Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 23:30 2 272 5

Важните новини във ФАКТИ на 17.10.2023 г.

  • барселонагейт-
  • антон хекимян-
  • андрей цеков-
  • атанас славов-
  • лъчезар богданов-
  • корнелия нинова-
  • бойко борисов-
  • тихомир безлов-
  • асен василев-
  • николай денков-
  • цветан цветанов-
  • българи-
  • георги георгиев-
  • шенгенско пространство-
  • иван гешев-
  • конституционен съд-
  • дисциплинарно производство-
  • христо хинков-
  • билети-
  • машини за гласуване-
  • цик-
  • канабис-
  • президент-
  • софия

Екип от прокурори е заключил, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, в което беше замесено името на Бойко Борисов

Важните новини във ФАКТИ на 17.10.2023 г. - 1

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването за „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването за организирана престъпна група за пране на пари, известно като „Барселонагейт“, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от "Лекс".

Хекимян: До края на 2024 г. в София ще бъде построена първата детска поликлиника. Ще бъде в район "Възраждане"

"Обновяване на общинските поликлиники (ДКЦ-та) както с подобряване на базата, така и закупуване на техника е един от приоритетите, по които ще работя. За мен много важна цел е изграждането на първата в София детска поликлиника, която ще бъде в район "Възраждане". До края на 2024 г. този проект може да бъде реализиран. Сигурен съм, че създаването ѝ ще задвижи процеса и по изграждането на Националната детска болница".
Това каза кандидатът за кмет на София от ГЕРБ - СДС Антон Хекимян в интервю за Радио "Фокус", цитиран от novini.bg.

Регионалният министър сезира Денков за скок на регистрациите в малки населени места преди изборите

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сезира министър-председателя акад. Николай Денков за подозрително голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) днес, цитирани от БТА.

Правосъдният министър: Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор

Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да не идват от екзотичен остров. Освен това преди да се назначи такова правителство, трябва да има консултация с политическите сили. Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор, ще се случи след промените в Конституцията. Ще се избира през Прокурорския съвет, а министърът ще може да предлага кандидат, ако точката не бъде променена. Това каза за "Твоят ден" министърът на правосъдието Атанас Славов.
Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. "Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност", отбеляза министърът.

Лъчезар Богданов: Политиците много обичат да разграничават темата за бюджетния дефицит от темата за дълга

Бюджетният дефицит и дългът вървят заедно. Това каза за БНР Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика.

Нинова: Нямаме време, голяма грешка е, че отложиха разглеждането на бюджета за догодина. Това е бомба със закъснител

Бомба със закъснител е отложеното разглеждане на бюджета за 2024 г. Нямаме време, голяма грешка е, че го отложиха. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова в Ямбол, където бе, за да подкрепи кандидатите на социалистите за кметове и общински съветници в петте общини на областта.

Борисов: Да седнат и да си направят консервативни бюджети за 2024, 2025, 2026 г., за да изравним салдото

С амбицията ГЕРБ да продължи да управлява в Пловдив се събраха симпатизанти и членове на партията в града. Подкрепа за кандидата за кмет Костадин Димитров дойде да заяви лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщават от novini.bg

Безлов: Не е изключено към ветото на Австрия и Нидерландия за влизането ни в Шенген да се включи и Швеция

Напрежението е доста сериозно от началото на есента. България отново е поставена в една деликатна ситуация, защото има риск през нас да мине бежански поток. Това заяви в ефира на NovaNews Тихомир Безлов, старши експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Асен Василев обяви: "Лукойл" е започнал процедура по продажба на рафинерията си край Бургас

Руският петролен гигант "Лукойл" е започнал процедура по продажба на рафинерията си край Бургас, съобщава финансовият министър Асен Василев в интервю пред британския в. "Файненшъл таймс", цитиран от "Фокус"

Денков: Опитваме се да проверим информацията за българин, взет за заложник в Газа. До момента тя не е потвърдена

До момента информацията за българин, взет за заложник в Ивицата Газа, не е потвърдена, опитваме се да я проверим внимателно. Това коментира премиерът Николай Денков след Съвета по сигурността, цитиран от Нова телевизия. Министър-председателят поясни, че информацията е съгласувана с външния министър Мария Габриел.

Цветанов: Страната ни е разединена и институциите не работят в синхрон

Има политическо противопоставяне, а не се търси извеждането на основната цел - националната сигурност - с обединяването на всички институции и с еднакво говорене. Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и коментира:

Още българи се прибраха с редовен полет от Тел Авив

Още българи се прибраха у нас с редовен полет от Тел Авив. Повечето пътници на борда на самолета бяха чуждестранни граждани, съобщават от БНТ.

Георги Георгиев към ПП: В София не иска ядливи чашки, вместо метро

Столицата не е общински стартъп, а дом на милион и половина граждани, които очакват решения, казва вторият в листата на ГЕРБ-СДС.

Богдан Богданов: България е абсолютно готова да бъде пълноправен член на Шенген

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе онлайн среща с румънския министър на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя. Двамата обсъдиха загубите, които бизнесът и
инвеститорите от двете страни търпят от неприемането на България и Румъния в Шенген. На срещата присъства и заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов.

Гешев:Бавно, но сигурно, се превръщаме в тоталитарна държава. Очаквайте закрепването ѝ и в новата Борисова конституция

Бившият главен прокурор Иван Гешев направи коментар на страницата си във Фейсбук, след като се разбра, че се прекратява разследването по дело "Барселонагейт".

Нинова: Вотът на недоверие към кабинета трябва да се внесе преди изборите. Костадинов смята, че трябва да е след

Надявам се вотът на недоверие към правителството да бъде внесен преди изборите. Това каза пред журналисти в Сливен лидерът на БСП Корнелия Нинова и добави, че от партията са готови напълно с мотивите, предават от БТА.

Конституционният съд образува дело за промените в Закона за опазване на земеделските земи

Конституционният съд образува дело по искане на президента Румен Радев в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава не е съгласен с новите правила за поставяне на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя, припомни БНТ.

Дисциплинарно производство срещу председателя на Великотърновския окръжен съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на председателя на Великотърновския окръжен съд.

Хинков каза ще спре ли издаването на е-рецепти за антибиотици

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Изработват нова система за продажба на билети за влака

Започната е работата за изграждане на нова модерна система за издаване на билети в „БДЖ-Пътнически превози“, чиято идея е да бъде интегрирана в голямата единна система за издаване на общ превозен документ. Това заяви заместник-министърът на транспорта Бисер Минчев, който откри провеждащия се в столицата железопътен форум на тема „Предизвикателства в развитието на железопътния транспорт“, предават от БТА.

Консултант на ЦИК: Не машините, а само човешка грешка може да доведе до промяна на изборните резултати

Някои партии си правят политически пиар, едва ли подобен начин на събиране на информация е подходящ.

ЦИК показа бюлетините, с които ще гласуваме на местните избори

Тази седмица започват обученията, които Общинските избирателни комисии, които правят на членовете на СИК. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг.

Вече са регистрирани 10 организации с 355 наблюдатели, обявиха още от ЦИК.

До 21 октомври могат да се подадат сигнали при грешки в избирателните списъци.

Изобретател: Вместо да окачи дрехи, 38-годишен мъж от Петрич суши канабис в гардероба си

Мъж от Петрич е сушил канабис в гардероба си. Това е станало ясно по време на полицейска операция по противодействие на незаконното отглеждане и съхранение на наркотични растения, съобщават от ГПУ-Петрич, съобщи bTV.

Основателят на УниБИТ проф. Стоян Денчев и други културни дейци получиха Почетния знак на президента СНИМКИ

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени дейци на културата, образованието и науката, съобщиха от прессекретариата на президента. Церемонията се състоя днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от 14:00 часа.

Мартина Стефанова: Центърът на София започва да прилича на модерно "Илиянци"

"Културата не е забавление, не са кебапчета и театър по избор. Културата е това, което движи цивилизацията". Това коментира пред БНР Мартина Стефанова - журналист и организатор на КвАРТал Фестивал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тиква

    4 1 Отговор
    ходи с магнитче в джоба и го пипа.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол