Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:51 701 9

1/4 от българските деца до 17 години са изложени на риск от бедност

  • деца-
  • бедност

Магистралата на бедността може да бъде много кратка, не толкова случайна и може да засегне абсолютно всеки в нашата страна

1/4 от българските деца до 17 години са изложени на риск от бедност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В ситуация на две горящи войни, напрежение и засилващи се мигрантски потоци, човечеството е пред сериозно изпитание – как да направи така, че да съхрани правата и достойния живот на хората, изправени на прага на бедността. В България, където минималната заплата е на дъното на европейската статистика, инфлацията продължава да изяжда доходите на хората и да ги изправя пред опасността да не могат да посрещнат елементарните си нужди от топлина, вода и храна. И макар последната статистика да показва забавяне на ръста на цените и инфлацията през септември отчете двегодишно дъно от 6,3%, усещането за живот на ръба е осезаемо, а определението "работещи бедни" е все така актуално за хиляди българи. От там – да попаднеш в порочния кръг на бедността е много лесно:

"Магистралата на бедността може да бъде много кратка, не толкова случайна и може да засегне абсолютно всеки в нашата страна – казва Росица Кратункова от фондация "За Надежда, пред БНР".

– Дори ако сме изправени пред един неочакван здравословен проблем, предвид състоянието на здравната ни система, всеки един може да се окаже в бедност. Безброй са дарителските кампании за събиране на огромни суми за спасяването на нечий живот. По същия начин хора, които нямат достъп до лични документи, са обречени още от самото начало да останат бедни и експлоатирани, да не им се заплаща, да работят на черно и да нямат абсолютно никакви права. Затова се опитваме чрез организиране на събитие на 17 октомври да напомним, че има хора в България, които живеят в бедност и те не са малко."

Така, по повод Световния ден за изкореняване на бедността – 17 октомври, в центъра на София изниква "селище" на граждански и неформални организации, чиято кауза е правото на достоен живот на всеки.

"За хората, които живеят в крайна бедност, всеки ден изисква много кураж", казва пред БНР швейцарецът Симеон Бранд, представител на глобалната организация ATD (All together in Dignity – Всички заедно с достойнство). И тъй като бедността е създадена от обществата ни, то преодоляването ѝ също е в нашите ръце. „Бедността не е неизбежна и трябва да действаме за да има достоен живот за всички“, вярва той и ни връща към историята на Световния ден за изкореняване на бедността:

"През 1987 година в Париж делегации от всички континенти, 100 хиляди души се събраха около този призив. Навсякъде, където мъже и жени са осъдени да живеят в крайна бедност, правата на човека са нарушени. Да се обединим, за да сме сигурни, че те ще бъдат опазени е наш свещен дълг."

Тази година темата на Световния ден за изкореняване на бедността е свързана с достойния труд и социалната защита.

"Щом имаме голяма част от населението, което живее в бедност, бихме могли да кажем, че някои работодатели също имат полза, може и някои политически структури да имат полза. Защото бедните хора много по-лесно се манипулират, лесно се управляват" – казва Росица Кратункова, според която бедните хора изпълняват най-тежкия труд, свързан с най-малка защита на достойнството, но именно на него се опира функционирането на обществото като цяло.

"Когато едно лице живее в бедност, лишения и няма достъп до качествени услуги, това е един заключен човешки капитал" – посочва от своя страна българският министър на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и допълва, че усилията на българското правителство са в контекста на усилията на всички държави членки на ЕС, свързани с борбата с бедността и насърчаване на социалното включване на редица групи от обществото.

"Приоритет на нашия кабинет е фокусът върху всеки човек, като най-ценния капитал в обществото. И в днешния ден надеждата ни е всеки в България да се замисли по какъв начин ние като общество можем да постигнем тази цел – в страната ни да няма човек, който да живее под линията на бедността. По последни данни за 2022 година, 25.9 % от българските деца на възраст от 0 до 17 години са изложени на риск от бедност. Това на практика означава, че те нямат силен старт в живота. Ние не им осигуряваме среда те да развият своя пълен потенциал, а след това очакваме те да израснат като млади хора, които са мотивирани д работят на българския пазар, да участват в иновации, да бъдат активни граждани и да допринасят за общественото развитие.

Именно затова приоритет за нас е изпълнението на Годишния план за борба с бедността и социалното включване. Той беше приет на Националния съвет за социално включване миналата седмица. За изпълнението му са осигурени ресурси както от националния бюджет, така и средства по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Една от важните мерки, предвидени в него е възобновяването на много старата традиция на патронажната грижа, в рамките на която специалисти в ранно детско развитие са добри партньори на родителите в най-критичния момент веднага след раждането на едно дете. Това е изключително важно, тъй като в България не всички родители са израснали в семейна среда, където да придобият този опит, и имат нужда от подкрепа."

По думите на министъра, патронажната грижа за новородени е една много добра социална инвестиция, особено за страни като България, където има тежък демографски срив.

Все повече инвестиции от националните бюджети отиват за социални разходи, но не се търси въздействието на тази инвестиция, подчерта Иванка Шалапатова, но трябват комплексни мерки:

"Не е достатъчно само минималната заплата да бъде по-висока, не е достатъчно само помощите за семейства при отглеждането на деца да бъдат по-високи. Важно е развитието на една широка палитра от качествени социални и интегрирани услуги. Трябва да гарантираме и паричното, и непаричното подпомагане. Нашата цел е каквато и инвестиция да правим във всяко домакинство или лице, изходът да е, че това лице става независимо."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коки

    6 0 Отговор
    Важно е да пълниме чекмеджаците. Пък и аз деца не планирам по обективни причини.
  • 2 точно

    11 0 Отговор
    В ситуация на две горящи войни, и такова продажно правителство сътворено от подлоги и лизачи - не бедност а буквално изчезваме като нация

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 басиглупостите

    5 0 Отговор
    1/4 от децата(максимум) живеят задоволено което не значи, че се възпитават задоволително
  • 5 Кажи честно!

    3 0 Отговор
    Индо-българите изкривяват всички статистики.
  • 6 Производител

    2 1 Отговор
    Праим деца,оти ми требе работна ръка на къра.
  • 7 Каква е тази

    2 1 Отговор
    снимка с това бяло русо дете, дайте нещо по-така, черноочко с 30 слънчеви бани по рождение, мръсничко, босо и с окъсани дрешки.
  • 8 истина ти казвам

    1 0 Отговор
    Кратункова не са 1/4 а са 2/3! Толкова са сиганетата у БГ. Питай мързеливите сиганя що е така!
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Това е израз на евроатлантическите демократични ценности. Малко е 1/4, трябва да са най-малко 3/4 !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове