Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 10:06 3 386 49

Шкварек: Жестоката конкуренция между човешките племена е в основата на прогреса

  • войни-
  • светове-
  • битки-
  • прогрес

В момента съществуват два свята. Единият е този, с войните - истинският свят, светът, в който историята не е приключила. Светът, в който човекът продължава да бъде Хомо Сапиенс - да има свое племе, своя територия, своя идентичност. И да се бори за тях

Шкварек: Жестоката конкуренция между човешките племена е в основата на прогреса - 1

2020: Война в Армения. (Азербайджан побеждава)

2021: Война в Афганистан. (Талибаните превземат страната)

2022: Война в Украйна. (Продължава)

2023: пак Война в Армения. (Нагорни Карабах пада)

Тази седмица: Война в Израел...

Всичко това в рамките само на последните 3 години. Понякога на няколкостотин километра от нас.

В момента съществуват два свята. Единият е този, с войните - истинският свят, светът, в който историята не е приключила. Светът, в който човекът продължава да бъде Хомо Сапиенс - да има свое племе, своя територия, своя идентичност. И да се бори за тях. В този свят мъжете и жените формират семейства, родове, династии и племена. Племената пък, народите, държавите и империите водят жестока конкуренция - в икономиката, в науката, в демографията, на бойното поле. Борят се за всяко парче територия, превземат чуждата, пазят своята. И това е нормално. Винаги е било нормално. Винаги ще бъде нормално.

То не спира прогреса, не му пречи - напротив. Жестоката конкуренция между човешките племена е в основата на прогреса. Научната революция в Европа, например, се случва по времето на най-жестоката конкуренция и войни от 17-ти век, и изкарва този тогава разединен и окървавен континент като глобален лидер. И след 5000 години, там някъде на колониите ни покрай Алфа Кентавър, докато колонизират звездите, отделните човешки племена ще водят войни. Ще има етнически прочиствания между колониите на Марс, войни между новите народи в Андромеда, и 300 метрови патрЕотични пилони с флаговете им на луните на Юпитер.

И това е нормално. Винаги е било нормално. Винаги ще бъде нормално.

-------------------------------------------------------

Другият свят е светът на Голямата илюзия. В него "Историята приключи" по Фукуяма, и оттук нататък хората няма повече да бъдат хора. Те ще бъдат "граждани", "потребители" и "индивиди". Хомо Сапиенс ще се превърне в Хомо Сивис, Хомо Сингуларис, или просто в хомо. Няма да им пука за територия, племе, идентичност и конкуренция, а за брандове, субкултури, музикални жанрове и полова идентичност. Светът на неприкосновените чувства, на ЛГБТ, на законите против "езика на омразата". В него големите драми са това как са наредени паветата, има ли достатъчно чернокожи в еди кой си филм и дали Грета Тунберг пак ще ни се кара в ООН. Този свят вярва, че граници не трябва да има - когато Африка и Близкият Изток напълнят Европа, тя магически ще ги превърне в същите заблудени, пасивни, либерални консуматори. Макар да се опитва вече половин век и това просто да не се случва. В този свят десетки НПО-та активно прекарват стотици хиляди млади, африкански мъже през Средиземно море, като част от съзнателно, организирано, цивилизационно самоубийство.

Тези два свята съществуват паралелно. Както на картата, така и вътре във всяко европейско общество. Реално и във всеки от нас. Но само един от тях ще оцелее. И това, неизбежно, ще бъде истинският свят, този с племената, религиите, териториите и да - войните. Защото се основава на природа, на физика и биология, на реални неща, които можеш да докоснеш и помиришеш.

На фона на всички тези войни, които все по-често ни напомнят кое е истинският свят и че историята въобще не е приключила, пред нас стои един основен въпрос: Ще събудим ли Европа от халюцинацията, в която Либерализмът я вкара? Този постмодерен транс, в който тя бива държана насила от текущия ѝ режим, и принуждавана да организира своето самоубийство - геополитическо, икономическо, енергийно, културно и, преди всичко - демографско.

Другите не ги мислете: нито израелците, нито палестинците, нито африканците, нито китайците, нито американците. Това са все нормални хора, с все още нормални общества и държави, които активно участват в истинския свят и бясната конкуренция и надпревара в него. Хора, които активно развиват икономиките си, свободно отварят енергийни мощност, поддържат сериозни армии и водят истинска, активна, безскрупулна геополитика. Те нямат нужда от събуждане, защото никога не са имали лукса да заспят. Те ще се оправят. Този континент, тази цивилизация - нашата, европейската, е за която съм все по-несигурен, наблюдавайки случващото се по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 15 Отговор
    Цялата световна история от древността до днес е битка между Хазарите и Велика България.В момента също.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    19 4 Отговор
    Прогресът предхожда войната, а не обратното.
  • 3 ТаУмВзе

    18 10 Отговор
    Ако соросоидчето не се Изреже, нема да има гравитация.
  • 4 честен ционист

    9 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Велика България е плод на запой в звеното по исторически манипулации при Лубянка 2.

    Коментиран от #7

  • 5 1222

    19 2 Отговор
    Новият завет друга формула за прогреса ви остави, но вие сте слепи и глухи.
  • 6 Торанага

    32 1 Отговор
    Бе като погледнем фактите и историят май най-голямо развитие има когато е имало мир и голяма търговия между т.н. племена.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пффф

    28 16 Отговор
    Шкварек е кръгъл и.д.и.о.т! Светът се разви основно когато бе мир, а 99% от нещата, които този кръгъл и.д.и.о.т ползва в ежедневието си, са измислени на Запад, в условията на мир. Какъв кръгъл и.д.и.о.т!

    Коментиран от #22, #39

  • 10 Град Симитли

    11 0 Отговор
    1884,"Произход на семейството, частната собственост и държавата"
    .... Не е дебела, няма да се счупите от четене!
  • 11 МОЛЕЩА СЕ

    15 7 Отговор
    Господи КОЛКО ПРОСТ НАРОД СЕ НАВЪДИ!!! Помогни на глупаците, Боже!

    Коментиран от #32

  • 12 Аве нещастие глупаво

    22 8 Отговор
    Това ли е примера за хомо сапиенс, да вземем по един автомат и да почнем да се гърмим едни други? Некадърниците и психопатите искат да има война. Те не могат да се изяват по нормален начин.
  • 13 Факт

    18 11 Отговор
    Какви са тия не българи бе какъв е тов шварек
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 от каде го изкопахте това НЕполезно

    14 11 Отговор
    къв е тоя индивид и от коя дупка изпълзя това недоразумение ? сигурно е спуснат от сосросоидните нпо-та но немога да разбера какъв е по произход с това никакво име и вероятно се подвизава в българия щом му обръщате толкова внимание или са ви платили за него незнам ама тоя имигрант не бибтрябвало да дава изявления по български медии!!!
  • 17 Шапшал Де Бил

    13 7 Отговор
    Браво счупи тъпомера.Дано опиташ от собственото си лекарство да ти начупят каската за да прогресираш и поумнееш
  • 18 Пфуй

    16 7 Отговор
    Каква рядка псевдофилософска боза.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Орел

    5 1 Отговор
    Може, ако не си от е...та страна на прогреса.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Идиот ли?

    12 13 Отговор

    До коментар #9 от "Пффф":

    Когато не разбираме някого, сме склонни да го обявим за идиот, вместо да се замислим върху това, което казва. Шкварек е едно младо момче, което за разлика от многото млади хора, ги чува нещата.

    Коментиран от #34

  • 23 име

    12 5 Отговор
    И какво грешно казва Шкварек? Нива Европа не се набута сама между шамарите, пак заради болните амбиции на едни немци? Нима няма нужда от събуждане? Даже германците си го казват - правили сме го преди, ще трябва да го направим пак. Сещатете какво. Па ако ще и руснаците пак да управляват в Берлин.
  • 24 ИНЖ

    9 14 Отговор
    Така е - съществуват два паралелни свята. Първият е на прогреса, либералната пазарна икономика, просперитета, зачитането на човешките права, научно-техническото развитие и т.н. Състои се от ЕС, САЩ, Япония, Израел и др. Вторият е на диктатурата, репресиите, феодализма, изостаналостта, което води до агресия и войни. Путин, Аятоласите, Си, Ким и др. се опитват да разрушат постиженията на Свободния свят, защото искат да запазят властта си(и откраднатото от тях и хунтите им). От нас си зависи ще им позволим ли!?

    Коментиран от #27, #35

  • 25 Прав си

    9 1 Отговор
    "Жестоката конкуренция между човешките племена е в основата на прогреса." Така е, само че прогресът води до "света на Голямата илюзия".... И какво правим сега??????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Един

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "ИНЖ":

    наивник сте Вие приятелю.
  • 28 НЕ на войната!

    9 2 Отговор
    Човекът е животно, но не съвсем. Грозно е, не е човешко да се принизяват народите до прайдове. И да се оправдават войните с принос към прогреса... Какво е това прогрес, в крайна сметка? Убийство, разрушение ...и после всичко отначало?
  • 29 Факт

    2 2 Отговор
    Мога ли да отида в Прага и да им давам наклон например
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 SDEЧЕВ

    2 5 Отговор
    КЪВ Е СМИСЪЛА ОТ ВОЙНА, СЛЕД КАТО ВСВ ЗАВЪРШИ С АТОМ. И ПОРАДИ ФАКТА ,ЧЕ ДУМНАХА ГОЛЯМОТО БОНГО ДОЛАРА ВАЖИ ,А ДРУГИТЕ ВАЛУТИ СА СПРЯМО ДОЛАРА. ИЗВОД НЕ СЕ РЕПЧИ ,А ОДИ НА РАБОТА И НЕ ПИСКАЙ,ЧЕ АТОМ ОТ ЛЯВО
  • 32 С молитва няма да стане!

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "МОЛЕЩА СЕ":

    С молитва няма да стане! Такива като това момченце незряло се изолират и им се дава от това, което смятат за прогрес по много! За да живеят останалите по човешки правила - в сътрудничество, мир и разбирателство.
  • 33 Ауууу

    1 0 Отговор
    Фулър на този е страхотен...
  • 34 Тъпичък си е

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Идиот ли?":

    Чак идиот не е, но си личи лошото образование и ниската обща култура, липсата на по-широк мироглед, обективен исторически и философкки подход. Хомо сапиенс били племена и воювали помежду си за банани.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Айде

    4 8 Отговор
    Глупости, разбира се! Това момче се опитва да ни убеди, че самоунищожението е най-естественото нещо и усилията на хората да живеят и се развиват в мир са безсмислени! Само диктатурата може да обслужи такива съждения! Изглежда, путин го е разбрал и скоро ще се гръмне!

    Коментиран от #49

  • 37 оппс

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "Тъпичък си е":

    нито е тъп, нито му е ниска общата култура, да не говорим за образованието му. Много е последователен и логичен в разсъжденията си. Ако ние не разбираме това, което казва, значи ни липсват образование, обща култура, а може би и логика.

    Коментиран от #40

  • 38 АСЕНЧО СПЕЦОВ

    3 4 Отговор
    ИЗХОДА Е ВСИЧКИ ДА СТАНЕМ ЛГБТ И ДА СЕ ОБИЧАМЕ.
  • 39 Пенчо

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пффф":

    Ако се замислиш, повечето нововъведения са направени за военно приложение - кораби, самолети, ракети, взривни вещества, атомната енергия, радари, комуникации, електроника, компютри
  • 40 Да не е е академик, като премиера?

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "оппс":

    Все пак, говори за себе си. Образованието напоследък е много зле и това си личи, включително и в подобни категорични изявления във фейса.

    Коментиран от #41

  • 41 Казвам ти

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да не е е академик, като премиера?":

    сине, сещай се снахо.....
  • 42 Не бъркаш се!

    11 0 Отговор
    Основният проблем на човечеството е Елита(дърти ненормалници с пари за които почти не сте чували)ПРАВИТЕЛСТВАТА В СЯНКА ПИРАМИДАТА И ОКОТО НА ФЕД,СОРОС И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ УЧАСТВАТ В ТЕЗИ УБИЙСТВЕНИ ЗА ЧОВЕКА ИГРИЧКИ! ОБЩЕСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ДЕЗИНФОРМИРА ОТ МЕДИИ И ПОЛИТИЦИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ОТ МЕН!!!
  • 43 Митев

    6 1 Отговор
    Преди ни надъхваха с една идеология,сега се опитват с друга противоположна,а истината е някъде по средата и още нещо България е била силна когато е била управлявана от силен владетел,слаба когато са я управлявали боляри и царят е бил слаб,сега ни управляват "боляри"подвластни на Брюксел и това ако не е предателство здраве му кажете,безотговорно е когато те управляват по прости хора независимо къде са учили и какво са завършили.....
  • 44 не мисля

    3 3 Отговор
    че Европа е заспала! Не, в състояние на халюцинация бавно и методично са посатвени гражданите на ЕС, но тези във властта (без нашите) са си будни и знаят какво правят. Постмодерния транс на обществото е необходимото зло, без което няма как да се реализират плановете на управляващите - иначе гражданите на ЕС ще спретнат още някоя революция в човешката история. Затова ценностната ни система се измества в полето на осъзнато потребителско съществуване. За цвят, основният духовен елемент, с който разполагаме е да раздаваме лайкове за щяло и нещяло.
    Обаче, колко време може да заблуждаваш хората?! Истината за управляващите в ЕС ще лъсне и дано сме готови да я понесем, защото ние сами сме част от фиаското, което предстои. Всеки от нас има вина да сме в състоянието, в което сме. Гласували сме ние, ония не са се избрали сами. Живота винаги побеждава, дано само не ни боли много от победата.
  • 45 корав

    2 2 Отговор
    Изчезвай, никой няма нужда от твоите бръщолевения
  • 46 Обективен

    2 3 Отговор
    Бих посъветвал този малоумник да отиде и да си живе в неговия "Истински свят". Там ще си е на мястото. В нашият "Илюзорен свят" очевидно не се вписва.
  • 47 Вяра, Надежда, Любов

    0 0 Отговор
    И е вярно, и не е вярно. Наистина, конкуренцията стимулира прогреса. Но не и разрушителните войни. Те са следствие. Тъкмо защото технологичният напредък не значи и морално усъвършенстване.
    Наистина, има религиозни фундаменталисти, които предизвикват кървави религиозни войни. Напр., арабите по време и след Мухам-мад (Мохамед). Или тюрките, след като приемат исляма. Само че всички те повече са рушили, отколкото са създали. Талибаните в Афганистан върнаха страната в Средновековието. В същото време има други религии, които утвърждават други ценности -- напр. будизмът, а дори и християнството -- за които животът и свободната воля са по-важни от законите на самопровъзгласили се пророци. Тъкмо християнското учение за свободната воля дава идейната основа на европейския прогрес. А моралното оправдание за ценността на човешкия живот дава силата на християнските мисионери да победят в земите на ацтеките и маите техните ужасяващи кървави религиозни практики.
    Наистина, народите и новите нации защитават своите територии и държави с оръжие в ръка. И това е правилно. Но то е реакция срещу външни посегателства. Най-вече срещу агресивни имперски проекти. Само че тук няма никакъв прогрес. Т. напр., османските тюрки (турци) без малко да унищожат до крак многобройните дотогава българи. Истинско чудо е как сме оцелели и възкръснали буквално от пепелта! И тук няма нищо прогресивно.
    Така че г-н Шкварек е отчасти прав, но изводите му са някак сбъркани. Защото смесва биология
  • 48 Вяра, Надежда, Любов

    1 0 Отговор
    Така че г-н Шкварек е отчасти прав, но изводите му са някак сбъркани. Защото смесва биология и политика; природа и човешко общество. Вярно е, че днешните ,,модерни" левичари водят Европа към саморазрушение. Само че това няма нищо общо с демокрацията или с биологията. Левичарите открай време се занимават със социално инженерство и разрушават обществото. Т. напр., първата подобна държава в Европа е военизираната Спарта. Не е случайно, че Платон я е представил като модел за идеално общество. По-късно разните социалистически утопии и техните реализации доведоха до все същото: самоунищожение и възход на варварите. И сега ще стане така, ако не спрем поредния левичарски експерименти. Тук г-н Шкварек е прав. Само че начинът не е да станем като варварите, както ни предлага той. Начинът е друг: да изрежем излекуваме тумора на левичарството. И това става с повече култура, с повече демокрация, с повече човечност -- а не с връщане към животинското. Защото г-н Шкварек ни предлага това, и с този си съвет той по нищо не се различава от левичарите-еволюционисти. За разлика от него, аз мисля и вярвам, че човекът все пак е Божие творение!
  • 49 Гордостта на Тара

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Айде":

    А сериозно ли .. природата не обича слабите.. пример котките малките които не могат да оцелеят биват изядени или убити от майката .. така и при нас но в друг вариант .. човекът е като вирус който трябва да самоконтрола иначе ще унищожи земята
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове