Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 11:09 1 856 19

Все повече възрастни хора са изоставяни от семействата си в болници

  • изоставени-
  • възрастни хора-
  • болници

Настаняването в социално заведение е дълга и сложна процедура, а през това време медицинските специалисти поемат грижата за тях. Междувременно пък хосписи и частни домове са непосилни за финансовите възможности на пациентите

Все повече възрастни хора са изоставяни от семействата си в болници - 1

Университетската болница за активно лечение "Царица Йоанна ИСУЛ" сигнализира - все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в лечебното заведение и остават без дом и подкрепа.

Настаняването в социално заведение е дълга и сложна процедура, а през това време медицинските специалисти поемат грижата за тях. Междувременно пък хосписи и частни домове са непосилни за финансовите възможности на пациентите.

Изоставени, самотни и без подслон - такива са десетки пациенти в университетската болница, които след лечението си не могат да бъдат изписани. не могат, защото никой не ги иска - а и няма къде да отидат, съобщава БНТ.

"Преди години са били по двама-трима за период от три-четири месеца, но сега всеки месец, при всички случаи има поне по четирима пациенти в различните клиники. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите роднини и близки. Това е морално и етично абсолютно недопустимо", обясни д-р Петър Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още при приема в болницата медиците разбират кои от пациентите са самотни:

"Търсим още от първия ден контакти с близките, за да бъдат подготвени, защото когато дойде време за изписване, те не са подготвени, не знаят. Самите пациенти също искат да се приберат вкъщи, но за съжаление и те казват, че са изоставени отдавна".

Близките често или не могат да бъдат открити, или директно заявяват, че не желаят да поемат грижите за своя роднина или родител.

"По телефона ми казват, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават фалшиви телефони, звъним - невалиден номер. Имам случай, в който ми казват, че са в чужбина, аз отивам на адрес, той е там, а казва, че е в чужбина и не може да прибере родителя си", разказва медицинска сестра от ИСУЛ.

Проблемът се наблюдава във всички университетски, окръжни и градски болници -именно те поемат грижата за пациентите дори след изтичането на клиничната пътека - за тяхна сметка.

"Като здравни работници не можем да ги оставим на улицата, свързваме се със социални структури. Лошото е, че с нарастването на тази тенденция с изоставяне на пациенти, двете болници, които имат отношение към следболничното лекуване - Ботунец и Бухово, са със запълнен капацитет и няма как да поемат пациенти от цяла София", обясни зам.-директорът на ИСУЛ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    14 41 Отговор
    Русофилите сме така, за нас родителите нямат значение. Обичаме само вожда

    Коментиран от #4

  • 2 Абе

    38 0 Отговор
    Да изоставиш роднина,това е тежък грях!! Господ гледа! Забавя но не забрява!!
  • 3 Гост

    31 2 Отговор
    Нали политиците с тридесетилетната си политика изгониха младите българи от страната? Това е резултата. Три десетилетия ти натякват, че да си вишист в България е позорно, заради мизерната заплата, която ти плащат, а да си мияч и чистач в Германия е престижно, защото там плащат повече. Не бе, оеднаквявайте само цените, заплатите не ги пипайте.
  • 4 Роки

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Киро, ти си идиот!
  • 5 байчо

    15 3 Отговор
    Под тази новина са за допинг пробата на Конър макгрегър и, че BMW и Mini преминават към директни продажби в Европа. Морала в БГ умря и нищо хубаво не ни чака.
  • 6 да ги ползват за

    1 26 Отговор
    донори . самотни пациенти , които някои може да са нетрудоспособни . Да даряват кръв . Соцялна дейност има . не само за малолетните дето раждат по 3 деца и вземат пари . Кой да мисли за тези хора с 300 - 500 лева пенсии . В америка ги избират за губернатори, президенти . тук дори за кмет не ги вземат . да ги хранят с Овесени ядки от Украйна - по евтини са . Като ги излекуват да ги сложат там да разказват за младините и за забавляване на другите . Като доброволци , щом нямат дом и близките са в чужбина . И са бедни .
  • 7 Пенсионерка

    17 3 Отговор
    ами има логика, при 400/500 Лв. пенсия, държавата да се грижи, с толкова пари какво по напред ???
  • 8 Ми така става

    5 1 Отговор
    Приписват имоти на едни и пренебрегват други. После едните обидени, другите неблагодарни. Или пък дал си му образование, вирнало си носа и забило в чужбина и вече "не си достоен". Впрочем СК вменява в задължение грижата на децата за родителите, но никой не си е направил труда да го приложи. И в същото време не можеш да го лишиш от наследство, освен в някои случаи, които почти не се срещат.
  • 9 АБВ

    5 4 Отговор
    Така са си възпитали децата
  • 10 Яяяяяв

    12 0 Отговор
    А след 30-40 години ще са 70 процента, защото следващото поколение са повечето бездетни
  • 11 еми

    13 3 Отговор
    Грижта за възрастен човек е най-трудното нещо в живота, това че са малки пенсиите е само част от проблема. Когато имат множество диагнози е физическо, емоционално, нервно, времеемко и финансово бреме, което може да продължи с десетилетия и в един момент става просто непоносимо. И когато живота те постави в ситуация дали да мислиш за децата си или за възрастните, логично е кой ще е губещия, бъдещето печели. Не оправдавам хората, които го правят, би следвало да се отнасят човешки, но цените в частните социални домове са космически, как да си позволиш такава услуга, а в държавните няма места. Въобще края на живота е кофти работа.

    Коментиран от #18, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 цф4жг

    6 2 Отговор
    Затова в Белите страни от ЕС има старчески домове. В Бг те са единици. Държавата нарочно ги закри или прехвърли всичко върху частни лица, които злоупотребяват с парите и имотите на старите хора.
    В Европа старите хора са спокойни за старините си, защото знаят, че институциите ще се погрижат за тях. Така и младите им роднини са спокойни, ще могат да работят и да отглеждат децата си без други ангажименти.

    Грижата за възрастните не е комунизъм. Това е социална политика в демократичните общества.

    Във всеки град трябва да има старчески дом, това ще доведе и до нови работни места- санитари, асистенти, социални работници, мед. сестри, готвачи, перачки, тех. поддръжка и т.н. Най- малко 30 нови работни места. Общините не са толкова бедни. Обаче ония "горе" искат само да крадат и пари до нуждаещите се не стигат. Дойдат ли на власт само ГЕРБ и ДПС, както се готвят, жална ни майка.
  • 14 ФЕЙК

    5 4 Отговор
    Това е поредната евроатлантическа "ЦЕННОСТ" натрапена в "ДИМократична" България !
  • 15 цф4жг

    6 0 Отговор
    Трябва да се създадат нови домове за стари хора. Държавата да не си прави оглушки. Да се заема сериозно с проблема. Пари има.
    ГЕРБ за 13 год. наложиха човеконенавистна държавна политика. Велев, Домусчиев, Горанов на първо място поставяха алчността си и опоскаха всичко. Крайно време е в НС да се постави за обсъждане въпроса за грижата за старите хора. С лични асистенти не става. Старите хора имат нужда от 24 часови грижи.
  • 16 5725е

    6 0 Отговор
    Богатите могат да си позволят да наемат болногледачи, но другите хора нямат възможност да плащат за това. Защо закриха домовете за стари хора?!
  • 17 Дааа

    4 1 Отговор
    Много ни мързи да гледаме маика си и баща си вкъщи, жи.вотни, из.роди
  • 18 .....

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "еми":

    Бъдещето печелело... Ще напомна, че старостта е вашето бъдеще, пресметливи егоисти, които ще произведете поредните егоисти...Не е лесно да си стар и да разбереш, че си произвел нечовеци...
  • 19 Гневен

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "еми":

    Пожелавам ти много скоро да изпаднеш в тази ситуация
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове