Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 08:05 3 177 23

Предлагат сериозно увеличение на данъците и осигуровките при гражданските договори

  • увеличение-
  • данъци-
  • осигуровки-
  • граждански договори

Изменения в данъчното законодателство може да отнемат правото за намаляване на годишната данъчна основа с 25% за признати разходи за дейността по граждански договори. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки. Работодатели и синдикати не одобряват предложението

Предлагат сериозно увеличение на данъците и осигуровките при гражданските договори  - 1
Снимка: БГНЕС

Сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г. Това предлагат от финансовото министерство.

Изменения в данъчното законодателство може да отнемат правото за намаляване на годишната данъчна основа с 25% за признати разходи за дейността по граждански договори. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки. Работодатели и синдикати не одобряват предложението.

"Напротив създава се възможност нa правоприлагащите органи на НАП да тълкуват всяко едно правоотношение по свой начин тук се ограничават според нас възможностите на отношенията между служител и работодател, които касаят изцяло граждански правоотношения а не трудови", каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, съобщават от БНТ.

"Има две основни тези, които противоречат на здравия разум. Ако аз съм на граждански договор и извършвам разход за това, че си извършвам разходи със собствени сили и средства. И не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще преминава към друга форма или друг договор или ще трябва да регистрирам фирма", посочи Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ "Подкрепа", цитиран от novini.bg.

Водещ мотив зад законопроекта е да се разкрият трудови правоотношения прикрити с граждански договори, но не става ясно какви биха били приходите, ако изменението стане факт.

"Не може да променяш данъци, без поне в мотивите или оценката на въздействието да напишеш колко приходи очакваш. Приходите миналата година от подоходно облагане извън трудови правоотношения е извън 500 млн. но пък тук МФ отчита и свободни професии и творчески и т.н., а засегнати са по-малко конкретно гражданските, така, е под половината от тези 500 млн.", коментира Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Предприемачите искат предвидима данъчна политика - обратното може да доведе до отлив на инвестиции и забавяне в икономическия растеж, какъвто вече се наблюдава в ИТ сектора, където гражданските договори са нещо обичайно.
"Много хора започват да работят на граждански договори, тъй като това е една от най-лесните първоначални начини да бъдат сами предприемачи, самонаети и да си плащат данъците. Но това да не се признава съответно направените разходи да се приспадат съответно и да се надуват и завишат осигуровки, които са форма на застраховка е чисто и просто увеличаване на техните данъци", каза Пламен Цеков, предприемач, член на Българската предприемаческа асоциация.

Действащото трудово законодателство не предвижда гъвкавост относно работното време и взаимоотношенията между бизнеса и служителите, посочват работодателите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарето 🐴

    42 8 Отговор
    Премахване на плоския данък и високи данъци за богатите това е решението.

    Коментиран от #9

  • 2 Абе...

    40 0 Отговор
    Тези освен да увеличават и оскъпяват друго не измислят.Я им давайте една минимална заплата, че да им се изправят изкривени те мозъци.
  • 3 Последния Софиянец

    39 1 Отговор
    Така се прави по харвардски. Академика яко изпарзаля всички. Моите познати затова са в сивия сектор
  • 4 Риболовеца

    39 1 Отговор
    На граждански договори обикновено работят бедни хора без постоянен труд - режат и цепят дърва, поддържат вътрешни пространства и градинки, правят дребни ремонти. Жестоко е да се слагат допълнителни налози точно на тях.
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    33 1 Отговор
    СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ВДИГНАТ ПО-ВЕЧЕТО ДАНЪЦИ ЗНАЧИТЕЛНО ДРУГО НЕ ОЧЯКВАЙТЕ ОТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ
  • 6 Счетоводител

    19 0 Отговор
    И тук отново си проличава, че не сме бяла държава и всичко се изкривява. Не е проблема в 25% нормативно признати разходи, че и тях да облагат. Проблема е в нивото на стойността на ГД - ясно е че ГД за сума над 1000 лв на месец и 12000 на година е криене на данъци - тогава вече се отива на трудов договор или си правиш фирма - това е адекватната мярка срещу криене на данъци. Ама никой не казва какво правим с няколкото професии, като например художници, замеделски производители и още няколко сектора, където нормативно признатите разходи са 40 и 60 процента. Отново двоен аршин за хората криещи и хората плащащи данъци.

    Коментиран от #17

  • 7 То им го казаха

    22 3 Отговор
    ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС - "това управление се отличава с: въпиЮща некомпетентност, продажен слугинаж, неимоверна алчност.". Да съсипеш държавната независима от ресурси ТЕЦ2, за да построиш на 240 кв. километра водородни безумия, които пак ще ползват въглища и тежки метали но ще са "субсидирани от ЕС и Европейска водородна банка, нодородно лоби, да ползваш огромни количества вода в регион с липса на вода, според немски енергийни експерти е лудост. Не мога да повярвам, какво чудо ни управлява. Те ни унищожават, срещу българите се води война, започвайки от отровни храни, стигайки до унишожаване на енергетика студ, глад и мизерия. А най-вероятно ще ни вкарат и във военен конфликт.
  • 8 Хъхъ

    22 0 Отговор
    Скоро всички отиват в сивия сектор, с това раздуване на разходите за калинките в администрацията без да се съкращава и оптимизира друг избор няма другия вариант в още по голям отлив на работещи и специалисти в държави в които и а смисъл да се живее и да си плащаш данъци. Единственото което зДържа тук младите е горе долу по добрите за момента данъци от други европейски страни. Махнете ли това господа не чакайте повече приходи в хазната !

    Коментиран от #10, #13

  • 9 А защо не плоски здравни осигуровки?

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Магарето 🐴":

    Като потрбяваш едно и също защо се плаща различно?
  • 10 Анонимен

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хъхъ":

    Имам много познати, които все още са тук, защото гледат болни родители. В момента, в който вече нямат този ангажимент, замимават. Други, които вече са го направили и нямат живи родители, дори и на почивка през лятото не идват в България.

    Коментиран от #21

  • 11 Българин

    13 2 Отговор
    От собствения народ взимаме понеже сме родоотстъпници,но за сметка на това :
    1.Подаряваме народно имущество и пари.
    2.Еврофонковете крадем за себе си.
    3.Продаваме историята си отново за пари.
  • 12 Отново

    3 1 Отговор
    криви сметки - бумеранг.
  • 13 Не може

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хъхъ":

    С цифровизацията, всичко е под контрол, всякакъв превод дори на детето ви за баничка от карта, телефон приложение стига директно при финансови органи. Тотален контрол вижте едноминутното клипче Agustin Carstens, те си го казват в прав текст, а тук мълчат като партизани. Eдинна база данни, регистри имуществени, здравни, данъчни, фактури, безкешово плащане. В момента се извършва цифров и финансов преврат в България. Няма ли сива икономика, хората от частния сектор ще излязат на улицата. А началото ще е борса ЕРП-та, и цени ток. Ползвайте кеш поне 3 пъти седмично.

    Коментиран от #20

  • 14 Коч Ина

    12 3 Отговор
    Е много ясно, тези подаръци за Украйна киртака няма да ги плаща от джоба си

    Коментиран от #19

  • 15 Без име

    7 2 Отговор
    90 % от гражданските са скрити трудови договори.Това се знае,но е изгодно и за двете страни,а НАП НИЩО НЕ ПРАВИ!
  • 16 Коко

    9 1 Отговор
    Е че то има ли луди да внасят осигуровки и да сключват договори.
  • 17 Лендлийз

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Счетоводител":

    При 1000-1500 лв на месец приходи на фирма, няма как да си покрие разходите.
    Счетоводител......
  • 18 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Пак цяла книга!
    Карай по накратко!
  • 19 Едуард Петров

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Коч Ина":

    Не трябва да даваме оръжие на Укрия! Те са фашисти, които убиват даже мирни руски граждани и децата им!
    Вижте, какво става в Израел!
    Който е ходил Там, знае, че талантливият и работлив Израйлев Народ от Пустинята, Камънака и Дивотията, където никое диво животно не можеше да съществува, направи Райска Градина!
    Бяхме в Израел на 9 дневна екскурзия през април 2018 година с полет от София до Тел Авив! Специален Автобус ни взе и направо в Ерусалим, в един много добър Хотел, стопанисван от арабин! Храната също беше превъзходна! Отношението към нас, българите, от страна на израелските граждани, беше изпълнено с голямо внимание и благодарност, защото при Цар Борис Трети, България не дава на Хитлер Българските евреи, а Ги праща да строят пътища и други обекти в Североизточна България - Шуменско, Добричко, Варненско! По далеч от София!
  • 20 Едуард Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не може":

    Благодарим на Номер 13, за навременната и актуална Информация!
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
    ЗАЩОТО НЯМАМЕ вече КОЙ И КАКВО ДА Я ОПАЗИ!
    И ТОВА Е ЕДИН ПОЗОР ЗА ОГЪЗЕНИТЕ НА АМЕРСКИТЕ ФАШИСТИ, етнически, НО НЕ И ДУХОВНИ, български политици! (клоуни!) Защо бе?
    НЕ Е ЛИ БЪЛГАРИЯ НА 8000 години - най-древната Тракийска Цивилизация, идваща направо от Третия Син на Ной, който е ЯФЕТ, след Всемирния Потоп?!
    Земята, на Която ЖИВЕЕМ, СЕ НАРИЧА ТРАКИЯ!
    200 години византийско и 500 години ислямо-турско робство не можаха да ни огънат и затрият!
    Забравяте, че на Българска Земя имаме около 500 Руски Паметника!
    От моят Южен прозорец на блок 81 в Каршиака - Район Северен на Пловдив, виждам директно Паметника Альоша, зад който е Паметника на падналите за Освобождението на Филибе - Пловдив, руски и от всички етноси воини на Руската Империя през Освободителната Война 1877-78 г.
  • 21 Кадир

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Че кой нормален турист с пари ще дойда да ги остани тук на нашите тарикати. Така като е тръгнало и аз се подготвям за заминаване от родината и май няма изгледи и на почивка да идвам тук.
  • 22 ВайВай

    2 0 Отговор
    Кат са зинали ще налапат и кожената бухалка!
  • 23 778

    2 0 Отговор
    МФ да въведат подоходния данък и да започнат най-накрая да пълнят хазната от богатите, окрали държавата, а не от честно изкарващите си хляба!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол