Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 07:43 1 092 8

Спад в цената на зеленчуците на борсите у нас през седмицата

  • борси-
  • цени-
  • храни-
  • плодове-
  • зеленчуци

Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

Спад в цената на зеленчуците на борсите у нас през седмицата - 1
Снимка: agri.bg

Спад в цената на зеленчуците на борсите в страната през изминалата седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Запазва се обаче тенденцията за покачване на цените на едро на повечето основни хранителни стоки, показват данните от седмичния бюлетин на ДКСБТ.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се покачва с 0,5 на сто до 2,211 пункта.

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Според данните тази седмица от зеленчуците най-много поевтиняват оранжерийните краставици - с 26,9 на сто до 2,15 лева за килограм.

Цената на картофите пада с 3,7 на сто до 1,3 лева за килограм, на зелето - с 6 на сто до 1,09 лева за килограм, на морковите - с 1,7 на сто до 1,19 лева за килограм. Поевтиняват също зелените чушки - с 6,9 на сто, и се търгуват по 1,63 лв. за килограм, червените чушки - с 4,9 на сто до 1,93 лева за килограм, както и зрелия лук кромид (внос) - с 1,4 на сто до 1,40 лева за килограм. Единствено поскъпват доматите - с 10,9 на сто, и се купуват по 3,57 лева за килограм.

Ябълките от внос прибавят 3,9 на сто към стойността си до 2,11 лева за килограм. Цената на бананите се вдига с 1,1 на сто и те се търгуват по 2,84 лева за килограм. Дините поскъпват с 11,4 на сто до 0,98 лева за килограм, пъпешите - с 10,2 на сто до 1,83 лева за килограм, а гроздето - с 5 на сто до 2,33 лева за килограм. Поевтиняват само лимоните - с 3,4 на сто до 2,82 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1 на сто и се продава по 11,40 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,2 на сто до 17,30 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) се качва с 2,7 на сто и кофичка от 400 г. се купува за 1,16 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) също се увеличава - с 0,9 на сто, и то се продава по 2,16 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 0,6 на сто и се предлага по 6,65 лв. за килограм. Яйцата (размер М) увеличават стойността си с 3,1 на сто и се купуват по 0,31 лева за брой на едро.

Цената на ориза се покачва с 2,2 на сто и той се търгува по 3,30 лв. за килограм. Поскъпва и лещата - с 1 на сто до 4,15 лева за килограм, както и зрелият фасул - с 0,5 на сто до 4,02 лв. за килограм.

Захарта се увеличава с 2,4 на сто и се продава по 2,51 лв. за килограм. Цената на олиото нараства с 4,6 на сто и то се търгува по 3,18 лв. за литър. Брашното тип 500 поевтинява с 4,7 на сто до 1,43 лева за килограм. Кравето масло (пакетче от 125 грама) остава без промяна и се продава по 2,55 лв. за брой.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руzzoфили

    3 2 Отговор
    айде на краставиците.няма да копувате и батерии
  • 2 Ла Пенсионария

    8 0 Отговор
    Ураа! Тая седмица ще опаткам два домата!
  • 3 Не разбрал

    8 0 Отговор
    а бе, къде го видяхте тоя спад, бе ?
  • 4 Само

    5 1 Отговор
    €врото ще ви оправи, там спада в цифрата на цената ще е наполовина !
  • 5 ХА ХА

    2 0 Отговор
    А защо картофа от България в Лидл и Кауфланд е 0,85 лв. А захарта окол2 лева?, а олиото 2,40 лв.
  • 6 спад ли

    2 10 Отговор
    Какъв спад, какви борси, каква търговия. Миналата неделя в братска Гърция, с платежно средство евро не лев, чушките на пазара О.75€. Тук със защитения лева на копейката ми искат по 3лЪВъ.

    Коментиран от #8

  • 7 Борса Шиши

    4 1 Отговор
    Не се вживавайте, след изборите всичко по 2
  • 8 Моарейн

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "спад ли":

    Спокойно, рожбе, ако и когато приемем прехваленото евро, в Гърция пак ще ти искат 0,75 евро, а тук цената ще е три евро. И една от причините е, че любимите ти седесари дадоха мило и драго да видят сметката на селското стопанство, а другата - че Мадам Йес очевидно предаде българския интерес по време на преговорите за субсидиите. Има и други причини, разбира се, но тези двете никога не трябва да се забравят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове