Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:41 2 727 28

"Бонус-малус" на хоризонта: Предлагат важни промени в застраховка "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност-
  • бонус - малус-
  • застраховка-
  • автомобили

Предвижда се застрахователят да създаде възможност за предявяване на застрахователни претенции по електронен път

"Бонус-малус" на хоризонта: Предлагат важни промени в застраховка "Гражданска отговорност" - 1
Снимка: БГНЕС

Важни промени в сключването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност“ предвиждат промени в Кодекса за застраховането, качени за обществено обсъждане. Те трябва да влязат в сила от 23 декември тази година.

Те предвиждат въвеждането на система "бонус-малус“, която на практика е нарушителите на пътя да плащат по-високи цени на "Гражданската“ от изрядните шофьори.

Затова в кодекса е записано, че застрахователят трябва да приеме правила за коригиране на застрахователната премия, въз основа на предявените претенции за определен период от време (система "бонус-малус на застрахователя“). Правилата включват реда и начина за коригиране на застрахователната премия, условията и критериите, които застрахователят е определил, както и начина, по който използва удостоверенията за предявени застрахователни претенции, при коригиране на премиите.

Застрахователят обаче не може да третира застрахования по дискриминационен начин, нито да увеличава необосновано премията му поради неговата националност или единствено въз основа на това, в коя държава е пребивавал. Когато използва удостоверение, издадено в друга държава членка, той е длъжен да го третира като такова, издадено в България, включително при прилагането на намаленията на премията, пише още в промените.

Според тях застрахователят трябва да публикува на сайта си общ преглед на приетите правила за използване на удостоверенията за предявени застрахователни претенции, когато изчислява премиите, без да оповестява чувствителна търговска информация или подробности относно тарифните си правила.

Със законопроекта се въвеждат нови дефиниции за "превозно средство“ и "използване на превозно средство“. Като за някои категории няма да се иска сключването на застраховка. Това са ремаркета категория О1 (до 750 килограма), самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW, велосипеди с двигател, индивидуални електрически превозни средства и самобалансиращи се превозни средства, тоест тротинетки.

Предвижда се още удостоверенията за застрахователни претенции да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни претенции, съдържащи се в поддържания от него електронен регистър.

Актуализират се минималните застрахователни суми по "Гражданска отговорност“, като:

- за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт тя става от 10 420 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 6 450 000 евро;

- за вреди на имущество (вещи) става от 2 100 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 1 300 000 евро.

Предвижда се застрахователят да създаде възможност за предявяване на застрахователни претенции по електронен път, като най-малкото обявява адрес на електронна поща за получаването им, като не се изисква подписването им с електронен подпис. За целите на уреждането на претенция застрахователят, съответно застрахователният посредник, може да създаде и съхранява копие на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, участвал в пътнотранспортно произшествие.

Въвежда се режим за обезщетяване на увредените лица в случай на неплатежоспособност на застраховател в държавата на тяхното пребиваване чрез гаранционен механизъм, в който участват оправомощените компенсационни органи в държавите членки. Гаранционният фонд е определен за такъв орган в България, пише Pariteni.bg.

В тази връзка, се предлага промяна на механизма на финансиране на фондовете на Гаранционния фонд. Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по "Гражданска отговорност“ да се определят като процент от начислената застрахователна премия, а не като фиксирана сума.

Предлагат се и изменения в Закона за Комисията за финансов надзор във връзка с въвеждането на регистрационен режим за организациите за провеждане на професионално обучение на служители на застрахователни брокери, както и на такси за вписването им и осъществяването на общ финансов надзор върху тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганин

    11 4 Отговор
    Е и, като половината са си писали колите на бабА си щото е инвалидка и не плащат данъци и винетки, кво бабА му е изрядна шоферка

    Коментиран от #6, #17

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор
    Ще ни режат главата ОТ КРЪСТА ‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    На 100лв застрахователна премия
    бонус - 25%
    малус- 400%
    който може, да смята
    🥸🥸🥸
    При това идеята е малко не само за ПТП с доказана виновност, а дори за два-три фиша с до +10км над огр.
    🥸🥸🥸

    Коментиран от #13

  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    42 1 Отговор
    ЗА ШОФЬОРИТЕ БЕЗ НАРУШЕНИЯ ЗАСТРАХОВКАТА ОСТАВА НА СЕГАШНИТЕ ЦЕНИ А ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ МНОГО ПО-СКЪПА АКО МИСЛИТЕ ЧЕ ЗА РЕДОВНИТЕ ВОДАЧИ ЗАСТРАХОВКАТА ЩЕ ПОЕВТИНЕЕ МНОГО СЕ ЛЪЖЕТЕ
  • 5 братвурст

    16 2 Отговор
    В такъв случай да премахнат паричните глоби и КАТ да си взимат парите от заСТРАХователите??
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз съм за, но

    23 3 Отговор
    малуса трябва да е, виновни водачи предизвикали птп, а не, защото КАТ са ме глобили, че съм минал на червено, но от това не е предизвикано ПТП. Иначе се получава, че за едно нарушение съм наказван два пъти!
  • 8 И какво

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "дрфтгъхуй":

    като си купя кола и бам, предния собственик нарушител и какво, аз изряден ще плащам за тоя предния ли тея 7000 паунда, донги там квото си написал

    Коментиран от #15

  • 9 УдоМача

    19 0 Отговор
    За застрахователите - бонус. За кротките и изрядни шофьори - фалoc............
  • 10 Матей преображенски

    6 3 Отговор
    Имотно-паричната дискриминация си е безспорен факт,затова--,немедлена отмяна на ДИСКРИМИНАЦИОННИЯТ ДАНЪК ГО,КОЙТО е изобретен от някой вдъхновен еврейски банков чиновник и е съвършено замислена обирджийска гавра.Който има бол пари,да си застрахова собствената кола и да има пътен данък,платим от богаташите ,степенувано според имотното и паричното им състояние.И това като компромис,докато мине основната конфискация на всички излишества и се напари ДЮС и фактическо равенство между хората както при социализма.

    Коментиран от #16

  • 11 малус-фалус

    4 0 Отговор
    в гъзалус...
  • 12 Аааа

    5 2 Отговор
    Добре дошли в Европа ;)
  • 13 Субар

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това е наказус максимус, а не бонус малус!
    И защо, ако веднъж съм бил глобен, за дадено нарушение, те ще ме наказват повторно?
    Това не е ли противоконституционно?
    Искат да стрижат овцете по два пъти, докато вълците играят голи хора в парламента!

    Коментиран от #27

  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор
    Започва старата песен на тъпаците, дето се чудеха колата ли да наказват или шофьора. Гражданската отговорност се издава за ППС, не за водач. Решиха ли плявата?
  • 15 Като искаш плащай

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "И какво":

    Нали има дата и час на нарушението, а ти си купил колата след това. Толкова ли не ти идва наум нещо толкова просто.
  • 16 Хохохо

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Матей преображенски":

    Приятел, в така жадувания социализъм, ако не помниш, като отидеш да си платиш данъка на колата ти удържаха и гражданска отговорност, която се равняваше на автокаско и няма не искам, беше около 100 лв.

    Коментиран от #20

  • 17 Хаха

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сиганин":

    От догодина този номер с колите на името на баба понеже е инвалид може и да не минава повече защото шофьорите на възраст над 65 години ще трябва да преминат психологически преглед за подновяване на свидетелството за управление.
  • 18 Тома Неверни

    4 1 Отговор
    дрън - дрън от десетилетие....тема за пуйки.
  • 19 ха ха

    4 0 Отговор
    основните акционери в държавата бандит си искат по голям % за личната сметка , системата бонус малус е за застраховането , и не трябва да има връзка с залегналите в храсталака униформени мутри , застраховката се увеличава при нанесени щети , както и при често теглене от застрахователната полица / което е равнозначно или на измама или на пълна некадърност но подплатена с роднински връзки / , всичко останало е донаписано от родните мутри за лично облагодетелстване
  • 20 варненски пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хохохо":

    какви 100 лв. бълнуваш !? беше 7-8 лв. и ако застраховаш и пътниците - още 2-3 лв.
  • 21 Гост

    5 0 Отговор
    Просто застраховките ще станат още по-скъпи - при това за всички.
  • 22 Дрън дрън та пляс

    6 0 Отговор
    Пак ли тая идиотия, айде денков менков тагаренков време е да изчезвате
  • 23 Чочо

    2 0 Отговор
    Поредно дрънкане,както преди години.....и нищо
  • 24 Турболаг

    2 0 Отговор
    Гражданската сте ми я вдигнали вече с 50 кинта спрямо миналата година. Да ви го в бонуса. Подарък за 20 години перфектност. Само прави тръби, чип и никви катализатори за вас.

    Коментиран от #28

  • 25 Не от нарушители

    0 1 Отговор
    А от виновен за ПТП. Това с нарушител, абсолютна глупост.
  • 26 Тити

    1 0 Отговор
    Това го слушаме от десет години едва ли ще стане до края на десетилетието.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове