Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 22:26 6 725 40

Неприятно! СУ "Св. Климент Охридски" чества своята 135 годишнина пред полупразната зала "България"

  • зала българия-
  • празна-
  • годишнина-
  • су св. климент охридски“

От 1087 места в залата, на поканата на ректора на най-старото висше учебно заведение у нас са се отзовали едва 150-160 души! Между тях - няколко посланика,  които с учудване се обръщаха, за да видят празната зала, 5-6 ректори, между които на Химико-технологичния университет,  на УниБИТ, на Лесотехническия вуз, двама-трима директори на институти от БАН, председателят на Конституционния съд г-жа Панова, десетина студенти, двадесетина преподаватели и още толкова гости

Неприятно! СУ "Св. Климент Охридски" чества  своята 135 годишнина пред полупразната зала "България" - 1
Снимка: Епицентър

Пред полупразната зала "България" премина кулминацията на тържественото честване на 135-та годишнина от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски", видя репортер на "Епицентър. бг".

На предварително изпратените покани пишеше: В 18.00 часа на 3.10.2023 г. в зала „България“ ще се състои тържествено честване на 135-та годишнина от създаването на Софийския университет и концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров.
След края на концерта ви каним на чаша вино в Университетската ботническа градина (ул. „Московска“ 49), следваше подписа на ректора на СУ проф. Атанас Герджиков.

Тъжната констатация, която направи репортер на Епицентър.бг, че от 1087 места в залата, на поканата на ректора на най-старото висше учебно заведение у нас са се отзовали едва 150-160 души!

Между тях - няколко посланика, които с учудване се обръщаха, за да видят празната зала, 5-6 ректори, между които на Химико-технологичния университет, на УниБИТ, на Лесотехническия вуз, двама-трима директори на институти от БАН, председателят на Конституционния съд г-жа Панова, десетина студенти, двадесетина преподаватели и още толкова гости.

Държавното ръководство се отчете с присъствието единствено на вицепрезидента Илияна Йотова, която след словото на проф. Герджиков, произнесе няколко приветствени думи пред... множеството празни столове.

От залата отсъстваха премиерът-академик, министърът на образованието, министърът на културата.

Събитието завърши с великолепни изпълнения на артистите от ансамбъл "Софийски солисти", които се раздадоха макар и пред липсваща публика.

Началото на тържеството започна с филм за СУ, подготвен от студентската телевизия.
Тържеството беше толкова тъжно и нелепо, че операторът на БНТ, който трябваше да заснеме репортажа, избягваше общите планове, за да не видят зрителите позора с пълното незачитане на тържеството на СУ "Св. Климент Охридски", дал на България едни от най-светлите и умове.

Припомняме - Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 г., когато само 15% от българите са били грамотни, със седем преподаватели, възпитаници и доктори на престижни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж.

Това става възможно благодарение на дарителите Христо и Евлоги Георгиеви, които даряват място от 10 200 квадратни метра в София и 6800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на висшето училище.
Почетни доктори са личности на СУ са: Иван Вазов, Никола Тесла, Фредерик и Ирен Жолио-Кюри, Дмитрий Лихачов, Умберто Еко, Пол Рикьор, Жак Дерида, патриарх Неофит, политици, като Хелмут Кол и Михаил Горбачов, и няколко нобелови лауреати.
Университетът предлага образование в 120 специалности в образователно-квалификационните степени “бакалавър” и “магистър” след средно образование, и в над 400 магистърски програми


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    48 3 Отговор
    Друсат кючеци в някоя квартална кръчма, съвременни ценности на днешните студенти! Как пък няма да дойдат на годишнината?!

    Коментиран от #13

  • 2 хайрединов

    14 1 Отговор
    ама мойта песен ви хареса нали, кръглолики столичани с плитки и клинчета
  • 3 Сксксл

    40 3 Отговор
    Нечуван срам.
    Скрийте тази “новина”… пак станахме за смях.
    Позор!!!!
    Важно опашките пред чалготеките да се вият до Витоша… тъжно празненство.

    Коментиран от #8

  • 4 ХИСТОРИ ЧЕНЪЛ☝

    13 1 Отговор
    МИ ЧИ ТЕ
    СТУДЕНТИТЕ СА СИ В КВАРТИРАТА
    И СЕ ГОТВЯТ ЗА ЛЕКЦИИ,МАЙ...
    НА БЕЗАЛКОХОЛНИ КУПНИ НА..8.12.....
  • 5 Бизнес за стотинки

    34 1 Отговор
    Проблема започва от богатството на езика,семейството, държавната политика, контрола над социално инженерните програми използвани над обикновения човек и достигаме до борбата за разпарчетосване - разграбване на държавни функции от НПО за да бъдат превърнати в бизнес... Образованието в българия се превърна в бизнес с лошо качество и няма как да е друго при наличния човешки ресурс...
  • 6 Така де

    32 1 Отговор
    Явно много лоша организация от страна на ръководството на ректората!
  • 7 Срамота

    50 1 Отговор
    И това , ако не е доказателство за тоталния разпад на България като нация, не знам кое е.
  • 8 Без спор

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сксксл":

    Полупразна ли? Че тя залата си е празна! Там са само иб рикчиите и ме керетата гер бави, про дажната и гъ золизна из мет, посред ствените псевдо учени!
  • 9 А да питам

    20 7 Отговор
    полупразната зала "България" не е ли сега "Америка за България" а ?
  • 10 Марков

    19 1 Отговор
    За сведение на четящите тази статия:
    Братя Георгиеви правят това дарение за откриване на висше техническо училище. И тогава е имало борби, в следствие на което е организирана техническа структура, чийто наследник е сегашния софийски университет. Разбира се, този жест на двамата братя остава във вековете.
  • 11 Ами

    30 0 Отговор
    Трябвало да поканят Азис ,Галена Галин и др щеше да е пълно
  • 12 Новичок

    12 3 Отговор
    Хубава работа ама "Българска" Пфу...
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    така е Приятел33 Години вече Погубена БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Недялко М. Цанев

    12 0 Отговор
    Организаторите не са си свършили добре работата. Това е всичко, не бързайте да правите някакви необмислени обобщения и изводи. Тези, които си навестяват всяка нощ чалгарниците, не са потенциалните гости на такива събития. А и не им е мястото там. Не им приписвайте неприсъщи за тях загриженост и чувство за принадлежност към общността на културата и просвещението...
    Обяснението е съвсем просто и в друга посока: лоша организация, никаква връзка с обществеността, несъобразяване с особеностите на такива юбилейни тържества. Да бяха изпратили по една покана на хората, дори и по ел. поща.

    Коментиран от #16

  • 16 КАТО ЗНАЕ Е КВИ ПРОФЕСОРИ

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Недялко М. Цанев":

    СА ЦАНЯТ ТАМ И ИЗЯВИТЕ ИМ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПИОНКИ ЯСНО СТАВА ДИРЕДЖЕТО ЗАЩО Е ДО ТУК....
  • 17 Количеството

    2 1 Отговор
    не означава качество!
    Разбирайте го, както намерите за добре.
  • 18 Перо

    13 3 Отговор
    От най-реномирания ВУЗ в БГ, заемащо място сред първите десетки университети в света, сега джендърията превърна ВУЗ-а, в соросистко сборище, извън всякакви класации, произвеждащо професори на конвейр и бълващо полуграмотни висшисти! Само тези от конвейра са присъствали!
  • 19 Каунь

    7 2 Отговор
    Га произвеждаш паразити неграмотни с платени дипломи резултата е на лице. Висшето имаше стойност преди 1990 при Тато.
  • 20 Стефан

    7 3 Отговор
    Софийският университет отдавна не е това, което беше. Мизерия и нищета. Изгониха читавите, останаха комунистите. Ниски заплати, по- ниски от продавачка в супермаркета. В България държавата пари за наука не дава

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Ами то

    6 2 Отговор
    Образование вече нямаме. Като виждаме разните му мекотели професори,доценти и т.н как са полегнали едни на запад други на изток как ще възпитават будни,независими ,родолюбиви българи??!? Ами няма да стане
  • 22 Тумбев

    12 0 Отговор
    И "академик" Денков е от университета, но нищо не прави за повишаване на социалния статус на учените в България Срам!

    Коментиран от #32

  • 23 Бивш студент

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Стефан":

    Хаиде пак комунистите и Путин са виновни! По татово време за едно място в унивеситета се бореха по десетина кандидат студенти, а сега с мъка се запълват отпуснатите места. А и структурата на производството у нас е на колониална държава - изискват се изпълнитилни кадри с ниска квалификация и съответно ниско заплащане. Погледнете самозваните енергиини експерти по телевизията - бъркат мегават с мегаватчас и повтарят само спуснати отвън опорки за енергииното бъдеще на България.
  • 24 Интересно

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Стефан":

    Ти на такива като Денков комунисти ли им каваш!

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Чалгев

    9 0 Отговор
    В България наука няма. Чалга, кръчмарщинa, простащина. Бай Ганьо победи Алеко
  • 26 Стефан

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Интересно":

    Действията са му като на комунист- уреди себе си, а колегите му са на трохи

    Коментиран от #27

  • 27 Аха

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Стефан":

    Щото демократите бе уреждат цялата си фамилия!!айде стига с тия клишета комунист....то такива честни и отдадени на народа едва ли е имало.тия сега са евроатлантици...продажни
  • 28 Академик е съветско звание

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Интересно":

    Само у нас и в Русия има титла акaдемик
  • 29 Академик Балевски

    8 0 Отговор
    Науката е във фалит, никой професор няма интерес да работи, освен aко не е ректор. С 2000 лв на месец наука не се прави
  • 30 Луд

    7 0 Отговор
    Вместо проф. Пламен Джуров ако имаше чалга певица щеше да е пълно. А ако имаше и кебапче с питка , от вън щеше да е фрашкано като на протест на енергетиците. Това е БГ днес факт и реалност.
  • 31 Шоек за всички няма да има вече

    4 0 Отговор
    Тва ви очаква ,това ,което виждате ,ще мине и по училища и детски градини от българския етнос -празно ,празни зали,празни училища,градини ,празни човечета.Живите ще завиждат на мъртвите,това ще е в България.
  • 32 Преподавател

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тумбев":

    След 5-6 години и преподаватели няма да има
  • 33 Тиквето🎃

    3 2 Отговор
    Само Аз препълвам зали ! Щото съм прост и вие също ! За това се разбираме.
  • 34 Терминал 2

    5 0 Отговор
    Към Терминал 2, не към СУ. Това е тенденцията
  • 35 Станчев

    7 0 Отговор
    Държавата оценява повече един милиционер или даскал, отколкото професор

    Коментиран от #39

  • 36 Михаил Петров

    3 0 Отговор
    Интересно, защо преподавателите не протестират срещу мизерията?
  • 37 Брюксел

    3 0 Отговор
    Ето защо България е на дъното на Европа
  • 38 Коментар

    5 0 Отговор
    Медицинският факултет на СУ се ръководи от кокаино зависим трафикант на органи и убиец на деца

    Коментиран от #40

  • 39 Илия

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Станчев":

    Ако съм на мястото на преподавателите, изобщо няма да работя
  • 40 Личев

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Коментар":

    Той, ако не бе такъв, нямаше да е декан.В България наука няма, има нищета, безпаричие и празнословие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол