защото тя други пари няма !! Така че държавата нищо не ти е длъжна и нищо не трябва да ти дава , единственото което ще получиш е това дето сам си заслужиш !! Ако можеш и ако някой е съгласен да даде един лев за това което можеш !!

    Коментиран от #37

  • 27 Българин

    5 1 Отговор
    Искаме интервюта от Библиотекарския институт. От професори и доценти .
  • 28 Буквоядец

    17 1 Отговор
    Много е удобно да си в управлението и да играеш опозиция. Той лично какво направи за да не е това положението? Къде са неговите отхвърлени предложения? Да не стане ,като с отказа на шефа му от имунитет! Аман от демагогия. Нали са парламентарната сила 1. Защо допускат такива действия на Асен Василев? Защо не казва,че тецовете могат да бъдат заменени с АЕЦ. Тези централи също дават работа и работни места.Само,че не в неговия избирателен район.Защо не каже кой ток е по- евтин този на мариците или на АЕЦ?Има и още много въпроси.
  • 29 Сатана Z

    16 2 Отговор
    Това нещо от Хасково не трябва ли да дава показания пред прокурор?

    Коментиран от #32

  • 30 тоя един така,

    8 1 Отговор
    на другия иначе.
    Току каже нещо разумно, на другия ден, на друга тема, току виж обърне палачинката и си плюе в устата.
  • 31 УЙКО-КАЛЕКО

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    НАП И ДАНС ДА ВЛЕЗНАТ НА ПРОВЕРКА В РАФИНЕРИТА СПОРЕД ВАС.И са влезнат нищо няма да намерят тук зашото парите които изкарва рафинерията са в Швейцария Българке рафинерията работи на ИШЛЕМЕ,АКО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ТАЗИ ДУМА ПОПИТАЙ ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ.
  • 32 Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #29 от "Сатана Z":

    Хайде първо Румен Решетников , Р.Овч. , Копейкин и Нинова да дадат показания!
  • 33 Делянчо мамин

    11 2 Отговор
    Накрая случайно родителите на шефа на енергийната комосия се оказват по-състоятелни с няколко милиона всяка година именно през "услуги" за замърсяващите ТЕЦ на Ковачки. Случайно. Човека отговорен и обслужващ от 10 години Ковачки и мръсните му Тецове иска оставки. Виж ти.
  • 34 бай Иван

    13 1 Отговор
    "Делян Добрев: От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл", въобще не трябваше да я искаме"

    Не ,че не трябваше да я искаме, а някой трябваше да контролира цените във връзка с дерогацията на Лукойл . Това са различни неща . Ако имаше контрол или цените нямаше да са такива или щяха да влизат по -големи данъци в хазната. Като има свръх печалба ще се измисли механизъм да се прибира и държавата да печели или да ги принуди с икономически механизми да нямат интерес да държат високи цени. И все пак сме в пазарна икономика.
  • 35 Уса

    11 2 Отговор
    Тецовете са отживелица и бавно си отиват.Проблема е,че политиците постоянно искат техни хора да въртят бизнеса и далаверите с милиардите.30 години прогреса е на хартия,като ф16 беше капака.С тези политици още 100 години ще дълбаем дъното,защото техните наследници са на опашката да стават "звезди"
  • 36 Русенец

    7 1 Отговор
    Този праг не е сложен за доброто на екологията, а за да ни накарат да плащаме глоби. Наясно са, че не можем да покрием изискванията. Просто си измислят причина за какво още да ни дерат.
  • 37 Русенец

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Тогава, защо плащаш данъци? За да храниш безполезни политици ли? Ти, даваш на държавата пари/данъци, а държавата насреща ти осигурява пътища, образование, здравни грижи, инфраструктура, чист въздух, екология, възможност за реализация и перспектива. Държавата е длъжна да защитава интересите на нацията си, пред външните структури. У нас, държавата защитава чуждите интереси, за твоя сметка

    Коментиран от #39

  • 38 Когато си тъп, то е за винаги

    11 1 Отговор
    Делянка, като сте глупави така става! Вземете едно решение да не вършите НИЩО и да си получавате парите, и бонуси даже си раздавайте. Само не работете, не правете нищо!!! Иначе не можем да ви насмогнем! Нали мамин златен
  • 39 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Пак бъркаш понятия , ама то е нормално за вчерашни комуняги !! Пътища , инфраструктура , образование и здравни грижи са ОБЩЕСТВЕНИ НЕЩА , а не лични и се осигуряват на БАЗОВО ниво , а не на който както му се ще !! В цял свят доброто образование и най- добрите здравни грижи са платени и така ще бъде и даже ще се повишава !! Държавата е длъжна да осигури по улиците да не се стреля и да се коли , а какви доходи и какъв стандарт на живот ще имаш си зависи само от теб и никой не е длъжен да те дондурка !! Ако си с две леви ръце и те бива само да плюеш пред компютъра ще си не по- различен от ромите дето стават само да копаят срещу минимална заплата и даже я заслужават десет пъти повече , щото това дето " вършиш" е хиляда пъти по- добре да го няма !! И преживейте най- после , че не сте от тия дето стават за нещо , щото иначе нямаше да мрънкате тука , а щяхте да си гледате бизнеса и живота !!
  • 40 Д Добрев

    6 1 Отговор
    От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл", въобще не трябваше да я искаме......
    Ами време беше да го разберете. Вие сте на власт - променете го 💪
    Никой не е по-голям от България 💪
  • 41 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    Както написах и естествено ме изтриха , преди 10 години 2012-2013 без война и без дерогации руския петрол беше 120 и даже 140 долара за 4-5 месеца , а бензина си беше 2,10- 2,20 при същите данъци и акцизи !! Сега при 60 долара петрол по закон , щото Лукойл НЯМА право да внася на по- висока цена , бензина ти е 3 лева !! Е кой пише цените и защо ?? Въпрос НЕ за русолюбци. , щото за тях и 30 лева е добре , ако е от любимата матушка !! А иначе в не ватнишката яма цените са ПО- НИСКИ от България на едро и ако са по 4 лева и нагоре , това е с ДВОЙНО И ТРОЙНО ПО-ВИСОКО ДАНЪЦИ И АКЦИЗИ !! Айде да вземем складовете на Лукойл и да ги дадем на румънските и гръцките рафинерии да видим какви цени ще дадат , като толкова сте сигурни във ватниците ?? !!

    Коментиран от #43

  • 42 КИРО ЖЪРТЪ

    4 1 Отговор
    ДОБРЕВ - ЛЕВЧЕТО, ПАК СЕ
    ОЖЪЛТЯВИ. ГАЩИТЕ, АМИ
    НАЛИ. ТОЧНО. ТИ. ПОДПИСА
    ТИЯ. УСЛОВИЯ. ЗА. ЕНЕРГЕТИКАТА. КАТО. МОНИСТЪР. БЕ. КАУН.ОТ. 1
    ГОДИНА. РЕВЕШ. АСЕН ВАСИЛЕВ
    ВИНОВЕН , НА. КАЛПАВ
    ПЛЕТКАТА. МУ. ПРЕЧИ .А. КАТО
    ОКРАДЕ. ОБЩИНАТА. В. ХАСКОВО. БАРАБАР. С. РОДАТА
    ХУБАВО. ТИ. БЕШЕ , АМА ТЕ
    РАЗБРАХА. И. ВИ. БИХА. ШУТА.
    А. ФИРМИТЕ. ТИ. ЗА. ВЕИТА
    ЩО. МЪЛЧИШ. ЗА. ТЯХ .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Родолюбец

    0 0 Отговор
    Абе нещастник,не се ли усещаш колко си тъп.Всичко което до сега си казал за енергетика и пазарите,напълно се опроверга,и се видя колко си вещ в тези браншове на икономиката.Явно от идеите на един заклет русофоб,нищо добро не се случва за българите,и за българския бизнес.
  • 45 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    ДАНС първо да се захване с този,който представлява държавата като собственик на златната акция.Този човек е там само заради тлъстата заплата,или да си върши работата като защитник на държавата,и нейните интереси.И най-сетне проверете чия собственост е Лукойл,и спрете с тая Русия.Проверете и кой е виновника за ръста на цените на горивата по бензиностанциите,дали Лукойл,или някой друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове