Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 20:36 1 825 16

Кузман Илиев: В България трябва да се преосмисли философията на харчене на пари

  • кузман илиев-
  • философия-
  • харчене-
  • пари-
  • преосмисляне

"Мариците“ не работят, защото ЕК направи безумно нещо с тези квоти, с които иска да ги унищожи. На някой друг може да му хрумне и друго, за да унищожим и друг собствен ресурс. Това е опасно за най-бедните. В един момент започваме да зависим от това някой да ни даде ток. Турция ли ще ни даде? Най-доброто нещо е да имаме собствен ресурс, енергийна независимост", коментира икономистът

Кузман Илиев: В България трябва да се преосмисли философията на харчене на пари - 1
Снимка: Нова телевизия

Икономистът Кузман Илиев обясни пред БНР, че трябва да сме готови за трудни времена.
"През Ормузкия проток, който разделя Иран и Оман, минават 30% от световните количества петрол. През него преминава и 40% от вноса на Китай. Ако има по-голямо напрежение между Иран и Израел и на геополитическо равнище САЩ по-мощно стъпят в региона, може да се стигне до спиране на този проток, а цената на нефта ще тръгне нагоре".

Той обясни и как стоят нещата с газа.

"Европа прави една трета от електричеството си от газ. Там цените скочиха бързо до 6-месечен връх, защото Израел беше една от възможностите в Европа да се усети диверсификация на газ. Израел затвори своите находища. Това удря 20% от потреблението и вноса на Египет, където започна режим на тока. Арабската пролет започна с режим на тока. Ситуацията не е розова".

Трябва да мислим ходове напред, посочи Илиев.

"Казваме, че се отказваме от руския нефт, но той е много подходящ за дизел. Има доста тапи в проливите. А ако се насити Средиземно море с американски самолетоносачи и ако реториката към Турция бъде остра, а турците дългосрочно стоят зад „Хамас“, тези неща ще ограничат предлагането и ще се отразят в сериозно покачване на цените на колонките. А дори да не е толкова сериозно, ако икономиката стагнира, доходите ни също ще са стагниращи спрямо тези високи цени. Това означава да обеднеем".
Има много фактори, които влияят върху инфлацията, обясни той.
"Основният фактор да има инфлация са многото пари в системата. Сега политиците се изплашиха и дръпнаха кранчето. Инфлацията се забави, но за да спре, срещу нея трябва да има производство. Индустрията обаче ще се забави. Не съм оптимист, че в скоро време инфлацията ще стане пренебрежимо малка. Тя ще остане висока за нашите доходи, само че ще е комбинирана и с икономическо забавяне, което означава стагфлация".

В България трябва да се преосмисли философията на харчене на парите, смята икономистът.

"Харчим приоритетно за социални плащания, а не за нещо, което води до икономически растеж. Лихвите са високи и е все по-трудно правителства, домакинства и бизнеси да обслужват своите кредити. За ипотечните към края на годината ще започнат отчетливо да се покачват лихвите. Нашият разполагаем доход намалява. Правителството по-трудно ще финансира дефицитите. Моят призив е да се харчи разумно".

Кузман Илиев обясни, че на държавата ни са необходими големи количества електроенергия.

"Мариците“ не работят, защото ЕК направи безумно нещо с тези квоти, с които иска да ги унищожи. На някой друг може да му хрумне и друго, за да унищожим и друг собствен ресурс. Това е опасно за най-бедните. В един момент започваме да зависим от това някой да ни даде ток. Турция ли ще ни даде? Най-доброто нещо е да имаме собствен ресурс, енергийна независимост".


Той коментира вота на недоверие към правителството, който беше гласуван днес.

"Това са водевилни изпълнения на опозиция, за да покаже, че съществува. Няма никакъв шанс да се наруши сглобката, докато нашите евроатлантически партньори не кажат, че вече е дошло време за прераздаване на картите на нови по-симпатични за тях политически фигури. С напрежението, което има в Украйна и Израел, не мисля, че това е на дневен ред".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спецназ

    13 12 Отговор
    "Харчим приоритетно за социални плащания, а не за нещо, което води до икономически растеж. "

    Тая ГНИДА казва да се орежат парите за ИНВАЛИДИТЕ!!

    ПОД минималната вземат ИСЕГАБЕ!!
    Аре...

    Коментиран от #6

  • 2 стоян георгиев

    11 11 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани

    Коментиран от #14

  • 3 Гошо

    10 2 Отговор
    "Харчим приоритетно за социални плащания, а не за нещо, което води до икономически растеж."
    С една дума ,направиха това което е искал навремето Добри Терпешев - "щом народа иска пари, е ми да му дадем бе другари " Друг е въпроса че подобни виждания за икономиката са го пратили директно в клуба на пенсионера, ама това било някога, когато нямало експерти ,икономисти и въобще финансови специалисти и за това вместо да дадат пари на хората, почнали да строят заводи ,а бай Добри го пенсионирали
  • 4 Яяяяяя

    14 2 Отговор
    В България ток не ни трябва
  • 5 позеленял

    17 1 Отговор
    а каква е философията на държавата бандит ? социални плащания ама към бизнеса , притискане на обедняващите работещи за изземане на собственост за жълти стотинки , много заеми за безмислени проекти които да се оттекът в джобовете на роднините бизнесмени , колкото по некачествено е направено толкова повече пари за роднини , колкото повече измамени клиенти толкова повече за държавата бандит , икономика , а ?
  • 6 малко търпение

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спецназ":

    и аз ще се наредя на хранилката.
    Защо да работя като могат да ми дават

    Коментиран от #12

  • 7 Хаха

    10 2 Отговор
    Този го каза - смяна на правитолството, когато нашите партньори кажат. Индиректно признание за фалшификация на вота?

    Коментиран от #10

  • 8 РобинХуд

    10 4 Отговор
    трябва да се преосмислят данъците, чехльо, данъка свръх печалба, акцизите за ролсове и майбаси, данъка в/у огромните палати на новоизлюпените олигарси, и пр.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 това е бълнуване

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    някой трябва да обясни защо когато се гласува с машини социолозите не познават резултата

    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН РЕЗИДЕНТ
  • 11 Гюле

    5 4 Отговор
    На този новоизлюпен псевдоикономист Социалните плащания са му трън в очите Ама те едни плащания чак да те хване срам да ги кажеш
  • 12 Желанията се сбъдват

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "малко търпение":

    Ами да ти даде Господ да се наредиш на хранилката
  • 13 Ушака

    2 4 Отговор
    Ти не може да ни казваш какво да правим говори от свое име, а не от името на народа и на България !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 политически дрънканици

    0 1 Отговор
    Таз изтръцкан брадат охлюв все за бизнес дръка.Все да големи мащаби на икономики а през живота си един лев не е изкарал като частник или със свой бизнес.
  • 16 Прави

    0 0 Отговор
    Ми впечатление сороските тролчета, как нищо не разбират
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол