Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 07:45 3 624 22

Адвокат по земеделско право: Промените, свързани с ВЕИ върху земеделски земи, са лобистки

  • веи-
  • лобизъм

Проблемът е, че взимаш плодородна българска земя - днес е фотоволтаик, утре са перки, вдругиден е завод, паркинг, каза Пламен Абровски

Адвокат по земеделско право: Промените, свързани с ВЕИ върху земеделски земи, са лобистки - 1

"В момента Народното събрание е кръжок по законодателство. Когато НС приема лобистки поправки, въобще не е кръжок, а перфектен механизъм за създаване на хаос. Имате една нива и искате на нея да построите фотоволтаик или къща. За да го направите, трябва да поискате да ви се направи площадка/трасе за линейната инфраструктура, Комисията по земеделските земи да я утвърди, вие да поискате ПУП, обратно отивате в комисията и молите да се промени предназначението. Сега така е направен законът, че когато някой реши да прави ВЕИ, той не е длъжен да минава въобще през комисията по земята", обясни пред Bulgaria ON AIR адвокатът по земеделско право Пламен Абровски.

Според него някой по-смел лобист или консултант може да направи така, че за ВЕИ въобще да няма нужда от минаване през комисията.

"Ако някой го направи и това влезе в съд, българският съд ще отсъди по този начин. Много елегантно се акцентира върху агрофотоволтаиците, вдигането на категорията до пета. С едната ръка правиш фокуси, с другата прибираш. Някой се е опитал да насочи спора натам, да не се проследява статутът на изключване на земеделска земя", каза още Абровски.

По думите му е напълно възможно целта да е усвояване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Абровски не се ангажира с мнение как ще отсъди Конституционният съд в случая.

"Дори президентът да беше решил първо да наложи вето, едва ли някой щеше да му обърне внимание. Щеше да бъде загубено ценно време. Нека си влезе в КС и нека лъсне лобизмът", изтъкна юристът.

"На Бузлуджа има няколко огромни перки. Качих се на Бузлуджа, те не работеха. 35 минути след това бавно започнаха да се въртят. Гората около тях ще поникне. Проблемът е, когато взимаш плодородна българска земя - днес е фотоволтаик, утре са перки, вдругиден е завод, паркинг...", каза още Абровски.

Той смята, че ще трябва да разчитаме, че храната, която внасяме отвън, е произведена качествено. Контролните органи нарочно са с широко затворени очи, на мнение е Абровски.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    6 16 Отговор
    Знаем го този коментатор....специалист е по лова.....хижи....банкети....и други не лице приятни неща....

    Коментиран от #3

  • 2 Новичок

    15 2 Отговор
    Хубава работа ама "Българска" Пфу...

    Коментиран от #4

  • 3 Пешо

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "зрител":

    Хайде стига вече... ОСТАВКА сега!
  • 4 Пешо

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Новичок":

    Циганска се казва
  • 5 Проектът BLion

    25 0 Отговор
    буди недоумение, от проектите става ясно, че искат да нацвъкат отровни, неефективни, безумно скъпи 240 кв. километра с фотоволтаици и ВЕИ-та, за производство на водород, като най-вероятно ще работят и с въглищага на ТЕЦ2, но това производство няма да задължава купуване на квоти, тъй като се води зелено. Вторият начи ако не е с въглища, е електролиза с тежки метали - безумие. В пъти по-мръсно производство финансирано от асоциация от 33 ТНК-та публични и частни. Остава тежкото съмнение, че някой иска да унищожи единственото държавно, независимо от ресурси предприятие ТЕЦ2 - бадова мощност. Още по скандално, 2015-2021 ТЕЦ2 е намалила емисиитете с над 50% от пиковата 1990, в ЕС едвам са намалили емисиите до 32%. Вместо улитът да е настоявал ТЕЦ2 да не изкупува квоти, те са се надпреварвали да намаляват с още 40% емисиите. Което оскъпява производството на ток от ТЕЦ2 със 70%. Или лято без климатици е трябвало да плащаме сметки от 20 лв. за ток, и зима 50 лева за отопление на 2 стаи климатици. Унищожаване на продородна земя, и ЕКОЛОГИЧНА катастрова:недостиг вода за водород, спиране на въздушни течения, без въздушни течения България става пустиня.
  • 6 И на децата е

    21 0 Отговор
    ясно че е лобистки! Въпроса е какво следва?!?!

    Коментиран от #19

  • 7 Идлиза

    2 25 Отговор
    Че за този умник е по добре земята да стои празна пред това да има завод в който да работят десетки или стотици хора. Издишаш

    Коментиран от #20

  • 8 Тома

    20 0 Отговор
    Точно от такива закони депутатите стават милионери а не от заплати.
  • 9 Артилерист

    18 0 Отговор
    Абсолютно прав е адвокат Абровски. Но какво от това? Той и бизнесмена Илчевски изнесе много конкретни данни ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ за рекет, изземване на бизнеси, злоупотреба с европейски средства и нищо. Пред цялата аудитория на една телевизия земеделската министърърка от правителството на мутрата Борисов и шайката му, УГОВАРЯШЕ едрите земевладелци да не издават мурафетите по лъгането, щото европейците ще спрат парите. И всички одобрително се хилеха. Такива тарикати на дребно сме си. "С измама малка, да имам аз файдица неголяма", както би казал народният поет Трендафил Акациев. Съдебната система е гнила. Затова мутрите, шайките и прочие демократически хитреци и тарикати си въртят далаверите безнаказано. И, разбира се, Путин, Русия, комунистите, ДС и президента Радев са виновни. Но неотдавна ние чухме запис как Подмяната ще сменят шефовете на службите и СЪГЛАСУВАНО С ПОСОЛСТВОТО ЩЕ вършат каквото си искат, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРОТИВ ЗАКОНА. Но те ще са невинни, нали? Щото няма съд да ги съди, а има платени медии, които да ги оправдават и да будалкат масата...
  • 10 Фикри

    11 0 Отговор
    То щото до сега не са правили фотоволтаици върху плодородна земя. Вижте в полето около Пловдив и Асеновград какво се случва.
    Докато не почнат да бясет за корупция ще е така.
  • 11 Данните от Екологичната катастрофа

    9 0 Отговор
    която предизвикват ВЕИ-тата промяна на въздушни течения и фото умъртвена земя,неправилно рециклиране на употребените батерии, съзнателно не се публикуват, нито изследванията на редица независими институции. Да сприраш и променяш въздушно течение, да заравяш употребени батерии в земята - тровещи почва и подпочвени води, и да казваш на черното бяло е безумие. Да не говорим, че няма финансова полза от това унищожаване на климата, в пъти по-скъпо и неефективно за потребителите. Тези управленци унищожават България.. 70% от депутатите имат финансови интереси във веита, фото и др.
  • 12 адв Арбовски?? Не само са Лобисти тези

    8 1 Отговор
    които прокарват Тези закони в НС за инсталиране на ВЕИ върху Земеделска Земя, тези в НС са Меркантили, Мафиоти гласуват закони които са в интерес на една група хора от Енергийната мафия!! И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ И КЛАКЬОРИ НИ НАСТРОЙВАТ ОБЩЕСТВОТО КАК ЩЕ СВ ВДИГНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА(Излизане на Свободния пазар на ел енергия) Мафиотски схеми! Колко повече ВЕИ толко по скъп щее тока(ел енергията) за население и бизнес!! Две години вече правят Ремонт на Ремонта на ПАВЕЦ Чаира, и никой няма намерения да е пусне тази централа да Работи!! За това искат и собствениците на ВЕИ Паркове, да ликвидират държавните ТЕЦ в Мариците, за това продавт на бесценица двата реактора в Белене, да не поиска някой да се продължи строителството на АЕЦ Белене!! Мулти милионерите и милиардерите собственици на ВЕИ организират цялата тази Постановка!!
  • 13 Българин

    3 13 Отговор
    "Плодородна българска земя", направо ще ме разплаче този адвокат! Всичко е въпрос на икономика. Ако квадратен метър от тази земя може да донесе по-голяма стойност като се обработва като земеделска никой няма да строи фотоволтаици върху нея. И обратното ако ВЕИ върху тази земя носи по - голяма печалба от евентуалната земеделска продукция ще се строят ВЕИ. А и десетина перки на ВЕИ сред един блок от 5000 - 10 000 декара няма да пречат на тракторите и комлоъниги да го обработват.

    Коментиран от #16, #17, #22

  • 14 Чичо

    5 1 Отговор
    Абе,да ги слагат в Африка там слънце и гола земя много.
  • 15 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 2 Отговор
    Лобизъм = законна корупция

    Хвани ПП, удари ГЕРБ, неутарализирай БСП и ДПС. Когато управляваха БСП+НДСВ+ДПС, когато управляваха ГЕРБ+ВМРО+ДПС пак беше същото.
    неутрализирай - модерна думичка, която лицемерите използват днес за да влязат в рамките на лошите закони, които са написали.
    Пример: Марионетния комуснистическият режим в България, в годините от 1944 г. до 1947 е неутрализира над 50 000 "фашисти" и "врагове на народа", често без без съд и присъда.

    Фотоволтаици трябва да се слагат само на покриви на законни сгради в урбанизирани територии, но не и на полето, в планината ... Или на навеси на асфалтирани или бетонирани или с положени плочки паркинги, отгоре фотоволтаик, отдолу партинг.

    У нас всички са маскари и далавераджии. Всичко идва от алчност. Трябват серизони промени в данъчно-осигурителните закони и закона за собственстта. Така че да не може да се забогатява безкрайно. Имаче няма да се оправим.

    Преди 1944 г. в България е имало ограничение до колко земя може да се притежава един човек, май е било 300 декара. Сега няма, сега има фирми крадци, които са с повече права от човек и собствениците им не носят отговорност за фирмите крадци, далавераджии и за безобразията които вършат чрез фирмите. Сега фирмата, караде собственика прибира откраднатото, слет което "ликвидира" фирмата. И продължава да създава други фирми крадци. Така наречените "Юридически лица" са узаконен начин за невлизане в затвор и за неплащане на причинени вреди и за
  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Само привидно изглеждаш прав за всичко. Интелигентен си, добре се изразяваш, но грешиш, заблуден си и то много. Не осъзнаваш, че законите, които ползваш за да се обосновеш са грешни. Всяко нещо положено на лоша основа се проваля, и твоята логика ще се провали един ден повечето хора ще го разберат. Законите по които функционира обществото ни и цялата планета Земя са грешни закони. Повечето противоречат на природните/божествени/ закони. Написани са от 10-те процента най-горни слове на обществото съставени от лоши алчни хора -върхушка/политици + бизнесмени + банкери/, за тяхна изгода. Но във вреда на "робите" - 65%-70% от хората от най-бедните долни слоеве на обществото. Останлите 20% от хората са по средата, водят добър живот като биячи, лакеи и "робонадзиратели" на върхушката. Има и едни 0%-5% от хората, които са извън системата я напълно умишлено я случайно са изпаднали по някакви причини.
  • 17 Туй дето него знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    От зелени тикви семе не щем.
  • 18 Не знам автора, но твърдението му:

    2 0 Отговор
    "Промените, свързани с ВЕИ върху земеделски земи, са лобистки" е напълно вярно! Не може да унищожим земеделските ни земи, които имат специални качества и именно затова са в категорията "земеделски", и после да разчитаме САМО на вносни плодове и зеленчуци!!! Изобщо, повечето закони в РБ са лобистки!!! (Сигурно ще ме изтрият поради тези ми мисли!) Това би могло да се пресече АКО имане референдумна система по всички важни за страната въпроси!!! Не 120-140 хрантутника да творят закони на разни лобистки кръгове, а народът да решава чрез референдуми!!! И на местно ниво (общински съвети) и на национално ниво (парламент) сме свидетели на лобистки текстове. За мен лично най-лобисткия закон е Закон за устройство на територията (ЗУТ). Именно той стои в основата на безобразното презастрояване на големите градове. Именно той развързва ръцете на общинските кметове и общинските съвети! Така зелената система по текстовете на ЗУТ и подопечните му наредби е зелена, САМО ако изрично е обявена за такава с решение на общинския съвет! Оттам нататък знаете какво се случи: с "бързи и навременни" решения на общинския съвет се застрои всяка тревичка и големите градове станаха гета с високоетажни мастодонти!!! Мастодонтите изядоха зеленото и няма да е далеч в бъдещето, когато ще станем свидетели как ВЕИ-тата ще изядат земеделските земи и ще се "радваме" на вносни плодове и зеленчуци!
  • 19 Грешно подхождаш към проблема

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "И на децата е":

    Въпросът "Какво следва" е грешен. Би трябвало да се запитаме: Защо все още стоим мирно и кротко със скръстени ръце, вместо да излезем на безкрайни национални протести, до окончателното спиране на "предложенията, на които правителстВАТА ни НЕ могат да откажат"? Защо сме приели безропотно презумпцията, че от НАС гражданите, нищо НЕ зависи??? Напротив, всичко зависи от народа! Стига народът да е единен и да поиска да извърши нужните промени (не визирам партия ПП!).
  • 20 Завод?

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идлиза":

    Десетки или стотици хора? Айде, бе? И мислиш, че тук овце пасат? Я, пак помисли! Колко персонал е нужен за ВЕИ??? Ако ти е трудно да сматаш, значи нямаш поводи да се изказваш по тези въпроси. А въпросните земеделски земи колко българи изхранват със своята продукция, това не е въпрос в момента! Ще станем за резил: българите, които научиха и поляци, и унгарци на земеделие, ще внасят... земеделска продукция от "учениците" си!!! Има и друго: сега ВЕИ... след години ДРУГО европейски лоби ще роди друга енергийна лобистка идея. Ще дамгосат ВЕИ и ще ги изоставят. Но плодородната земеделска земя под ВЕИ вече ще е безвъзвратно унищожена!!! Политиците ни НЕ гледат в перспектива!!! Там е най-големият им проблем. Гледат от днес за утре и толкоз!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове