Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 09:32 2 929 55

Ревизоро: Депутатите успяха да излъжат миньорите качествено. Бавна смърт очаква въглищните централи

  • емил димитров-ревизоро-
  • депутати-
  • миньори-
  • лъжа-
  • въглищни централи

Споразумението на управляващите с миньорите е поредна лъжа към работещите в сектора, че властта може да се разбере с тях. Ще има сериозен удар върху България да получи средствата от Европейската комисия по Плана за възстановяване, посочи :Мартин Владимиров

Ревизоро: Депутатите успяха да излъжат миньорите качествено. Бавна смърт очаква въглищните централи - 1
Снимка: БГНЕС

Нито едно от нещата, които миньорите искаха, не се случиха. Депутатите успяха да излъжат миньорите качествено, разбити са помежду си и оттам нататък темата за въглищните централи ще бъде затворена. Това мнение изрази бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро пред bTV.

По мнението му бавна смърт очаква въглищните централи и миньорите. Ако закрием мощностите на въглищните централи, ще трябва да внасяме ток от чужбина, а цената ще бъде много по-висока, смята Ревизоро. Като започнем да плащаме скъпия ток от чужбина, тогава ще видим какво ще се случи, каза Емил-Димитров-Ревизоро, който очаква КЕВР да започне да вдига цената на тока.

Обратното мнение- против въглищните централи, изказа енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той добави, че към момента нито една въглищна централа не трябва да е на пазара. Споразумението на управляващите с миньорите е поредна лъжа към работещите в сектора, че властта може да се разбере с тях. Ще има сериозен удар върху България да получи средствата от Европейската комисия по Плана за възстановяване, посочи Владимиров, цитиран от news.bg.

Според него няма смисъл да бъдат финансирани изкуствено въглищните централи. Подобно споразумение като вчера не дава индикация на ЕК, че България е готова да предприеме мерки за либерализация на пазара на електроенергия, посочи Владимиров.

Той подчерта, че енергийната стратегия на България трябва да се прави на база данни. Няма секунда, при която има недостиг на електроенергия при изключване на всички въглищни електроцентрали. Няма никакъв проблем да има електроенергийни потоци между отделните държави, което не променя крайната цена, която да се плати. Въглищните централи са най-скъпи в Европа. Колкото по-дълго задържим въглищните централи, толкова по-висока ще е цената на тока, предупреди Мартин Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 15 Отговор
    Никаква смърт не чака ТЕЦ, а само смяна на суровината. От въглища на световен токсичен боклук.
  • 2 да де

    41 4 Отговор
    Така е прост народ, слаба държава.
  • 3 Павел пенев

    73 7 Отговор
    Не само миньорите,те излъгаха целия български народ. А изрод Пеевски стоеше до нищожеството Денков за да контролира неговото изказване пред журналистите.
  • 4 ррррр

    43 5 Отговор
    това всички го разбрахме само те не го разбраха , имаха голяма подкрепа от хората , другия път няма да я имат
  • 5 смятам, че е прав,

    51 6 Отговор
    дано да греша, внос на по-скъп ток, режим на тока и бавна и мъчителна смърт за централите, безработица, копие на Костовския режим, наречен приватизация, през който остави хиляди семейства на улицата, като ги съкрати, за да разаде предприятия на олигарси, които бяха дълго в ареста
  • 6 провинциалист

    33 9 Отговор
    "Колкото по-дълго задържим въглищните централи, толкова по-висока ще е цената на тока" - същата песен като с Лукойл и цената на горивата.
  • 7 Последния Софиянец

    35 2 Отговор
    Няма да затварят централи но няма да изкупуват тока и спират дотациите.Пращат ги на свободния пазар и ги убиват.

    Коментиран от #23

  • 8 Алаоо

    33 8 Отговор
    Хореографът да не подстрекава и говори глупости. Като беше министър от Герб защо не започнахте да преструктурирате отрасъла??? Много бяхте заети с други неща, но енергетиката е кръвоносната система на една държава. Кой на свободния пазар ще купи токът от въглища шест пъти по скъп от този на АЕЦ? Ние ли ще го доплащаме? Ами тя ЕК забранява субсидии от догодина! Само заблуждавате хората, популисти нещастни.
  • 9 Иван

    22 1 Отговор
    Ти по добре обясни за митниците за Капитан Андреево там е твойта сила
  • 10 Смях

    29 5 Отговор
    Ама тя, Сглобката на посолствоТО никога не лъже! И Галя така каза.
  • 11 мдаа

    39 11 Отговор
    Грешката на протестиращите е, че изобщо се съгласиха на преговори. Искането за оставка трябваше да бъде поддържано. С управляващи, дошли на власт чрез изборни манипулации, няма за какво да се преговаря. Кой нормален човек сяда да преговаря с доказан лъжец и измамник? Как възнамеряваш да спасиш България като се договаряш с хора, които с неистово удоволствие я продават срещу едни милиарди, които бързат да приберат и да си поделят? Преговорите допълнително бяха обречени на неуспех, защото всички управляващи имат частни соларни и ветропаркове, което означава, че имат безспорен личен интерес да продават още по-скъпо своето електричество и да елиминират конкуренцията.

    Коментиран от #12, #51

  • 12 Последния Софиянец

    35 10 Отговор

    До коментар #11 от "мдаа":

    Сглобката разоръжи армията, унищожи енергетиката и земеделието.Това ако не е Национално предателство не знам кое?!А идва Световна война.

    Коментиран от #20

  • 13 гост

    16 5 Отговор
    Защо на въглищните централи се плащат субсидии за горещ резерв, ако бяха ренатабилни, не могат ли сами да се издържат. И защо когато работят и трите големи ТЕЦ-а + Брикел, в Стара Загора не може да се диша

    Коментиран от #17, #27

  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    Точно е и е Факт
  • 15 Да..

    21 11 Отговор
    И да знаете.... С тази зглобка България си отива.... Или я премахваме или е свършено с нас
  • 16 Поредният тунеядец и демагог!

    12 5 Отговор
    Освен да плещи не е способен на друго!
  • 17 Последния Софиянец

    11 10 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Защото са стратегически отрасъл а идва Световна война.Ама ти го знаеш.Се правиш на луд за центове.
  • 18 инж. Ганчо Илков

    12 9 Отговор
    Изявления без Аргументи. С колко конкретно ще бъде по-скъпо купуването Количество ТОК в сравнение с Цената от ТЕЦ? Екологията Изисква Екологично обезопасени Производства. Добивът на Въглища не е такова. Следователно Въглищният Бизнес е наясно, но се прави на ощипан. Псевдо Политиците подвеждащи от Псевдо Бизнесмените ("Дарители" на Партиите им) говорят без да Разсъждават и Съскат глупости. Разсъждавайте Конкретно и Перспективно съобразно с Изискванията на Пазара, а не Абстрактно - как да се задържите на Държавната Хранилка.
  • 19 Последния Софиянец

    21 7 Отговор
    Всеки повярвал на Шиши и Харвардските измамници си заслужава съдбата

    Коментиран от #21

  • 20 така е

    17 8 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    На фона на започнала световна икономическа и финансова криза, на фона на надвисналата реална опасност от война, действията на ППДБ, ГЕРБ и ДПС са чудовищно престъпление срещу народа ни, геноцид в истинския смисъл на думата. Предстои да видим дали след 34 години умишлено избиване, народът ни ще намери достатъчно съпротивителни сили да спре този процес, който е почти в края си.
  • 21 Тони

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    А на Тиквата?

    Коментиран от #33

  • 22 Мина им времето

    8 5 Отговор
    Тая индустрия се закри.

    Коментиран от #28

  • 23 Адам

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    В Румъния,при аналогични мощности,работят три пъти по-малко работници.Това не трябва да продължава по този начин.Ще ги закрият-то е ясно отдавна.Какво се правят на глухи.ТЕЦ-Варна когато я закриха,да не дадоха по 36 заплати,а?А и десетки кораби спряха.Стотици моряци останаха на улицата без стотинка обещетение.
  • 24 Право на мнение!

    8 5 Отговор
    Ревизоро драматизира като в роман! Няма как да има бавна смърт на въглищните централи, защото те не са живи същества, а неудошевен предмет, който е отживял времето си!
  • 25 Ти си

    6 2 Отговор
    Е голяма работа поне си изиграха хорото за разлика от "зърнарите" вместо да грабнат вили , брадви и факли и да се изсипят пред партийния дом в София ......
  • 26 !!!?

    7 1 Отговор
    И този е бил "екоминистър" !!!?
  • 27 отговор

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Могат и сами да се издържат, при това много добре. Проблемът е в престъпната Зелена сделка на улавите еврочиновници, повечето от които имат сериозен бизнес с перки и соларки. Така тецовете в Европа плащат огромни суми за въглеродни емисии, а какво се случва с тези пари никой не знае. В същото време държавите извън ЕС не плащат нито цент за въглеродни емисии и спокойно си ползват тецовете, токът от които ще продават на нас, ако закрием нашите, защото е ясно, че ние с перки и соларки не можем да обезпечим необходимото количество енергия. Проблемът е много сериозен, защото в дългосрочен план това ще ни лиши от възможността да произвеждаме каквото и да било, защото със скъп ток става скъпа и стоката, следователно е неконкурентоспособна. Значи, че България е обречена на изчезване в бърз порядък.

    Коментиран от #39

  • 28 Злогош

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мина им времето":

    Колега , никой бе си захвърля старите обувки преди да си е купил нови и да ги е разходил !
  • 29 Да си кажем истината!

    5 3 Отговор
    Българските електроцентрали, които генерират електроенергия чрез въглища, са най-нерентабилните в Европа!!! Само за 2019 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ отчете ЗАГУБА в размер на 202 млн. лв, като по този начин общата натрупана загуба достига 821,4 млн. лв. В същото време се увеличават и задълженията на електроцентралата – с над 250 млн. лв до 1,57 млрд. лв.!!!
    Средното ниво на рентабилност на българските въглищни електроцентрали за 2019 г. доближава МИНУС 30 долара за мегаватчас!!!

    Коментиран от #35

  • 30 Да си кажем истината!

    4 2 Отговор
    Централите в Марица Изток може да съществуват само като балансиращи мощности, защото няма кой да купува СКЪПИЯТ им ток!

    Коментиран от #46

  • 31 Рей

    4 3 Отговор
    Най-голямата топлоелектрическа централа (ТЕЦ) в България - държавната "Марица-изток 2" - е на път отново да се превърне в пазарен аутсайдер заради срива на борсовите цени на електроенергията.
  • 32 Размисли

    4 2 Отговор
    Въглищата нямат голямо търсене, поради закриване на Въглищните Централи, а българските са с малка калоричност, сравнявани с тези от Полша, Германия, Русия, Украина и др.
  • 33 Последния Софиянец

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Тони":

    На Тиквата му дреме. Той искаше само да го изперат и Киро Тъпото го направи. Сега може да се пенсионира. Докато Шиши и Харвардските измамници остават да оглозгат държавата

    Коментиран от #36

  • 34 Равносметка

    3 2 Отговор
    Минаха златните времена на въглищата, идва нова Ера :)
  • 35 да продължим

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Да си кажем истината!":

    да си казваме истината - АЕЦ е пред спиране, защото ядреното гориво е на свършване. Не можем да внесем ново гориво от Русия заради санкциите, горивото на Уестингхауз не става за нашите реактори, Франция вече няма достъп до урана на Мали и Нигер, което означава, че на АЕЦ Козлодуй скоро няма да можем да разчитаме. Ако закрием и тецовете, остава да разчитаме на внос, който няма как да е по-евтин от тока, който ние произвеждаме. И сега голяма част от домакинствата са енергийно бедни, а производството е сведено до санитарен минимум. Това е истината, другото е въпрос на интерпретации в полза на определени интереси.
  • 36 Аре бегай

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Последния Софиянец":

    Дай по същество за въглищата и въглищните централи, не дрън-дрън тролене за наши и ваши!
  • 37 НЕМИЛ-НЕДРАГ

    6 1 Отговор
    НА дуп€ тати т€ ТОВА ИМ € РАБОТАТА- ДА ЛЪЖАТ И ГРАБЯТ НАРОДА И ОТЕЧЕСТВОТО!

    $ такъв "€лит" И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 38 По-точно

    4 3 Отговор
    Заради няколко хиляди миньора надъхвани от синдикатите, колко милиарда ще загубим като държава? Че и заплати на куп ще им дават, на другите отрасли дадоха ли?! От джоба на бедните им сънародници! Наглеци! Да се преквалифицират и да си търсят друга работа, ама те свикнали да лапат над 3 000 лв.

    Коментиран от #48

  • 39 Копипасте

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "отговор":

    Вярно отвсякъде! Тоя мач германците вече го играха - затвориха си всичко не"еко" и минаха главно на "перки" и като им утихна за по дълго време вятъра в "перките" осъзнаха, че са се пооляли с напъна!? Остава и виси въпроса доколко е "еко" производството на "фото" и "перка" както и "еко-утилизацията" им след края на експлоатацията!

    Коментиран от #41

  • 40 !!!?

    4 2 Отговор
    Крокодилски сълзи за бавната смърт на въглищните центали !!!?

  • 41 Истината

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Копипасте":

    Колко въглищни електроцентрали ще бъдат реактивирани в Германия?
    В разгара на газовата криза федералното правителство позволи на енергийните компании да върнат на пазара електроцентрали, работещи с каменни въглища, които бяха затворени за известно време. Оттогава 14 системи предлагат отново електричество.
  • 42 Истината

    5 0 Отговор
    Колко електроенергия се генерира от електроцентрали на въглища в Германия?
    Една трета (33,3%) от електроенергията, генерирана в Германия и подадена в мрежата, идва от електроцентрали, работещи с въглища (2021: 30,2%). Това означава, че производството на електроенергия от въглища се е увеличило с 8,4% спрямо предходната година.
  • 43 Истината

    1 0 Отговор
    Какво означава спирането на въглищата за Германия?
    Производството на енергия от въглища и енергийният преход не могат да бъдат съвместими, поради което мнозина призовават за постепенно спиране на въглищата. Като се откажат от енергията, работеща с въглища, спирайки електроцентралите, работещи с въглища, и насърчавайки възобновяемите енергийни източници, целите на Германия и Европа за опазване на климата трябва да бъдат постигнати.
  • 44 Анонимен

    2 1 Отговор
    Бавната смърт ще настъпи, ако продължавате да работите вътре в мините,но не извън мините хората ви мислят доброто, като останете без здраве, защо ви са тия пари отровни. Аполитичен човек съм, но в мини имаме близки, на колежки мъжете им и ходиха на запад и всички къщи се отопляват с нафта и сие.

    Коментиран от #53

  • 45 Истината

    2 1 Отговор
    Колко въглищни електроцентрали все още има в Германия?
    През 2016 г. 106 големи електроцентрали в Германия са произвеждали електроенергия от лигнитни или каменни въглища. Те са отговорни за по-голямата част от годишните емисии на германския електроенергиен сектор от 352 милиона.
  • 46 Ти в момента го

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Да си кажем истината!":

    купуваш. ТЕЦ ти осигурява 60% от електроенергията, която консумираш. Как ще я заместиш? С внос? Коя държава разчита само на внос на електроенергия? Ганю е пионер, Ганю е най-умен? Както винаги. Мислиш че ще продължиш да си живуркаш както досега? Няма как да стане.

    Коментиран от #50

  • 47 22222

    1 2 Отговор
    Въглищните централи са на доизживяване от преди 25 години. Какви са тия глупости дето ги говори Тоя.
    Абсолютно правилна е позицията да работят докато има пазар за тях без да се меси правителството.
    Не би трябвало и да се дотират от държавата!
    Стига сме наливали пари от джоба на данъкоплатците, с което да създаваме искуствено пазар за подобни структури вместо да ни налеят пари за да ги осъвременим и намалим цената на тока!
    И това само защото банда хуликани начело с проруски синдикалист затварят магистрали.
    СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗА ЗА ВСИЧКИ хулигани окупатори на гражданска инфраструктута, за коята плащаме данъци всички!
  • 48 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "По-точно":

    По договор всякакви европейски отпадъци вкл. и токсични медицински се горят в ТЕЦовете на Ковачки (Гълъбово и Бобов дол), американския ТЕЦ Марица Изток 3 днес Контур Глобал и циментовите заводи! Отпадъци може, а въглища - не може!? ТЕЦовете са нерентабилни заради зелената сделка, целта на която е деиндустриализацията на Европа! Китай не се интересува от зелена сделка, Индия също! И как "зелена" няма и 300 милионна Европа ще спаси и оправи 8 милиарда хора на Земята след като другите на тази планета не се съобразява с Европа изобщо!?
  • 49 Фактите не лъжат

    2 0 Отговор
    Колко време работи въглищна електроцентрала?
    Големите облаци пара от охладителните кули на електроцентралите подчертават друг проблем: повече от половината от използваната енергия обикновено се губи като неизползвана топлина. С високите си инвестиционни разходи електроцентралите, работещи с въглища, са проектирани да имат много дълъг експлоатационен живот от над четиридесет години.
  • 50 22222

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ти в момента го":

    А АЕЦ Козлодуй какво ти осигурява? Я не пишете вицове!
  • 51 Чечо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "мдаа":

    Който и да дойде, нещата няма да се променят. Отрасълът ще замира. Всичко е самозаблуди и палиетивни мерки от днес до утре. Нужно беше генерално и умно преустройство на въглищния отрасъл, за което получавахме милиарди, но те отидоха другаде. Нужни са грамотни, почтени и отговорни политици. Имаме ли такива?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 да бе, да

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    А бързата смърт ще настъпи от глад, защото работа няма, значи няма доходи и няма храна. Емиграцията вече не е решение, и на запад работа няма. Какво ще правят тези хора като останат на улицата? А какво ще правим всички ние, когато няма да има с какво да осветим и отоплим жилищата си и да приготвим храната си? Ще разчитаме на милостта на Турция да ни даде евтин ток? Сериозно?
  • 54 ганю

    2 0 Отговор
    ако изгорите депутатите вътре ще сте на далавера
    с такива дървени глави ще се вдигне КПД.то на Теца и няма да пуши поне година
  • 55 Ехааа

    0 0 Отговор
    Страхотно прозрение! Това си е ясно без прозрения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол