Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 14:36 3 118 22

Пилотът на разбилия се самолет на летище Безмер отива на съд

  • пилот-
  • разбит-
  • самолет-
  • безмер

Той е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управляваният от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа

Пилотът на разбилия се самолет на летище Безмер отива на съд - 1

Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на 28 септември 2022 г. на летище "Безмер", съобщиха от обвинението.

Пилотът на самолета - старши офицер е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управляваният от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа.

Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време - части от секундата прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

Обвиняемият офицер е катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил.

При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, представляващи в своята съвкупност една лека и една средна телесни повреди.

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева.

В хода на разследването са събрани множество доказателства като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства.

Предстои делото да бъде насрочено във военния съд в Сливен.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмммм

    39 6 Отговор
    А Киро/простото и Асън Гейзррът.....КОГА?????? ЩЕ ГИ СЪДИММ?
  • 2 честен ционист

    34 19 Отговор
    Саботирал е комисионната на Тагаренко.

    Коментиран от #16

  • 3 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    60 5 Отговор
    С няльот от 25 часа годишно няма как да е неочаквано. В НАТО е така. Ще ни пазят испанци, албанци и македонци.
  • 4 Така така

    40 1 Отговор
    А депутати и лекари кога?
  • 5 мдда

    33 2 Отговор
    За кокошка няма прошка... За милиони и рундьо няма закони!
  • 6 Паралутист

    19 1 Отговор
    Сега ще го осъдят да изплаща самолета на месечни вноски.
  • 7 чичака

    23 9 Отговор
    пилота е пенсиониран чантаджия. Прави един полет в годината за да му заверят документите на резервен пилот и цяла година да получава по 2 000 лв към пенсията и заплатата! Този е от задругата на добавките.

    Коментиран от #9

  • 8 Механик

    49 2 Отговор
    Ако беше отишъл да подари самолета на Зелински, щеше да е герой, нали?
    И в двата случая, България е на минус с един самолет, обаче. Разликата е в политкоректността.
    п.п.
    Освободете човека от отговорност! Той поне си е изпълнявал дълга, за разлика от едни други дето нищо не правят.
    Само който нищо не прави, той никога не греши. Ама как да го разберат това, тия дето никога нищо не са правили? А именно те раздават правосъдието!
  • 9 Механик

    41 4 Отговор

    До коментар #7 от "чичака":

    Ти какво направи през живота си? Кажи!
    Ако бяха го пратили на война, тоя човек щеше да иде, понеже такъв е неговия дълг. За това и получава тия пари. Защото когато трябва да се умира, той ще е този който ще рискува. А ти ще кажеш "оф, ма то това мен не мезасяга. Аз няма да ходя да се бия."
    Тоя човек е учил в истинско училище, където се учи много и се иска ум. Тоя човек е летял толкова колкото са му позволявали. Той няма вина, че на година му се полагат по 10 летателни часа. Търси вината в тия дето разсипаха армията и в частност, авиацията.
    Неблагодарни лентяи!
  • 10 Мдаа

    3 26 Отговор
    Тоя е от "пилотите" на Радев, който го е обучавал като шеф на ВВС на България.
  • 11 Нали има застраховка

    19 1 Отговор
    Защо съдят него?

    Коментиран от #18, #22

  • 12 факт

    34 1 Отговор
    Такива инциденти стават и в Америка и в Русия,с много по-добри машини.Не се гаврете с пилота ! Срам !
  • 13 майстор

    6 0 Отговор
    вихрова въздушна спирала
  • 14 летец пилот

    13 1 Отговор
    Не е срещата му със земната повърхност ,а удар в земната повърхност.
  • 15 пешка

    22 1 Отговор
    Все шофьорите на автобуси, пилотите и машинистите са ви виновни. Как пък така бе?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 оня с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нали има застраховка":

    Ти виждал ли си я тая Застраховка и чел ли си Условията й?

    Коментиран от #19

  • 19 Не бе

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    На теб разчитах! Сигурно е била за пипер?
  • 20 гарджетата

    0 2 Отговор
    на $мрадефф
  • 21 Теслата

    3 3 Отговор
    За съжаление в Българската Армия има щат за пилоти( и техници), който е препълнен, но реално няма пилоти. Пълни некадърници, които получават много пари за нищо. Лети един самолет/ вертолет 40 мин.на месец и 120 човека пишат, че са изпълнили полет и съответно получават бонуси и добавки за "летателен" състав. След 15 г. служба( не работа) и РЕАЛНИ 150 часа полет, се пенсионират на максимална пенсия и 40г. възраст.
  • 22 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нали има застраховка":

    Сигурно във " Лев инс"е застраховката,а може и във "ВИС-2"да е правена.Затова сега пилота ще плаща все едно е ограбил банката.Все пак пари за нови самолети трябва отнякъде да се съберат .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове